ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 4 si 7

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul memorial Nicolae Iorga- Valeni, Prahova

TIPĂREȘTE

Am petrecut un sejur de cateva zile si Revelionul 2012, cu familia si multi prieteni, la o pensiune in apropiere de Valeni.

Bineinteles ca ne-am facut timp si pentru cercetarea imprejurimilor. Dar, fiind 31 decembrie, toata lumea era ocupata cu pregatirile pentru Anul Nou...

Si totusi, in Valeni, am gasit deschisa Casa memoriala Nicolae Iorga. Pentru ca am avut anterior o experienta placuta intr-o astfel de locatie (vezi review Casa memoriala Nicolae Labis, pe care am vizitat-o de Paste), nu am stat pe ganduri si am intrat cu totii inauntru. Curtea este imensa iar casa are anvergura unui conac. La poarta ne-a intampinat un paznic cuminte si binevoitor.

In curte, in partea dreapta, se afla o gradinita in centrul careia, pe un piedestal, am regasit bustul lui Nicolae Iorga, figura culturala si politica de referinta pentru neamul romanesc. Am urcat treptele cerdacului (unde am gasit un avizier cu o harta turistica a zonei) si am fost intampinati de o doamna care avea sa fie ghidul nostru.

Iata cate lucruri interesante am aflat de la aceasta:

In aceasta casa a locuit marele Nicolae Iorga cu familia intre anii 1910-1940. Casa are trei corpuri lipite, cu trecere dintr-unul in altul. (Sub corpul principal exista si o pivnita, cu intrarea pe sub cerdac, dar nu se viziteaza)

In corpul principal, care a fost construit inca din sec. XVIII, se aflau 4 incaperi distincte (despartite pe mijloc de un hol): biroul savantului, dormitorul, salonul de primire al sotiei, Ecaterina si sufrageria- salonul de oaspeti. (Celelalte corpuri au fost construite de Nicolae Iorga, incepand cu anul 1910).

In birou se afla masa de lucru a autorului si diferite obiecte personale (inclusiv un telefon foarte vechi de care copiii au fost entuziasmati!).

Dormitorul era mobilat foarte spectaculos. De fapt lemnul din care erau facute toate piesele (patul, masuta, dulapul), era lucrat cu migala, cu diferite incrustatii colorate ce reprezentau motive populare romanesti. Totul era original, mai putin tesaturile- covoare, stergare, draperii- care s-au deteriorat in timp si au fost reproduse.

Salonul de primire al sotiei era cea mai mica incapere si avea corespondenta directa cu salonul de oaspeti. In acest ultim salon am regasit niste tablouri originale deosebite, oferite savantului de catre pictori contemporani. Pot sa va spun ca doua dintre ele erau semnate de Grigorescu!!! Am intrebat inca o data daca sunt reproduceri si raspunsul a fost negativ. Mi-a placut mult si mobilierul din salon- masa si scaunul - din lemn cu insertii deosebite facute din alta esenta lemnoasa (lemn in lemn), sculptata cu motive populare. In salonul de oaspeti au intrat multi oameni de seama ale acelor vremuri.

In holul dintre aceste camere am regasit doua lazi de zestre lucrate foarte frumos, tablouri impresionante ale familiei (care erau, de altfel, peste tot in casa), precum si o carte de oaspeti.

Trecerea in al doilea corp se facea prin capatul holului- capatul opus intrarii.

Corpul B era dedicat in totalitate activitatii desfasurate de N. Iorga de-a lungul vietii. In doua incaperi erau prezentate documente, diplome, diverse medalii, scrisori de felicitare, articole din ziare, poze, decoratii, uniforma, cheia orasului Chicago si cheia Parcului national Arizona- Marele Canion (oferite savantului Iorga), etc. Mi-ar fi placut sa citesc fiecare petec de hartie, dar copiii mei nu s-au dovedit a fi la fel de curiosi ca mine... :)

Am aflat ca acesta vorbea 18 limbi straine in mod fluent, a scris peste 1800 de volume si peste 25.000 de articole, fiind ajutat foarte mult la traduceri de doamna Ecaterina, sotia acestuia, care cunostea si dansa 8-9 limbi straine.

Capacitatile intelectuale si aptitudinile deosebite ale marelui Iorga au iesit la suprafata inca din tinerete, cand a absolvit Universitatea de la Iasi intr-un an! La 23 de ani deja obtinuse titlul de doctor !

Din curiozitatea noastra excesiva, iata ca am gasit si o neconcordanta intre datele inscrise in documente- (SAC!) - in certificatul de nastere savantul era declarat nascut in 1871, iar in "cartea de imobil" aparea ca data a nasterii anul 1876. Ghidul ne-a promis ca va anunta sesizarea facuta de noi. :)

In al treilea corp se aflau expuse in vitrine, pe categorii, diverse bijuterii ale familiei care datau din acea perioada- diverse coliere, patalamale, etc. Si in aceasta incapere se aflau mai multe tablouri reprezentand portrete ale unor cunostinte de familie.

