ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cel mai mare festival rock din tara (PENINSULA Tg.Mures)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cel mai mare festival de muzica rock din Romania s-a desfasurat in perioada 25-28 August 2011, undeva intre localitatile Targu Mures si Sangeorgiu de Mures, pe malul Muresului. Nici pana azi nu stiu in care din cele doua localitati care ”trec dintr-una intr-alta” tocmai acolo unde are loc festivalul, s-a desfasurat acesta cel mai mult. Anul acesta, cele 2 scene ale festivalului au fost amplasate ceva mai departe de orasul Tg. Mures, din motive de poluare fonica. In anii trecuti, reclamatiile la primarie, au curs garla. La festival, au fost prezenti 57.000 de participanti, e ceva nu? , in conditiile in care o formatie ca Rednex, Roxette sau Rolling Stones, nu aduna la Bucuresti mai mult de 30.000 de spectatori, Aproape 5000 de persoane au venit din alte tari, precum Ungaria, Serbia, Republica Moldova, Olanda, Anglia, Austria, dar si Ukraina sau Rusia. Eu am vazut si cativa tineri de culoare. Binenteles ca nu se compara un spectacol „de-o seara” sustinut de o megaformatie bine cunoscuta, cu un festival de 4 zile si 4 nopti, in care ti se perinda prin fata ochilor vreo 50 de formatii de muzica rock din tara si din strainatate, nu toate insa de valoare. Biletul pentru cele 4 zile a costat tot atat ca si anul trecut, depinde cat de devreme l-ai cumparat. Dupa ce-ai luat biletul, primeai o bratara, ca la SPA, cu care puteai intra si iesi cand doreai din camp-ul muzical. Treaba cu aruncatul bratarei peste gard, si intrarea a 4-5 prieteni cu aceeasi bratara, se mai practica inca si azi, ca si la meciurile de baschet ale BC Muresul, daca ai abonament sau invitatie, in ingesuiala de la intrare, nimeni nu se mai uita la poza de pe legitimatie. De fapt si la cel mai mare festival al tuturor timpurilor din lume, la Woodstock, (ba unii participanti americani au declarat c-a fost si cel mai mare festival din galaxie, adica din intreaga cale a noastra pavata doar cu „lactee” si miere), au venit 400.000 de platitori si inca 200.000 de neplatitori, organizatorii au fost surprinsi, pai cum sa nu fii? Problema cea mai mare, acolo, a fost lipsa toaletelor si a apei, asa ca, aproape in fiecare ora era adusa cate o cisterna de apa si era scoasa o cisterna de dejectii umane, (nu, nu va speriati, nu era aceeasi, aveau mai multe cisterne)

Pretul biletelor de intrare la Peninsula

Anul acesta, preturile biletelor au fost urmatoarele: 169 lei pentru toate cele 4 zile ale festivalului, daca cumparai biletul ”in avans”, pana la data de 19 august cu “Studcard”, 199 lei pentru 4 zile daca biletul era cumparat pana pe 24 august si 240 lei un abonament “ah hoc” la poarta de intrare a festivalului, achizitionat de la ghiseele de la intrare. Biletele pentru o zi costau 80 lei pana la data de 25 august, apoi pretul sarea la 100 lei. Biletele s-au putut cumpara si “on-line”, de pe site-ul “Eventim” sau din magazinele Vodafone, Domo, Orange sau din orice librarie “Humanitas” din tara.

Ce e Peninsula?

Peninsula e-un festival de muzica rock, ce s-a desprins in urma cu cativa ani, din "festivalul-mama" „Insula” festival ce se desfasoara pe insula Margareta din Budapesta. Peninsula, este deci sora mai mica a Insulei de la Budapesta. Nici una nici cealalta, nu sunt un „Woodstock” autohton, dar vad ca organizatorii, cel putin aici la Tg. Mures, au invatat cate ceva din esecurile altora si-au amplasat multe, multe toalete si surse de apa (chiar si pentru spalat pe dinti), langa aceste megaconcentratii de oameni...

