ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara, Romania
ÎNSCRIS: 23.01.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Jurnal din Singapore

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum am ajuns tocmai in Singapore? Sa zicem ca, cercetand globul pamantesc, mi-am dorit o destinatie exotica, departe de Romania. Sa scriu cate ceva aici.

De fapt, calatoria a inceput din Munchen, cu imbarcarea spre Singapore, intr-un Airbus al companiei Lufthansa. Inca din momentul rularii spre pista de decolare, compartimentul de bagaje de mana de deasupra scaunelor din mijloc incepe sa balangane si sa scartaie din balamale. „N-are a face! Doar e Lufthansa si apoi au fost 20.000 de zboruri spre Singapore in ultimii 7 ani, deci n-o sa pice tocmai asta. Sa speram! ” Drumul a fost foarte lung si obositor, unul dintre cele mai lungi zboruri directe operate de Lufthansa. Programul Air Show imi arata permanent unde ne localizam si timpul ramas pana la destinatie. Trecem peste Europa si Marea Neagra, Marea Caspica si tarile din Orientul Mijlociu, apoi Afganistan si Pakistan, traversam apoi India si Oceanul Indian pana de-a lungul coastelor Thailandei dupa care coboram spre Malaesya si Ecuator, ajungand in sfarsit in micul oras-stat Singapore. Nu numai minutele, ci si secundele trec greu. Nu-i chip sa pun geana pe geana si nici la filme nu pot sa ma uit. In jurul meu, cei mai multi dorm, de parca ar fi in pat la ei acasa. Din cand in cand, cate vreo turbulenta ne scutura mai mult sau mai putin vertiginos, dar... propun sa trecem peste toate astea si sa aterizam direct la Singapore, ai carui zgarie nori se profilau inca de pe hubloul avionului.

Singapore este cel mai dezvoltat stat din Asia, cu un nivel de viata foarte ridicat si totodata un important centru comercial si de afaceri, precum si cel mai mare centru bancar al Asiei. Aeroportul Changi este cel mai aglomerat de pe continent si cel mai mare hubb de Airbusuri din lume, fiind situat la un punct de rascruce. De aici, pleaca in fiecare zi zboruri directe spre Europa si America, dar si Australia si Noua Zeelanda. Dupa intalnirea cu reprezentantul hotelului si indeplinirea formalitatilor de imigrare, ma indrept spre centrul orasului. Alta lume dragii mei! Am trecut de la cele minus 5 grade nemtesti la 30 de grade plus. Inca de la inceput m-a invaluit caldura soarelui (Ah, cat iubesc vara si caldura in general) si aerul fresh, dar cam umed. Pe drumul spre centru am remarcat marea varietate de vegetatie tropicala, care da aerului un iz specific, nu-l pot descrie. Dar il respir prin toti porii. In Singapore se circula pe partea stanga, intocmai ca si in Marea Britanie. Totul e foarte disciplinat. Traversam o portiune de autostrada in lucru, pe o ruta ocolitoare. Am vazut o pancarta cu executarea unor lucrari pe care scria „Sorry for inconvenience” urmata de un emoticon zambitor  Wow, oamenii astia chiar au simtul umorului.

Am ales Hotelul Raffles, din inima orasului, pentru ca este simbolul incontestabil al Singapore. Denumirea vine de la numele englezului Sir Stamford Raffles, intemeietorul orasului modern, un nobil englez ambitios, care debarcand aici cu mai bine de 200 de ani in urma, si-a propus sa transforme acest tinut inapoiat intr-un oras prosper si modern, dat fiind localizarea sa strategica. Multi scriitori celebri, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, Mark Twain, Pablo Neruda sau contemporani ca Sidney Sheldon au stat aici si au adus ode hotelului. De la camere pana la mancare, totul este desavarsit, hotelul este un clasic prin excelenta. Mancarea este excelenta, cu siguranta, atata doar ca mie nu-mi plac mancarurile asiatice, oricat de rafinate ar fi. Orice ai cere, ti se aduce imediat. Am cerut un laptop, l-am primit in 10 minute. Un adaptor de priza, o umbrela, un fier de calcat, toate le-am primit imediat. Apoi, gradinile interioare adapostesc nenumarate plante si oaze de verdeata, hotelul are si o galerie de magazine celebre si 18 (!!) restaurante. Pe holuri si in camere predomina un miros de santal sau artar, nu-mi dau seama. Stiu doar ca mi s-a impregnat in toate hainele. Personalul, fara cusur. (Chiar si la finalul sejurului, m-au petrecut pana la masina, facandu-mi semn la plecare cu mana, de ramas bun). Totodata, am remarcat ca sunt foarte curiosi din fire, punand-mi tot felul de intrebari despre mine, nu neaparat personale, dar dornici de cat mai multe detalii din viata mea. In jurul meu, chinezi. Sunt politicosi, au ochii mici si migdalati  si un fel de a incheia conversatia printr-o inclinare a capului, care este de altfel si salutul de ramas bun. In sfarsit, odihna. Dupa ritmul meu biologic, nu demult am luat micul dejun, ori aici este deja ora 5.00 pm.

