ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Prima excursie - In drum spre Dubrovnik, am pasit pentru prima oara pe tarmul unui fiord...

    Ilustrație video-muzicală
    Bajaga - Neka svemir cuje nemir
    TIPĂREȘTE

    Nota: initial am dorit sa scriu intr-un singur review despre aceasta excursie. Dar imediat mi-am dat seama ca trebuie sa separ cele doua destinatii, intrucat fac parte din tari diferite.

    Prima excursie din sejurul din Muntenegru a fost inceputa de luni dimineata, asa, sa ne merga bine toata saptamana. Aveam de “executat” aproape in fiecare zi drumuri in zone care mai de care mai interesante si frumoase.

    Tinta principala a excursiei a fost Dubrovnik. Abia asteptam sa-l vad, pentru ca acest oras era pentru mine un dar cu totul special; cand am fost in vara lui 2008 in Croatia pentru prima oara, am fost in nord, in Insula Krk si nu am reusit sa ajung pana spre sud, pe Coasta Dalmata, sa vizitez si Dubrovnik-ul. Auzisem numai cuvinte de lauda referitoare la acest oras. Si iata ca acum, din Muntenegru, Ulcinj, ma pregateam de o excursie in Croatia pentru vizitarea acestui oras.

    Asadar, cu micul dejun in gat sau chiar inca misunand printre dinti, iata ca la ora 8 “fixalmente”, autocarul a plecat din parcarea hotelului Mediteran, despre care am scris aici.

    Ghida ne-a zis ca avem drum lung de parcurs si chiar asa a si fost. Deci pana sa ajungem la destinatia finala a excursiei noastre, adica la Dubrovnik, am luat calea tarmului adriatic spre nord, pe traseul Ulcinj-Budva- Kotor, cu vizitarea mai intai a unui loc ce s-a dovedit mai mult decat impresionant si incredibil de frumos. Aveam sa vad “live” primul fiord din viata mea: fiordul Kotor. Abia de aici, traseul continua cu Kotor-Dobrota-Risan-Bijela, cu ajungere si vizitarea orasului vechi Dubrovnik si apoi intoarcere din nou cu o parte de-a lungul golfului Kotor, cu luarea bacului, pe traseul Kamenari-Tivat si apoi Budva- Ulcinj. Prin urmare, se promitea o excursie strasnica.

    Drumul a fost de-a dreptul spectaculos. Marea Adriatica si-a tesut aici o coasta si un tarm de exceptie. Soseaua practic ne amesteste si tot “vireaza” printre culmile muntoase mai inalte sau mai domoale, pline de vegetatie mereu verde sau numai de piatra sau un amestec “dalmatian” incantator, ba la dreapta ba la stanga, aproape deloc in linie dreapta, tinand cu “dintii” de tarmul dantelat al marii de o culoare de vis frumos verzui-albastriu.

    Dar frumusetea se desavarseste trecand prin orasele si statiunile ce se insira ca niste margele viu pastelate si vesele la gatul “ondulat” al Adriaticii, orase vechi, cu multe ramasite ale trecutului dar impletite atat de perfect cu noul, printr-o salba intreaga de cladiri ale hotelurilor moderne si plaje mai largi sau mai inguste, fie cu nisip, cu pietris dar si cu multe pontoane direct in mare. Multe am reusit sa le vad din mersul masinii. Ce mai, mi-a placut enorm traseul acesta si chiar cu toate serpentinele care imi creeaza uneori rau de masina, va scriu ca l-as mai face si alta data…

    Dar drumul ne-a dus mai inainte intr-un loc deosebit de frumos si de spectaculos: pt. a ajunge in Dubrovnok am vizitat pe sosea deocamdata, Fiordul Kotor. Aceasta a fost de fapt prima noastra excursie, vizitarea fiordului, care s-a dovedit una de top, chiar daca la un moment dat am fost putin udati de o ploicica scurta de vara.

    Ce pot sa scriu despre aceasta minunatie a Naturii? Ca reprezinta “sarea si piperul” atat de dulce aromat al acestei zone muntenegrene? Da, este, fara nicio indoiala. Peisajul este unic.

    Fiordul Kotor este cel mai sudic din Europa Centrala si de Sud. Este cu adevarat imens, ca intindere dar si minunat, atat ca drum cat si ca peisaj. Am reusit sa inconjuram tot fiordul, pe sosea, pana sa ajungem la Dubrovnik.

