ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
TIMP CITIRE: 19 MIN

Unde mergem in concediu: Turcia sau Grecia si de ce?

TIPĂREȘTE

Doresc o participare la discutii a cat mai multor membrii AFA.

De asemenea rog fara PMA.

Marturisesc ca ma bate gandul sa imi astern ideile referitoare la aceasta intrebare de ceva vreme incoace, caci mi se pare un subiect destul de interesant. Nu stiu cum procedam daca mai stateam si ma cazam si in alte tari, mult mai multe. Poate ca atunci nu ar mai fi existat aceste randuri. Cu siguranta, caci ar fi fost mult prea greu. Si asa este, va asigur, ca nu e chiar usor sa faci comparatii intre doua tari iubite si indragite de multi romani. Dar am ales aceste doua tari, Grecia si Turcia, caci le consider cele mai importante pentru concediile multora dintre noi.

* Amintiri de la noi de la mare:

Va spun sincer, cu mana pe inima ca pana in anul 2008 in iunie am fost in fiecare an la noi pe litoral, intai eu cu parintii, am poze de cand eram mica, mica, din fiecare an, poze de la mare, ce frumos era, ... apoi au venit si randul fetitelor noastre sa ajunga sa se bucure de valurile marii. Si asta in fiecare an. Era o placere sa le vezi cu galetusele in nisip, dar si cum se joaca cu valurile marii, nu mai vorbesc de briza marii, atat de recomandata pt. problemele respiratorii, stiu ca incepeau gradinita toamna si nu mai tuseau, fara medicamente, doar briza marii facea toti banii. Dar asta pana in anul 2008, cand fiind in iunie cazati la Saturn la hotel Balada, placerea de a reveni pe litoral ni s-a taiat brusc. De ce? Acum privind in urma, poate a fost mai bine asa, caci au fost motive care nu au depins de noi, si am fost practic motivati sa luam aceasta hotarare. Pai sa le luam pe rand:

CAZAREA: camera nu se matura (nu mai spun de luxul de a aspira, asta nici nu visam noi), dar dupa o saptamana copilele carasera la nisip in camera caci vroiam sa luam noi o matura sa maturam, caci am vazut ca nimeni nu se deranja. Pana la urma am bagat o suma de bani in buzunarul ,,uneia’’ si am avut si noi camera maturata, in baie sters pe jos, schimbat lenjeria si prosoapele, o data in tot sejurul. Atat. Nu aveam alte pretentii. Nu mai vorbesc ca ne-am blocat o data in unul dintre acele lifturi, caci stateam la etajul 6, si am stat in lift cam 30 min pana am simtit ca ne ia cu lesin. Ce faceam daca sufeream si de claustrofobie? Nici nu vreau sa ma gandesc. Aveam saltelele de plaja, sacosa cu sucuri reci... ganditi-va.

Ei, dar pentru noi marea si plaja conteaza, asa ca am rezolvat cu curatenia: sa trecem la restaurant: aveam niste bonuri de masa, care se verificau zilnic la intrare, imi amintesc ca aveam pe masa zilnic un cupon cu numele nostru, asa ca fiecare familie statea la o singura masa in tot sejurul. Aveam deci masa noastra. Venea mancarea, micul dejun: 2 felii salam, 2 cutiute gem, 2 cuburi unt, un cos paine si o cana de ceai slab indulcit si o felie de lamaie. Cum noi stiam conditiile, mergeam in supermarket, luam un borcan adevarat de gem, un pachet unt, franzela si... asa ne puneam la masa. Dar ce facem cu copilele? Imi amintesc ca erau mici in 2008, si nu acceptam acest tratament macar pt ele. Si mergeam la ,,impinge tava’’ unde mancam f. bine. Asa ca rezolvasem cumva cu camera si mancarea.

PLAJA: ei, ne grabeam dimineata devreme, caci era lume peste lume si isi ocupau pozitiile strategic fiecare dinainte de a canta cocosul, asa ca pe la 8,30 faceam tot posibilul si eram pe plaja. Plaja, asa cum mi-o amintesc de atunci: cu mucuri de tigari peste tot, pungi, cosuri pline de gunoi pe plaja, diverse precupete cu tenul inchis cu tot felul de prostioare: margele din scoici, porumb fiert, pietre de calcai, namol (pardon-sa nu credeti ca e namol de Teckirghiol-mare pacaleala, e mai bine sa nu stiti de unde provine, ma uitam la unii cum cumparau namol si se dadeau peste tot cu el, aratau asa cum bine stiti), poza la minut cu diverse animale chinuite si insetate de caldura zilei, muzica care in dreptul acelor difuzoare era putin spus –deranjanta. Deh, se faceau dedicatii pt. cei de acasa, salutari de la mare pt x sau y, aflam totul despre x sau y, de unde este, cati copii are, cat sta la mare, ce dureri are, etc. cam asta se auzea pe plaja.

Si MAREA: inspumata, cu valuri frumoase dar si foarte... verde. Erau la mal in Saturn, pe vremea aia, undeva in dreapta, spre Mangalia, atat de multe alge, incat in zona aia trebuia sa te tii de nas, caci mirosul era absolut insuportabil. Mergeam seara si ne plimbam pe faleza aceea superba pana in Mangalia, era atat de frumos sa te plimbi pe malul marii, mergeam si faceam poze si la stabilopozi ,era racoare deci si numai bine de plimbare. Dar cam grabeam pasul in zona aceea cu alge, caci erau atat de multe alge acolo si musculitele acelea mici in jurul mormanelor de alge... si am zis atunci: gata, ne-a ajuns. Da, si ne-a ajuns.

Acum nu mai vreau sa vorbesc de prezent, scopul acestui rw. este altul, dar sa stiti ca citesc rw. ale multora cazati la mare la noi, multi au luat tepe, dar ce tepe, zilele trecute citisem un rw, o familie a dat pe 6 nopti in Mamaia 5400 lei? ! E adevarat, da. Si ne-a spus si noua. Am vazut din nou algele acelea, si mai ales serviciile si preturile, care toate lasa de dorit...

Incepand cu septembrie 2008, deci tot in acel an, ne-am balacit tot la mare, dar la Marea Egee, nu f. departe de casa, la aprox. 10 ore, in Grecia, Halkidiki, zona a Greciei f. iubita si stiuta de multi. Si a fost bine. Nesperat de bine. Am socotit cat cheltuisem noi la Saturn, in total pe bilete, cazare, masa, tot. Si tragand linie ce credeti? am iesit mai ieftin in Grecia. Incredibil dar adevarat. Dar ce conditii aveam? Mult superioare! Am mers pentru prima data in Grecia si am ales Philoxenia, caci plecase aici un coleg de servici si a fost multumit. La vremea aceea nu stiam eu de AFA, deci unde era bine sau rau aflam din vorba in vorba. Asa era atunci. Si am mers si noi, am scris un rw. despre sejurul nostru la Philoxenia. Nu suntem pretentiosi, dealtfel locatia nu este pt. cei care cauta luxul, discotecile, supermarket-uri, nu, nu aveti ce cauta acolo voi ! Aici e bine de venit in luna de miere, oameni care cauta liniste, care doresc izolare, o plaja absolut superba, o mancare gustoasa la restaurant si o cazare absolut decenta.

Bun, acum sa incercam impreuna, de acum inainte, sa comentam impreuna unde e mai bine: in Grecia sau in Turcia.

Am fost in Turcia. Am vazut anul acesta pentru prima data aceasta tara, atat de iubita de voi, atat de frumoasa. Marturisesc ca am avut de furca cu alegerea locatiei, caci vroiam ceva cu aquaparc, pentru copii, caci asa le promisesem, si fara avion, caci nu aveam mii de euro sa dam. Cu toate ca tentatia de a zbura cu avionul a fost maaare, caci copilele, marturisesc ca pana acum nu au zburat niciodata cu avionul, si acum sunt mari. Si am ales. Am ales Kusadasi, hotelul Aqua Fantasy, am avut conditii de 5* cu AI, a fost f. bine, dar ce excursii am facut...

