ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul dendrologic de la Gurghiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nu prea-mi place mie sa scriu lucruri triste, dar de data asta trebuie!

Sunt suparat!

Pai, cum sa nu fiu!

In primavara lui 2009, va las parcul dendrologic de la Gurghiu curat, insorit, inflorit si cetatea din dealul Gurghiului impecabila si acum, in toamna lui 2011, ce gasesc?

Ia va rog frumos sa cititi acest review si sa judecati singuri…

Obiectivul

Parcul dendrologic Gurghiu

Parcul se afla in comuna Gurghiu, pe DN 153C, Reghin-Lapusna, la 14 km de Reghin. E-un parc frumos, pe care-l vizitez aproape in fiecare an, singur, insotind grupuri de turisti sau cu familia. In ultimii ani, senzatia pe care mi-a lasat-o insa acest parc, a fost una de frumusete trista si rece precum e melodia ce v-am pus-o ca fundal sonor. De ce? Pentru ca de mai bine de trei decenii nimci nu s-a mai intamplat pe-aici. Nimeni nu s-a interesat de acest parc, nimeni nu l-a renovat, nimeni nu i-a pus macar un mic CV pe-o coala de hartie, nimeni nu i-a desemnat un ghid care sa-ti spuna ceva mai mult decat cele cateva fraze pe care le gasesti pe internet.

Frazele de pe internet?

Iata-le:

Parcul Dendrologic din Gurghiu a fost amenajat în 1740 de familia Bornemisza. In parc se gasesc alaturi de speciile autohtone, peste 100 de specii exotice de arbori din Australia, America de Nord si de Sud sau din Japonia. In capatul parcului gasim ruinele fostei cetati si o capela romano-catolica, reconstruita in anul 1887”

Cam atat.

Cetatea, numita pe-aici si “cetatea lui Rakoczi”, a fost construita pe ruinele unui castru roman, numit CASTRUM REGALIS. Un fel de “Arutela” olteneasca in varianta transilvaneana. Aceasta cetate cu valoare strategica deosebita, situata pe-o colina ce domina intreaga vale a Gurghiului, devine proprietatea principilor Transilvaniei, Bethlem si Rakoczi, care primesc in stapanire si “28 de munti din jur cu sate si cu sateni cu tot”. In 1437 insa cetatea este bombardata timp de cateva luni cu tunuri grele de austriecii condusi de generalul Rabutin. Din ea au mai ramas doar fundatiile si un singur zid de sprijin. Gurile rele mai zic ca si localnicii au pus umarul la ruinarea cetatii, din pietrele rostogolite in vale, s-ar fi ridicat in anul 1733, castelul baroc Bornemisza.

Localitatea Gurghiu este atestata documentar inca din anul 1248, sub numele de “Gurgen”,

Cam asta stiam eu in primavara anului 2009.

Acum, cand sunt pe cale sa devin din nou ghid neprofesionist, am dat o fuga iarasi pana la parcul dendrologic si pana la ruinele cetatii Gurghiu, sa vad ce mai e nou pe-acolo. Poate mai aflu ceva. Bine-nteles ca n-am aflat mare lucru, nici de la primarie, nici de la Liceul Silvic (ce fiinteaza in fostul castel Bornemisza), nici de la sateni, nici de la paznicul parcului.

Si totusi…

Culegerea de informatii

Iata ce-am mai “ciugulit” de la portar, trecatori, sateni, un fost sportiv de valoare din Reghin, un grup de elevi ai Liceului Silvic, de la primarie si de la un bunic ce-si plimba nepotelul pe la cetate.

"Ohoo, dom’le…imi zice un satean bătrân, bătrân…stejarii astia de la noi din Mociar sunt de pe la anul 1300…s-or nascut odata cu satul……au multe sute de ani in spinare…acuma nu stiu chiar precis cate, ca nu prea stiu eu bine in ce an suntem… aici la noi, vara se face targul fetelor si acum e un festival al regilor pe-aici…la capu’ drumului e castelul regelui Ferdinand si Carol…si Mihaita…si Ceausescu a fost pe-acolo pe la vanatoare de urs…da’ nimeni n-a reparat drumul…e numa’ gropi…castelul lui Rakoczi? …nu stiu nimic de el domnule, pe valea asta îs numa’ români…”

Un baiat de la Liceul Silvic imi spune ca nu mai prea se inscriu tinerii la liceu…se pare ca meseria de padurar e grea, nu mai are cautare, daca nu te ia ursu’ in brate, te iau hotii de lemne si te bat…ne place numai cand iesim la vanatoare…avem si un muzeu cu animale impaiate, da trebuie sa intrebati de portar unde e cheia…”

