ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Leventis - Muzeul Municipal al Nicosiei

Ilustrație video-muzicală
Antaeus - Alexander
TIPĂREȘTE

Nicosia (Lefkosia) este unul dintre cele mai vechi orase din lume. Un oras situat in centrul tarii. Este capitala Ciprului! De fapt, este singura capitala din lume care a fost divizata, printr-o linie de demarcare, din anul 1974: partea sudica este controlata de guvern, iar cea nordica, ocupata de turci.

O vizita la acest muzeu este o experienta necesara, deoarece aici este prezentata istoria orasului intr-o maniera plina de imaginatie. Este, de fapt, un prim pas in descoperirea orasului. Stiam de existenta muzeului dar nu il gaseam. Am intrebat cateva persoane si toti dadeau din umeri! L-am descoperit intamplator, intr-o plimbare, in prima noastra vizita, in Nicosia.

Cum il puteti gasi?

Dupa ce treci de zidurile venetiene si ai ajuns in orasul vechi, din Piata Elefterias pornesc doua strazi: strada Ledra si strada Onasagorou. Ca sa ajungi la muzeu, va trebui sa o luati pe cea din dreapta si dupa cateva minute, iarasi in dreapta pe strada Hippocrates. La cateva case, pe stanga este muzeul.

Construita in 1885, aceasta a fost casa unui medic renumit in oras, care a fost transformata in clinica.Primaria a hotarat in memorial lui ca aceasta strada sa poarte numele lui Hippocrates, parintele medicinei!

Dupa aceea, aceasta casa a functionat ca hotel o mare bucata de timp. Apoi i s-a mai adaugat un nivel, dar i s-a pastrat aspectul de cladire traditionala. Si astazi arata tot asa, este o cladire simpla, de culoare galbuie cu ferestre gri si balcoane din fier forjat.

Fondarea si inaugurarea muzeului

Muzeul s-a fondat in anul 1984, la sugestia primarului cu scopul de a revitaliza viata culturala din centrul istoric al orasului. S-a inaugurat in anul 1989. Este primul muzeu de istorie din Cipru!

Poarta acest nume, in onoarea sponsorului – Fundatia ‘’Anastasios G. Leventis’’, care a raspuns cererii primarului orasului de a sprijini cumpararea acestei cladiri traditionale, de a o putea renova si a o transforma in muzeu de istorie.

Astazi muzeul este administrat de primarie. Colectiile muzeului provin din diferite donatii de la locuitorii orasului, dar sunt si cateva colectii particulare, la care s-au adaugat sponsorizarile Fundatiei ‘’Leventis’’.

In 1985 s-a constituit Asociatia ‘’Prietenii muzeului’’, care poate fi gasita la parterul cladirii si se ocupa de vanzarea anumitor obiecte: carti, vederi, suveniruri, etc, iar din banii obtinuti ei cumpara si doneaza alte colectii muzeului. Oricine se poate alatura acestei asociatii.

Intrarea in muzeu este gratuita, dar exista o urna pentru donatii voluntare, in holul de la intrare. Alaturi este o zona subterana cu sapaturi arheologice, acoperita cu sticla trasparenta.

Muzeul prezinta istoria si dezvoltarea sociala din anul 3000 I Hr si pana astazi. Deci prezinta peste 5000 de ani de istorie a capitalei. Civilizatia cipriota este cea mai veche din mediterana, iar urme ale acestui lucru s-au descoperit inca din perioada neoliticului si din epoca bronzului. A fost un popor incercat, opt secole a fost sub stapanire bizantina, apoi sub dominatie franceza, italiana si otomana, pana in anul 1960, cand insula si-a cucerit independenta.

Primul lor presedinte a fost Arhiepiscopul Makarios, al carui nume il poarta o strada importanta din acest oras. In 1974 a fost prima lovitura de stat, cand Turcia profita de situatie si ocupa 38% din suprafata tarii. Am facut aceasta scurta introducere, cu scopul de va fi mai usor in a intelege ceea ce cuprind expozitiile acestui muzeu de istorie.

In muzeu intalnim piese arheologice, fotografii, harti carti vechi din Cipru, costume, ceramica medievala, bijuterii si piese de mobilier.