    Soseaua imaculata merge “la pas” de dans unduit cu tarmul marii de un albastru ultra-marin. De ce oare marea are aici o alta culoare? Datorita umbrei uriase a muntilor inalti si de-a dreptul fermecatori, imbracati in piatra sau in bogata lor mantie verde. Privind versantii in multe locuri atat de aproape de tarmul zimtat, iti dau senzatia ca acum stau sa se pravaleasca, fie pe soseaua ce merge atat de aproape de tarm, fie undeva la orizont, pierzandu-se in mare impreuna cu satele pescaresti si orasele deosebit de pictorale care inconjoara aceasta bogatie de ape. Dar in realitate, nimic nu se clinteste din loc, totul se oglindeste perfect in luciul fara de pata al imensitatii de cerneala si toate la un loc impletesc un tablou de-a dreptul fascinant. Pe mine m-a fermecat…

    Tarmul fiordului se intinde pe o lungime considerabila, de vreo 28 km, dar nu te poti plictisi, pentru ca decorul Naturii se tot schimba mereu, dupa fiecare cot pe care-l face tarmul adriatic. Si eu am stat gura-casca, lipita cu nasul si aparatul foto de geamul autocarului si am incercat sa surprind toata maretia fiordului.

    Fac o paranteza sa va scriu ca ulterior am cumparat o carte postala in care se vede tot fiordul surprins de sus si este extraordinar. Asa am reusit sa vad cum marea s-a strecurat atat de curajoasa printre muntii de piatra si si-a desavarsit si aici o grandioasa opera de mare arta naturala, acest golf imens si cum si-a desenat singura propria harta. Am facut poza dupa aceasta vedere si o voi atasa la sfarsitul pozelor mele tocmai pentru a va incanta si pe voi, sper, o alta minunatie a frumusetilor naturale ale acestei zone neasemuit de frumoase, cu care Muntenegru se poate mandri fara nicio urma de modestie.

    La un moment dat am vazut plutind pe mare doua insulite aflate la mica distanta una fata de cealalta. Imediat am aflat ca acolo sunt niste locasuri sfinte; una este o insula care adaposteste Biserica Sveti Djordje (sau Sf. Gheorghe), strajuita de copaci inalti si cealalta se cheama Insula “Gospa od Skrpjela” pe care in 1630 s-a inaltat biserica ce a capatat acelasi nume. Mi-au foarte mult, le-am si tras in poza.

    Am facut un scurt popas in orasul Kotor. Orasul de azi, fosta colonie venetiana, este situat pe malul golfului cu acelasi nume, in sud-vestul Muntenegrului. Orasul Kotor este fara doar si poate diamantul cel mai stralucitor si nepretuit al acestei zone. Din ce am reusit sa vad, Kotor este una dintre cele mai autentice cetati medievale foarte bine conservate.

    Pe partea marii, am fost intampinati de un port larg, in care ne-am delectat privind la cateva ambarcatiuni care pluteau lin pe apele Adriaticii. Am inteles ca acest port este cel mai important din zona, aici vin si pleaca nave din toate colturile zarii, atat de agrement cat si comerciale.

    Apoi, ajunsi pe strada paralela cu tarmul am fost intampinati de zidurile groase de aparare din piatra cenusie, care stau si azi marturie necontestabila a istoriei extrem de interesante a orasului. Am vazut si un parc frumos ornat, cu multe flori si palmieri inalti, un alt tablou fermecator.

    Nu am reusit sa patrundem mai mult in miezul orasului, din pacate timpul ne presa foarte mult, aveam de ajuns si de vizitat Dubrovnik, tinta noastra principala. Dar ghida ne-a spus ca orasul Kotor este un oras emblematic, foarte frumos, demn de vizitat pe indelete. Aici este o catedrala din sec. 12, avand hramul Sf. Trifon, patronul orasului si are o arhitectura puternic influentata de ocupatia venetiana si care merita vazuta. Din ce am reusit eu sa cuprind cat mai mult cu privirea, eu zic ca tot orasul merita vizitat. Am vazut cateva cladiri atat de vechi dupa arhitectura. dar foarte bine intretinute, dar si niste cladiri moderne, cred ca erau hoteluri. Am reusit sa vad si cateva stradute cu pavaj de piatra, caracteristice intregii zone decorate numai cu astfel de orasele vechi, cu traditii, cu case si stradute inguste pavate cu piatra…influentele venetiene razbat de peste tot.

