ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 5 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Sintra - orasul palatelor regale

    TIPĂREȘTE

    Sintra – orasul palatelor regale

    31.08.2011

    In Portugalia la 30 km N-V de Lisabona se afla un orasel, situate pe dealurile si muntii din regiune Este Sintra – orasul palatelor regale.

    Sintra este un loc minunat, un rai lasat de Dumnezeu pe pamant.

    In luna iunie cand l-am vizitat, era plin de crini lila, o specie de crini cu flori mai mici, dar mai multe pe o tija.

    Absolut minunat!!!

    Sintra este un palat in sine: un parc imens cu multe palate, in fapt.

    Aici se gasesc Palatul National Sintra, Palatul de Regaleira, Castelul Maur, Palatul National Pena si inca altele.

    Daca va rezervati o zi intreaga, puteti sa le vizitati pe toate cele patru mentionate mai sus.

    Pana la Sintra, se ajunge foarte usor cu trenul sau comboios cum ii spun portughezii. Informatii despre mersul trenurilor si preturi gasiti pe site-ul www.cp. pt.

    Trenul merge foarte bine, cursele sunt dese.

    Statia de pornire din Lisabona este Rossio, dar exista si trenuri pana la Sete Rios sau Entrecampos (toate avand legatura cu metroul), iar capatul chiar in Sintra (aveti grija sa va suiti in trenul pentru Sintra nu pentru Mira Sintra). Drumul dureaza 40 de minute.

    Biletul dus intors costa 3 euro.

    Aveti grija ca biletele se valideaza inainte de a va sui in tren si tot pe baza biletului se iese din gara.

    Biletele se pot cumpara de la ghiseele din gari, de la automatele de pe peron sau din tren de la controlor, evident la un prêt mai ridicat.

    Biletul nevalidat implica o amenda, ca si cum nu ati avea bilet.

    Cum iesiti din gara Sintra, imediat in stanga traversati si dati de statia de bus care face inconjurul orasului, ajungand la toate castelele despre care v-am vorbit.

    Pretul unui bilet este 2.95 euro si va permite ca pe perioada intregii zile sa va deplasati de la un obiectiv la altul, traseul fiind unul circular.

    Primul pe traseu este Palatul National Sintra sau Palatul Regal.

    Programul intre 10.00-17.30, cu ultima intrare la ora 17.00 si un bilet costa 4.40 euro. Persoanele cu varsta intre 15 – 25 de ani au reducere, iar pentru copii este gratuit.

    Pana la Palatul National Sintra puteti merge si pe jos. Este foarte aproape si exista indicatoare care va arata drumul, asa ca nu va veti rataci.

    Palatul este imens, este cel mai bine conservat dintre toate palatele regale ale Portugaliei. A fost locuit aproape incontinuu, fiecare incapere avand povestea ei.

    Urmatorul este palatul Palatul de Regaleira.

    Programul este diferit in functie de perioada anului, asta deoarece gradinile acestui palat construit la inceputul secolului 20 sunt absolut fabuloase. Astfel in lunile ianuarie, noiembrie si decembrie orarul este 10.00 - 17.30, cu ultima intrare la 17.00. In lunile februarie – aprilie si octombrie orarul este 10.00 – 18.30, cu ultima intrare la 18.00, iar in lunile mai – septembrie orarul este 10.00 – 20.00, cu ultima intrare la 19.00.

    Si la acest palat se poate ajunge pe jos, continuindu-va drumul. Traseul este foarte frumos, in stanga si in dreapta se intind gradini extraordinare in care va puteti ori daca doriti.

    Palatul este unul romantic, se intinde pe cinci nivele si are un parc luxuriant. Fatada palatului este decorata cu o multime de turnulete gotice.

    Dupa aceea urmeaza Castelul Maur.

    Este cel care se vede din oras, de jos, cocotat pe varful muntelui.

    Se poate ajunge si pe jos, dar drumul este in panta, prin padure sau pe sosea si de aceea, pentru a putea sa rezistati pana la Palatul Pena ar fi cel mai indicat sa luati bus-ul.

    Ca si la celelalte doua castele precedente si la Castelul Maur se poate ajunge pe jos. Este un traseu de urcus, dar foarte frumos, pentru cine are timp sa-l faca. Noi nu eram in aceasta situatie, asa ca am preferat bus-ul.

    Acesta ne-a lasat chiar la intrarea pe domeniul castelului, ca sa zic asa. Orarul este 09.30 – 18.00, cu ultima intrare la 17.00. Noi am cumparat un bilet combinat cu Palatul Pena (era mai ieftin decat daca le luam separat), care a costat 14 euro. Pentru adolescenti si copii se acorda reduceri.

    Dupa ce treceti pe sub o poarta de piatra, veti merge cam 15 minute prin padure. Este foarte frumos. Peisajul este minunat, ca dealtfel toata zona Sintra.

    Cararea va face la stanga, dupa putina coborare si apoi putin urcus si ajungeti la intrarea propriu zisa in castel.