DE CE SA MERGEM IN TURCIA:

1) pentru cazare si serviciile hotelului

– dupa parerea mea este cel mai important motiv.

Pai in Turcia sunt multe, chiar f. multe locatii de 5 *, fata de Grecia, care ofera cazare cu masa AI. Pai nu mai ai treaba sa alergi pe nu stiu unde sa cauti o terasa unde sa mananci la pranz, un restaurant, sa vezi intai si ce preturi sunt, daca sunt mari, sa cautam altceva. Aici stai la plaja, la pranz mergi, mananci, mergi iar la plaja. Sau daca alegi drumetii, iti asumi responsabilitatea si sari peste o masa sau doua de pranz. Dar pentru copii e cel mai bine sa ai AI. Ei sunt in crestere, e vacanta lor, si ce bine este sa stai linistit stiind ca ai mancarea asigurata, sa tolanesti la malul marii, sa te dai pe nu stiu care tobogan, sa faci in vacanta aici ce nu poti face intr-o camera de bloc, sa ai toata lumea inaintea ta.

Acum sa nu imi sariti toti in cap, m-as bucura sa participati la discutii, caci stiu, mai sunt si cupluri fara copii. Da, pentru ei, daca as fi in Turcia, m-as duce undeva la un hotel de 4* cu demipensiune. Ar fi alt pret, mai mic, dar ar fi suficient, plus de asta ai toata ziua, intre mese, timp berechet sa te plimbi, sa vezi imprejurimile, asta este ideal: regimul demipensiune.

Sunt binenteles si locatii care ofera doar mic dejun, dar sunt putine, cele mai multe ofera regimul Ai sau demipensiune. Am intalnit atatea bunataturi in Turcia si atatea sortimente de mancaruri, dulciuri, torturi, cum nici nu visam vreodata sa mananc in Grecia. Dar si multa risipa, dar asta e cu totul alt aspect, si nu vreau sa vorbesc mai multe.

Binenteles ca si la 5 * conditiile de cazare sunt superioare, se schimba zilnic lenjeria, prosoapele, se curata baia, totul e zilnic frumos si curat, in plus de asta ne trezim multi pe pat cu cate o figurina din aceea din prosoape: am vazut atatea feluri de modele facute din prosop, (am vazut si prin Bulgaria, dar nu vorbesc acum de ele).

2) pentru unele obiective si atractii turistice – al doilea motiv, poate mai important ca si primul.

Ei bine, cine nu a auzit de orasul antic Efes, de Troia, de Pamukkale, de Piscina Cleopatrei, de Laguna Albastra, de cascadele Dudem Selalesi din Antalia, de Capadocchia, de superbele statiuni Antalia, Alanya, Kemer, Bodrum, etc. ?

Sunt obiective turistice pe care le vezi DOAR AICI si nicaieri altundeva. Le vezi doar venind aici, in Turcia. Cine nu a vazut o data in viata orasul Efes sau superbul Pamukkale, dupa parerea mea, a trait doar pe jumatate. Dar si cate mai am eu de vazut, dar hai sa ne dorim la toti sa fim sanatosi si sa speram macar ca anul urmator le vom vedea, revedea.

Am sa las la urma MAREA si PLAJA, caci aici e greu de tot, oricum sa stiti ca pe mine o sa ma mai vedeti in Turcia de acum inainte, cu siguranta, dar niciodata nu ma veti vedea la un hotel care nu are plaja si intrare in mare. Exclus asta. Le voi elimina din start, poate sa aiba si 7 * hotelul, si servicii excelente, si piscine poleite cu aur si nestemate, daca nu poti sa te bucuri de plaja si mai ales sa intri in mare, atunci mai bine ma lipsesc.

Va spun ca fiind la Aqua Fantasy, in Turcia, NU am intalnit marea cea din Grecia, clara si curata ca si cea de acolo, si vorbesc acum de aceeasi mare, Marea Egee. Era si aici destul de limpede, dar nu e la fel. Am citit multe impresii din Turcia, si va dau dreptate celor care spuneti acum ca Mediterana e altfel, mai clara, mai limpede, mai curata. Asa o fi, nu va contrazic, poate ca Marea Egee e mai limpede si la alte locatii din Kusadasi. Aici nu a fost, si v-am spus printre altele si de ce. Dar asta e aici, de ce sa generalizam, nu toate locatiile sunt ,,dotate’’ cu canale de scurgere in mare, nu? Asadar sa nu fim rautaciosi. La noi la mare cum e? Si eu am vazut acele tevi care inainteaza in mare, in urma cu mai multi ani la noi pe litoral, chiar m-am taiat la picior intr-o teava ruginita. Nu mai vreau sa imi amintesc.

Trebuie sa stiti cei care alegeti Turcia, ca multe hoteluri de 5* nu sunt dotate cu plaja, sau daca au, e f. mica, ingusta, unele sunt si cu pietre, alte plaje tot la 5 * lipsesc cu desavarsire. Multe hoteluri au intrare in mare frumoasa, poti pasi linistit in mare si sa te bucuri de viata, de concediu, iar la alte locatii, tot de 5 *, poti intra in mare doar de pe ponton. Practic mergi pe acel pod din lemn, cum am vazut ca aproape toate locatiile aflate langa mare au, si sunt niste scari acolo pe care cobori, ca si cum ai cobora intr-o piscina, numai ca aici acea ,,piscina ‘’ e... altceva, si e si plina de surprize. Mi s-a intamplat o data sa cobor de pe ponton, acolo la Aqua Fantasy si imediat sa sar inapoi pe ponton. Erau in mare ceva insecte, cred si sper si acum, care ciupeau rau. Apoi ajunsa sus pe ponton ii priveam pe urmatorii cum sar si ma urmeaza, caci unii ma ascultau, altii ma luau in gluma. Curios ca apoi am mers zilnic in zona si am inotat si nu mi s-a mai intamplat.

Binenteles ca sunt si locatii mai ieftine, pentru varsta a treia, in special, sau pentru cei care sunt mai modesti, nu dispun nici de bani suficienti, sau nu merg in Turcia pentru plaja, ci doar pentru cumparaturi. Cunosc personal astfel de cazuri. La unele hoteluri mai ieftine am vazut ca se poate face direct rezervare prin booking.com, este bine de vazut pretul, daca este mic, de ce este totusi mic, caci in concluziile mele, vizitand statiunea Kusadasi am spus asa: locatiile mai ieftine au ceva: ori servicii proaste, ori nu au plaja. Alt motiv nu vad sa fie. Totusi am vazut si la locatii de 5* care au intrarea in mare doar de pe acel ponton, ca au preturi totusi mari, parerea mea, de ex. Efesus Princess 5*, care are servicii bune, piscina excelenta, dar totusi este cocotat prea sus pe deal, trebuie sa iei minicarul pana jos la plaja sau o iei incetisor pe scari la vale. Ce te faci cand trebuie sa o iei inapoi, pe scarile acelea multe, si esti si molesit de la plaja si mare. Sau poate astepti minicarul acela. Dar ce bolovani am vazut acolo pe plaja, ce mizerie... Pentru mine acest hotel ar disparea din lista mea, inca de la inceput, motivele vi le-am spus.

* Despre acte:

Alt aspect f. important: fata de Grecia, aici ca sa mergeti in Turcia va trebuie neaparat PASAPORT. Doar pasaport, nu va mai trebuie viza, ma repet, caci m-a mai intrebat deunazi cineva. NU MAI TREBUIE VIZA de ceva vreme, si lire am schimbat acolo la ei in Canakkale chiar in port. Nu m-am stresat cu asta, sa inebunesc aici in tara sa caut lire, acolo am rezolvat simplu, comod si mai ales eficient: in iunie acum am cumparat 200 Lire cu 90 E.

