ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2011
DE ela7
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 5 nopți
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pensiunea In Poiana - Glod, Maramures- - ospitalitate, mese imbelsugate, relaxare

TIPĂREȘTE

Cand am auzit unde voi fi cazata in Maramures, iute am luat harta. Dar localitatea Glod, unde se gaseste Pensiunea In Poiana, n-a fost de gasit! Atunci, am dat fuga la cel care ma scoate din multe “incurcaturi”, bunul meu prieten, Google. Si, chiar si cu el, am avut ceva de furca pana am aflat. Pentru noi, bucurestenii, oricum Maramuresul e acolo unde se agata harta-n cui!

Se poate ajunge dinspre Sighetul Marmatiei, care e la vreo 30 de km. De acolo se “apuca” drumul care duce spre Sacel, pe Valea Izei. Dupa iesirea din localitatea Barsana, cam la un km, este indicatorul care-ti arata drum la dreapta, peste Podul Slatioarei, spre Glod.

Dar noi am mers pe traseul: Bucuresti- Brasov- Sighisoara- Targu Mures- Bistrita- Sacel- Dragomiresti- Bogdan Voda- Stramtura, unde, la un moment dat, este un indicator care arata drum la stanga spre Glod. Trecand imediat Podul Slatioarei, se merge pe o sosea ingusta, dar asfaltata, circa 7 km. Apoi, in sat, dupa niste magazine aflate pe dreapta, undeva, pe un stalp, o pancarta nu prea mare te anunta ca trebuie sa cotesti la dreapta, pe o ulita. Acolo, dupa cateva case, se zareste intrarea in curtea mare a Pensiunii In poiana. Prima senzatie e c-ai ajuns “la tara”. Caci, asa si este! Pensiunea se afla intr-un sat, printre gospodariile taranilor. Deci, pe ulita, cand pleci sau cand vii, cu siguranta te vei intalni cu gaini, rate, gaste, poate si cu vaci, capre, oi. Si, bineinteles cu cai, pentru ca aici se folosesc vehicule “eco”- carute trase de cai.

Noi am ajuns tarziu, in noapte, dupa un drum de vreo 14 ore, caci am mai si vizitat ceva pe traseu. Fiind vorba de un autocar intreg, cand am inceput sa ne apropiem cat de cat de pensiune, am luat legatura cu gazdele, care au tinut sa stie exact unde suntem, ca mancarea sa fie calda si numai buna de mancat.

Am mancat supa de gaina, cu taitei, pusa intr-un castron, pe masa, asa ca fiecare si-a pus si repus cat a poftit. Apoi o friptura de pui cu piure si o prajitura. N-am crezut in viata mea ca pot manca supa, la ora 11 noaptea! Dar stiti cat de binevenita a fost?!?! Au stiut ele, gazdele, ca dupa un drum asa lung si obositor, avem nevoie sa ne “hidratam” cu o supa. Se vede ca au experienta in lucrul cu turistii, desi, judecand dupa varsta lor, mai degraba te uiti la ei cu neincredere. I-am cunoscut bine in cele sase zile cat am stat acolo. Mioara si Dragos. Ea morosanca, el “adoptat” in Maramu, caci a strabatut tara-n lung si-n lat, cu serviciul, dar cand a ajuns aici, i-au placut locurile, i-a placut fata si... aici a ramas. Amandoi tineri. N-au nici treizeci de ani. Dar impreuna, sprijinindu-se unul pe altul si, fiind ajutati si de parintii ei, fac tot ce le sta in putinta ca noi, turistii, sa ne simtim bine si sa dorim sa ne intoarcem acolo.

In prima seara, pe masa, ne-a asteptat sticla de palinca, din partea gazdelor. Am privit-o cum face “margeluse” cand e turnata in pahar si am stiut ca-i ceva bun, tare. Cand o dai pe gat, simti ca iei foc. Apoi, altfel privesti viata! :)))

Am mers in camere. Nu prea mari, dar curate, cu mocheta si mobilier nou (pensiunea e noua; nu are mai mult de patru ani). La dus, apa calda ne-a relaxat dupa drumul de-o zi intreaga. Apoi... liniste. Si... somn usor!

