ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 22.04.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Izvorul Muresului, la poalele Hasmasului Mare

TIPĂREȘTE

Izvorul Muresului este o locatie putin cunoscuta si foarte putin cautata de catre turisti. Intr-un fel exista si o parte buna a acestei probleme pentru ca aici nu s-a instaurat izul acela de loc comercial. Este exact imaginea din povestile copilariei cu cateva casute imprastiate pe un deal la poalele muntelui, toate albe acoperite de zapada si cosuri fumegand in amurg.

Statiunea a prezentat interes pana in anii '90, fiind preferata in general de elevi si studenti. Dupa aceasta perioada, fara nicio investitie importanta, Izvorul Muresului si-a pierdut turistii de odinioara, acum fiind mai mult o zona de tranzit.

Numele locului provine de la un izvor aflat destul de aproape de drumul principal, pe care localnicii l-au creditat a fi izvorul raului Mures. Specialistii sustin insa ca izvoarele Muresului sunt situate mai sus in munti si ca de fapt denumirea data acelui izvor este menita sa atraga turisti in zona. In mare asa si este, acest izvor al Muresului fiind principalul punct de atractie pentru turistii care viziteaza zona.

Statiunea este mica, brazdata de drumul principal, cu casute cochete inflorite pe marginea soselei, toate incadrate intr-un peisaj pitoresc superb. Ca posibilitati de cazare, Izvorul Muresului propune un hotel si cateva pensiuni. Eu m-am cazat la hotel, la Bradul Argintiu si m-am simtit foarte bine. Toti locuitorii sunt foarte prietenosi si bucurosi de oaspeti. Nu sunt targuri, bazare cu suveniruri, cluburi si discoteci sau alte posibilitati de distractie ca in alte statiuni celebre. Totul se rezuma la natura, la plimbari pe traseele din zona.

Aici am gasit si partia "Izvorul Muresului" care are un grad mic de dificultate, unde am avut parte de un sanius pe cinste. Lungimea ei este de aproximativ 600 m, diferenta de nivel este de 100 m si daca mai iei in calcul si faptul ca nu este deloc aglomerata, este perfecta pentru a invata sa schiezi. Partia beneficiaza si de instalatie de telecablu, foarte ieftina, cu 5 lei beneficiind de 10 urcari.

Satenii dornici de un castig suplimentar, si-au amenajat sanii si carute in functie de sezon si plimba turisti pe ulitele satului si prin imprejurimi cat e ziua de lunga. Eu m-am plimbat cu sania trasa de cai, pe potecile inzapezite de pe dealurile localitatii si a fost distractie maxima. Ba mai mult, am fost intampinati si cu vin fiert cu scortisoara la sosire.

Un alt obiectiv turistic este Manastirea Adormirea Maicii Domnului. Este o manastire de maicute ce se intinde pe o suprafata foarte mare, toata fiind ingradita cu un gard masiv din piatra. Se poate vizita oricand pe timpul zilei. Locul este superb, cu brazi si creste muntoase invaluite in ceata de jur imprejur. Maicutele iti prezinta curtea, gradinile si locul unde isi cresc diferite animale printre care si cateva caprioare. La plecare poti cumpara iconite sau alte obiecte bisericesti, toate confectionate manual acolo.

La Izvorul Muresului, oamenii si-au pastrat traditiile proprii specifice tinutului secuiesc si pentru ca nu au avut valuri de turisti ca prin alte parti, nu le-au modelat in functie de cererea turistica. La hotel, materia prima pentru bucatarie se obtine din productie proprie, gradini de legume si cresterea animalelor. Aici porcul nu se sacrifica numai de Craciun. De cate ori se taie cate un porc, turistii sunt invitati afara la transarea acestuia, la pomana porcului si la un vin fiert sau o tuica fiarta cu kurtos.

Ca un paradox, desi se situeaza intr-o zona considerata pol al frigului in Romania, aproape de Miercurea Ciuc, Izvorul Muresului se afla pe primul loc intr-un top al localitatilor unde soarele este prezent pe cer cele mai multe ore intr-un an. Una peste alta, a fost o recreere benefica de cateva zile, in mijlocul naturii si departe de ceea ce inseamna oras.


[fb]
---
Trimis de cristi46 in 25.11.11 22:57:54
Validat / Publicat: 26.11.11 09:42:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IZVORU MUREȘULUI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi46); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Caprioare crescute in curtea manastirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.11.11 10:38:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

biancuta
[26.11.11 16:01:37]
»

Izvorul Muresului este o statiune superba, din pacate nu am mai fost aici de vreo 18 ani! E o statiune cam uitata din pacate. Pe vremuri se organizau tabere si excursii in zona. Am fost si eu in mai multe randuri. Ai dreptate, in contradictie cu localitatea Joseni, polul frigului, localitate aflata in propiere, Izvorul Muresului este localitatea cea mai insorita din Romania, soarele avand 250 de aparitii pe an.

Inca o ciudatenie: am citit ca la Izvorul Muresului, majoritatea locuitorilor din aval poarta numele de Tinca!

Tot aici se desfasoara in fiecare iarna Serbarile Zapezii, care au devenit o traditie si sunt foarte cunoscute!

Adresa web a manastirii este aici: http://www.izvorul-muresului.ro/prezentare/scurt-istoric. html

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iordachec
[17.09.12 06:31:09]
»

Izvorul Muresului, azi, este foarte rural dar placut. recomand sa mancati la carciuma (da, e o carciuma) Veverita. pentru cei ce doresc liniste, aer curat si drumetie e unul din locurile perfecte.

Qvadratvus
[31.08.16 22:41:47]
»

Izvorul Mureșului a fost o stațiune unde adeseori sportivii loturilor naționale ale României s-au antrenat. În centru există un fost hotel al sportivilor.

webmaster
[05.03.17 13:46:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Izvoru Mureșului și Muntele Grețeș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, iordachec, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Izvoru Mureșului și Muntele Grețeș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043379068374634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1