E bine, nu? doar ca invers, iesind din Turcia, nu a mai tinut treaba si am fost nevoiti sa scapam de ultimele lire la o benzinarie. Pasaportul costa 279 lei, (asta e pretul din iunie 2011) bani care se achita la CEC, aici la CEC dai buletinul si certificatul de nastere al copilului, platesti si la urma ti se elibereaza o chitanta cu care trebuie sa mergeti la directia pasapoarte. Trebuie neaparat sa aveti la voi buletinul si certificatul de nastere al copilului, caci altfel mergeti degeaba. Nu va mai trebuie alte acte, ale casei, etc. Nu, doar atat. Vi se da un bon pe care se trece data la care sa mergeti dupa pasaport. In 7 zile aveti pasaportul, este cel nou, electronic, care are si un cip pe el, e un patrat mic metalic, pe care am inteles ca avem fiecare amprenta digitala si alte informatii strict personale. Acest pasaport simplu, electronic, este valabil 5 ani. Pretul de 279 lei e valabil atat pentru adulti cat si pentru copii, deci fiecare da tot 279 lei pe un pasaport. Se mai elibereaza pasapoarte in regim de urgenta, practic in 2 zile e gata, dar e cam cu 20 lei mai ieftin, deci undeva in jur de 259 lei, si e valabil doar un an. Cand mergeti sa va scoateti pasaportul trebuie neaparat sa aveti la voi acel bon pe care l-ati primit de acolo la depunerea actelor si neaparat buletinul, certificatul de nastere al copilului. Va pune sa va semnati, sa va verifice semnatura, inainte de a va da pasaportul in mana. Noi am mers la pasapoarte in zona Piata Romana, pe strada N. Iorga. Sunt f. multe ghisee aici si de obicei nu se sta mult la rand, tocmai pt. asta. Este bine inainte sa aflati orarul, sunt zile cand e program mai lung acolo, sau mai scurt. Cand plecati in Turcia trebuie sa va verificati valabilitatea pasapoartelor, sa fie valabil inca cel putin 6 luni.

* Despre peisaje:

Una e sa zbori cu avionul si alta e sa mergi... cu masina sau autocarul. Si asta e valabil si in Turcia si in Grecia, in egala masura. Cei care merg cu avionul in Turcia au pierdut tot ce era frumos de vazut, au ratat absolut toata frumusetea plajelor Turciei si a peisajelor, a miilor de hectare de maslini, a milioanelor de leandrii si a palmierilor, prezenti peste tot, mai ales in localitati. Imi amintesc acum cu placere ca traversam cu ferryboatul frumoasa mare si de la Eceabat spre Canakkale admiram frumusetea zonei si mai ales frumosul si marele drapel rosu turcesc, frumos se zarea de departe, trebuie sa fie destul de mare de aproape. Cu cata mandrie isi arboreaza turcii drapelul peste tot, pe multe dealuri inalte l-am vazut. La seara turceasca s-a arborat noaptea langa scena un drapel rosu urias, de vreo 10 m inaltime, era superb si iluminat in nocturna. Apoi la benzinariile lor, peste tot, sute de stegulete colorate, le-ati vazut si voi ce frumoase erau.

Mergand spre Kusadasi, de la Canakkale am strabatut un traseu prin munti, absolut superb. Ma visam pe Sithonia cea frumoasa si draga, numai ca aici era si mai si. Eram undeva sus, in munti si fiind langa un popas, printre flori roz de leandrii admiram marea, era absolut superb. Apoi am coborat si am admirat statiunile acelea Kukukkuyu, Ackay, 37 km de plaja lata si fina de nisip, hoteluri luxoase chiar pe plaja, aquaparcuri, cartiere rezidentiale intregi, cu vile luxoase, toate albe, ca in Grecia, toate cu baterii solare, flori, palmieri, vis, nu altceva. Apoi la Aliaga, ce vapoare frumoase am vazut in port, vreau sa va zic ca uneori marea se apropia de noi si la cativa metri, apoi se indeparta.

Sunt de acord, la modul general vorbind, ca in Turcia e frumos in acel complex, iar in jurul lui e pustiu. Da, asa este, si o stim bine asta cei care am fost acolo si am vazut. La Aqua Fantasy am avut o intreaga gradina botanica, 15 piscine, aquaparc, palmieri, flori, alei superbe, tot ce vrei. Dar iesind din acel urias complex, e totusi pustiu in jur, aici a fost totusi avantaj ca eram langa acel deal inalt care face legatura cu Kusadasi, deci zona aceea cu dealuri verzi a fost frumoasa. Dar ganditi-va ca sunt si alte complexuri, unde daca iesi din ele, e pustiu in jur, nici vegetatie, nici cladiri, nimic nu vezi, doar pustiu, si asta poate fi si pe distante f. mari. Este bine sa tineti seama si de aceste aspecte, sa va informati dinainte la ce distanta de hotel sunt magazinele, orasele, de ce nu si aeroportul. Va zic asta din experienta parintilor mei care au ales pe ultima suta de metri hotelul Werola Beach 4* din Incekum-Alanya, i-a vrajit pretul-865 E cu totul, 7 nopti (cazare, masa AI, asigurare, transfer, taxe si transport avion) si a fost crunt acolo, mizerabil, pe scurt, iar magazinele au fost... la 15 km, deci luati aminte.

Inainte de a incheia cu Turcia va spun sa aveti in vedere si preturile la combustibil, in Turcia este mai scump combustibilul decat in Grecia, si chiar si Bulgaria.

Prin ochii vostrii si poze am ajuns pana departe in Antalia si am vazut ca drumul pana acolo este absolut superb. Stiu ca este o adevarata lectie de curaj sa calatoresti 2-3 zile pana acolo, dar daca tot aveti masina, va zic ca merita. Plus de asta, faceti economii mari la transport, caci avionul, chiar daca in 2 ore esti acolo, nu ai vazut nimic, si in plus de asta iti goleste buzunarul. E alegerea voastra.

Turcia este o tara absolut superba, este o tara mai mult pentru cei care doresc sa stea acolo la acel hotel, sa se relaxeze pe sezlong cu o bere rece, este o tara pentru persoane mai comode, carora nu le place sa alerge sa cutreiere zonele, sa alerge dupa mancare, o recomand persoanelor f. stresate la servici, la birou, care doresc doar sa se linisteasca deci, nu sa mai alerge acolo dupa una, dupa alta, acestora le recomand sa mearga sa stea in Turcia, nu luati 5-6 nopti, caci nu merita, luati 9 sau 10 nopti, ca sa simtiti cu adevarat concediul. Doresc sa mentionez ca cele cateva obiective turistice din zona Kusadasi, (Efes, plajele de langa Kusadasi, bazarele din Selcuk, Kusadasi, orasul Selcuk, satul Sirince, cetatea de la Selcuk, biserica, Pamukkale si Piscina Cleopatrei, care sunt cel mai departe de Kusadasi dar si cele mai frumoase de vazut-nu le ratati, apoi langa Canakkale mai este si Troia, un alt loc interesant de vazut), ei, bine, toate acestea sa zicem ca se pot vedea in aprox. 10 zile, nu mai mult, si gata. Dupa ce le-ati vazut trebuie sa va reorientati spre alte zone din Turcia, caci in zona Kusadasi cam asta aveti de vazut. Nu am mentionat de croazierele pe mare cu vaporasul, caci acestea se pot face si in Grecia si nu sunt cu nimic mai interesante.