Am descoperit Singapore, ca un oras in care mi-ar placea sa traiesc candva, precum am mai spus, dar nu foarte mult timp, minunandu-ma eu insumi ca, iata, am ajuns la 12.000 km departare de casa, intr-o lume complet straina, dar si fascinanta. In primul rand, o lume fata fite. O fire ca a mea, fiind satula de compania personajelor care se cred atat de importante, de parca lumea ar pieri odata cu ei. Nu dragii mei, si apoi sa nu uitam vorbele lui Henryk Sienkiewickz: ”Fortuna se invarte ca o roata si pe cei semeti ii umileste”. O sa scriu aici cateva din lucrurile pe care le-am descoperit, poate ar fi interesante pentru unii care si-ar dori sa calatoreasca aici.

Niciunde in lume nu am vazut atatea spatii verzi intr-o metropola. Cu toate ca esti intr-un mare oras, exista nenumarate oaze de verdeata tropicala. Chiar si in interiorul aeroportului Changi am vazut amenajate spatii verzi, cu palmieri si iazuri cu pestisori. Incredibil! E evidenta curatenia si disciplina, datorata poate celor peste o suta de ani de dominatie britanica in aceste locuri. Singapore a fost decretat ca fiind cel mai sigur oras din lume atat cat este posibil in lumea asta. Nici omul cel mai prudent nu se poate feri in fiecare clipa de caramida care cade de pe cladirea invecinata. Citez spusele soferului hotelului care m-a dus de la aeroport: ”In Singapore you are very safe, like at your home m'am”. Legile sunt inspirate dupa model britanic, dar multe valori democratice occidentale sunt respinse si pedepsele sunt foarte dure. O serie de delicte, inclusiv crima si traficul de droguri sau de persoane, sunt pedepsite cu moartea. Traficul cu guma de mestecat este infractiune, neexistand guma de mestecat in comert. Barbatii care au parul lung nu sunt lasati sa intre in tara, guvernul neadmitand nicio forma apropiata de hippiotism. Mancatul pe strada sau in mijloacele de transport in comun se amendeaza cu 100 dolari singaporezi, potrivit afiselor, ceea ce este mult. Am remarcat inca de la inceput ca nu exista chisocuri de ziare, eu fiind in cautare de tot felul de harti, brosuri sau ziare locale. La inceput m-a surprins, dar apoi am aflat ca in Singapore este dictatura, iar libertatea de exprimare subzista foarte putin spre deloc. Se considera ca libertatea cuvantului ar perturba armonia intr-un stat atat de multicultural si multi rasial cum e Singapore.

Desi marea majoritate a populatiei e formata din chinezi, toata lumea vorbeste engleza. Lumea e in general relaxata, de parca n-ar avea stres in viata, imbracata lejer. De altfel, temperatura medie anuala este de 32 de grade celsius. Ianuarie e cea mai friguroasa luna din an, temperatura fiind de numai 30 de grade, chiar si atunci cand e innorat. De fapt, cerul a fost foarte innorat, insa chiar si in absenta soarelui, tot a fost cald. In camera de hotel, aerul conditionat este enervant. Cum ies afara, ma incalzesc imediat. Am prins sezonul ploios, cu ploi marunte, dar care, din fericire, nu tin prea mult. Apoi, iese soarele din nou. Aerul este foarte umed, iar daca ai parul gras, vei constata ca ti se unge foarte repede. Chinezoaicele sunt micute si slabute, imbracate in rochite si incaltaminte lejera. Nu am vazut chinezoaice grase sau blonde. Nu prea am vazut purtandu-se tocuri inalte. Desi sunt dragute, mi se par lipsite de farmec. Vorba lui Al. Dumas, o femeie frumoasa, dar fara farmec, e ca un fruct fara savoare. Spre deosebire de europeni, fetele asiaticilor par oarecum din portelan, imobile. Nu prea poti citi mare lucru pe felele lor, pe cand noi europenii suntem mai expresivi, exprimam intr-un fel bucuria si in alt fel suferinta. La asiatici, nu prea poti vedea aceste diferente. Barbatii sunt manierati si se adreseaza femeilor, indiferent de categoria lor sociala, cu apelativul „doamna” (Yes, m'am, No m'am, Where would you like to go m'am?). La toti chinezii cu care am interactionat am remarcat acea curiozitate caracteristica firii lor. Te intreaba te miri ce. Sunt si oarecum naivi si copilarosi. Te analizeaza cu ochii lor mici, intrebandu-te de unde vii, figura ta est europeana li se pare fascinanta (nu, nu m-am facut eu brusc mai frumoasa), te intreaba cu ce business te ocupi in viata, cum e vremea acasa, daca te vad o femeie cat de cat frumoasa si singura te intreaba de ce esti singura, te intreaba cat stai in Singapore, daca le spui ca pleci curand te intreaba de ce pleci, etc. Culmea, mai toti au zis ca stiu de Romania si de gimnastele noastre faimoase. Europa li se pare la capatul celalalt al lumii. Local se vorbeste Singlish, care este un dialect al limbii engleze, in care cuvintele se pronunta mai repede si in forma prescurtata, fara ultima silaba. Din cauza asta, uneori, trebuie sa deduc ce mi se spune.