Ghidul ne-a povestit ca sfârşitul lui Iorga a fost unul tragic, fiind asasinat in noiembrie 1940 de un grup de presupuşi legionari, în apropierea comunei Strejnicu din Prahova. Asta este varianta oficiala, fara detaliile pe care le citisem anterior despre cum fusese batjocorit si despre cauza mortii.

Plata pentru vizitarea muzeului a fost modica - 2-3 lei si s-a facut la iesire. Astfel ca ne-am simtit datori sa mai cumparam cate un pliant si o carticica (cu preturi la fel de mici).

De asemenea, ni s-a spus ca mai exista si se poate vizita si Casa memoriala Nicolae Iorga din Botosani- locul in care s-a nascut si a copilarit acesta.

Ne-a placut mult acest muzeu memorial. Desi totul era desprins din alte timpuri, casa parea cumva... locuita, calda, primitoare. Lipseau doar stapanii...


[fb]
---
Trimis de silvia tudoran in 13.01.12 15:21:22
Validat / Publicat: 13.01.12 17:29:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VĂLENII DE MUNTE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5377 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 intrarea in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[13.01.12 15:44:07]
»

webmaster, admin si ceilalti!

dragii mei, VA ROG, cautati o varianta sa se incarce mai repede pozele astea! stau cel putin 4-5 min la fiecare. nici nu imi vine sa le mai pun. nu se poate schimba putin formatul de incarcare? exista vreo varianta sa le pot selecta pe toate si sa se incarce ele in cat timp s-o putea?

va rog sa stergeti mesajul dupa ce-l cititi.

DAR SA NU-L UITATI!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[13.01.12 16:27:24]
»

@silvia tudoran: ar fi excelent dacă înaintea trimiterii pe site a pozelor, acestea ar fi în prealabil micşorate (în Paint sau orice alt program de manipulare a pozelor - eu personal recomand IrfanView [acesta poate face serii de procesări, adică îi dai un set de poze şi ce operaţii să le aplice - micşorare/redimensionare în acest caz - şi în câteva secunde/minute termină, fără alte intervenţii], dar sunt o mulţime) până la o rezoluţie de 1024 sau 1600 de pixeli pe orizontală. Să vezi ce repede merge pe urmă, mai ales dacă ai o legătură slabă la internet!

L.E.: Gasesc util dialogul de mai sus, pentru toti userii, motiv pentru care ecourile nu vor fi sterse.

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[13.01.12 21:41:01]
»

@webmaster: ei, uite, am sa incerc! intr-adevar, multe din pozele mele au peste 1,5MB fiecare!

si daca voi avea succes, dar mai ales daca nu, am sa va anunt!

salutari si multumesc de sfat!

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[13.01.12 22:45:16]
»

@webmaster: EVRIKA!

functioneaza!

din cele enumerate, am ales sa le pun in Paint si sa le salvez. s-au incarcat imediat!

doar de asta imi era urat cand doream sa scriu ceva. ca e aiurea sa spui vorbe nesustinute de fotografii.

acuma... sa va tineti!

krondia*
[25.08.13 12:17:03]
»

Am vizitat ieri Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" dar şi Muzeul de artă religioasă şi Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului care formează un centru cultural de excepţie, fiecare dintre acestea beneficiind de propriul ghid.

Am regăsit atmosfera pe care ai deschis-o atât de fidel şi am fost plăcut surprinsă să găsesc în casa profesorului, pe lângă cele două tablouri pictate de Grigorescu şi un tablou înfăţişând un portret de femeie aparţinând pictorului braşovean Mişu Popp, poate mai puţin cunoscut. Surpriza a fost şi mai mare când la Muzeul de Etnografie am descoperit şi câteva obiecte de mobilier săsesc din Transilvania, pictate cu un model floral asemănător cu cel întâlnit în zona Făgăraşului.

Tariful întreg pentru vizitarea celor 3 muzee este 10 lei, un preţ mic pentru exponatele valoroase care sunt găzduite aici.

Dan&Ema
[06.11.16 14:09:23]
»

@silvia tudoran: superbonus!

silvia tudoranAUTOR REVIEW
[07.11.16 09:26:43]
»

@Dan&Ema: multumesc!

webmaster26
[12.03.17 12:53:21]
»

@silvia tudoran: Mutat în rubrica "Muzeul Memorial 'Nicolae Iorga', VĂLENII DE MUNTE" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, silvia tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Memorial 'Nicolae Iorga':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059504985809326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1