In concluzie, mie mi-a placut in Turcia, si la anul mergem iar, probabil-90 %- tot la Aqua Fantasy, pentru pret (1100 E am dat toti 4) si pt. asezarea complexului, ideala fata de obiectivele mai sus mentionate. Oricand, la orice ora pot sa o spun cu ochii inchisi, merita sa mergeti in Turcia, dar... trebuie sa stii bine dinainte unde sa mergeti. De acolo vrem iar probabil pe Thassos (tot 90%, desigur).

DE CE SA MERGEM IN GRECIA

Kalimera!!!

* despre acte:

Aici in Grecia este mult mai simplu, adultilor le trebuie doar buletin si copiilor le trebuie pasaport, ambele acte trebuie sa fie valabile pe o perioada de cel putin 6 luni.

Grecia ramane in sufletul meu ca prima mea iubire, prima mea intalnire adevarata cu marea cea turqoise, cu plajele absolut superbe si cu locuri salbatice cu pini si stanci albe, pe care nimeni nu mi le va putea scoate vreodata din suflet. Si stiti cum e cu prima dragoste, care nu se uita niciodata...

Din toamna anului 2008 am mers in Grecia, in Halkidiki dar am vizitat si alte zone: Meteora, Paralia Katerini, orasele Salonic, Kavala, Drama, anul acesta am ajuns si pe insula Thassos. Cu ce sa incep?

1) Pentru preturi la cazare si masa

Binenteles ca in Grecia preturile la cazare si masa sunt mult mai mici fata de Turcia. Ziceam de preturi ca sunt mai mici, dar binenteles ca si serviciile sunt mai slabe. Dar pana la urma cu ce te incalzeste o camera superdotata cu LCD, mobilier nou, baie ultramoderna, cand nu ai o plaja frumoasa, nu ai mare unde sa te balacesti si mai ales nu ai ce vedea in jur. In Grecia majoritatea romanilor merg la locatii de 3 *, cei mai multi, si mai ales adora regimul de masa demipensiune. Asa am facut dealtfel si noi, chiar cu copii fiind. Este ideal pentru Grecia, caci sunt atat de multe obiective turistice de vazut, incat e mare pacat sa stai stresat la gandul ca ai o masa la pranz si neaparat nu mai ajungi sa vizitezi si ultima ,,plaja ’’, caci trebuie sa fii la ora 13 la masa.

Am inceput cu Philoxenia 3*, unde am platit un pret mai mult decat decent: 8 zile/ 7 nopti, demipensiune, 250 E de persoana, (deci am dat 500 E in total) copiii au avut gratuitate fiind sub 12 ani, atunci. Cu 250 E de persoana am avut o camera decenta, curata, civilizata, dotata cu tv, aer conditionat, frigider mare, balcon, tot ce aveam strict nevoie. Nici nu doream mai mult, in Grecia vorbesc, caci oricum nu stateam sa analizam camera. Mergeam la plaja aceea, absolut superba, parerea mea si asa va ramane, este mult mai buna decat plaja de la Gerakina, mai lata si mai curata, si e si mai ieftin aici.

Masa la restaurant a fost f. buna, servirea a fost de tip bufet suedez, ti-ai pus in farfurie cat ai considerat ca poate suporta stomacul, zilnic am avut fructe, inghetata seara la discretie, mancare f. buna, piscina libera, totul excelent. Imi amintesc ca la Saturn, tot in acelasi an, 2008 am dat mai mult de 30 milioane, si serviciile de masa si cazare au fost mult, mult mai slabe. Concluziile le trageti si singuri.

Apoi am mers la Gerakina 3*, intai in 2009 (325 E la bungalow) apoi in 2010 (224 E la hotel), an in care am descoperit servicii mult mai proaste, chiar daca pretul a fost ceva mai bun. Tot in 2010 am stat si la hotel Lagomandra 4*, cu 607 E am stat toti 4, si am avut noroc si de maisoneta, o camera superba, o mancare si o plaja absolut grozave. Ce sa vrei mai mult, de banii dati?

Spunea cineva mai de mult ca daca te-ai caza la 5 * in Grecia, ar costa mai mult decat in Turcia. Asa o fi, asta nu stiu, dar ca raport, cei mai multi in Turcia merg la 5 * si in Grecia cei mai multi merg la 3 *, asta e doar parerea mea.

2) Pentru plaje si peisaje

Frumusetea plajelor intalnite de mine mi-a taiat pur si simplu respiratia. S-au scris atatea review-uri despre plajele Greciei, sunt atatea poze superbe, caci practic nici nu stii unde sa mergi, pe o insula sau pe continent. Am facut si eu inconjurul Sithoniei, Kassandrei, sa zicem si al insulei Thassos (mai am o bucatica ramasa pt. la anul, ma asteapta), m-am bucurat cat am putut de superba Egee, limpede, clara, curata, am vazut locuri si zone parca rupte din rai. Nicaieri nu am vazut o mare mai clara, mai limpede si mai albastra ca in Grecia, imi amintesc ca eram in mare la mai bine de un metru adancime si imi vedeam unghia de la picior.

Plajele Greciei au un farmec aparte. Marturisesc ca inca nu am ajuns in alte insule decat pe Thassos, dar prin pozele voastre am admirat insula Lefkada, a carei plaje mi-au ramas in suflet, apoi toate celelalte-Zakinthos, Corfu, Creta, Santorini, etc, sunt mult prea multe, si toate sunt absolut superbe.

Tocmai datorita multelor locuri frumoase, sunt multi care merg in Grecia cu rezervare direct prin booking.com, greeka.com, iar in acest caz pretul va dati si voi seama ca este cel mai mic, dar fara masa, de cele mai multe ori, si putand astfel alege sa manance pe traseu, pe unde se plimba, vazand astfel mai multe zone si la pret mic.

3) pentru obiectivele turistice:

Ei, bine, cine poate spune ca a fost in Grecia si s-a plictisit? Nu ai cum, practic sunt atatea de vazut, incat trebuie sa iti stabilesti bine dinainte cam tot ce ai dori sa vezi. Cine nu viseaza sa ajunga in cateva locasuri sfinte ale Greciei? Meteora, care este un loc absolut fascinant, nu stiu sa mai fie in lume un astfel de loc, nu mai vorbesc de croaziera la Muntele Athos, cine nu a visat macar o data in viata lui sa faca baie pe o plaja absolut albastra din Lefkada, sau Zakinthos, sau... Din toate pozele pe care le-am vazut eu din Grecia, peste tot este ceva frumos, fiecare zona are farmecul ei aparte, nu exista nicio zona pe care am vazut-o si sa spun: ce urat e aici –nu exista asa ceva in Grecia.

Asadar, e decizia voastra, ce tara dintre acestea doua-Turcia sau Grecia- veti alege pentru un viitor concediu, si, dragi colegi AFA, va provoc la ecouri si discutii...


[fb]
---
Trimis de adryana in 19.08.11 21:31:11
Validat / Publicat: 19.08.11 22:37:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 24074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2005 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.08.11 22:03:45]
»

Am retras PMA standard (cu regret) la cererea expresă a autoarei.

magdalena
[19.08.11 23:59:25]
»

Super review si util pentru cei care nu stiu ce litoral sa aleaga!

Cristian_h*
[20.08.11 07:08:46]
»

Eu o sa fiu scurt am fost prima oara in Turcia in 1990 de atunci am pierdut sirul vacantelor petrecute in aceasta tara, asta pana cand nu a mai fost nevoie de viza pentru Grecia, momentan un singur lucru ma mai tenteaza in Turcia anume Kapadocia, in schimb lista pentru Grecia este interminabila ) !

Cred ca este foarte important si ce doreste fiecare de la o vacanta, vreti rasfat la soare, zeci de feluri de mancare si figurine din prosop aranjate artistic pe pat, mergeti in Turcia, va place natura, linistea si sunteti romantici mergeti in Grecia! Simplu nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
iulianic
[20.08.11 08:26:54]
»

Daca-i vorba de aduceri aminte, hop si eu!