Prezenta mea la barul hotelului, pentru un cocktail local (Singapore Sling se numeste) si in general la hotelul Raffles, suscita nenumarate priviri curioase, din care deduc scenariile imaginate de cei din jurul meu, cu privire la situatia mea. Pesemne, o femeie cu trasaturi est europene, nu foarte frumoasa, dar totusi incredibil de tanara, in comparatie cu ce-i pe aici, reprezinta o apartitie mai putin obisnuita. La caracterizare, m-as opri direct la trasatura de nebuna, dat fiind ca am avut curajul sa ma aventurez pana aici. Mi-e greu sa le explic curiosilor ca siguranta mea de sine provine din faptul ca Isus ma tine permanent de mana si imi arata drumul. Toate aceste priviri curioase nu fac decat sa ma amuze in sinea mea. In jurul meu, oameni in varsta, in general. Am vazut femei occidentale, fiind adevarate lady, elegante si purtand perle. Perlele si diamantele nu arata bine decat la femeile peste 40 de ani, la 25 nu se prea potrivesc. Poate doar diamantele micute si discrete. Desi hotelul e un exponent al luxului, oamenii nu sunt deloc aroganti sau vanitosi. Deduc din atitudine. Eu intotdeauna am fost de acord asupra faptului ca, cu cat un om este mai vanitos, cu atat mai mult a fost atins in vanitatea lui. Adevarata superioritate o da modestia si respectul fata de ceilalti, in constiinta tainica a puterii tale, care iti da satisfactii incomparabil mai mari decat o dominatie fatisa. Sau poate doar ca oamenii de aici sunt mai intelepti, fiind mai batrani, nu stiu. Aroganta, in general, e o trasatura a popoarelor est europene si slave, dar si a nemtilor, care in strafundurile constiintei lor adormite, pastreaza inca un sentiment de superioritate ariana.

M-am plimbat deseori pe arterele comerciale ale orasului, uluita fiind de inaltimea cladirilor si diversitatea firmelor de magazine, dar mai ales de cate mall-uri sunt pe kilometru patrat. Nu am putut intra in toate. Cardul s-ar fi golit simtitor si apoi as fi petrecut vacanta doar in magazine. Cel mai bun lucru a fost ca orice model vestimentar mi-a placut, am gasit intotdeauna marimea mea, doar suntem printre chinezi, nu? Am remarcat multe din magazinele care se gasesc si la Milano, firme occidentale, dar si magazine care se gasesc doar in Marea Britanie, cum ar fi Dorothy Perkins, Jigsaw, Top Shop sau Warehouse, precum si firme chinezesti de calitate, ale caror denumiri nu le-am putut retine. Nu am gasit insa gelaterii, pizzeri, am vazut doar o singura trattoria italiana in tot orasul si nici librarii (doar in aeroport si toate cartile erau in engleza).

Am tocit o pereche de balerini perindand prin gradinile botanice ale orasului. National Orchid Garden si Ginger Garden se intind pe cateva hectare iar vegetatia de aici este impresionanta. Gradina de orhidee cuprinde cateva zeci de mii de specii de orhidee, aceasta fiind floarea nationala in Singapore. O adevarata minune edenica tropicala, care nu cred ca mai exista altundeva. De asemenea, multe fantani si spatii verzi de picnic, iar peste tot acelasi aer tropical, imposibil de descris. La iesire, aud limba romana si ma intersectez cu un cuplu de romani, mai in varsta. (Chiar si in Singapore!!!) De asemenea, merita vazuta Gradina Zoologica, unde animalele nu sunt tinute in custi, ci se pot misca libere, impiedicate fiind doar de obstacole naturale.