Organizare

Organizatorul principal al Peninsulei a fost TUBORG, firma de bere, berea curgea valuri-valuri. Ceea ce deranjeaza la aceste concerte, mai ales in zona malului raului Mures, este mirosul. Se stie ca intre o halba de bere si o vizita la toaleta sau pe „malul Muresului”, (caci cine sa te vada? , concertele se desfasurau mai ales noaptea), nu e decat o diferenta mica de timp. Si fiti sigur ca fiecare participant n-a baut doar cate o bere. In acele zile concentratia de uree din raul Mures, s-a dublat, o parte venind de la Combinatul Chimic Azomures, cealalta de la Combinatul Rock Peninsula.

Atmosfera

Atmosfera la acest festival, la care a participat si unul dintre baietii mei, care si-a instalat cort in mega-campingul camp-ului, a fost fantastica! Am intrat si eu de doua ori, odata seara si odata spre dimineata. Noaptea, e nebunie curata, vezi o mare fara de sfarsit de tineri fericiti care danseaza in ritmul muzicii, dar dimineata e liniste. Dimineata am facut mai mult o plimbare de-a lungul Muresului, mai ales ca sa mi se desfunde timpanele asurzite peste noapte. Concertele incepeau pe mai multe scene, in fiecare seara la ora 17, si tineau pana dimineata. Am uitat sa va spun, ca eu locuiesc la 500 de metri de festival si am termopane la geamuri si vata multa pregatita special, an de an, pentru infundat in urechi, dar degeaba, microseismele produse de bateriile festivalului, anihileaza efectul vatei si al termopanelor si mi-e cam totuna daca stau acasa sau ma duc acolo.

Paza si ordine

La intrare sunt mai multe filtre, exista si un „cheking”, ca la aeroport. Sunt si multi politisti si oameni de ordine, o salvare SMURD. Cand am facut plimbarea de dimineata n-aveam bilet si doi dintre cei trei gardieni de la intrare m-au oprit iar al treilea m-a trimis la „big boss-ul” festivalului, un tanar maghiar care a facut lupte libere plus Tae Kuando plus si un pic de sumo la viata lui, si care amabil mi-a zis... ”20 minute si-atat, c-avem un fel de sistem GPS care te urmareste unde stai si cat stai”. Dupa ce-am trecut de cele trei baraje de gardieni, (singurii oameni treji si lucizi la ora 9 dimineata), am reusit sa-mi fac plimbarea, dupa ce am ocolit vreo trei „mormane umane”, adica tineri care dormeau unul peste celalalt, claie gramada, in bataia calduta a razelor soarelui de dimineata. Vai, si ce de corturi erau in camping! Daca n-as fi vazut peste tot reclame colorate actuale, m-as fi crezut la Waterloo, in timpul bataliei pe care Wellington a stiut s-o managerieze mai bine decat Napoleon, chiar daca era mai slab decat francezul, atat ca dotare militara cat si ca om. Dar eu stiam de ce era Wellington atat de slab, cine are pofta de mancare in preajma unei batalii care va decide soarta Europei?

Perimetrul de desfasurare al festivalului a crescut de la un an la altul. Pana am ajuns la campingul ce semana cu o mare de corturi, de parca se pregatea asediul Constantinopolului, mi-a iesit limba de-un cot. Anul acesta insa, prin cartierele din jurul Peninsulei, a fost liniste... in afara de-o bataie intre secui printre blocuri, cateva apeluri la salvare si politie si la oamenii de ordine (apeluri dupa care au fost dusi la spital atat combatantii cat si unii cetateni speriati), a fost liniste. In alti ani, dimineata, vedeai tineri care dormeau printre ghenele de gunoi sau pe bancile din cartier, sau direct pe iarba. Anul acesta, apa in bazinul de barci a fot lasata la 0,5 metri, oare de ce? Din cauza secetei sau pentru a se preveni accidentele prin innec? .

Nu au fost probleme deosebite, doar ca, formatiile din anul acesta au fost cam slabute.

Formatiile de muzica rock

In 4 zile s-au perindat pe scene vreo 50 de formatii. Dar... a trecut vremea „Flower power” si-a melodiilor bune. Capul de afis a fost tinut de parfumata formatie „Guano’s apes” si de proaspata forrmatie „ROA”, “Iggy Pop & the Stooge”, formatiile frantuzesti “Les Elephants Bizarres” si “Toulouse Lautrec”, care au avut si spectacole de animatie ca “bonus’.