Am fost prima oara pe litoralul romanesc acum jumatate de secol, in Tabara de Pionieri si Scolari – Navodari. Faceam plaja supravegheati si la comanda: "Cu fata in sus! ", "Cu fata in jos! ", "Cu fata la Mamaia! ", "Cu fata la Tataia! " pentru ca nu stiau ce localitate este dincolo de camp.

Mai tarziu am fost de nenumarate ori, multumindu-ne cu conditiile care erau atunci, cu bilete obtinute cu greu prin sindicat sau ONT Carpati. Din ianuarie incepeau cautarile cu rugaminti, buchete de flori si mici atentii la lucratoarele de la ghisee. Preferam Mamaia, dar am fost si in Jupiter si in Eforie Sud, vizitand toata partea sudica a litoralului. La Mamaia, cel mai modest am stat la casutele din Tabara Turist (la capatul dinspre Navodari) a carei cantina am descoperit-o dupa revolutie transformata intr-o frumoasa discoteca.

Cel mai urat moment? De fapt, au fost doua:

1. Am fost dati afara din Hotelul Victoria – Mamaia dupa numai trei zile pentru ca venea un grup de nemti.

2. Inscrisi la o excursie pe litoralul bulgaresc, am avut surpriza ca la autocar, in dimineata plecarii, sa fim respinsi. Cred ca se temeau sa nu "fugim" in Bulgaria.

Ultima oara am fost – tot la Mamaia – doar trei zile, in luna iulie anul curent. Am facut si doua plimbari cu telegondola admirand statiunea de la inaltime, o data ziua si o data noaptea (feeric!). Schimbari s-au facut si se vor mai face, atata doar ca ritmul nu este cel sperat, dorit de noi.

In Grecia nu am fost in sejur. Fiind in circuit, am stat doar o zi in Paralia Katerini si doar am "gustat" litoralul. De asemenea, in Turcia, tot in circuit, am vizitat litoralul cazandu-ne cate o noapte in Antalya, Bodrum si trei nopti in Kusadasi. Cum nu eram interesata de plaja, am preferat sa folosesc timpul pentru excursii optionale, dar am fost si o jumatate de zi pe plaja pietroasa de la Kusadasi. Daca nu gaseam sezlonguri si amabilitate din partea turcului care le supraveghea (nu eram cazati la hotelul in cauza), nu mi-ar fi placut de loc. Am spus intotdeauna si voi mai spune, cu riscul de a ma devora critica (asa cum am mai patit aici, pe AFA): "Cand veti auzi ca vreau plaja, sa ma duceti la Mamaia! "

Asadar, unde mergem? Turcia, Grecia sau…Romania?

Are mare dreptate Cristian_h: Turcia pentru conditii, Grecia pentru natura si – as adauga eu – Mamaia pentru nisipul fin si plaja lina, asta dupa ce conditiile de cazare si toate celelalte se vor mai imblanzi. Pana atunci, mergem la plaja un an in Turcia, un an in Grecia si din cand in cand in Croatia (asta ca sa vedeti de ce ador plaja de la Mamaia) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adryanaAUTOR REVIEW
[20.08.11 10:46:40]
»

excelente ecouri, ma bucur mult de tot, aflam asadar motive, mai astept si pe altii, sa motiveze ei, simplu, asa cum doresc, de ce merg in Turcia sau in Grecia.

Nicu
[20.08.11 12:32:59]
»

In Turcia mai exista si Istanbul nu numai all inclusive, asa ca trebuie incercat si acest gen de vizita si sa fie pe cont propriu nu prin agentie ca tu sa iti faci cum vrei programul, am fost si am vazut si e... ALTCEVA... citi ati incercat acest gen de vacanta?

Cea mai reusita vacanta e aia pe cont propriu, asta e parerea mea.

celeste
[21.08.11 15:13:52]
»

@adryana, cine vrea servicii ok... dar asta dupa o informare f. buna alege... Turcia... cine vrea liniste si nu pune mare pret pe servicii, si vrea peisaje alege... Grecia... din punctul meu de vedere Turcia se preteaza in mare parte familiilor cu copii mici iar Grecia se preteaza f. bine persoanelor care merg in concedii fara copii. Eu am fost de 2 ori in Turcia si odata in Grecia (fara copil -copilul meu are 23 de ani) si daca ma intreaba cineva as alege... Grecia. Gasca mea de prieteni de 6 ani merge in Turcia... cand le-am zis de Grecia mi-au spus ca vor merge cand copiii nu o sa mai mearga cu ei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
adryanaAUTOR REVIEW
[21.08.11 16:59:09]
»

@celeste, da, si eu gandesc ca si tine, sa iti traiasca baiatul, multa sanatate, daca e sa ne gandim la copii in primul rand in concediu, e f. bine de mers in Turcia, chiar daca si in Grecia sunt locuri bune pt ei, uite: Gerakina, care este destul de aproape si seara au loc spectacole pe scena pt copii, la fel la Athos Palace, si mai sunt. Pacat ca serviciile de cazare si masa nu se ridica la nivelul Turciei... Mi-ar fi placut sa participe la discutii mai multi, nu sa imi voteze mie rw, caci din toate ecourile noastre unii invata si se vor hotara pe viitor ce sa aleaga: Turcia sau Grecia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
iulianic
[21.08.11 17:13:57]
»

Nu stiu daca sa mai intervin in discutie. Aici se pune problema de a alege intre Turcia si Grecia.

Pe AFA intalnesc frecvent afirmatia ca pe cont propriu este recomandat de facut concediul. As intreba: cei singuri - si sunt destui - mai pot face concediu pe cont propriu? Cum?

santana*
[21.08.11 17:17:32]
»

Nu mă amestecam şi eu, dar am vazut o parte din titlu: "... Grecia sau Turcia"! Bun, dar de ce doar Grecia şi doar Turcia? Vă dau exemplul meu. Marţi, 22 august, cu noaptea în cap plec "la greci", în Thassos. Abia azi am realizat, trăgînd linie peste buget că mă costă cu 200 de euro mai mult decît Barcelona vizitată anul trecut. Prima greşeală? Mijlocul de transport. Cine dracului m-a pacalit să plec cu maşina? Asta înseamnă: 12-14 ore de condus la ducere plus înca alte 12-14 la întoarcere. Cît fac, să zicem, 13 plus 13? Calculatorul din computerul meu dă 26, dacă o fi setat bine. După umila mea părere, un drum mai lung de 400 de km cu maşina din dotare înseamnă: prima zi pierdută (cine conduce 12-13-14 ore şi mai e, fizic vorbind, bun de ceva, să arunce primul cu piatra în mine!). Ultima zi din cele 8; spuneţi-mi şi mie un motiv pentru care trebuie să mai zăboveşti pe plajă, la şoping sau oriunde altundeva. Aşadar, plecare cu noaptea în cap, eventual 5 sau 6 dimineaţa ca să ajungi acasă la o oră rezonabilă. Concluzie? Două zile pierdute... Chinuială pe drum, poliţia bulgară, taxe peste taxe, aglomeraţie la podul lui peşte prăjit, ălă de la Giurgiu-Ruse, balamuc pe centura Bucureştiului... Nu am abiltăţile necesare, acum, să vă fac un raport (mamă, ce urît sună!) despre un concediu la Napoli sau Veneţia. Cine e interesat de cifre o să constate că suma pentru o asemenea destinaţie, cu avionul, e mult sub preţul unei excursii în Grecia sau Turcia. Care Turcia?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Cristian_h*
[21.08.11 19:06:02]
»

Pe AFA intalnesc frecvent afirmatia ca pe cont propriu este recomandat de facut concediul. As intreba: cei singuri - si sunt destui - mai pot face concediu pe cont propriu? Cum?