Avand in vedere multitudinea de culturi care interactioneaza in Sinagapore, orasul este impartit in cateva zone, unde traiesc indieni, arabi sau chinezi. Aici veti vedea atat moschei arabe si biserici crestine, cat si temple hinduse si budiste. Moschei am mai vazut la Istanbul, asa ca primul templu vizitat a fost Sri Mariamman Temple, cel mai vechi templu hindus din Singapore. Inca de la inceput surprinde bogatia de ornamente, foarte viu colorate si kitchoase. In primul rand, trebuie sa te descalti la intrare. Calcaiele mele sunt deja compromise. Intru in templu, cand un indian tuciuriu cu un punct rosu pe frunte ma opreste: „No m'am, you have to pay tax for the camera. ” Platesc 3 dolari singaporezi si imi continui nestingherita vizita prin templu. Hinduismul este cea mai primitiva religie din lume, politeista, venerand diferite zeitati care sunt reprezentate prin diferite forme in care acestea apar. La capatul unui lung culoar, sta pe un tron Shiva, cu o ghirlanda de flori la gat. Pe lateral, diferite statui reprezentand zeitati, in ipostaze care mai de care: cu mai multe capete, cu mai multe brate sau picioare, foarte bogat ornamentate, toate cu acelasi punct rosu pe frunte. Am vazut oameni rugandu-se, nu in genunchi, ci complet asezati pe burta, cu fata la pamant. Atmosfera e invaluita in cantece indiene, care semana mai mult cu bocete si de cealalta parte niste hindusi practicau ritualul cu mirodenii al caror fum se imprastie de jur imprejur. Femeile, imbracate in sari si cu picioarele goale, aduceau ofrande zeilor. Ador sari-ul, desi nu l-am imbracat niciodata. Conform religiei, divinitatea ne inconjoara permanent, fiecarei parti de natura ii corespunde o zeitate, pe care ei o numesc in alt fel. Astfel exista mii de zei in religia hindusa, cei mai celebrii fiind Shiva, Rama, Krisna, Surya sau zeul cel mai mare, Visnu. Zeitatile sunt infatisate intr-o sumedenie de picturi care impodobesc templele. Religia hindusa se bazeaza pe legile karmei si reincarnarii.

Dupa aceasta experienta hinduista, ma indrept spre Buddha Tooth Relic Temple din China Town. Alta experienta aici. La intrare, te intampina un fel de recipient mare, in care sunt infipte betigase care raspandesc un fel de aroma. Toti cei care intra in templu isi iau cate un betigas, pe care il aprind, il misca prin aer pentru a raspandi aroma si il alatura celorlalte. Un nene chinez ma avertizeaza ca nu pot intra in templu, ca am bratele goale si trebuie sa ma acopar. Merg in locul indicat, gasesc un sal mai de Doamne ajuta, ma acopar si intru in templu. Templul este foarte mare, inalt, iar in fata, pe o scena, troneaza Buddha si alte personaje, reprezentate prin statui complet din aur. Oamenii se roaga in genunchi, pe covor, dupa ce in prealabil s-au descaltat. Macar astia se descalta pe covor. Am observat ca unii dintre cei care se rugau aveau in mana ramurele cu flori de lotus, despre aflu ca este planta puritatii in budism. Continuand incursiunea prin templu, descopar peretii laterali, plini cu mici Buddha, dar fiecare intr-o alta pozitie, reprezentand o alta stare zen. Merg pana la capat si ajung in cealalta camera, care se reflecta in oglinda fata de precedenta, respectiv o scena mare cu o sculptura din aur imensa, o figura umana cu cate trei brate, impodobita, in fata careia se roaga credinciosii, in genunchi. Peretii laterali sunt decorati cu miniaturi de Buddha. In fapt, in budism nu exista zeitati, dar religia s-a dezvoltat treptat, ajungand la diferite curente, in diferite zone. Conform religiei, suntem guvernati de karma, ceea ce inseamna ca suntem singurii raspunzatori de destinul nostru. Credinta cea mai mare este in dreptatea universala, care reprezinta adevarul absolut. Scopul vietii este de a evolua, de a deveni un om mai bun, in armonie cu tot ceea ce ne inconjoara, detasati aspectele negative ale vietii, cum sunt ura, indvidia, rautatea, avaritia, etc. Numai un astfel de om este evoluat. Astfel, noi singuri ne pregatim destinul prin faptele si intentiile noastre. Viata noastra este o consecinta a vietii noastre trecute, astfel ca suntem rasplatiti pentru toate lucrurile bune si suntem pedepsiti pentru faptele noastre rele. Cu alte cuvinte, totul se plateste in viata, iar un copil care se naste handicapat sau cersetor in canale, se considera ca este de fapt, pedepsit. In alta maniera, bogatia este oferita ca un merit, insa doar temporar, caci ea poate fi pierduta in viata viitoare, daca nu stim sa o conservam prin fapte bune si sa ii ajutam si pe ceilalti din ceea ce ni s-a oferit noua de catre destin. In situatia in care un om nu poate evolua, nu poate depasi barierele urei si rautatii, el se va reincarna in aceeasi situatie, iar aceasta situatie se poate perpetua, totul depinde doar de el. Buddha a trasmis mesajul evoluarii omului prin intelepciune. Oamenii evoluati sunt cei care ajung in Nirvana, insemnand detasarea suprema, cand sufletul nu mai are nicio datorie karmica de platit, ori nici atunci misiunea lor nu s-a terminat, deoarece se intorc pe pamant pentru a-i ajuta pe cei mai putin evoluati. Totodata, se considera ca exista mai multe karma, atat individuala cat si colectiva, cum ar fi karma unui popor. (Ma gandeam la poporul roman care nu numai ca si-a ucis conducatorul in 1989, dar s-a si bucurat de acest lucru, e clar ca am fost pedepsiti, daca luam in considerare ca suntem pe locul 1 in Europa la decese in urma accidentelor rutiere si la cele peste 2 milioane de romani care pribegesc prin in Europa pentru un ban; in plus realitatea sociala e tot mai dramatica).

