ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: constanta
ÎNSCRIS: 29.04.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 4 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Obiective turistice din Praga

TIPĂREȘTE

vreau sa completez impresiile din calatoria la praga cu descrierea unui obiectiv pe care nu l-am gasit inscris pe site-urile de profil dar care cred ca nu trebuie ratat. l-am descoperit datorita ghidului, roman naturalizat in cehia de ani buni si m-am indragostit pe loc, fara sa pot sa-mi explic de ce. daca vreo data voi mai ajunge la praga (si sper ca acest lucru sa se intample!) cred ca ar fii primul loc in care mi-as dori sa merg. este vorba de biserica Sfintei Fecioare Victorioase care adaposteste o relicva mult pretuita in lumea catolica, Pruncul Iisus. marturisesc ca sunt ortodoxa practicanta si ca am avut mereu retineri fata de devotiunea relicvelor de orice fel (mai accentuata in cultul catolic), fara a fii inchisa total la experientele spirituale ale altor confesiuni.

devotiunea fata de Pruncul Iisus are o traditie veche in spiritualitatea catolica inca din timpul bisericii primare. la Praga cultul se manifesta din sec. al XVI-lea cand Maria Marinquez de Lara (din Spania) casatorindu-se cu nobilul ceh Vratislav Perstyn aduce din sudul Spaniei o statuie de cca. 45 cm. din ceara pe un schelet din lemn infatisandu-l pe pruncul Iisus. la 1587 va da statuia ca dar de nunta fiicei sale, printesa Polyxena de Lobkowitz, care, la randul ei o va darui la 1628 ordinului Carmelitilor Desculti (ordin monahal catolic). in 1631 Praga si biserica sunt invadate si profanate de suedezi. relicva ramane f. putin afectata, incep miracolele. cultul este sprijinit de nobilime si de conducatori. la 1648 arhidioceza Praga declara oficial devotiunea sub numele " Pruncul Iisus de la Praga ", statuia este imbracata, cultul se raspandeste in lumea catolica, mai ales in Italia, Spania, tarile controlate de spanioli. este protejata de razboaie si ramane un loc de pelerinaj, de inspiratie si rugaciune inclusiv in perioada comunista. in 2009 primeste vizita papei.

biserica care adaposteste statuia a fost construita de germanii luterani intre 1611-1613 probabil de arhitectul imparatului Rudolf al II-lea, G. M. Filippi pe locul unei biserici inchinate Sf. Treimi si a fost reconstruita in 1624. astazi este parte din patrimoniul UNESCO. dupa victoria contrareformei in Boemia imparatul Ferdinand al II-lea o incredinteaza ordinului Carmelitilor Desculti si o consacra Sf. Fecioare Victorioase si Sf. Anton de Padova, stabilindu-i hramul dupa batalia de la Muntele Alb (1620). cultul e asociat viziunilor Sf. Tereza de Avila (Spania), reformatoare a ordinului Carmelitilor si sarbatorita la 15 oct., cu un altar in incinta. la 1784 manastirea e inchisa prin decretul imparatului Iosef al II-lea si devine biserica de parohie. dupa 200 ani, la 2 iul. 1993 revine carmelitilor.

biserica prezinta un amestec de stiluri (asa cum se intampla cu toate constructiile pe care se intervine succesiv in timp) romanic, renascentist si baroc timpuriu. langa ea, cladirea fosta a carmelitilor este astazi sediul Ministerului Educatiei si Tineretului. in interior, altarul principal are forma unui arc al victoriei (trimitere la batalia amintita) sugerand o victorie cu arme mai degraba spirituale decat militare. in dreapta altarul Pruncului Iisus incadrat de statuile Sf. Fecioare si Sf. Iosif, deasupra alegoric reprezentat Dumnezeu Tatal si in varf Duhul Sfant in chip de porumbel, statui facute de sculptorul Petr Prachner. Pruncul este imbracat, avand f. multe vesminte primite in dar din intreaga lume. altarul, din marmura rosie si gri e facut in 1776 de Frantisek Lauermann.

biserica are si un muzeu deschis zilnic intre 9.30-17.30 iar duminica dupa slujba, unde alaturi de obiecte de cult se poate vedea si un film cu schimbarea hainelor statuii de catre calugarite carmelite. intrarea este libera. nu l-am vazut, din lipsa de timp. tot in incinta exista si un magazin cu reprezentari ale relicvei de diverse tipuri si calitati. recomand eventualilor doritori sa le achizitioneze de aici, chiar daca ele nu lipsesc din aproape nici un magazin de suveniruri din oras; sunt in general kitsch-oase, de proasta calitate si mai scumpe. in plus, luate din biserica ele vor purta vibratia locului si vor avea alta valoare.

biserica se gaseste pe strada Karmelitska 9 (in Mala Strana), usor de ajuns cu tramvaiele 12,20 si 22 de la statia de metrou Malostranska, pana la statia Hellichova sau de la statia de metrou Andel cu tramvaiele 12 si 20. e usor de gasit si pietonal si veti fii cu siguranta rasplatiti: cei mai sceptici si rigurosi cu un monument de arhitectura; cei mai visatori, cu sentimentul ca rugaciunile sunt ascultate.


[fb]
---
Trimis de paula mirela in 14.09.11 19:28:20
Validat / Publicat: 14.09.11 21:03:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6030 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (paula mirela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 altarul Pruncul Iisus din Praga din biserica Sf. Fecioara Victorioasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4950 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.029805898666382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1