ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Câmpia Turzii [CJ]
    ÎNSCRIS: 18.09.11
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    AUG-2009
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Castelul din Heidelberg

    TIPĂREȘTE

    Am vizitat castelul din Heidelberg de 3 ori, in 2005,2007 si 2009. Deoarece imi place istoria, in Germania am cautat sa vizitez obiective cu incarcatura istorica, castelul din Heidelberg este unul dintre ele. Si tot de aceea o sa va plictisesc cu putina istorie.

    Germania a dominat Europa centrala mai mult de o jumatate de mileniu, intre secolele 10 si 16, si asta prin intermediul "Sfantului imperiu roman de natiune germana". Pentru a avea legitimitate, Imperiul a fost legat in tot acest timp de papalitate. Acest imperiu avea si un aspect democratic: imparatul era ales de principii electori. Erau 7 principi electori care conduceau fiecare un principat din Europa centrala si teoretic vorbind, fiecare avea sansa de a ajunge imparat.

    Palatinatul era unul din aceste principate, ce cuprindea zona Rinului superior.

    Timp de cateva secole castelul din Heidelberg a fost resedinta principelui elector al Palatinatului.

    Constructia initiala a castelului a fost un fort de aparare al orasului Heidelberg, fiintata la inceputul secolului 13. Abia in secolul 15 s-a transformat intr-un castel, cu functia de resedinta pe langa cea de aparare. In secolul 16 castelul s-a extins, castigind mult si la partea artistica. In acest secol s-au construit principalele cladiri care i-au dat forma pe care o putem vedea si astazi.

    Dar a venit fatidicul secol al 17-lea in care castelul a primit 2 lovituri: distrugerile datorate razboiului de 30 de ani, din prima jumatate a secolului, si lovitura decisiva, primita in 1689 de la francezi. Ministrul francez de razboi de la acea vreme, Francois Louvois tocmai isi enuntase doctrina de razboi a pamintului parjolit, prin care se cerea distrugerea totala a tuturor obiectivelor inamice intr-un razboi. Generalul Ezechiel du Mas a pus perfect in aplicare aceasta doctrina in razboiul prin care a cucerit Palatinatul. El a ordonat devastarea orasului Heidelberg si distrugerea castelului prin dinamitare.

    Castelul avea sa ramana o ruina mai mult de 2 secole. Dar o ruina care a inspirat multi aristi si chiar a ajutat la dezvoltarea unui curent artistic: romantismul. Abia in secolul 20 a fost reconstruita o parte a castelului, dar cea mai mare parte este in ruina si in ziua de azi.

    Era o frumoasa zi de toamna cand am vizitat pentru prima data castelul. Am urcat pe drumul pietruit ce duce la castel. Am platit biletul de intrare (4euro), am trecut printr-un gang si am ajuns in curtea interioara a castelului. Este o adevarata lume aceasta curte interioara, inconjurata de tot felul de cladiri medievale, unele in ruina, altele in "stare de functionare". Cea care iti ia ochii este impresionanta fatada a cladirii lui Friedrich, in partea de nord a curtii, cu cele 4 nivele ale sale ce contin fiecare statuile principilor electori si a altor personalitati, intre ferestrele frumos ornate. Aproape fiecare cladire a fost construita de un alt print elector, care da si numele cladirii. Astfel in partea de vest a curtii, una din cladiri este cladirea lui Ottheinrich, care are o frumoasa fatada in stil renascentist, cu statui care infatiseaza zeitati antice si personaje biblice. Parterul acestei cladiri este in stare buna, dar etajele 1 si 2 arata niste ferestre prin care se poate vedea cerul liber. Tot pe latura estica se afla si clarirea lui Ludwig, care insa este o ruina, asa cum este si cladirea bibliotecii, aflata pe latura vestica a curtii. In partea de sud-vest a curtii se afla cladirea Ruprecht, in stare buna, care se pare ca este cea mai veche cladire functionala a castelului (sec. 15). Aceasta se vede si dupa aspectul simplu, mai putin elaborat a acesteia.