Religia budista este foarte logica, desi in opinia mea nu inlatura existenta lui Dumnezeu, ca entitate atotputernica. Isus Hristos a existat pe pamant si el trebuie privit ca Fiu al lui Dumnezeu, in sensul ca a fost un om evoluat, un om inzestrat cu har si invatatura divina, fara sa fi avut scoala, un om care a gradit adevaruri intelepte, fara ca cineva sa il fi invatat, un om pur, fara pacat, un om care a facut minuni. Acesta este sensul Fiul lui Dumnezeu, desi unii maestrii spirituali ezoteristi sustin ca Dumnezeu nu a incetat niciodata sa isi trimita Fii pe pamant.

Zonele China Town sau mica Indie sunt foarte aglomerate si pline de magazine de alimente sau tarabe cu haine si suveniruri. Nu-i nimic de luat, toate sunt extrem de kitchoase si de proasta calitate. In privinta mancarurilor, simpla vedere imi face rau, mirosul imi face greata. Unde sunt gelateriile italiene? In timpul sejurului meu am mai vizitat Sri Veeramma kaliamman Temple din Little India si un alt templu Sri Krishan, precum si Goddes of Mercy Temple, un templu sub influenta ezoterismului budist, aflat nu departe de Hotelul Raffles, in incercarea de a intelege aceste religii. Am inteles, ca fiecare religie pastreaza in fondul sau iubirea fata de aproapele si propaga dragostea fata de creator si cei din jur, precum si ajutorarea celor in nevoie. Aceasta este scriptura fiecarei religii, indiferent ca o numim crestinism, islamism, hinduism sau budism. Sa nu luam in calcul aspectele extremiste islamice, care denatureaza scrisele din Coran, din cauza unor interese particulare.

Bisericile crestine din Singapore sunt in stil neo gotic, similare cu cele din Marea Britanie. Fetele europene sunt foarte rare pe strazi, si aceia sunt de obicei englezi sau nemti. Ce bine e cand mai vezi fete mai normale, din punctul meu de vedere !

Viata de noapte in Singapore am auzit ca este fascinanta, ca la New York, dar nu o cunosc. Din totdeauna mi-a placut sa dorm noaptea, in general. Cine stie, poate data viitoare... In schimb, m-am relaxat in laguna din Sentosa, printre palmieri si apa turcoaz, ajungand in locul care este cel mai sudic punct al Asiei Continentale. Sentosa, partea sudica a orasului, insulara, este situata la numai 137 km de ecuator, iar clima este minunata. Perfecta, as spune. Nu mi s-a parut deloc prea cald. Plajele sunt superbe si deloc aglomerate. Nisipul e fin, dar nu atat de fin cat mi-as fi imaginat eu, am auzit ca plajele din Malaesya sau Thailanda sunt cu adevarat superbe. Insa aerul este magnific, sanatos, calmant.

Mai apoi am vizitat si Studiourile Universale, Siloso Beach, Marina Bay Sands, insa piscina de pe acoperis, la etajul 60, era inchisa. Marina Bay Sands este cea mai originala constructie din Singapore, adapostind un hotel si un mall imens, pe acoperis fiind Infinity Pool, cea mai mare piscina in aer liber din lume. Efectul este uluitor, in sensul ca daca stai in apa, ai pe fundal zgarie norii, iar iluzia optica este cu adevarat extraordinara. Data viitoare mi-am promis o baie in piscina, neaparat. Evident, totul e scump, foarte scump, dar merita. Mancarea la Mc Donalds e foarte accesibila pentru vacanta. Am facut turul orasului cu cele doua linii ale City Sightseeing, vizitand cam tot ce se putea. Zgarie norii sunt impresionanti si se construiesc in permanenta. Casele din zonele residentiale sunt cochete, dar preturile uluitoare, ajungand chiar la milioane. Cei mai mult locuitori ai orasului stau in blocuri de apartamente, din cate am inteles. In orice caz, orasul este printre cele mai scumpe din lume, iar 25 % din populatie sunt milionari. Singapore Flying este construita exact dupa modelul roatei London Eye.

Ce nu mi-a placut in Singapore? Mancarea. Am mancat o singura cina asiatica si aceea cat mai simplista cu putiinta, respectiv am cerut o supa de legume si am primit o pasta de mazare cu niste vietati marine semanand izbitor cu racii, dar al caror nume nu l-am putut afla, desi nu i-am cerut si orez simplu cu un pui, care ar fi fost minunat daca nu se scalda intr-un sos maro care i-a stricat tot gustul. De sosuri si condimente, nu ma pot apropia. Ospatarul e convins ca mi-a servit o cina minunata. Gata, nu mai pot. Merg si imi iau banane si ciocolata, dar mancare din asta, never ever.