    Orasul Kotor, impreuna cu fiordul si golful Kotor (Boka Kotorska) fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO. Si la un loc cu muntii Lovcen si Orien, care au niste inaltimi deloc de neglijat (1894m) si cu orasele ce abunda de peste tot, formeaza un amestec unic de farmec natural si de fascinatie arhitectonica.

    Urcati in autocar, ne-am continuat excursia de-a lungul golfului si dupa un drum superb, trecand prin Herceg Novi, in punctul cel mai nordic al golfului, am ajuns putin dupa pranz la Dubrovnik, dar nu inainte de a sta la vama, control si pus stampile pe pasapoarte, etc.

    Urma sa vizitez Dubrovnik-ul. Ei, dar asta este o alta poveste.

    Sper ca cele scrise de mine sa va fie utile si sa va “instige” curiozitatea ca tot mai multi dintre voi sa vizitati Muntenegru sau cel putin zonele sale cele mai deosebite, mai frumoase si mai interesante. Fiordul si orasul Kotor sunt doar doua dintre comorile acestei micute tari, care merita cu prisosinta descoperite de voi. Ma bucur sa vad ca si aici turismul a luat o mare amploare, pentru ca am tot vazut in toate excursiile facute de mine, foarte multi turisti de toate natiile.

    Si v-am povestit si eu doar cate ceva despre “Boka Kotorska” doar pentru ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 21.10.11 18:19:18
    Validat / Publicat: 21.10.11 21:48:48
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6298 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Un bac ce face traversarea golfului Kotor dintr-o parte in alta
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster [21.10.11 18:51:32] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    costin1968 [21.10.11 21:52:43] »

    Ileana, te-am selectat ca Maxi-Ghid pentru vacantele mele!

    celeste [21.10.11 22:14:04] »

    Intr-adevar Mini Ghid... felicitari!!!

    Dragoș_MD [21.10.11 22:25:12] »

    Bine că ai fost deja, că de citeai ce s-a scris pe-aici mai recent, cred că nu mai făceai greşeala să petreci vreo vacanţă în afara ţărişoarei noastre dragi!

    webmaster13 [23.10.11 10:13:55] »

    Melodia atasata poate fi inlocuita/schimbata!

    tirol [08.01.12 19:39:54] »

    site-ul nu-mi permite sa acord decat un vot. l-am ales pe cel maxim

    O prima intrebare, daca imi este permis (vor urma cu siguranta si altele): ce locatie sa aleg pt a ma bucura cel mai mult si de plaja? Sunt pe siteuri cu booking si imi este atat de dificil sa aleg o locatie pt o vila situata pe plaja...

    Iti multumesc si iti doresc doar vacante de vis!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ileanaxperta* [25.01.12 17:35:37] »

    Buna, @tirol si scuze dar acum am mai reusit sa intru pe aici... timpul este prea putin pt. mine...

    Din putinul cat am reusit eu sa vad in Muntenegru, sfatul meu este ca cea mai frumoasa plaja vazuta de mine este Velika Plaza. Aici, de-a lungul fiordului, nu prea sunt adevarate plaje cu nisip, intinse, ci mai mult limbi de nisip si pietris si cele mai multe sunt amenajate doar cu pontoane.

    Fiordul este de vazut in tihna, daca esti pe cont propriu, vei reusi asta mult mai bine decat mine din mersul rotii autocarului si vei retine mai multe localitati, daca le vei lua la rand mai usor. Oricum, eu ma consider o fericita si pt. ca am reusit sa-l vad asa... este ceva de vis frumos, minunat...

    Iti doresc ca intotdeauna, numai vacante de vis oriunde si oricand si sper ca acest raspuns sa te "incite" macar la o strasnica hoinareala... muntenegreana. Merita cu prisosinta fiecare loc!

    Astept vesti si impresii cat mai incantatoare de la tine. Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    sigcristina [04.07.12 22:56:21] »

    Da, mi-ai fost de mare ajutor

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    celeste, costin1968, ileanaxperta*, sigcristina, tirol
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053987979888916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1