ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Omul care a făcut pădurea să cânte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Reghinul este orasul cu cel mai mare procentaj de SRL-uri pe cap de locuitor din judetul Mures. E un oras care a pasit cu dreptul in economia de piata. E-adevarat ca aici in Reghin traiesc si multi oameni din Hodac, Gurghiu, Ibanesti si Lapusna, sate care n-au fost niciodata colectrivizate, nici macar in anii cenusii ai comunismului. Mai tineti minte pancarta infipta in mijlocul soselei de hodaceni si ibasteni inca inainte de anul ‘89? …

”Pana aici Comunism, de-aici in colo, Hodac si Ibanesti”.

O alta mare atractie turistica a urbei, la care am participat si eu de nenumarate ori ca translator sau ca insotitor, este Gimnaziul Privat Mirona si Expozitia de instrumente muzicale “Gliga Company”. Ele se afla in aceeasi cladire, perete-n perete sau mai bine zis “door to door”.

Gimnaziul privat Mirona trebuie sa vi-l inchipuiti ca pe un sistem de invatamant normal, la care se adauga zilnic cate o ora si jumatate de dans sportiv si ceva mai multa engleza. Deci gimnaziul este profilat pe aceste doua elemente. Este unic in Europa. Aici se afla pepiniera marilor campioni ai dansului sportiv mondial. Mirona, fica cea mica a lui Vasile Gliga, omul “cel mai iubit dintre toti pamantenii locului si nu numai”, a obtinut pana in prezent 115 medalii de aur, argint si bronz la campionate nationale si internationale. A fost de 10 ori campioana a tarii, de numeroase ori campioana europeana la diferite stiluri de dans si o data, chiar si vicecampioana mondiala. Acum, dupa ce un “bebe mic” a aparut pe lume, Mirona a devenit antrenoare de dans…dar acest lucru n-a impiedicat-o sa ne prezinte luni seara, odata cu “Banchetul implinirii a 20 de ani de existanta a Companiei Gliga”, un specatacol de exceptie. A fost prima surpriza a serii! A doua, a fost concertul de colinde a lui Stefan Hrusca, care, in final, insotit de vocile tuturor celor aproape 400 de participanti la banchet, a omagiat munca reghinenilor si a familia Gliga prin cantarea “Multi ani traiasca…", a fost un moment emotionant, intreaga asistenta s-a ridicat in picioare si a fredonat urarea alaturi de marele nostru bard. Toate acestea s-au petrecut intr-una din cele 4 sali de antrenament a scolii de dans sportiv de care dispune compania... Dl. Vasile Gliga, pe langa faptul ca e om politic, este si presedintele Federatiei Nationale de Dans Sportiv. Fiica cea mare a familiei, Dumitrita, pe langa actrivitatea specifica familiei, editeaza si singura revista cu profil de dans sportiv din tara ”Flash Dance”.

Langa modernul gimnaziu Mirona, se afla Magazinul de prezentare a produselor Companiei Gliga…viori, violine, violoncele, contrabasuri, statuete de lemn. 98% din productia fabricii din Reghin merge la export. Dar, Dumitrita si Mirona, mai au si un frate mai mare, Cristian Vasile Gliga, care activeaza in prezent in Passadena (USA) si care se ocupa cu aceleasi lucruri ca si restul familie, managementul si marketingul instrumentelor muzicale. Pe piata muzicala americana “site”-ul comercial Gliga, ocupa primul loc.

Pentru a vizita Expozitia de instrumente muzicale, accesul e liber, pentru a vizita insa Gimnaziul privat Mirona, salile de antrenament (unde au fost cooptati cei mai buni antrenori straini ai momentului), sau pentru a urmari fluxul tehnologic “d’al capo al fine”, al fabricarii unei viori, trebuie obtinuta o aprobare. Doamna directoare Rodica Marc a avut intotdeuna amabilitatea sa ne-o dea. Dl inginer Catalin a fost intotdeauna ghidul nostru de specialitate al grupurilor sosite din Franta, Belgia sau Romania.

Familia Gliga e-o familie unita. Atat domul Vasile Gliga cat si doamna Elena Gliga, dar si copiii lor, au fost inzestrati de natura cu o inima mare, cu un caracter bland, cu multa bunatate si altruism, calitati care, daca ramai mai mult timp in preajma lor, vei constata ca devin “molipsitoare”.

Dar nu totul a avut pe-aceste meleaguri, savoarea parfumului de roze. Inceputurile au fost grele. Intr-o baraca, in anul 1991, intreaga familie Gliga reusea sa confectioneze doar doua viori. Cu banii obtinuti pe ele, familia se intretinea, pana si una dintre fete era nevoita sa slefuiasca cu manutele ei fragile, carcasa viorii. Apoi, in jurul acestor oameni inimosi au aparut si alti specialisti “de prima mana” din Reghin. S-a format un mic colectiv. In primii ani beneficiile au fost mici. Dar nimeni nu avea de gand sa cedeze. Prezentarea si afirmarea viorilor “Gliga” la targurile internationale, nu era o treaba usoara... Dar, ca o picatura ce cade mereu si mereu, tenace, in acelasi loc si formeaza in final o stanca de calcar, acest colectiv a reusit sa “patrunda pe piata internationala”. Dupa 5 ani au aparut si rezultatele, iar la aniversarea de 10 ani de la prima lor vioara, in anul 2001, familia Gliga si viorile “made in Reghin”, castigasera deja o mare parte din piata europeana, apoi si pe cea americana...