    Castelul este distrus, dar nu paraginit. Trebuie neaparat sa parcurgeti zidul care inconjoara castelul, cu creneluri si locuri de belvedere extraordinare! Sintra vazuta de la acea inaltime este de-a dreptul spectaculoasa. Castelul in sine, ridicat la acea inaltime impune respect. Construit in in secolul 8 sau 9 de catre mauri, castelul are ziduri impunatoare, care au rezistat pana azi.

    Veti fi incantati atat de loc cat si de priveliste!!

    Apoi ne-am intors la statia de bus, pentru a ne continua drumul catre Palatul Pena, ultimul obiectiv de pe agenda noastra din acea zi.

    Dupa un drum sinuos de cateva minute, bus-ul ne-a lasat la poarta de intrare pe domeniul Palatului National Pena.

    Orarul este in perioada 16 septembrie – 30 iunie intre 10.00 – 17.30, iar in perioada 1 iulie – 15 septembrie intre 10.00 – 19.00, cu ultima intrare cu o ora inainte de inchidere.

    Palatul Pena este una dintre cele sapte minuni ale Portugaliei si are o exceptionala vedere panoramica asupra orasului Sintra. Este folosit uneori si in prezent de presedintele Portugaliei.

    Acum, primul lucru care ne-a intampinat a fost un parculet cu o gradina de trandafiri superba! Dupa ce am adulmecat mirosul florilor am hotarat sa luam un mic autobuz verde electric, pentru care am platit dus-intors 2 euro euro, asta pentru a mai castiga timp.

    In 10 minute am fost sus, la Palat.

    Pe jos, in urcare, ne-ar fi luat ceva mai mult timp….

    Ceea ce s-a infatisat in fata noastra a fost atat de impresionant incat m-a lasat fara grai!

    Un castel cu turnuri si turnulete, cu poduri si creneluri, cu porti si porticele si, ceea ce era absolut spectaculos: un castel colorat!! asa cum imi inchipuiam castelele din povesti!

    Rosu, grena, galben, portocaliu sunt culorile care se impletesc in fatadele acestei minuni!

    Nu stiu cum au putut oamenii sa creeze acum mult timp ceva atat de minunat, in conditii de acces atat de vitrege: castelul se afla pe un varf, cu acces destul de greoi, mai ales atunci cand te gandesti la materialele care au fost necesare constructiei sale.

    Si stati! ca asta nu e tot!

    Statui si ajuleos!!

    Stiti ce sunt ajuleos?

    Bucati de faianta, multicolore, predominand culoarea albastru, specifice portughezilor, cu ajutorul carora creeaza niste mozaicuri spectaculoase.

    Se fabrica si in Olanda, pentru cine a fost prin acele locuri, cu siguranta isi aminteste de obiectele de faianta albe, pictate cu albastru.

    Dealtfel, multe case din Portugalia, biserici si alte cladiri sunt placate cu ajuleos, in aceasta situatie nemaifiind necesara zugraveala la exterior si nici la interior, in cazul in care peretii sunt placati cu ajuleos.

    Binenteles ca exista deosebiri intre ajuleos portughez si faianta olandeza, dar metoda de fabricare este aceelasi.

    Ei bine, cuvintele sunt putine pentru a va descrie Palatul Pena: culorile peretilor in combinatie cu ajuleos si cu dantelaria sculpturilor! va las sa priviti si, poate, daca inca nu ati fost acolo, va veti indrepta pasii, candva.

    Nu va mai spun ce panorama asupra vaii este din acel punct!

    Palatul SPECTACULOS a incununat cu succes o zi minunata!

    Am coborat apoi cu acelasi mic autobuz verde electric (atentie, culmea, la coborare este mai multa lume care foloseste acest bus decat la urcare) pana la intrarea pe domeniul palatului.

    Din statia de autobuz aflata la intrarea pe domeniu, am luat autobuzul care urma sa ne duca la gara.

    Tin sa precizez inca odata ca traseul despre care v-am vorbit Gara – Palatul National Sintra – Palatul de Regaleira – Castelul Maur – Palatul Pena – Gara este un traseu circular.

    Acum eram sus si drumul nostru a continuat in coborare. Fusesem deja impresionata de conducatorul auto cu care am urcat, avand in vedere drumul foarte ingust si curbele foarte stranse, in ac de par chiar, pe care trebuia sa le ia cu autobuzul acela mare (era de fapt un autocar).

    La coborare a fost si mai spectaculos: drumul mult mai inclinat, foarte ingust, soferul cu adevarat maestru!!

    Oprirea este chiar in fata garii, fix in statia de la care incepe traseul.

    Pentru a vizita toate aceste 4 palate, veti avea nevoie de toata ziua.

    In cazul in care veti alege sa vedeti doar Castelul Maur si Palatul Pena sau doar Palatul Pena, este timp si pentru a ajunge la Cabo da Rocca, cel mai vestic punct al continentului.

    Statia de autobuz pentru aceasta destinatie este chiar la iesirea din cladirea garii din Sintra.

    Acolo puteti sa stati cam 30 minute, cat este distanta intre 2 autobuze, apoi puteti sa va intoarceti in Sintra si sa luati trenul pentru Lisabona sau sa va continuati drumul catre Cascais de unde, tot cu trenul sa va intoarceti in Lisabona.

