ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2011
    DURATA: 1 zile
    single
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Piran

    Ilustrație video-muzicală
    Giuseppe Tartini - Concerto for violin, strings and basso continuo in F major
    TIPĂREȘTE

    Giussepe Tartini erau cele doua cuvinte inscriptionate pe soclul statuii aflate in centrul pietei principale a orasului, piata care aveam sa aflu mai tarziu ca poarta acelasi nume.

    Numele-mi parea vag cunoscut, apoi vazand vioara pe care personajul reprezentat in acel monument o tinea in mana, m-am luminat…Pagannini si Tartini “violonisti dei diabolo”…asa au fost denumiti cei doi mari virtuosi ai vioarei., iar aceasta statuie nu a fost ridicata intamplator aici in Piran, ci datorita faptului ca Tartini s-a nascut aici pe 8 aprilie 1682 fiind cel mai proeminent fiu al orasului.

    Anul acesta nu vazusem marea asa ca pe drumul de intoarcere din vacanta m-am gandit sa nu ma intorc pe drumul clasic prin Austria si Ungaria ci am ales ruta prin Italia spre Slovenia si Croatia pe tarmul peninsulei Istria, aveam de mult in gand sa vizitez tarmul de vest al lacului Garda, ceeace am si facut cu oarecare urmari neplacute in sensul ca am intarziat foarte mult, dar despre asta o sa povestesc alta data, cert este ca am ajuns in Triest in jurul orei 23.

    Ca de obicei fara GPS doar cu o harta, bineinteles ca am incurcat drumul! Stiam ca trebuie sa urmaresc indicatorul de Koper, cel mai apropiat oras din Slovenia, problema a fost ca indicatoarele alternau, o data anuntau iesirea spre Koper, apoi anuntau iesirea spre Capodistria (denumirea italiana a Koperului) ei bine acum stiu ca este vorba de acelasi oras, prin urmare m-am trezit singur pe autostrada in zona industriala a orasului Trieste intr-un peisaj apocaliptic, alt timp pierdut, nervi si stress, nici nu mai stiu cum m-am intors realizand logic intr-un tarziu ca am ratat iesirea.

    A urmat urmatoarea problema…cautarea unui hotel in Koper la 12 noaptea!

    Surpriza trei hoteluri din trei erau pline, cum de nu m-am gandit ca este sambata, ca inca era o vreme superba, ca litoralul Sloven este foarte mic, ca tara este foarte mica si ca de oriunde din Slovenia ajungi in cateva ore la mare, bag de seama ca si la ei se practica vacantele la mare in weekend :(. Tanara draguta si amabila de la receptia ultimului hotel s-a uitat compatimitor la mine si mi-a spus sa incerc la Portoroz, cea mai mare statiune si cea mai moderna, unde sunt mult mai multe hoteluri insa mult mai scumpe, aflata la doar 20 km departare.

    Grazie (toata lumea vorbeste italiana) i-am spus si am plecat plin de speranta la drum, era deja trecut de ora 1.

    Portoroz este intradevar mare si modern un fel de Mamaia a noastra cu hoteluri cu multe etaje si cam toate au si Cazinou, am ochit un hotel mai “domestic” de trei stele si am intrat in receptie spasit, - Buona sera, avete camere libere?

    Domnul de la receptie s-a uitat la mine compatimitor si mi-a raspuns ca are…doar daca am rezervare, dupa o scurta discutie presarata cu cuvinte de genul…per favore… molto stanco…veni da lontano…domnul foarte amabil a inceput sa telefoneze la alte hoteluri (fac aici o paranteza incepe sa-mi placa tot mai mult aceasta tara, cel putin din experienta mea oamenii au fost foarte amabili).

    Dupa trei patru telefoane ma anunta ca mi-a gasit o camera la un hotel de patru stele din apropiere, multumesc si cand dau sa plec intreb asa de curiozitate cat costa o camera la hotelul dansilor… sa pic jos cand am auzit suma 140 euro!!!

    Prin urmare am renuntat sa-mi incerc norocul la acel hotel, chiar ma gandeam ca inainte de a pleca in vacanta am scris pe AFA ca nu ma voi invata minte sa nu-mi fac rezervare pana cand nu voi dormii in masina. !!!

    Am plecat cautand o parcare luminata, resemnat ca-mi voi petrece noaptea in masina, si apoi a intervenit mana zeitei Fortuna, sofand am intors capul si am vazut o firma anemica cu cuvintele Camere, Zimmer, Rooms!