    Aici este intrarea pentru turul interior, care are loc din periodic, alternativ cu ghid german sau englez si costa 3euro. Este foarte recomandabil sa faceti acest tur, merita. M-am inscris si eu la turul in engleza de la ora 2, dar pana atunci mai erau aproape 3 ore, asa ca am continuat explorarea. Am parasit curtea interioara a castelului prin latura de sud, prin portalul turnului cu ceas si pe podul care trece peste santul de aparare al castelului. De fapt acest portal este a doua intrare in castel, asa ca a trebuit sa verific daca mai am biletul, ca sa ma pot intoarce inapoi la turul interior. Aici afara din curtea castelului erau 2 obiective: in stanga era asa zisa "gradina" a castelului, iar in dreapta era esplanada cu poarta Elizabeth. Aceste 2 obiective, destul de interesante, sunt gratuite. Eu am luat-o la stanga, atras fiind de pajistea verde, stil englezesc, pe care se gaseau din loc in loc copaci si bancute. Am trecut pe linga coltul sud estic al castelului, care oferea o imagine impresionanta: turnul explodat. Nu imi venea sa cred cum un turn cu ziduri groase de piatra de 5 metri a fost despicat in urma exploziei declansate de francezi si cum o intreaga parte a turnului a cazut la picioarele acestuia.

    La capatul gradinii, pe partea stanga, incepea o alee, care permitea sa vezi in toata splendoarea ei latura estica a castelului, in ruina. La capatul aleii era o zona in care aveai o priveliste deosebita asupra raului Neckar si a orasului Heidelberg. Distantele nu sunt mici, asa ca m-am grabit sa ma intorc ca sa pot vedea si esplanada. Aceasta este o portiune destul de lata, care pare ca este situata pe meterezele zidului vestic de aparare a castelului. Este despartit de castel prin asa numitul sant de aparare, care din cate am inteles avea si alte intrebuintari. Intr-un colt se vedea turnul detinutilor care avea ca singura cale de acces fereastra, asta pentru a ingreuna eventualele evadari.

    De cealalta parte aveai o priveliste splendida asupra orasului Heidelberg. In capat se aflau ruinele asa numitei cladiri englezesti, cu ferestre prin care se vedea cerul albastru.

    M-am intors in curtea interioara si am intrat in cladirea Ruprecht, de unde a inceput turul castelului. In aceasta veche cladire, dupa prima sala cu armura si statuia principelui Ludwig, am intrat intr-o mica sala in care era o macheta cu imaginea castelului asa cum arata el inainte de a fi distrus. Macheta era luminata in interior si dadea voie imaginatiei sa zburde in vremurile cu principi si calesti. Am vazut si schema frumoasei gradini, plina cu arbori grupati in parcele cu forme geometrice, care a fost realizata la inceputul secolului al 17-lea. Si toate acestea, castelul si gradina, aveau sa fie distruse de Ezechiel de Mas, care a devenit astfel, zicea ghidul, timp de secole, fantoma sperietoare atat pentru copiii cat si pentru adultii orasului Heidelberg.

    Am trecut prin camere si coridoare, prin zone mai mult sau mai putin in ruina, ghidul ne-a aratat chiar si un loc care se spune ca este primul closet cunoscut dintr-un castel. Am ajuns si intr-o sala de banchete, in care ni s-a arata o instalatie, un fel de pompa, prin care se tragea vinul din butoaiele din pivnita direct in sala de mese. Si in final am ajuns in cladirea Friedrich, a carei camere de la parter sunt renovate si mobilate. Coridorul din care se poate accesa fiecare din aceste camere are un tavan splendid decorat si aici se pot vedea statuile principalilor principi electori care au construit si au trait in acest castel. Camerele au in interior usi decorate, mobilier vechi din lemn, si unele au ferestre cu vitralii. In una din camere era o frumoasa soba de teracota care avea pe una din laturi lipita o scara de teracota, unde se pare ca se instalau domnitele in iernile friguroase, la caldura focului. Acesta a fost punctul culminant al turului interior, care s-a terminat apoi in capela castelului. Aici ghidul a spus ultimele cuvinte si apoi ne-a urat la revedere, postindu-se in fata usii cu mana intinsa. Fiecare i-a pus o moneda in palma, dar se pare ca era un obicei local si nu parea sub nici o forma degradant pentru ghid.

    Conform ultimelor indicatii ale ghidului am vizitat apoi pivnita cu butoaiele imense de vin. Cica aici se adunau birurile platite in vin de supusii principelui. Unul din principi, Ottheinrich se pare, avea faima ca nu se atinge niciodata de apa, ci numai de vin, atat la baut cat si la imbaiat. Se pare ca moartea lui relativ prematura s-a datorat tocmai acestor excese. Marele butoi are o capacitate de aproximativ 200 de tone si are anexata o scara si o platforma deasupra, folosita uneori pentru dans.

    Am iesit cam ametit dupa acest tur de forta de peste o ora. Am zabovit cateva minute in curtea interioara, care era plina de turisti la acea ora. Am vazut foarte multi asiatici in acea zi in castelul din Heidelberg.