M-am intors acasa, promitandu-mi mie insumi ca voi reveni curand, deoarece Singapore este un oras pe care merita sa il descoperi. Avand in vedere ca traim in secolul XXI, doresc fiecarei femei moderne, ca inainte de casatorie, sa experimenteze sentimentul de femeie libera, fara responsabilitatea ingrijirii unui barbat si a copiilor mici. Drumul este cel mai mare impediment. Dupa check in, pe cand asteptam imbarcarea, in aeroport, eram in total vreo 300 de oameni, am vazut venind pilotii si membrii echipajului. Pilotii, erau 3, unul in varsta, fiind probabil „captain” si ceilalti de vreo 35-40 de ani, barbati inalti, cu alura occidentala si vizibil seriosi, fiind copilotii sai. M-am linistit imediat, oamenii astia nu degeaba au ajuns piloti de Airbusuri. Unul dintre piloti, cel mai tanar, imi cade cu tronc instantaneu. M-as putea indragosti iremediabil... dar nu se poate. Uff... trebuie sa ma intorc acasa. Drumul de intoarcere nu l-am simtit, fiindca am dormit. :))


[fb]
---
Trimis de irinamarya27 in 23.01.12 19:04:31
Validat / Publicat: 23.01.12 20:41:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinamarya27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Templu Hindus in Singapore
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.01.12 19:46:16]
»

@irinamarya27: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!

Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare, sincer sa fiu, de mult n-am mai citit impresii atat de bogate in informatii despre o zona mai putin promovata in turismul autohton.

webmaster
[23.01.12 19:49:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

santana*
[23.01.12 21:40:14]
»

Un singur cuvînt despre aventura ta: Bravo! În rest, cred că nişte fotografii ar fi binevenite, nu neapărat cu tine că deja ne-ai convins.

Succes pe amfostacolo.ro!

Flaviu
[23.01.12 22:08:27]
»

@irinamarya27

Superb rew dvs, o briză plăcută deasupra unui ocean de platitudini.

Bine aţi venit la cocktailul nostru zilnic de pe AFA şi doresc să vă asigur că prezenţa dvs. a stârnit deja nenumărate priviri curioase iar despre scenariile imaginate... nici nu vreau să povestesc.

O curiozitate: aţi absolvit Filologia? Eu sunt pilot de Airbus.

O seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[23.01.12 23:05:36]
»

@irinamarya27

Foarte frumos, felicitari.

Un lucru nu am inteles; ai fost singura? Caci ai bifat - familie cu copii.

webmaster13
[24.01.12 09:07:04]
»

"Increderea in sine reprezinta esenta eroismului. " (Ralph Waldo Emerson)

Melodia postata se poate sterge/schimba!

irinamarya27AUTOR REVIEW
[24.01.12 12:19:46]
»

@webmaster: Multumesc, din suflet. E primul articol pe care l-am postat.

irinamarya27AUTOR REVIEW
[24.01.12 12:22:02]
»

@santana: Am postat cateva fotografii pe lateral apar, imi pare rau, dar site-ul asta e putin mai complicat decat facebookul de exemplu.

irinamarya27AUTOR REVIEW
[24.01.12 12:24:50]
»

@Flaviu: Iti multumesc mult. Da, am facut filologia, insa doar in liceu. Wow, iti doresc mult succes in profesie, toata admiratia mea! O zi cat mai placuta!

irinamarya27AUTOR REVIEW
[24.01.12 12:27:37]
»

@Diaura:

Da, este o greseala pe care nici nu stiu cum sa o remediez, fiindca inca nu m-am obisnuit cu site-ul acesta. Iti multumesc pentru aprecieri. Toate cele bune!

irinamarya27AUTOR REVIEW
[24.01.12 12:31:56]
»

@webmaster:

Multumesc, in limita timpului voi mai posta si cateva din Jurnalele din trecut. O zi minunata va doresc, ciao!

mariana.olaru
[24.01.12 14:02:16]
»

Dragă @irinamarya27, a fost o plăcere să-ți citesc impresiile și să mă las furată de imaginație, călătorind astfel alături de tine într-un alt colț al Pământului în care, sincer, nu am nădejde să ajung vreodată.

Am fost ușor surprinsă, dar și încântată, să descopăr că mai sunt și tineri ca tine, care nu s-au plafonat la micile informații și cunoștințe de pe vremea liceului, ci au vocația căutării, descoperirii și cunoașterii pe toate planurile.

Nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult: eleganța atât de simplă a stilului tău, descrieririle pline de culoare, cugetările și aprecierile despre locurile vizitate, despre oamenii pe care i-ai întâlnit, despre religiile ce se intersectează și se agrează reciproc la Singapore, despre aversiunea ta pentru mâncarea asiatică (pe care o împărtășesc și eu .