Dupa ce-am dormit “ca pruncii”, a doua zi am coborat la masa. “Patroana” ne astepta, ca sa ne intrebe cum am dormit, daca ne-a fost cald sau frig etc. etc. Micul dejun- suedez. Gustos, variat, suficient.

Fiind o zi ploioasa si fiind “rupti” de oboseala drumului facut cu o zi inainte, am preferat sa fim “casnici” si am ramas la pensiune, sa ne odihnim. Am fost, doar, sa vizitam biserica din sat, care era aproape de noi. Eu, care sunt foarte credincioasa, dar nu le prea am cu bisericile, am ramas, totusi, impresionata.

Nu departe de pensiune, am trecut peste un podet, peste Slatioara, afluent al Izei si am apucat-o pe o ulita ce urca domol printre case mai noi sau mai vechi. N-am mers mult si am ajuns la o poarta maramureseana simpla, veche. Cand am pasit dincolo de ea, eram, parca, intr-o alta lume: un taram al linistii, plin de verdeata. Multa multa verdeata si liniste. Asa cum se cade sa fie intr-un astfel de loc- curtea bisericii si a cimitirului satului.

Bisericuta de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost construita pe la 1700 si este monument istoric. Am dat un ocol in jurul ei. E impresionant sa vezi toate acele barne de lemn, imbinate fara cuie, care de trei sute de ani sunt martore ale bucuriilor si tristetilor celor care locuiesc in acest sat. Dar nu am putut sa ma bucur in voie de vechimea acelui salas. Privirea mi-a fost “zgariata” de “termopanele” albe puse la ferestuicile bisericii, semn al unei modernizari “ca nuca-n perete”, in acest caz.

Am intrat in biserica. In primul rand m-a frapat multitudinea de stergare cu motive florale si bisericesti si de scoarte (pe jos si pe bancute) cusute si tesute de mainile mestesugite ale femeilor din sat. Apoi am admirat pictura veche cu care e impodobit altarul si toate icoanele. Un loc unde am pus genunghiul jos si am multumit ca ne-a fost dat sa ne putem bucura de asa minunatii.

Am iesit din biserica si am mai zabovit putin privind spre mormintele ingrijite care se aflau in jurul ei. Apoi cu greu am parasit acel loc unde am simtit cum pacea a coborat peste noi.

Trecand inapoi podetul si indreptandu-ne spre pensiune, am vazut “masina de spalat” a batranilor de aici. O batrana-si spala rufele la rau, intr-o valtoare. Toti ne-am oprit si am privit minute in sir “operatiunile” pe care le facea. Nu puteam sa ne dezlipim de acolo. O interesanta intoarcere in timp! Ce mestesug sa construiesti valtoarea! Sa stii exact cum sa asezi bucatile de scandura, in asa fel incat apa, cand cade cu putere de sus, de pe jgheab, sa se angreneze in acea miscare circulara, care invarteste rufele!

Ne-am intors la pensiune, unde la pranz am servit ciorba, friptura, prajituri gustoase. Portii mari. Seara la fel.

Si tot asa am tinut-o cu mese imbelsugate in fiecare zi. Daca vreunul nu manca tot, imediat venea “patroana” si se interesa ce ai, cumva nu ti-a placut? ... Si o vedeai cate griji isi face. Iar tu, bietul, nu mai mancai pentru ca era prea mult. Parca ne dusesem in Maramu ca sa ne indopam cu mancare si palinca. Morosanca vroia sa ne simtim bine, sa nu zicem ca am flamanzit la ea.

De cate ori soseam, apareau imediat si “patronii” care se interesau cum ne simtim, cum a fost drumul, ce am vizitat. Doamna a fost cea care ne-a ajutat sa obtinem un pret bun la biletele la Mocanita. Iar unele dintre obiectivele vizitate le-am vazut la sugestia lor.