Un bunic ce-si plimba nepotelul pe la cetate, ma vede cum intind mana prin geamul capelei ca sa fac poze cu “Rakoczi”…”Eu sunt din Gurghiu, imi zice el, s-au primit bani de la Uniunea Europeana si in curand biserica se va deschide…si parcul intra in renovare…”

La Primarie mi se spune cu multa amabilitate ca informatii pot primi de la dl. director Mandru, fost si el elev al liceului…dar nu-l gasesc pe dom' director, aflu totusi ca exista doar “un proiect de renovare al parcului dendrologic inaintat la UE” si ca parcul nu apartine de primarie ci de Liceul Silvic…

Un fost sportiv din Reghin, care se-nvartea pe-acolo, stie insa tot…”stati asa, sa va zic eu…cetatea a fost retrocedata la austrieci…au tot venit pe-aici, au masurat, au fotografiat, vor sa faca din cetate punct turistic…sa aduca la Gurghiu grupuri de turisti din Austria ca sa vada ai lor ce tunuri avea generalul “Rasputin”… zidurile erau groase de 4 metri! …apoi râde clatinand din cap şi coboară vocea…daca ai nostri n-au reusit sa faca nimic cu parcul si cetatea, las c-o sa faca strainii… Ibăneştiul a facut la el festivalul regilor…se duc banii acolo…si sa va mai zic ceva…ceva ce nu stie nimeni…ati vazut groapa aia mare din cetate? …de-acolo incepe un tunel lung, lung, pana la Jabenita…si mai e inca unul pana la apa Gurghiului…da sa nu intrati ca sunt vipere …pe un tunel aduceau sarea si pe altul apa…

Motivul tristetii mele…

In ultimele trei decenii, in parcul dendrologic din Gurghiu, nu s-a investit mai nimic, dar, in ultimii doi ani si jumatate, eu am impresia ca parcul s-a degradat rapid…poate ca doar anotimpul e de vina…toamna totul e mai rece si mai trist…sau poate c-am imbatranit eu prea repede…acoperisurile pavilioanelor de lemn din parc au devenit ceva mai stirbe, scarile de piatra ce duc spre o terasa disparuta “unde odata fanfara canta”, adica spre nicaieri, erau acoperite de frunzele toamnei, drumul spre capela, la fel, unele banci de lemn erau deteriorate, lacul din mijlocul parcului era imprejmuit cu un gard de sarma, scotand din functiune podul si insula. Cred ca e din cauza lebedelor, parcul dendrologic se transforma intr-o gradina zoo-botanica. Lebedele insa erau flamande, au sarit pe mine ca sa le dau ceva de mancare.

Si totusi, mie-mi place parcul, chiar asa cum e si voi merge si la anu’ la Gurghiu, asa precum o fac in fiecare an…

Insa, voi, ce sfat imi dati?

Sa-i aduc pe turistii mei aici sau mai bine-sa-i duc sa vada valea Muresului strapunsa de impresionatele stanci ale Salardului... sau, poate, ... nu!... mai bine o sa-i duc la clasicul burg din Sighisoara, care, bine-nteles, are si el legenda lui…

E clar ca de povestea lui Dracula m-am saturat, dar macar, succesu-i garantat!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.11.11 17:39:15
Validat / Publicat: 01.11.11 20:40:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6366 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 In sfarsit, printr-o fereastra deschisa, reusesc, dupa mai multe incercari, sa imortalizez portretul lui Rakoczi din interiorul capelei sale, renovate (2011)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13694 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[01.11.11 18:55:43]
»

Draga@Web muzical te rog muzica, dar daca se poate fara videoclip, mersi!

http://www.youtube.com/watch? v=XC2Bk8f8plU

webmaster15
[01.11.11 19:05:02]
»

Draga @dorgo

Draga@Web muzical te rog muzica, dar daca se poate fara videoclip, mersi!

Atunci cand doresti un clip muzical (fara partea video), da cautare pe trilulilu.ro, nu pe youtube.com, iar apoi posteaza link-ul de acolo la review/in ecou, de restul ne ocupam noi.

Multumesc!

P.S.: Am atasat clipul solicitat!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.11.11 21:18:49]
»

@Dorgo, cu scuzele de rigoare, dar aş vrea să spun verde-n faţă (adică on-topic , opinia mea. Îţi acord acelaşi vot ca al celorlalţi cititori de până acum: 0 [zero]. Nu e nici valoros/util, dar nici total inutil. E doar scris prost. Chiar groaznic. Am vizitat ceva parcuri dendrologice pe vremuri, sunt conştient de declinul lor, dar rândurile de mai sus nu-s deloc o bună promovare pentru astfel de locuri unde s-ar putea îmbina foarte plăcut studiul cu plăcerea hoinăritului.

Pe vremuri, abia aşteptam să citesc un articol de-al tău. Cu timpul, nerăbdarea a început a-mi fi înlocuită de... groază!