    Am continuat cu vizitarea expozitiei de farmacie care se afla in subsolul cladirii Ottheinrich. Este interesant de vazut atat multitudinea de recipiente si instrumente cu care se facea farmacia in evul mediu cat si dispunerea si arhitectura incaperilor de la subsol.

    Mai ramasese un singur lucru de vizitat: Marea terasa. Aceasta se afla in exteriorul curtii castelului si era marginta de cladirea Friedrich. Aceasta ii dadea un aer de autenticitate si nu era greu de imaginat cum principii si suitele lor din vremuri de mult apuse stateau pe aceasta terasa, asa cum stateam si noi, si admirau formidabila priveliste care se desfasura la poalele castelului.

    Opt ore a durat vizita la castelul din Heidelberg. Dar au trecut ca prin vis, si au lasat o amintire de nesters. Nu degeaba am repetat inca de 2 ori experienta vizitei la castel, si probabil as mai face-o, daca as mai avea ocazia!


    [fb]
    ---
    Trimis de argemi* in 06.11.11 21:01:34
    Validat / Publicat: 06.11.11 22:02:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5314 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (argemi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Castelul din Heidelberg, vazut din oras
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    30 ecouri scrise, până acum

    webmaster20*
    [06.11.11 21:15:37]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster15
    [06.11.11 21:52:14]
    »

    Mutat la rubrica "Descopera vechiul Heidelberg" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

    dorgo
    [07.11.11 07:49:13]
    »

    Frumos castel! Heidelbergul este si o faimoasa citadela universitara...

    argemi*AUTOR REVIEW
    [07.11.11 20:16:25]
    »

    @dorgo: Probabil o sa scriu un alt review pentru oras, dar pe mine m-a impresionat mai mult castelul.

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 17:35:09]
    »

    Astept inca raspuns la problema pusa in textul fotografiei P18! E nevoie doar de spirit de observatie si fara prejudecati!

    gheisa
    [08.11.11 17:39:18]
    »

    M-am "holbat" vreo 5 minute da nu am vazut nimic... mai incerc Oricum, frumos rw...

    alinaro
    [08.11.11 18:50:20]
    »

    Drinknowater: frumoasa descriere! Sper sa ajung si eu intr-o buna zi pe acolo

    In legatura cu poza "in chestiune": are, oare, legatura cu umflatura dintr-o anumita parte a statuii? Am ceva dioptrii, sa nu razi de mine daca nu-i aia, si nici sa nu ma crezi tu... stii tu... hehe...

    Numai bine!

    valimi
    [08.11.11 19:26:29]
    »

    Gata, stiu, astept punctele prin posta, iti dau coordonatele pe pm, sa setezi porumbelul.

    Atat domnii aia trei cu inima de piatra, cat si tipul care se preface ca a gasit soneria de la usa aia impopotonata, s-au intors nepasatori cu spatele la doamna cu ochelari care este cat pe ce sa fie interpelata in cel mai grosolan mod de cerbul din camera de vis-a-vis care a gasit de cuviinta sa scoata capul pe nisa de la doza electrica.

    Credeai ca nu ma prind, ai?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    valimi
    [08.11.11 19:28:33]
    »

    Acum, serios, are vreo legatura cu statuia fara mana, a fost prinsa la furat?

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 19:31:38]
    »

    Am adaugat o fotografie, P28, care contine acelasi lucru "deosebit" ca si P18!

    Si e intradevar deosebit!

    gheisa
    [08.11.11 19:36:25]
    »

    @drinknowater: foarte tareeeeee poza ))

    valimi
    [08.11.11 19:36:35]
    »

    A, e "tichia" de fier a domnului din stanga, astazi ii zice suspensor.

    alinaro
    [08.11.11 19:40:23]
    »

    Vezi cum era "umflatura" din pantaloni? Foarte tare!

    gheisa
    [08.11.11 19:42:47]
    »

    @alinapopi: ))

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 19:42:58]
    »

    Anisa,

    Sa inteleg dupa numarul de e-uri ca ai fost prima care a dat un raspuns corect?

    gheisa
    [08.11.11 19:45:32]
    »

    @drinknowater: mi se parea si din poza 18 da am zis ca poate ma uit eu unde nu trebuie, sau imi inchipui cine stie ce

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 19:49:42]
    »

    Te-ai uitat unde trebuie, numai ca realitatea a depasit inchipuirea!

    Flaviu
    [08.11.11 19:58:46]
    »

    @drinknowater

    Aoleeeu, nea drincnăuuatăre, se vede că matale eşti ardelean şi nu prea pui gura pe apăă!

