ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Etna – Muntele negru cu inima de jar

    Ilustrație video-muzicală
    Sicilia - La zita
    TIPĂREȘTE

    Urcusul pe muntele Etna este o experienta unica pentru ca nu seamana cu niciun alt urcus pe munte. Un munte verde ofera aer si relaxare, peisaje frumoase si apropierea de cer. Pe muntele negru aerul e viciat de gaze, peisajele sunt sinistre si ai senzatia – desi esti la inaltime – ca te apropii de iad.

    Cand esti aici, totul aminteste de furia muntelui care la rastimpuri scuipa foc si parjoleste totul. Am vazut o casa ingropata in lava pana aproape de acoperis. Din mersul masinii, langa sosea, o poate vedea oricine merge spre statia de teleferic.

    Situat in Sicilia, legat de orasele Messina si Catania prin autostrazi moderne, vulcanul Etna cu inaltimea lui (3350 m) domina zona si este o emblema a insulei.

    Se spune ca inaltimea celui mai inalt si mai activ vulcan din Europa - Etna - este controversata. Eu as spune ca nici nu poate fi stiuta cu exactitate datorita distrugerii partiale si periodice a conului vulcanic in timpul eruptiilor.

    Statisticile arata ca Etna erupe la fiecare 3 luni, dar pentru ca emanatiile sunt frecvente, eruptiile nu sunt distrugatoare. Cu toate acestea, se estimeaza ca la fiecare 150 de ani sunt distruse si localitati.

    Lava vulcanica adusa de eruptii de-a lungul timpului, a creat un sol potrivit pentru agricultura. In ciuda pericolului unei noi eruptii, datorita solului fertil, imprejurimile vulcanului sunt locuite in continuare. Culturile de maslini, vita de vie si pomi fructiferi se vad la tot pasul.

    Turismul in zona este foarte dezvoltat; oamenii fiind atrasi - asemenea mie - de acest fenomen. In anul 1981 Etna a fost declarata parc national, aici gasindu-se si partii de schi de importanta europeana.

    Venind dinspre Catania, cu autocarul, am ajuns la Nicolosi – Refugio Sapienza (1923 m), punctul de pornire in ascensiunea pe Etna. Nu urma sa facem o ascensiune propriu-zisa, nu aveam timp suficient si nici echipament potrivit pentru asta. Imbracati cu ce-am avut mai gros, cu biletul in mana (27,5 euro), ne-am indreptat spre telefericul care ne-a urcat pana la altitudinea de 2.500 m. Telefericul - statia si instalatia - au fost distruse la eruptia din 2002, dar a fost refacut si redat in folosinta in 2004. Am concluzionat ca ori de cate ori va mai fi avariat, tot de atatea ori va fi refacut deoarece este un loc turistic de renume, aducator de mult venit.

    Pentru temerari, o alternativa este urcusul pe jos, pe un traseu de 5 ore, dar nu ma incumet sa recomand asta cuiva. In afara de echipament corespunzator, este necesara si obisnuinta de a merge pe un teren nu prea sigur (cararea nu e tasata, asa incat piciorul se afunda ca pe plaja, in nisip).

    Statia terminus a telefericului este pe un platou dezolant, negru-cenusiu, in bataia unui vant neprietenos, printre palcuri de ceata. In grup, putinii curajosi care am parasit autocarul pentru a gusta ceva din misteriosul munte, am pornit pe carari, urcand, gafaind, privind si fotografiind. Vantul, temperatura mai scazuta cu 20 de grade fata de ceea ce am lasat in parcare, palcurile joase de ceata purtate de vant care megeau parca o data cu noi…, totul lasa impresia unei lumi ireale.

    Pentru a ajunge sus, la cele patru cratere, drumul se continua cu microbuze speciale, autorizate de administratia locala, costul biletului fiind comparabil cu cel pentru teleferic. Conduse de soferi experimentati, rodati pe acest traseu dificil, masinile Mercedes-Benz asteptau amatorii de aventura.

    Noi ne-am multumit privind peisajul, conurile craterelor si culeele mai vechi sau mai noi. Trebuie sa fac o mentiune: semnalul pentru telefonia mobila este excelent aici, comparativ cu alte locuri din Italia (orase, chiar hoteluri) de unde nu am putut telefona in tara.

    La intoarcere, in statia de teleferic, am avut ragaz pentru expozitia de imagini cu vulcanul in plina activitate la eruptiile anterioare. Sunt fantastice. Am aflat ca vulcanul a format in timp aprox. 400 de cratere secundare. Eruptiile din 1983 si 1985 au afectat grav centrul turistic Etna Sud (Nicolosi), la prima dintre ele incercandu-se chiar o deviere a culeelor vulcanice cu exploziv. In 2001 a fost afectat tot versantul de sud, lava prelingandu-se pe culeele mai vechi, iar in 2002 pe langa versanul de sud, a fost afectat si cel de nord, acoperind centrul turistic Etna Nord (Piano Provenzana).

    In statia telefericului, in afara de alte facilitati, exista un punct de vanzare suveniruri: ilustrate, fragmente de roca, bijuterii executate din tuf. Sunt sinistre aceste podoabe din roca formata din cenusa vulcanica. Nu au luciu si... sunt negre. Chiar daca autenticitatea lor ma indemna, n-am cumparat nimic pentru ca nu le-as fi purtat. Pentru cine e interesat, preturi: 5-10 euro o bratara, pana in 25 de euro un colier.


    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 02.08.11 19:15:55
    Validat / Publicat: 02.08.11 20:18:52
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5124 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Etna - Statia telefericului.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [03.08.11 00:10:31]
    »

    Sper sa placa muzica atasata!

    Swan1
    [18.02.12 22:40:18]
    »

    Inca ma mai gindesc daca sa-mi iau din Malta o zi de Sicilie, cu Etna inclusa! : -)) Extrem de relevant review tau Julia! Multumesc

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic, Swan1
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie pe Etna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25447797775269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1