Expozitia cuprinde mai multe galerii, care sunt prezentate de la subsol, parter, si in celelalte etaje: Galeria Nicosiei (obiecte antice), Galeriile bizantine si medievale (de remarcat colectia de nave din secolele XIII-XV), Galeriile venetiene (colectie de harti si o serie de manechine in costume venetiene), Galeriile otomane (din anii grei ai ocupatiei turcesti) si Galerile perioadei britanice (din anii de dezvoltare a orasului in timpul ocupatiei engleze). Apoi este vorba si de ultima perioada, de dupa anul 1960 si pana in zilele noastre.

Exponatele erau prezentate in ordine cronologica. Sub ele informatiile erau atat in limba greaca, cat si in limba engleza. Hartile erau in mai multe limbi: greaca, engleza, italiana, franceza si germana. Pe langa aceste expozitii, muzeul mai are ca scop imbogatirea colectiilor si anumite programe educationale, pe care le-am observat din multimea de postere afisate peste tot. Exista si o mica biblioteca cu carti si manuscrise vechi si rare, cat si cu alte materiale referitoare la istoria Nicosiei.

Nu era aglomerat la ora la care am fost noi in muzeu, fiind intr-o zi de duminica. Am luat un pliant cu informatii de la intrare si am vizitat singuri toate etajele. Fotografiatul era permis doar in anumite incaperi. La fiecare nivel erau cativa angajati ai muzeului care te puteau ajuta cu informatii. Cipriotii sunt bilingvi, aproape toata lumea vorbeste si greaca si engleza.

La parterul cladirii am remarcat pardoseala din mozaic cu un model deosebit de frumos, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX lea, de cand a fost construita aceasta cladire. Peretii holurilor sunt decorate cu diferite picturi care reprezinta imagini istorice din trecutul acestui oras si al tarii.

In anul 1991, Leventis-Muzeul Municipal din Nicosia a fost declarat muzeul anului, adica cel mai bun muzeu din Europa. O vizita la acest muzeu este o varianta de petrecere a timpului liber din vacanta pe care o recomand in primul rand celor care doresc’’ sa serveasca’’ o portie de cultura.

Nicosia este o destinatie interesanta, dar ca sa pricepi mai bine cum stau lucrurile pe aici, inainte de prima vizita e neceara putina informare. Eu am trecut prin senzatii straniii, in primele clipe cand am ajuns prima oara aici. Sper ca va pot povesti despre vizita in Nicosia de nord si alte lucruri pe care le-am vazut aici, in Nicosia de sud, cu alta ocazie. Acum inchei, pentru ca nu doresc sa va plictisesc prea mult.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 17.11.11 07:29:30
Validat / Publicat: 17.11.11 09:01:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3647 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Leventis-Muzeul Municipal al Nicosiei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[17.11.11 09:01:30]
»

Mutat la rubrica "O zi in Nicosia" (nou-creata pe site)

Admin
[17.11.11 09:03:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[17.11.11 10:07:49]
»

Melodia atasata poate sa fie stearsa/schimbata!

mirelutza
[17.11.11 15:42:51]
»

vot cu superbonus!!! ador muzeele si te felicit ca si tu traiesti istoria locurilor pe unde vizitezi "hranindu-ti" in acelasi timp si ochii si sufletul...

alex_iasi
[20.11.11 15:38:28]
»

cum te simti sa fii numer 1 al acestui site, sa stii ca mii de prieteni isi aleg destinatiile de vacanta poate si influientati de spusele tale? eu unul am ramas uimit de postarile tale. felicitari!

georgianaAUTOR REVIEW
[20.11.11 16:03:06]
»

@alex iasi,

Ma bucur sa aud ca prietenii tai imi citesc reviews-urile si ca isi aleg vacantele dupa sfaturile mele. Asta este si menirea site-ului, sa contribuim cu sfaturi utile si corecte, incat sa fim de ajutor. Daca am reusit acest lucru, atunci inseamna ca ar trebui sa fiu fericita, pentru ca timpul meu petrecut aici n-a fost in zadar.

La prima intrebare, insa, iti voi raspunde printr-un mesaj privat, pentru ca nu doresc sa devin offtopic.

Multumesc pentru aprecieri. Iti doresc vacante cat mai frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian Preda
[21.11.11 19:25:28]
»

Pe langa ,,fertilitatea'' data RW -ului, fotografiile sunt deosebit de elocvente!

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex_iasi, georgiana, gianni_dude, Marian Preda, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Nicosia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041944980621338 sec
    ecranul dvs: 1 x 1