Aproape intreaga zamislire a unei viori de rezonanta, ce necesita 270 de faze diferite de lucru, e manuala. Dintr-un bustean de 2,5 kg, se obtine in final o vioara de doar…250 de grame.

Si totusi, pe langa munca, perseverenta, iubire de oameni si bunatate, familia Gliga a avut si un dram de noroc. Pe valea Gurghiului creste “paltinul creţ” si “molidul de rezonanta”, cele doua elemente ce dau farmec acordurilor unei viori. La 1000 de copaci, gasesti un singur paltin de valoare. Nici molidul de valoare nu e usor de gasit. Exista specialisti care intreaga zi “ciocane” copacii prin padure si dupa sunet ei isi dau seama daca din acel arbore va iesi o vioara de calitate. Stradivarius si Guarnieri isi trimteau aici, pe valea Gurghiului (numita si "valea italianului"), specialistii lutieri, ca sa caute materia prima pentru celebrele lor viori ce-au incantat intreaga omenire. O vioara Stradivarius, proprietate a maestrilor Ioan si Madalin Voicu, a fost donata statului roman, si astazi, cu ea canta doar cei mai buni violonisti ai tarii. Dar, viorile Gliga sunt la fel de bune. Insusi maestrul Yehudi Menuhin, i-a adresat o scrisoare de felicitare acestui om care a dat glas padurii. Acestui om care a facut padurea sa cante.

Fabrica de instrumente muzicale din Reghin, e structurata pe 3 nivele si se afla langa Expozitia de instrumente muzicale si Gimnaziul Mirona. Aici lucreaza multi tineri, la cioplit, la slefuit, la taiat, la fasonat sau la finisat lemnul, . E-o munca grea si exclusiv manuala. Intr-una din destainuirile sale, dl. Gliga afirma, ca nimic n-ar fi reusit sa faca in viata fara ajutorul sotiei sale si a copiilor sai. Tot dânsul, a prevazut suprasaturarea pietei instrumentelor muzicale din lume, afirmand. ca “de o vioara nu ai nevoie in fiecare zi, ea se schimba odata la 20 de ani, dar de mancare ai nevoie zilnic”. Asadar, dl. Gliga si-a diversificat productia, investind in agricultura, zootehnie, piscicultura sau viticultura.

Acest articol l-am scris intr-un moment in care tara noastra este aratata prea des cu degetul, pe nedrept. S-ar parea ca ducem lipsa de valori, dar nu e deloc asa. Mergeti la Reghin si veti intalni acolo oameni buni, drepti, harnici si ospitalieri. Oameni cum nu mai gasesti astazi nicaieri in lume.

Reghin, oraş al dansului şi al viorilor

Cu bărbaţi mândri si femei frumoase

Trimite în cele patru colţuri ale zărilor

Faima unei naţii primitoare şi voioase

Dorgo

@Webm te rog videoclipul, mersi

http://www.youtube.com/watch? v=-xraIOU5epk


[fb]
---
Trimis de dorgo in 13.12.11 18:44:55
Validat / Publicat: 13.12.11 20:40:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gimnaziul privat Mirona (dreapta) si Expozitia de instrumente muzicale (stanga)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 9 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster [13.12.11 18:56:46] »

Atasat videoclipul propus, vizionare/auditie placuta!

webmaster0 [13.12.11 19:33:43] »

Cum nici aici nu e prea multă informaţie utilă unui turist, se publică fără PMA.

dorgo [14.12.11 06:43:43] »

@Web0... RASPUNS... nici eu nu mai stiu ce e si ce nu e turistic pe la noi prin tara... eu cred ca un loc turistic e acea Expozitie de Instrumente Muzicale a Companiei Gliga, deschisa mereu, vizitata anual de peste 20.000 de oameni, mai ales straini, +Gimnaziul Mirona (unic in Europa) combinat cu o vizita in fabrica de viori... sa nu uitam ca dl. Gliga a pus Romania pe harta lumii prin viorile sale si ca orase mari precum Tg. Mures, Toplita sau Bistrita, au devenit in ochii lumii largi, niste orase oarecare situate la cateva zeci de Km de locul unde se fabrica viorile Gliga, sa nu uitam ca "brand"-ul Gliga domina piata instrumentelor muzicale ale USA (exista o fabrica de instrumente muzicale si acolo), iar... cele doua atractii turistice ale Reghinului de pe "google" "Padurea Rotunda", este doar o padure, iar cele 3 bisrici mai mportante - ortodoxa, grecocatolica si evanghelica, ieri, erau inchise... (urmeaza un review despre "turismul usilor inchise).

Cu stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
magdalena [14.12.11 10:24:43] »

Dupa fotografii am crezut ca este un muzeu si m-am minunat sa existe aşa ceva si pe la noi!

Foarte interesant pentru mine, mai ales în contextul în care în ultima vreme am căutat în Bucureşti o reprezentanţă a fabricii de la Reghin care să vândă o chitară, comandă pentru Moş Crăciun...

Din fericire, am găsit un magazin de acest gen în Bucureşti, doritorii pot să mă contacteze pe privat dacă doresc informaţii.

Mi-ar fi plăcut însă o chitară personalizată cum văd în unele imagini, însă, dacă până la urmă fata mea cea mare va continua muzica de unde am întrerupt-o eu, poate ajungem aici pentru un astfel de exemplar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
webmasterX [09.09.17 20:28:53] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Reghin și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Reghin și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078454971313477 sec
    ecranul dvs: 1 x 1