Cafeaua de dimineata

Dimineata pe la ora 10, Festivalul incepea sa se trezeasca de-a binele, gulasul fierbea in ceaune, narghilelele de trezire incepeau sa fie puse din nou in functiune, (nu! fara adaosuri etnobotanice), masinile Salubritatii incepeau sa incarce containerele de gunoi si numeroasele pungi cu „men’s guano” din eurotoaletele ecologice, cafelele „strong”, incepeau sa se prelinga lenese, gura cu gura, in stomacele tinerilor, care parca atunci invatau sa mearga impiedicandu-se de toate sforile corturilor iar ABC-urile din oras incepeau sa geama de cumparatori de biscuiti, chips-uri, si sa se goleasca de votka si tuica ieftina si cartuse de tigari carate cu rucsac-ul...

De-abia atunci mi-am dat seama de ce au picat aproape 40.000 de tineri la BAC... sau poate gresesesc.

Concluzii

A fost totusi un festival in limitele normalului (c-asa-i la orice festival, se mai bea, se mai fumeaza) civilizat si de succes, cu grupuri sanitare destul de curate, multa ordine si curatenie, sponsori cu duiumul, cu bungee-jumping, carting, zbor cu parapanta cu motor cu insotitor, au fost locuri suficiente pentru camping, corturi, rulote si cateva parcari incapatoare pentru masini, statie de "Radio Vacanta" (foarte activa), iar pentru participantii la Festival, intrarea la complexul de agrement Muresul, era gratis.

Felicitari primariei Tg. Mures, care, alaturi de primaria Sibiu si Brasov, organizeaza in sezon cele mai de succes si cele mai populare festivaluri si targuri din Transilvania! Pe cand va intra si Clujul in joc?

Ce va mai urma?

Unele guri rele cu intentii bune ziceau ca anul viitor va fi invitata formatia LYNYRD SKYNYRD, ... ei daca va fi adevarat, cred ca orasul nostru, pentru 4 zile, isi va dubla populatia.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 24.09.11 08:39:27
Validat / Publicat: 24.09.11 10:58:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2686 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea la festival
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgo [24.09.11 09:16:05] »

Mersi @web-ului, as fi preferat clipul cu formatia ce poate ne va vizita orasul si tara in anul ce vine

http://www.youtube.com/watch? v=RHsDa9_HSlA

se poate?

webmaster13 [24.09.11 09:22:02] »

Iata clipul solicitat!

webmaster [24.09.11 10:14:33] »

Apreciez tema abordata ca una "de interes turistic restrans", astfel ca reveiw-ul este publicat hors-concours (fara PMA_std).

cristi_an3000 [24.09.11 11:19:07] »

formatiile frantuzesti “Les Elephants Bizarres” si “Toulouse Lautrec"

chiar daca denumirea induce in eroare, cele doua formatii sunt cat se poate de romanesti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgo [24.09.11 12:05:36] »

cristi_an3000... ba eu cred ca si reciproca e valabila... or fi aparut deja si prin Franta niste tarafuri frantuzesti care au denumiri romanesti "Purdanii veseli" sau "Trec tiganii trec", si care stau in "stand by" urmarind daca nu cumva Sarko va avea nevoie de cineva care sa-i mai indulceasca inimioara

biancuta [24.09.11 12:27:52] »

In privinta numarului de vizitatori, se pare ca sunt diferente. Organizatorii festivalului au mentionat 73.000 la un post local de televiziune, altii 60.000 (cumulat in cele patru zile), in ultima zi de festival au fost spre 21.000. In jur de 5 000 de persoane au fost straini, majoritatea din Ungaria, dar au fost si din Austria, Serbia, Anglia, Olanda, Rusia, etc.

In privinta formatiilor, ai spus ca au fost mai slabe decat in alti ani. Aici parerile sunt diferite in functie de gusturile fiecaruia. Multi au spus ca au fost formatii chiar "tari". Ai uitat sa-i mentionezi pe Kasabian, Within Temptantion, Guess Who, si multi altii. In ultima zi de festival au fost si cei de la Compact. In total au fost peste 70 de concerte.

Spatiul alocat anul acesta a fost mai mare, dar ce ramane in urma... doar cei din zona cunosc.

A fost a 10 -a editie a festivalului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgo [24.09.11 15:54:26] »

@biancuta... multumesc pentru completari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona Tg. Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071246147155762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1