Nu vreau sa dau lectii nimanui, vreau doar sa va spun cum voi proceda eu in foarte apropiata vacanta, voi parcurge in 2 saptamani cam 5000 km, am rezervat o cazare intermediara la iesirea din Ungaria catre Austria, apoi la destinatia finala ma voi intalnii cu niste vechi prieteni si prima noapte voi dormii la ei urmand ca apoi sa-mi gasesc un hotel in zona, vreau sa vad mai multe obiective din patru tari diferite, plec singur pentru asta contez pe banii stransi (atat cat am estimat eu ca o sa ma coste si in care va trebui sa ma incadrez) plus un card de credit pentru nepravazut, si pe faptul ca ma descurc in trei limbi de circulatie internationala, ... cred ca colegul @santana o sa zica ca sunt nebun ca asta nu-i concediu... !!!

@iulianic revenind la intrebarea ta... pot spune cu siguranta ca este posibil sa calatoresti singur, anul trecut in Lefkada in Agios Nikitas am avut drept vecina o doamna din Anglia venita singura in insula care avea 72 de ani , cine vrea cu adevarat isi poate face un plan de vacanta incluzind toate rezervarile privind cazare si transport iar pentru cei care nu dispun de mijloace financiare, care nu sofeaza sau nu cunosc nici o limba straina ramane varianta circuitelor organizate de agentiile de turism.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adryanaAUTOR REVIEW
[21.08.11 20:23:47]
»

@santana, am ales acest titlu deoarece tocmai spuneam ca aceste tari- Grecia si Turcia sunt mai vizitate de romani pentru plaje, peisaje si servicii. Ii las pe altii sa faca o paralela intre litoralul nostru si bulgari, caci si aici e f. interesant de facut un studiu, caci tot asa impartim aceeasi mare cu vecinii nostri bulgari, dar eu nu pot sa fac aceasta paralela deoarece la noi la mare spuneam ca nu am mai mers de mult si la bulgari la mare, la fel. In primul rand m-am referit la plajele si serviciile din Turcia si Grecia, deci de concediile la mare, unde le preferati - in Turcia sau in Grecia? , tinandu-se cont ca pe o buna portiune ambele tari impart aceeasi mare.

Binenteles ca la o analiza mai amanuntita, cand vezi mai multe tari, se nasc alte discutii, si se complica de tot cand pui intrebarea: unde iti place sa mergi in lume? in care tara? dar asta deja e prea mult, caci putini sunt cei care le-au vazut si auzit pe toate. Dar Grecia si Turcia sunt totusi 2 tari f. ,,batute'' de romani. Bun, @santana, de ce pleci pe Thassos, atunci? Sa stii ca pt. noi si traseul acela lung din Turcia spre Thassos, s-a dovedit pana la urma o excursie nemaipomenit de frumoasa, cand ai masina poti merge cum vrei, poti opri unde vrei, sa faci poze, etc. Pana la urma concediul trebuie sa fie un motiv de relaxare si nu de stres.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
TORA INGRID
[14.09.11 10:15:41]
»

Excelent review, chiar daca l-am citit si analizat mai tarziu. In primul rand am sesizat (sper clar) intentia ta de a nu pune fata in fata cele doua, de fapt trei destinatii pentru a alege intre ele ci pentru a decide care este cea mai potrivita in functie de cerintele de moment ale vacantei respective: vrei sa lenevesti, sa n-ai grija copiilor si a bantuirii dupa restaurant/locanta/taverna, atunci alegi AI sau UAI in Turcia si ai bonus locuri istorice si obiective interesante. Vrei plaje aurii, mare limpede si azurie, pasiune de viata greceasca, farfurii sparte si sirtaki plus bonus incursiuni in leaganul civilizatiei si democratiei alegi Grecia. Vrei sa fii printre ai tai,sa auzi vorba romaneasca, sa-ti retraiesti nostalgia tineretii uteciste sau pionieresti, sa inspiri aroma de alge lafaindu-se la soare, sa mananci un mic, o fleica, sa te bucuri de peisaj - atat de frumos - , alegi litoralul romanesc. Pentru fiecare se vor gasi argumente pro si contra, dar sunt destui cei care merg si la noi, si la turci si la greci fara a dispretui din motive argumentate vreuna din destinatii.

Modul in care ai pus accent pe detaliile absolut pragmatice ale calatoriei (pasaport, viza, rezervari, etc) evidentiaza obiectivitatea cu care ai facut acest demers.

Personal, am fost in toate cele trei destinatii analizate de tine, uneori toate in aceeasi vara. Se poate ca imediat, comparandu-le, sa fi zis ca in vara respectiva una sau alta au fost mai pe placul meu. Intr-un final, cand timpul mai ajuta ca cele rele sa se spele, constat ca experientele frumoase prevaleaza si as recomanda cu caldura pe oricare dintre ele DAR, asa cum foarte sintetic ai subliniat, adaptat la asteptarile fiecaruia.

Referitor la a pleca singur/singura, cu masina sau cu avionul, pe cont propriu sau in grup organizat. Cum am experimentat toate acestea as putea spune asa: e chestie numai de atitudine iar ce-ti recomanda altii rareori se potriveste tie daca aceia nu te cunosc foarte bine. Am plecat anul acesta prin Europa cu 4 tinereintre 18-20 ani (fetele mele si prietenele lor) dupa ce mi-am facut curaj si invingandu-mi reticenta si comoditatea, am facut rezervare pe booking.com si mi-am pus GPS-ul pe masina. A fost un fel de aventura care s-a terminat foarte bine. Cunosc mame singure cu copii sau persoane singure (nu conteaza genul) care au facut acelasi lucru fara sa fie veterani ai plecarilor pe cont propriu. De asemenea apelez frecvent la o agentie de turism sau in orice caz la ceva ce-mi aranjeaza altii atunci cand pentru mine e oportun sa procedez astfel. In Turcia am fost si prin agentie, cu avionul, si cu rezervari prin booking, cu masina. Am fost in Malta o data la hotel si a doua oara inchiriind un apartament si o masina si mi-am invins retinerile privitoare la condusul pe stanga cu volan pe dreapta - doua vacante complet diferite ca buget , as putea zice la extreme. Deci , se poate si asa si asa.

Important este sa cunosti toate acele amanunte pe care atat de bine le-a expus, analizandu-le si sintetizandu-le, @adryana. Important este sa stii ce vrei, ce asteptari ai, sa-ti pui in acord asteptarile cu ceea ce deja gasesti ca informatie (pe AFA, pe google, pe ce mai vreti) si asa cum de multe ori s-a afirmat (aici nu te uit @santana) sa fii pozitiv, sa-ti propui sa te simti bine si sa nu lasi nimic sa-ti strice dispozitia.

PS- in expunerea mea gerunziul e la puterea treia, lucru ptr care imi cer scuze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
ionescunic
[14.09.11 10:32:26]
»

Foarte bun ecoul Torei si incitant acest review, dar oameni buni sper ca stiti ca cei mai multi romani merg in Bulgaria in vacanta!

Am multe cunostinte agenti si patroni in turism, toti la un loc si separat vor raspunde la intrebarea ce vinzi mai bine: Bulgaria, e clar ca le aduce bani mai multi si se vinde mai bine ca orice din cauza apropierii de noi.

Eu sunt unul din cei care nu se lasa descurajat de conditii si ma simt bine in vacanta oriunde as fi, daca ati sti ce conditii de cazare am avut un Ungaria... si totusi mi-a placut si m-as intoarce oricand in tara vecina.