Revino-ţi!

PS între timp, văd că ai primit şi puncte. Dar io îmi menţin părerea.

krondia*
[01.11.11 21:28:01]
»

"Dupa ce anul trecut a reusit sa-l ia în custodie, Consiliul Judetean trece în 2010 la reabilitarea Castelului Bornemisza de la Gurghiu, unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Transilvania. Investitia va fi realizata prin intermediul Muzeului Judetean". (click aici)

Se pare ca acest lucru nu s-a intamplat inca dar poate nu este chiar totul pierdut.

dorgoAUTOR REVIEW
[01.11.11 21:44:18]
»

Mersi @web15

dorgoAUTOR REVIEW
[01.11.11 22:13:51]
»

@Ehee, Dragos frate si asta nu e tot, in P22 se observa clar cum dendro-radacinile ataca chiar si temelia capelei lui Rakoczi iar in P23, poza pe care am obtinut-o cu greu, catarandu-ma pe doua doze de Tuborg si facand la intamplare vreo 5-6 poze prin fereastra capelei, se vede portretul lui Rakoczi, atacat de umezeala parcului, sunt acolo cateva pete pe vopseaua din gravura... e grav...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.11.11 06:42:00]
»

Draga@Krondia... nu ma indoiesc nici o clipa de bunele intentii ale locuiitor Vaii Gurghiului, care sunt niste oameni bravi... multi dintre ei nici nu s-au lasat colectivizati... cred ca cei de la Liceul Silvic, Primarie, Prefectura Mures, sau simplii localnici, cu totii ar dori sa vada Parcul lor dendrologic si cetatea introduse in circuitul turistic, dar acum, in plina criza, nu sunt bani. Eu imi dau seama ca e criza, vazand mai putina lume in sala de teatru, opera, filarmonica, muzee, gradinile zoologice, parcuri dendrologice, etc, in general oriunde unde trebuie achitata o taxa sau cheltuiti niste bani pentru intretinerea unui obiectiv turistic... taiem ceea ce nu e aparat necesar si ramanem sa cheltuim doar banii ce ne asigura supravietuirea... imbracaminte, alimente, benzina, eventual un concediu subtire, odata pe an... primavara viitoare voi fi din nou la Gurghiu si va anunt prin ecouri si fotografii daca s-a schimbat ceva in bine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.11.11 06:59:42]
»

@Dragos... nu poti zice ca "nambăroanul" unui scrie prost sau groaznic, (cu toateca in multecazuri ai dreptate) asta insemna, matematic, ca ceilalti din urma lui scriu si mai prost sau paoteca userii n-au simtul de-aprecia ceeace e bun si ceea ce e prost... zi-i si tu ca scrie "realist", caci doar esti constient ca multe parcuri dendrologice, inclusiv Gradina Botanica din Cluj, are, in ultimii ani, un trend descendent... numai bine si promit un review viitor mai bun...

Draga@Andox... pana la urma am ales orasul tau, Sighisoara, daca doresti, poti participa cu drag la excursie, te invit, la a insoti grupul de 9 francezi din Normandia, in aprilie 2012, in cetate, (evorba de 2 zile Transilvania+4 zile manastirile din Bucovina) sunt convins ca fiecare cunoaste mai multe despre orasul sau, apoi, la vara, mergem noi pe la ei... mersi pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
santana*
[02.11.11 08:11:54]
»

"nambăroanul" unui scrie prost sau groaznic, (cu toateca in multecazuri ai dreptate) asta insemna, matematic, ca ceilalti din urma lui scriu si mai prost sau paoteca userii n-au simtul de-aprecia ceeace e bun si ceea ce e prost

Vai, vai, vai ce logică! În nici un caz, vă spune unul care a citit cam tot ce s-a publicat pe acest site, numărul 1 al unui sait nu este cel care conduce un concurs adiacent. Altele sînt criteriile în eventualitata unei departajări.

Refuz cu încăpăţînare să mai pronunţ următoarele cuvinte, dar le pot scrie: oale, sticle goale cumpărăm, festivalul usturoiului, sarmale, parcuri şi biserici fără conotaţie turistică, rîuri care curg domol la vale (vorba unei useriţe simpatice; de parcă ar fi trebuit să urce la deal!), pietre inutile în calea turiştilor, etc. Crăciun fericit!

Andox
[02.11.11 12:20:27]
»

@dorgo, votul meu este -1 pentru acest pseudo review despre... nimic. Asa ca nu te face ca nu ai priceput si nu induce in eroare userii ca as fi apreciat ce ai scris.

In rest, no thanks!

webmaster
[03.11.11 09:13:24]
»

Ecourile off-topic au fost sterse. Rog ramaneti la subiectul turistic de fata.