Felicitări pentru curajul (căci curaj se numește!) de a călători singură, mai ales într-un colț atât de depărtat de lume și atât de străin nouă ca spiritualitate, cultură și tradiții! Și pentru că ai făcut spre comparație trimiteri la alte orașe și țări, aș fi curioasă să aflu de când călătorești prin lume și câte... continente ai văzut deja? La fel de interesant și util din punctul de vedere al oricărui turist, ar fi să aflăm cât te-a costat această călătorie exotică și cum ți-ai pregătit programul de vizitare. Îți mulțumesc pentru eventualul răspuns !

Diaura*
[25.01.12 10:58:00]
»

@irinamarya27:

Acum este cam tarziu sa mai poti modifica tu ceva. Poti doar la putin timp dupa ce postezi, apasand pe ” Edit ”. (jos in dreapta la sfarsitul textului)

Dupa raspunsul acesta, admiratia si respectul pentru tine au crescut la cote maxime.

Este mare lucru sa pornesti singura intr-o astfel de calatorie.

Pe langa spiritul de aventura, stropul de nebunie si curajul maxim, iti trebuie si multa documentare. Caci in clipa in care iesi de pe un aeroport din Romania, (mai ales daca vb, de cel din Baneasa) si ajungi la destinatie, nimic nu mai seamana cu ce este la noi. Pentru unii o banala calatorie cu autobuzul sau tramvaiul poate fi o mica aventura; de unde cumperi biletul, care traseu trebuie ales, cate statii mergi si ce alte combinatii de mijloace de transport mai trebuie sa faci - sunt tot atatea intrebari care iti pot creste tensiunea si bloca mintea. Cu atat mai mult cu cat, acasa poate nu circuli decat cu masinuta proprie din dotare, si nici aici nu prea esti in largul tau daca trebuie sa iei mertoul.

Te admir pentru stapanirea de sine in toate situatiile legate de o calatorie ” afara” cu atat mai mult cu cat aceasta este la capatul lumii.

Nu poti sta la infinit int-un aeroport, privind nedumerit in toate partile, nestiind incotro este casa de bilete pentru trenul care te duce catre oras (sa zicem) fara sa atragi atentia hotilor si borfasilor, care te pot talhari in fel si chip.

Este mare lucru sa pleci cu ” lectia invatata de acasa”, ca odata ajunsa undeva, sa ai acel aer de ” ma simt ca la mine acasa ”, care iti da o mare stapanire de sine.

Si cine se stapaneste pe el... stapaneste si situatia.

irinamarya27AUTOR REVIEW
[25.01.12 15:26:41]
»

@mariana. olaru:

Draga Mariana,

In primul rand, da-mi voie sa te corectez: poti foarte bine sa ajungi sa calatoresti chiar si in Singapore, daca asta iti doresti. Nu iti trebuie decat rabdare si economii. Dar poti sa iti planifici din timp. Chiar si numai cateva zile, e suficient pentru o experienta minunata. Oricum iti multumesc pentru aprecierile tale.

Cel mai bine ar fi sa organizezi calatoria printr-o agentie, alaturi de un grup si ghid, asta in privinta costurilor si a obiectivelor vizitate. Eu asa am dorit, dar erau plecari doar intre Craciun si Anul nou si nu am putut pleca de la lucru atunci. Aceste circuite se organizeaza doar in anumite date si perioade. Deci, faptul ca am fost pe cont propriu m-a costat mai mult, dar asta nu are relevanta. N-are rost sa fii pretentios in privinta cazarii.

In rest... sincer cea mai mare teama a fost siguranta personala, dar am constat ca Singapore este intr-adevar un oras foarte sigur. Pana acum nu am fost decat in Europa, in Italia am avut norocul sa beneficiez de o bursa Erasmus in facultate si in Turcia, cu scoala, demult. A fost prima mea calatorie pe un alt continent. In privinta programului de vizitare... l-am facut pe loc cand am ajuns. Mi-a fost frica de avion si am zis ca nu-mi fac programul decat la aterizare in Singapore

Iti doresc mult succes si implinirea dorintelor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinamarya27AUTOR REVIEW
[25.01.12 15:32:55]
»

@Diaura:

Draga Diaura,

Multumesc pentru aceasta admiratie, exagerata poate. E adevarat ca lumea aceasta nu e un loc sigur, cat se poate de adevarat. Nu stiu ce sa spun. Poate sunt eu mai ciudata, ce sa zic? Nu, nu am plecat cu lectia invatata de acasa, era evident ca sunt o straina in acele locuri. Pe de alta parte, daca vrei sa calatoresti singura, nu cred ca mergi chiar oriunde, nu umblii noaptea, deci cred ca te poti proteja si singura.