    Da' auzi dom'le, pe ce găsişi tălică să-ţi fixezi privirea, adică... obiectivul!

    Oare au început ăştia să pună Pepsi în Red Label şi nu văd eu bine sau domn profesor, ăla din P18, şi-a fixat şi el "obectul" cunoaşterii pe una mai neştiutoare?

    Vorba aia: Naturalia non sunt turpia!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 20:08:18]
    »

    @valimi:

    De mult n-am mai ras ca la raspunsul tau. Dar raspunsul ar fi mai degraba ca ghida (tipa din fotografie) era asa de sexy ca nici statuile nu puteau ramane indiferente! As fi vrut sa-ti ofer si tie 2700 dar nu am putut decat un 900 pe acest an!

    valimi
    [08.11.11 20:11:07]
    »

    @drinknowater, te trec pe caiet

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 20:24:14]
    »

    @campean_annisia: Felicitari pentru ca ai fost prima care ai raspuns corect la intrebare! Si sa stii ca m-am achitat de datorie.

    gheisa
    [08.11.11 20:28:30]
    »

    @drinknowater: se pare ca imi umbla ochii pe unde nu trebuie . Si asta pt ca m-ai facut curioasa cand am vazut ce ai scris la foto. PMA trebuiau acordate doar daca tu citeai rw mele si chiar credeai ca folosesc la ceva. Acum ce sa zic? Multumesc frumos .

    argemi*AUTOR REVIEW
    [08.11.11 21:01:28]
    »

    campean_annisia: Nu trebuie sa-mi multumesti cu nimic; iti promit ca o sa citesc review-urile tale cand voi avea putin timp. Pana atunci cu parere de rau imi retrag declaratia prin care am spus ca ai castigat. Valimi m-a facut sa rad asa de tare ca nu am observat ca mai inainte alinapopi a raspuns corect la intrebare.

    @alinapopi: Cu scuzele de rigoare declar ca esti prima care ai raspuns corect la intrebare. Poate ai vazut si tu in occident statui asemanatoare. Eu am mai vazut in Elvetia si se pare ca in lumea germanica a existat in secolul al 16-lea un obicei de a-i infatisa astfel pe tinerii printi. Ma voi achita de datorie cat de curind!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [08.11.11 21:18:23]
    »

    Aceleaşi protuberanţe le-am remarcat şi eu la armurile regilor Angliei, expuse la Turnul Londrei.

    La ieşirea din acea expoziţie, era chiar una dintre aceste piese de artă meşteşugărească medievală expusă întru posibilitatea onor clientelei de a-şi face chip cu 'mneaei... pot să atest cu mâna pe inimă (şi cu poza din dotare!) că o singură porţiune din toată suprafaţa sa era perfect lustruită...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    gheisa
    [08.11.11 21:31:13]
    »

    @drinknowater: ai dreptate, la asta nu m-am mai uitat, numai unde nu trebuie ma uit lasa ca o votez si eu pe alina sa nu se supere

    Oricum, poza cred ca ne-a distrat pe toti si asta e cel mai important. Felicitari pentru rw si pt poze

    santana*
    [08.11.11 21:48:31]
    »

    Slabuţ concursul... Eu am crezut altceva: că pietonul din dreapta fotografiei (francez, evident) a greşit toaleta publică. Dă-mi, te rog, cele 2609 de puncte îndărăt!

    gheisa
    [08.11.11 22:01:29]
    »

    @santana: ). Carcotasule!

    alinaro
    [09.11.11 09:53:57]
    »

    Aiiii, copii, copii Am ras de una singura ca nebuna. Drinknowater, nu stiu daca am raspuns prima sau nu, insa, mai bine-n loc de puncte, dai si tu o bere, intr-o viata viitoare, eu stiu?! , hihihi...

    Sunt invatata sa caut chestii ciudate pe statui/cladiri, o sa va povestesc in curand de ce.

    Hai s-aveti o zi buna!

    argemi*AUTOR REVIEW
    [09.11.11 18:50:46]
    »

    @alinapopi: Ai dreptate, Alina, punctele nu tin de sete! Fie atunci cate o bere pentru fiecare participant la discutii, la prima intilnire, si o bere in plus pentru castigator. E bine asa?

    webmaster
    [09.11.11 19:17:59]
    »

    Acestea fiind spuse, sunteti rugati sa reveniti la subiectul turistic de fata. Orice ecou off-topic va fi sters.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, argemi*, dorgo, Flaviu, gheisa, santana*, valimi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Heidelberg și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081708192825317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1