Desi sunt un vizitator frecvent al Greciei a doua mea tara de acum, intotdeauna mi-am dorit sa ajung in Turcia pe litoral, in Croatia, Muntenegru sau Italia. Toate aceste destinatii mi se par de vis si intr-o zi le voi trece pe lista ca vizitate. Insa marea iubire nu se uita si in fiecare an ma voi intoarce la ea macar odata, in locuri noi nevizitate inca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
TORA INGRID
[14.09.11 10:46:08]
»

@ionescunic, daca propunerea de discutie a fost despre Turcia si Grecia, via Romania, despre asta am discutat. Desigur ca se cumpara Bulgaria la greu, macar din primul motiv care-mi vine in minte, anume cel financiar. Sunt atatea destinatii mai apropiate sau mai departate care pot face obiectul unei alegeri " X" versus "Y". Ceea ce-mi doresc este sa citesc cat mai multe review-uri de acest fel (fara a uita aici pertinentele tale postari, ale lui Costi sau Dorgo si ale multor altora, n-as vrea sa cad in pacatul de a-i pomeni pe unii in detrimentul altora, in cele din urma).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
adryanaAUTOR REVIEW
[14.09.11 12:47:18]
»

@Tora Ingrid, frumos raspunsul tau si apropos de cele discutate si dezbatute mai sus de tine, dar si in alte rw-uri, eu inclin totusi spre a NU merge in grup undeva, caci din experienta proprie avuta in aceasta vara cu plecarea in Turcia si apoi de acolo pe Thassos, nu a fost tocmai pe placul nostru. Este f. greu, dupa parerea mea, fiind mai multe masini, sa cazi la invoiala asupra traseului, asupra locului de odihna, sa tii cont de scurtele opriri pentru necesitatile proprii, sa tii cont ca poate masina celorlalti nu e asa performanta ca si a ta, sa fii atent si la celalalt, caci neavand harta sau GPS (se lasa la mana ta) sa il urmaresti tot timpul daca e in spatele tau, daca nu a virat-o spre alta directie, daca nu s-a intamplat ceva ca nu mai vine... stii ca eu chiar mi-am format un tic (din pacate), de atatea luni deja, (din iunie) vorbesc de prezent, caci tot timpul acum ma uit in oglinda retrovizoare si parca ma intreb si acum: de ce nu mai vin X dupa noi?? . Totusi am facut 3000 km cu ei!! Asa am patit atunci, eram tot timpul cu ochii pe ei, sa nu ii pierdem, plus de asta nu am cazut deloc la invoiala asupra traseului spre Turcia, nu am avut nici GPS-ul reactualizat si am patit ce am patit. La anul vom merge iar in Turcia si pe Thassos de acolo, vrem practic aceeasi excursie superba sa o facem iar, dar nicidecum in grup. E bine cand nu te sacaie nimeni si nu urmaresti pe nimeni. Daca eram doar noi alegeam clar alt traseu, mergeam si mai repede, of... de cate ori am oprit pe dreapta si am stat... iar am stat... sa asteptam ca ceilalti sa vina, am pierdut atata timp... si pana la urma tot ne-am ratacit de ei in Orestiada. De asta va ziceam, eu din tot ce am patimit in vara aceasta, nu mai sunt adepta plecarilor in grup. Clar la anul va fi alt traseu, 80% tot prin Orestiada spre Turcia, dar sigur va fi mult mai bine. Asta e binenteles doar parerea mea.

Acum, daca as fi singura, as alege excursiile cu autocarul, care au avantajele si dezavantajele lor, dar oricum as fi multumita.

Ar fi interesanta si o paralela intre litoralul nostru si cel bulgaresc, dar fiindca nu am ,,umblat'' pe acolo de mult, poate le dau idei altora si se apuca de scris. Ar fi interesanta si aceasta comparatie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / zSTRATOSFERA
[14.09.11 13:07:20]
»

@adryana

Ar fi interesanta si o paralela intre litoralul nostru si cel bulgaresc, dar fiindca nu am ,,umblat'' pe acolo de mult, poate le dau idei altora si se apuca de scris. Ar fi interesanta si aceasta comparatie.

Un astfel de review, foarte bine conturat si excelent structurat a fost bine pus in valoare de colegul nostru pepsi70ro aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
adryanaAUTOR REVIEW
[14.09.11 13:38:37]
»

@dananecula, multumesc, nu stiu cum nu mi-am amintit de acest rw, oricum clar la @pepsi70ro ma gandeam sa il scrie si de asta tot bateam eu apropouri, nestiind ca de fapt rw este scris. Multumesc pt. aducerile aminte si... felicitari @pepsi70ro pentru rw.

TEOANCA
[16.09.11 20:04:45]
»

Trebuie sa fii rabdatoare@adryana, uite ca si acum dupa saptamani ajungem sa raspundem provocarii tale. Si vor mai raspunde colegi de pe AFA pentru ca e chiar interesant modul direct in care ai pus problema. Am mai discutat noi pe aici de-a lungul timpului despre mijloace de transport, despre plecarea in grup sau de unul singur, despre cum alegem noi destinatiile de vacanta si cate si mai cate. Daca te uiti, numai la filozofari vei gasi toate aceste discutii.

Sa revenim si sa "vorbim" din nou despre Grecia si Turcia, sa ne salutam frumos KALIMERA sau MERHABA si sa incepem sa ne dam cu parerea.

In Turcia am facut primul concediu All Inclusive din viata noastra. In Bodrum. Am petrecut o zi in primul aquapark din viata mea, Dedeman. Am plecat de acolo atat de incantata de turci, de sitemul AI, de toboganele cu apa si barcute, de piscina cu valuri si toboganul kamikaze, de mancare si de serviciile lor incat, la plecare i-am multumit in engleza unui angajat de la paza aeroportului. I-am spus ca au o tara foarte frumoasa si ne-am simtit excelent. Avea o fata crancena si imobila. Nu prea s-a bucurat de multumirile mele.

Acum, dupa multe alte concedii turcesti, stiu cate probleme am avut atunci in Bodrum, clubul avea o plaja mica mica plina de pietre, am primit cea mai proasta vila posibil, la margine catre discoteca in aer liber a unui club vecin care se incheia pe la 5 dimineata si multe altele. Si mai aveam in fata si o hazna care se umplea frecvent si ne trezea masina de golit haznale (la vremea aceea credeam ca asa este peste tot iar fiul meu, destul de mic atunci, ne-a intrebat in clubul din anul urmator unde este masina de hazna)

Si totusi, Turcia imi place.

Pentru plimbarile cu vaporasul si mancarea gatita pe vapor de cativa baieti bruneti cu ochi albastri, pentru femeile care fac placinte asezate pe jos, pentru bucatarul sef din restaurantul principal care iesea sa faca poze cu noi zambind (desi era la 20-a cerere), pentru ca in restaurantele lor nu miroase deloc a mancare, pentru fantana cu AYRAN la care ne-am uitat perplecsi pana am aflat cu greu ca este un iaurt cu apa si sare pe care si-l iau direct de la "tasnitoare", pentru florile rosii pe care le gaseam pe asternuturile schimbate, pentru modul cum imi spuneau"guzel madam" desi stiam ca asta spun tuturor turistelor, pentru robinetele cu apa din toalete, pentru tot ce am invatat urmarindu-i cum isi trateaza turistii.

In Grecia am mers pentru prima oara cu masina unor prieteni. In Halkidiki. Sunt ani buni de atunci De la primul contact cu ei mi-au dat senzatia de negustori aroganti cu gesturi studiate si multa experienta. Ulterior, avand de a face si profesional cu ei mi s-au confirmat senzatiile. Poate am avut doar ghinion...

Am fost de mai multe ori de Paste, in duminica aceea cand majoritatea grecilor sarbatoreau cu familiile, unii dintre angajati erau nevoiti sa ne servesca pe noi. Fete amarate, suparate, scarbite. Iti pierea cheful sa mai sarbatoresti.