Iti doresc toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristina65
[25.01.12 15:51:22]
»

Un review absolut remarcabil, o placere sa-l citesti, o "rara avis" printre review-urile de anul asta. Sincer, felicitari pt calatorie, pt curaj, pt stil, pt eruditie. Si... la cat mai multe calatorii frumoase si review-uri pe AFA!

P. S. A, uitam, felicitari si pt sinceritate, faza din final, cu "indragosteala"... Chiar ai fost superdraguta: -)

Diaura*
[25.01.12 19:27:06]
»

@webmaster

Am o dedicatie pentru noua noastra colega. Te rog frumos schimba melodia.

http://www.youtube.com/watch? v=NNC0kIzM1Fo

John Paul Young - Love Is In The Air

irinamarya27AUTOR REVIEW
[26.01.12 12:29:16]
»

@Diaura:

Super melodia sugerata! melodia a fost postata de site cred. O sa incer sa o schimb!

Larissa
[26.01.12 20:03:57]
»

M-ai lăsat fără cuvinte, Irina! O să mă adun totuși din stupoarea admirativă și o să te felicit pentru sinceritatea și talentul literar pe care îl ai din plin. Am descoperit și o înțelepciune pe care rar am întâlnit-o în zilele noastre la fetele de vârsta ta. Sper să-ți faci un obicei din a scrie pe afa, aici sunt oameni care știu să aprecieze review-uri de calitate iar tu ai tot ce-ți trebuie să excelezi!

mariarosa
[14.02.12 14:10:31]
»

Un vot deplin de a mine! Am fost de 2 ori in Singapore, acum mai multi ani si m-as muta si eu aici oricand macar pt o perioada! Mersi ca mi-ai aminit de locuri ce m-au fascinat atat!

Am stat anul asta toata luna ianuarie in Asia, (Tailanda si Malaezia) si la plecare am regretat ca trebuie sa ma intorc acasa, ghici unde as fi zburat: la Singapore.

Bravo pt review, e complex si lung si ai pus mult suflet la scrierea lui!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[03.03.12 21:42:26]
»

Am recitit cu placere acest review datorita faptului ca facind un "search" pe pagina principala, fix primul review despre Singapore, al tau s-a deschis.

Am putin timp liber (caci la momentul citirii n-am avut timp sa comentez) si as vrea sa punctez cite ceva:

1. Ai avut un mare noroc cind ai putut sa iti cumperi hainele care ti-au placut, avind in vedere ca esti destul de slabuta. Eu nu am avut norocul acesta, la ei neexistind in toate magazinele haine de marimea L sau XL.

2. Spui ca n-ai vazut fete-femei cu tocuri. Inteleg asta pentru ca nu ai iesit seara pe strazi. In zona mallurilor de pe Orchard Road erau destule "Bamboo-iste" fardate ca niste papusele de portelan si cu tocuri foarte mari. Chiar pantofi cu platforma inalta. Nu cred ca in orasul acela ti s-ar fi putut intimpla ceva daca te plimbai singura pe strazi.

3. Gelaterie am gasit intr-un mall. Primul pe care l-am vizitat (nu mai retin exact ce nume avea, caci, vorba ta... mi s-au tocit "opincile" pe acolo). Ingehatat era foarte buna, dar sint sigura ca provenea de la mama ei, Italia.

4. Librarie-am gasit una in Beach Road. Sa nu creada cei care citesc acest ecou ca m-am dus la Singapore sa cumpar carti. Dar imediat linga aceasta librarie era o agentie de voiaj de unde am cumparat bilete pentru Malaysia. Nu am intrat inauntru, dar mi-am aruncat ochii prin vitrina, citeva minute bune, pina ce unul din cei 10-15 operatori ai agentiei s-a eliberat si a putut prelua urmatorul client-eu.

5. Am gasit in textul tau o remarca ce m-a facut sa rid. Si anume ca de la tarabele cu diverse obiecte sau mincare "nu-i nimic de luat". Pai, draguta mea, ai putea sa spui acelasi lucru si despre tarabele cu fructe? Eu n-am vazut afisul cu amenda de 100 de dolari daca maninci pe strada. Sint sigura ca am mincat macar o banana sau niste cirese, ca n-am avut rabdare sa ajung pina la hotel. despre interdictia gumei de mestecat stiam.

6. Spui ca le Sentosa ai vazut ape turcoaz. Hm... eu am admirat doar peisajul foarte exotic, insa apa era cam tulbure, probabil de la ploile scurte si dese care s-au intimplat in zilele vizitei mele.

P. S. am crezut ca ma delectez cu ceva poze, insa am gasit doar 5, dupa care m-a bufnit risul... incepeau ale mele.

P.P.S. Era sa uit un lucru important.Ti-a povestit vreodata Flaviu ce intimplari fascinante a avut in timpul activitatii sale de 'pilot' ?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, cristina65, Diaura*, Flaviu, irinamarya27, Larissa, mariana.olaru, mariarosa, Thomson99
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Singapore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061317920684814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1