Qvadratvus
[05.11.11 17:10:37]
»

Chiar nu m-aș fi gîndit să scriu un rewiew "de atitudine". La urma urmei de ce nu?! Dacă putem evalua un hotel sau o pensiune, de ce nu am putea să ne spunem opinia și despre un sit turistic? Cu atît mai mult am putea-o face cînd am vedea cum indiferența unora distruge ceea ce apreciem.

Ca de obicei - bine punctat și la obiect !

P.S. E și în Neamț un astfel de parc la Văleni, jumătate din el a ajuns în sobe, restul...

andrei44*
[05.12.11 10:06:49]
»

@Qvadratvus: Ai dreptate; eu sint membru nou dar apreciez ca fiind foarte utile astfel de rewiew-uri spre deosebire de cele in care aflu doar ca exista o plaja undeva si vad citiva oameni in costume de plaja, mascind o oarecare cladire (poate hotel).

Poate ca, daca voi ajunge in zona, voi vizita acest loc.

Ioana_Ioana
[24.04.15 23:48:49]
»

Tocmai m-am hotarat sa vizitez si eu acest parc.

Imi puteti da mai multe detali legate de drum si locatie? Este usor de gasit? Nu am ma fost spre Lapusna de foarte multi ani si nici nu cred ca stiam de acest parc.

Cum e drumul pana acolo?

Se poate vizita si conacul?

Ioana_Ioana
[24.04.15 23:51:56]
»

Tocmai am vazut ca ati scris ceva legat de vipere. Este o zona primejdoasa sau daca doar te aventurezi?

dorgoAUTOR REVIEW
[16.05.15 07:29:14]
»

@Ioana_Ioana - Locatia nu e deloc greu de gasit... se incepe cu soseaua Tg. Mures-Reghin. Inainte de intrarea in Reghin, pe dreapta, apare un indicator, "spre Gurghiu (14 Km) si Lapusna 42 Km". Odata ajuns in comuna Gurghiu, in buricul targului, se afla parcul dendrologic, intrarea libera, intrarea e pe stanga. In curtea parcului se afla Castelul Bornemisza... din fundul parcului, dreapta-sus, dupa ce-am trecut de lacul cu lebede, se face o carare ce duce la ruinele cetatii si la biserica din cetate, in 15 minute... de obicei, langa parc, se poate vizita si un muzeu al vanatorii... orarul? ... nu stiu... trebuie intrebati portarii (paznicii)... peste tot, unde exista cetati in ruine, e posibil sa existe vipere... fiind vietuitoare cu sange rece, vara ele ies la soare si se incalzesc pe pietre sau chiar langa drum... e bine a ai incaltaminte inalta care acopera glezna...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioana_Ioana
[16.05.15 13:25:50]
»

@dorgo - Buna, multumesc de raspuns. Chiar in ziua urmatoare am si fost la parc. AM ramas impresionata de ceea ce ascunde Gurghiul. Multumesc de raspuns

SLoredana
[17.11.16 19:28:16]
»

1. Existența unui castru roman la Gurghiu este doar o ipoteză lansată în secolul al XIX-lea... așteptăm dovezile arheologice

2. Cetatea Gurghiului a fost dărâmată în 1708, nu la 1437!

dorgoAUTOR REVIEW
[17.11.16 22:21:57]
»

@SLoredana: Multumesc pentru completari, informatii sau date, n-am prea avut de unde sa le iau. Cu toate c-am fost de multe ori la ruinele cetatii si-n parc. In fine, un om al locului, bine intentionat si pozitiv, din Reghin, mai adauga acum, cate ceva despre ruinele unei societati rurale "gurghiulie" apuse ale secolelor trecute. Dupa cum vezi, reviul a fost devorat, huiduit cu inversunare, biciuit si improscat cu rosii coapte de multi colegi de-ai mei. Era explicabil, eram "nambaruan". Citind reactiile lor, am hotarat ca n-am sa doresc niciodata sa cunosc pe nimeni de pe acest sait (chiar daca @kristinna e o fata prezentabila si i-am pregatit in acele vremi, o carte cu poeme de-ale mele). Mi-am jurat sa nu merg la nici o intalnire de-a lor. Ceea ce s-a si intamplat. Am ramas mereu in barlogul meu si-am scris in continuare. Pentru mine. E mai bine asa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
SLoredana
[20.11.16 16:52:50]
»

@dorgo: Nimeni nu deține adevărul absolut. Și eu îmi verific informațiile din mai multe surse, mai ales acum că circulă tot felul de explicații și teorii „exotice”

webmasterX
[09.09.17 20:14:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Parcul dendrologic Gurghiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, dorgo, Ioana_Ioana, Qvadratvus, santana*, SLoredana, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂParcul dendrologic Gurghiu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.85514402389526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1