    A urmat ciocanitul disperat la usa si un domn somnoros care mi-a spus ca da are o camera cu 30euro de persoana…. ALELUIA!!!

    M-am invatat minte si am avut grija sa ajung la Rovinj a doua zi in Croatia pe lumina, dupa o scurta vizita in Porec.

    Slovenske Obala sau Litoralul Sloven are trei orase istorice importante Koper, Izola si Piran si o statiune mare Portoroz in care ma aflam. Dintre cele trei destinatii turistice Piran se afla cel mai aproape la doar 5 km, asa ca dimineata am plecat spre acesta.

    Am lasat masina in parcarea orasului aflata cam la 500 de metri de locul in care se zareau primele cladiri, exista si o parcare la marginea orasului insa un panou electronic m-a anuntat ca nu mai sunt locuri libere.

    Piran se afla amplasat pe o peninsula ingusta care intra curajos in mare pe directia est/vest, si prima imagine a fost cu aceasta fasie de pamant ticsita de cladiri, cu marea albastra, cu o mare de catarge ale ambarcatiunilor din portul orasului in zona de est si cu o campanila gratioasa ce amintea de Venetia.

    Venetia si Imperiul Habsburgic au lasat cele mai multe urme aici in Piran, iar amestecul arhitectural este unic in Slovenia si foarte pitoresc.

    Pentru prima oara in acest an eram la Mediterana si brusc m-am simtit cat se poate de bine sub soarele stralucitor si parca-mi venea sa salut cu mana pe dragul meu prieten Leul Inaripat al Sfantului Marcu aflat pe frontispiciul Palatului Municipal din piata Tartini.

    Apoi am descoperit un oras ca un muzeu in aer liber, case vechi impovarate de trecerea anilor, balcoane frumos decorate, logii si ogive venetiene, splendid.

    In urmatoarele 2 ore am cutreierat stradutele orasului vechi, m-am catarat pana sus la biserica Sf George cu campanila sa semeata, de acolo privelistea spre port si spre oras este minunata. Tot de acolo pleaca un drum pietruit spre fortificatiile din partea de est a orasului, bine pastrate si un loc de atractie pentru grupurile de turisti, apoi am coborat in oras strabatandu-l pana in punctul maxim din vest acolo unde este amenajata o plaja pe ciment. Am baut o cafea intr-una din piatetele orasului si asta a fost tot.

    Mi-a placut Piran, nu ma asteptam sa fie atat de mediteranean, atat de venetian si atat de pitoresc, categoric este un loc de vizitat, insa nu asi sta acolo mai mult de ½ zile, mai sunt multe de vazut in Istria, lipseste ceva ca sa fie total pe gustul meu, lipsesc plajele solitare si salbatice, acesta fiind singurul motiv pentru care nu voi nota cu 10 aceasta destinatie.

    Poate ar mai trebui sa spun ca in Piran s-a introdus prima linie de troleibus din Balcani si ca de anul trecut este primul oras din cadrul fostului spatiu communist care a ales un primar de culoare un fizician original din Ghana!!!

    Sper ca pozele atasata sa spuna mai multe!

    Vacante multe si frumoase va doresc!


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 16.09.11 03:45:22
    Validat / Publicat: 16.09.11 06:21:59
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 15359 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [16.09.11 04:03:19]
    »

    va rog daca se poate sa atasati urmatoarea melodie:

    http://www.trilulilu.ro/Teonna/98b32853f49c3e? playlist=654233

    Multumesc!

    webmaster15
    [16.09.11 06:21:22]
    »

    Am atasat melodia solicitata, auditie placute!

    Pe de alta parte, am retras PMA standard, la P01, deoarece este luata de pe net. Ea a fost totusi pastrata, pe sait, pentru o mai buna ilustrare a review-ului.

    Dragoș_MD
    [16.09.11 08:11:33]
    »

    Litoralul sloven era alternativa mea de asta vara, daca n-as fi gasit locuri la campingurile din zona Grado. Insa cum am avut bafta, va ramane pe o data viitoare. Si eu m-am indragostiti de Slovenia - e o tara foarte frumoasa, cu oameni de treaba, cu cel mai ieftin combustibil de pe unde am circulat io asta vara si cu nenumarate locuri care merita vizitate...