    Noi am preferat sa vedem cele 4 palate dupa care sa revenim in Lisabona.

    In ziua urmatoare am plecat de la statia Cais de Sodre la Cascais + Bocca do Inferno, la Cabo da Rocca si apoi la Estoril. Cu trenul, foarte facil si ieftin pana la Cascais, cu autobuzul dus-intors pana la Cabo da Rocca si apoi pe jos, pe plaja din Cascais pana in Estoril si iar cu trenul pana in Lisabona.

    La Cabo da Rocca intr-adevar ai impresia ca esti la capatul pamantului. In fata ta este doar oceanul, in spate doar pamantul.

    La intoarcere in Cascais am mers la Bocca do Inferno, acolo unde Atlanticul patrunde printr-o fanta intr-un spatiu inchis. Intr-un fel de grota fara tavan. Foarte spectaculos!!! Apoi am facut baie si plaje la oceanul Atlantic la Cascais dupa care, pe malul marii, am mers cam 30 minute pana la Estoril. Am tinut neaparat sa intram in Cazinoul din Estoril, celebru dealtfel. Atentie la tinuta, nu veti fi admisi in papuci si maieu. Casual veti putea intra fara probleme, nu trebuie o tinuta speciala, cel putin nu in timpul zilei.

    Asadar, va recomand cu mare caldura sa vizitati Sintra! este un loc MINUNAT!!!

    Si nu ocoliti nici statiunile de pe coasta, Cascais si Estoril.


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 31.08.11 23:00:59
    Validat / Publicat: 01.09.11 07:40:17
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4484 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [01.09.11 08:30:37]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    nicoletass
    [01.09.11 13:45:21]
    »

    Frumoasa plimbare prin orasul din povesti.

    Drumul a fost un pic cam lung. A tot trebuit sa ma intorc la textul review-ului, ca sa-mi dau seama despre care castel este vorba in fotografie si... nu am reusit de fiecare data sa ghicesc.

    Ajuleos, nu am stiut pana acum cum se numesc, sunt intr-adevar superbe, ca si castelele prezentate.

    Astept continuarea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mariana.olaru
    [01.09.11 14:13:36]
    »

    Din nou felicitări pentru frumosul reportaj pe care ni l-ai propus!

    Totuși, câteva cuvinte explicative la fotografiile prezentate n-ar strica... e important, cel puțin pentru o parte din privitori, să înțeleagă și ce reprezintă aceste imagini, care doar prin ele însele pot spune prea multe sau nimic. Când încarci pozele, în josul fotografiei, înainte de a o salva, poți scrie textul pe care îl dorești, de obicei se indică numele sau locația reperului turistic reprezentat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic
    [01.09.11 14:36:21]
    »

    Felicitari pentru review!

    Oraselul Sintra, inclus in lista patrimoniului UNESCO pentru arhitectura sa specifica, este o atractie turistica majora a Portugaliei.

    Gratie distantei relativ mici fata de Lisabona si a numeroaselor obiective deosebite existente aici, Sintra este din ce in ce mai asaltata de turisti. In fata Palatului Pena, Castelului Maurilor sau a imenselor parcuri, nu poate ramane nimeni indiferent.

    Mie mi-a placut toata Portugalia - Cascais, Estoril cu plajele si atractiile lor de sezon, dar mai ales cu apele oceanului intinse cat vezi cu ochii, Coimbra, Fatima, Porto. O plimbare de-a lungul coastei ofera imagini de neuitat. Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei continentale (aflat la 18 kilometri de Sintra), batut de vanturile aspre ale oceanului, este pentru mine cea mai puternica amintire din zona.

    Alaturi de azulejo, fadoul este definitia Portugaliei. Se canta si se asculta cu placere acest gen de muzica tanguitoare in Portugalia. Fadoul place nu doar pentru ca este al lor, este la el acasa, ci si pentru ca exprima simtaminte adanci, tanjirea, dorul pentru cineva drag plecat departe, pe mare…

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    a.sr*AUTOR REVIEW
    [01.09.11 19:50:23]
    »

    buna seara si va multumesc! din pacate pozele sunt doar de la castelul maur si palatul pena. cardul pe care aveam celelalte poze s-a stricat si le-am pierdut. aveti dreptate, trebuie sa scriu un mic comentariu ptr fiecare poza. am crezut ca se salveaza cu numele lor. fiecare dintre ele are un nume explicit. imi fac mea culpa!!! si promit sa ma indrept! acum iertati-ma si voi, pentru ca inca nu am identificat toate chichitele site-ului.

    nickro
    [03.09.11 11:15:26]
    »

    Exista multe programe de extragere a datelor de pe carduri deteriorate, gen CardRecovery, data recovery, smart recovery. Poate reusesti sa-ti recuperezi amintirile !

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [03.09.11 11:55:23]
    »

    hmmm... am incercat. ram dispusa sa platesc cat mi se ceruse, adica ff mult. dar, din pacate... nu s-a putut.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, iulianic, mariana.olaru, nickro, nicoletass
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sintra şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044680118560791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1