Am dansat cu ei, i-am vazut dansand, am petrecut, am vazut spectacole grecesti. Minunat. Stiu sa petreaca ca nimeni altii.

Iar marea limpede si pestii colorati alergand pe la picioare si muntii si marmura si maslinii si vaporul imens cu care am fost la Muntele Athos si cafeaua greceasca cu apa rece nu am cum sa le uit vreodata. Si cel mai mult imi place ca aproape peste tot la restaurante gatesc si servesc doar barbati. Asta cand nu stau la taverna cu uzo in fata.

Grecia? Da, pentru istorie, vestigii, apa albastra si plaje de basm chiar daca aroganta lor disimulata isi pune amprenta pe serviciile de orice fel.

Turcia? Da, cand iti doresti sa fii tratat ca un sultan chiar daca marea are pietre. Si pentru Tarkan.

M-am incadrat cat de cat in subiectul discutiei initiate de tine @adryana?

Iar pentru prietenul nostru @santana, un raspuns la ultima intrebare pusa in ecou.

Care Turcia? Aceea unde cadanele au fata acoperita de voaluri si danseaza incredibil pe ritmuri de tobe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
adryanaAUTOR REVIEW
[17.09.11 07:48:52]
»

@Teoanca, f. frumos ai surprins niste experiente traite de tine, te felicit pentru randurile pline de melancolie- uite, vezi, unde am fost noi in Turcia nu am avut ocazia sa vad cum fac acele placinte afara, pe alee, in schimb am vazut preparand pe loc renumitul kebap, alte mancaruri de-ale lor, dulciuri flambate (am poze, e prima data cand am vazut asa ceva), erau o gramada de alte bunataturi, multe facute in fata ta... ma intreb acum daca as fi mers de mai multe ori in Turcia, in alte locuri, ce as mai fi adaugat la rw meu, caci asa cum bine zici, e bine sa mergi de mai multe ori undeva ca sa iti faci o parere. Dar, asa cum aminteai, a fost o adevarata surpriza pentru noi ca in ultima seara, fiind plecati la plimbare, sa ne intoarcem in camera si sa gasim pe pat o lebada alba din prosop si cateva gladiole rosii care o impodobeau... acest lucru dar si altele cate au mai fost, in primul rand acel minunat aquaparc de la Aqua Fantasy- au facut mult prea grea despartirea.

Am avut o Seara Turceasca pe care nu o vom uita niciodata, sigur vor mai fi si altele, dar pe aceasta, prima, nu o vom uita. S-a servit publicul dintr-un tort rosu imens, am admirat frumoasele lor dansuri, pline de eleganta si culoare, frumoasele cadane care sensibilizeaza pe toti, mai ales barbatii. S-a dansat pe plaja, desculti in noapte, langa focul de tabara, una dintre melodii este cea de la rw meu despre Aqua Fantasy, nu puteam sub nicio forma sa pun alta. Am avut si noi si intamplari frumoase, dar si mai putin frumoase, dar si noua ne-a placut Turcia: comfortul camerei, linistea data de f. ca aveai masa asigurata, mergeai, mancai, puteai sa bei ceva rece oricand - pe plaja fiind, puteai apoi sa lenevesti la umbra, la soare, oricand si oricat. Apoi puteai sa mergi iar unde vrei. Nu in ultimul rand ne-au placut toate locurile vizitate, ma gandesc acum la superbul Pamukkale, eram acolo si parca visam...

La fel pot spune si de Grecia-mi-a ramas sufletul pe insula de smarald-Thassos, mi-a ramas gandul la plaja Psili Ammos, la cea de langa hotelul Kamari Beach, absolut superba, la plaja Golden Beach, la taverna Vigli, la satul Panagia, atat de linistit si de fermecator, toate locurile frumoase vazute si aici, dar mai ales mi-a ramas gandul la marea aceea limpede si clara, la pestisori si la toate celelalte plaje pe care am fost si ne-am balacit, dar undeva acolo departe in munti e un sat Theologos si o taverna, unde am lasat fiecare dintre noi, o parte din suflet.

Asadar-grea alegere este de facut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ariella
[29.02.12 09:39:01]
»

@adryana: Cele mai frumoase concedii le-am avut atunci cand am plecat doar eu cu sotul meu, sunt de acord cu tine in privinta concediilor "colective". Cand sunt mai multe persoane e greu sa ajungi la un numitor comun, ca sa nu mai spun ca se pot intampla tot felul de lucruri care iti pot strica buna dispozitie. Spre exemplificare: intr-o zi am plecat la Petralona si am ajuns pe Athos, in Ouranoupolis, am parcat la prima carciuma unde am mancat si daca tot batusem 200 de km (recunosc ca traseul a fost spectaculos) am vrut sa ma plimb prin statiune, dar prietenii nostrii au inceput, "ce vrei sa vezi? ca e la fel ca la noi ion statiune" si alte din astea, atunci m-am ratoit si eu la ei, de ce naiba a trebuit sa batem 200 de km dus si 200 intors ca sa mancam? mancare gaseam si la noi in statiune, ma rog, am cedat si am plecat nervoasa.

In ceea ce priveste alegerea intre Grecia si Turcia, mie imi place si una si alta, iar o data pe an mergem si la noi la mare, in Neptun, pentru a manca la restaurantul Paradisul pescarilor cea mai buna saramura de chefal din lume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
adryanaAUTOR REVIEW
[29.02.12 12:41:04]
»

@ariella, asa este, noi ne-am jurat sa mergem doar noi in concedii, caci am patit prea multe anul trecut. Am facut 14 ore pana la Canakkale, aproape dublu, era sa ne rupem si masina pe la Galabovo prin Bulgaria. Ne-am luat dupa traseul recomandat de ceilalti. La intoarcere de pe Thassos aveam cazare in Orestiada, dar fiindca nu era asa mare distanta din Keramoti pana in Orestiada am vrut sa ne abatem si sa vedem iar orasul Kavala-ne desparteau doar 35 km . Nu s-a putut caci nu am fost cu totii de acord. Acum privind in urma regret acele mici neimpliniri de aceea e bine sa te hotarasti inca de la inceput cum e mai bine sa mergi-singuri sau mai multe masini-sa te gandesti la toate variantele. Noua ne-a ajuns.

Eu sincera sa fiu nu voi putea spune niciodata ca Grecia e mai frumoasa ca Turcia sau invers. Fiecare tara are frumusetile ei, avantajele si dezavantajele ei, asa cum am amintit mai sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
iani2015
[24.06.15 16:09:15]
»

Salut., as vrea si eu o părere despre destinatia de vacanță Grecia sau Turcia? as dori ceva și viață de noapte si plaje superbe si peisaje frumoase k doar pt asta mergi, va multumesc

adryanaAUTOR REVIEW
[24.06.15 23:00:17]
»

@iani2015, este mai dificil sa gasesti o locatie care sa aiba la un loc toate dorintele tale-plaja perfecta, viata de noapte, peisaje, cel mai bine ar fi sa trimiti o solicitare ,,ce-mi recomandati'' si sigur vei gasi un raspuns la intrebarile tale.

krisstinna
[24.06.15 23:23:37]
»

@iani2015: Tot ce iti doresti se gaseste in Cipru. Viata de noapte, plaja superba, apa cristalina, mancare greceasca si turceasca, preturi identice, ca in cele 2 tari, adica Aya Napa e alegerea perfecta pentru tine. transport cu avionul = aceleasi costuri ca si cu masina pana in Grecia sau pana in Turcia.

iani2015
[25.06.15 12:47:01]
»

@cristinaoranici: multumesc foarte mult

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, ariella, celeste, dananecula, iani2015, iulianic, magdalena, Nicu, TEOANCA, TORA INGRID
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058833122253418 sec
    ecranul dvs: 1 x 1