    Cu siguranta, o sa revin! (Si articolul tau imi face si mai pofta)...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    motaneata
    [16.09.11 23:56:30]
    »

    Cristian, primul meu impuls a fost sa-ti fac putina morala pentru faptul ca, in vacanta fiind, te-a apucat noaptea si tu nu aveai hotel. Apoi mi-am amintit ca la fel mi s-a intamplat si mie la Milano acum vreo 7 ani, asa ca lupul moralist din mine a lasat-o mai moale. Dupa ce umbli jumatate de noapte dupa un acoperis deasupra capului, te inveti minte si devii mult mai organizat. Eu, cel putin, nu mai las lucrurile le voia intamplarii, nu ma mai ascund in spatele unor cuvinte ca "spirit de aventura" sau "frumusetea nepravazutului", ci acum imi rezerv cazare din timp. Consider ca este mult mai placut sa ajungi la destinatie relaxat si linistit decat sa umbli plin de nervi, din usa in usa, pana la miezul noptii. In vacanta, seara este facuta pentru a te plimba, a bea o bere, iar noaptea pentru a te odihni. Sunt mult mai multumit cu vacantele mele de acum, decat cu haituiala in care ma lasam antrenat cu multi ani in urma.

    Frumoasa tara Slovenia, pacat ca nu prea este cunoscuta de ai nostri. Daca ar fi sa aleg intre Slovenia si partea de nord a Croatiei as alege Slovenia. Amfostacolo acum 3 ani intr-un sejur de 7 zile.

    Vara, Portoroz este principala destinatie de vacanta a Sloveniei. Este o statiune mare, cosmopolita. Comparatia cu Mamaia este putin cam fortata, nici nu-ti imaginezi ce facilitati au hotelurile din Portoroz. Hotelurile medii si mari au cate doua sau trei restaurante, dintre care unul specializat pe peste. Spre deosebire de Mamaia, in Portoroz 3-4 hoteluri s-au unit (sau fac parte din acelasi lant hotelier) si si-au construit locuri de distractie: bazine acoperite, jocuri de apa, piste de bowling, etc).

    Singurul lucru unde sta mai prost este la capitolul plaje. Doar la mijlocul statiunii este o plaja publica, de nisip. In rest toate plajele sunt cu plata, aflate in administrarea hotelurilor din zona. In partea de nord a statiunii plajele sunt insa ca la Monte Carlo, adica din beton. Pe vestici insa nu-i deranjeaza acest lucru, ba chiar unii le prefera pentru ca nu le mai intra nisipul prin par sau prin toate alea.

    Piran este, in opinia mea, cel mai frumos orasel al Sloveniei. Piata Tartini este ca un magnet pentru copii, tineri, adulti sau oameni in varsta. Mi-a placut acolo cum seara se dadeau cu patinele cu rotile oameni de toate varstele. Este reconfortant sa vezi pe rotile un bunic impreuna cu nepotul lui de 6-7 ani, sau familiile cu copii, sau fara, iesite la plimbare. Imi placea sa ma amestec printre localnici si turisti, sa interactionez cu ei, sa simt ritmul lor de viata, total diferit de cel cu care noi suntem obisnuiti.

    Mergeam in Piran in fiecare seara, pe jos, pe aleea de pe malul marii. Nu faceam mai mult de un sfert de ora (eram cazati in nordul statiunii). Uneori mergeam si dupa pranz, ratacind pe stradutele inguste si umbrite, prin micile magazinase de la parterul caselor venetiene insiruite.

    As zice ca Piran seamana cu St. Tropez, sau chiar cu oraselele cicladice Parikia sau Naxos, nu crezi?

    Iti multumesc pentru faptul ca, prin review-l tau, mi-ai reamintit ca AmFostAcolo!

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [17.09.11 00:42:00]
    »

    @motaneata stiu ca ai dreptate, cu rezervarea este mult mai comod, partea proasta a fost ca am ajuns tarziu pe inturneric, nu prea ma intereseaza hotelurile, eu in general caut doar o camera curata in care sa dorm.

    Portoroz ai dreptate arata foarte bine, multe hoteluri... dar din nou nu ma intereseaza, de fapt nici nu mai stiu cum este la Mamaia nu am mai fost din 89 , poate din caza asta nu-mi bat capul cu rezervarile cand este vorba de doar o noapte, poate ca nu trebuia sa povestesc aceste intamplari dar am vrut sa stie si altii care poate vor fi tentati sa faca ca mine.

    Si mie imi place din ce in ce mai mult Slovenia si imi plac si oamenii locului.

    Ai dreptate are ceva din spiritul cicladic acest oras.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    motaneata

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048736095428467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1