In ultima zi de sedere acolo, ne-au dat un “ghid”, pe Eugen, un baietan de scoala primara, dar care era respectuos si serios mai ceva ca un adevarat ghid. El ne-a insotit la “borcut”, un izvor cu apa minerala. Interesant sa vezi cum iese apa la iveala din pamant. Am zabovit ceva pe coasta din jurul lui. Fiind o zi calduraosa de vara, satenii mergeau spre gradinile lor, la coasa sau la fan. In drum, se opreau, beau din apa rece si-si umpleau sticlele, apoi, dupa ce ne salutau respectuosi, plecau mai departe.

Dupa amiaza ne-am balacit ore in sir in piscina de la pensiune. Seara am avut parte de un foc de tabara, ca in copilarie.

A doua zi, cu noaptea-n cap am purces spre casa. Cu greu am plecat din acea zona minuata. Cu greu ne-am despartit de oamenii aceia tineri, inimosi, ospitalieri- gazdele noastre de la Pensiunea In Poiana, Glod, Maramures.

Acolo, o camera costa 80 de lei, iar apartamentul (sunt trei) - 130 lei.

Mancarea e multa, dar nu te rupe la buzunar. Accesul la piscina e gratuit.

De acolo puteti vizita:

- manastirea BARSANA (8km),

- atelierul de prelucrat lemn- traditional specific zonei

- CIMITIRUL VESEL, manastirea PERI (45km)

- MEMORIALUL DURERII si Muzeul TARANULUI SIGHET (30km)

- Manastirea BUDESTI-com Budesti (20km) - aici de gaseste camasa lui PINTEA VITEAZU)

- Cascada Cailor din Statiune Borsa

- Monunentul din Moisei

Se poate merge cu Mocanita, de la Viseul de Sus: vezi impresii.

Am vazut ca pentru Craciun si Revelion au oferte speciale. Ma bate gandul sa strabat tara sa merg din nou la ei in vacanta aceasta. Si, cine stie? Poate ma intalnesc si cu vreunul dintre voi. Sa vedeti atunci, intalnire AFA cu palinaca si sorici proaspat.


[fb]
---
Trimis de ela7 in 16.11.11 10:43:05
Validat / Publicat: 16.11.11 11:48:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ela7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pensiunea In Poiana- Glod, Maramures- terasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

2 ecouri scrise, până acum

alinaro
[16.11.11 11:58:42]
»

Ela, mi-a placut povestirea ta. Si mi-a venit un chef nebun sa incerc sa ajung si eu vara viitoare pe meleagurile alea.

Mi-ai putea spune pentru cate persoane este apartamentul? Si cam cat costa o masa normala?

Multumesc.

adryana
[17.11.11 10:30:37]
»

maramuresenii se stie ca sunt f. ospitalieri si stiu sa fie bune ,,gazdoaie'' -pe ei nu i-a invatat ,,nime '' sa puna pe masa tot ce au mai bun cand le calca pragul cineva strain. Asta o au ei in suflet, nu se invata. Daca vei servi palinca si daca binenteles vei reusi sa o si bei, atunci vei simti cu adevarat ca esti acolo, in Maramures.

Totusi pacat de drumurile acelea, oare cum se mai prezinta acum soseaua pe la Bogdan Voda, caci anul trecut cand am mers pe acolo a fost un dezastru ?.

Daca dintre voi veti vrea sa faceti acolo sarbatorile de iarna , sigur o sa va placa, caci inca mai sunt traditii si obiceiuri .Eu ma declar o fericita ca am trait sa vad obiceiuri acolo si am mers cu colinda...,,Tulai Doamne ", ce frumos a fost, ca in povesti, cu zapada mare, colinde la poarta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, alinaro
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea în Poiană [Glod, MM]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044705152511597 sec
    ecranul dvs: 1 x 1