ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Prejmer sau Biserica fortificata / Mai frumos ca Bastionul Pescarilor din Budapesta!

Ilustrație video-muzicală
Rene Aubry - Noel Aux Balkans
TIPĂREȘTE

Caut sa-mi gasesc cuvintele cu ajutorul carora sa va transmit fericita, o frumoasa pagina de istorie. Intamplator, aseara am ascultat un interviu luat doamnei Sanziana Pop (revista As), o ardeleanca de nadejde, care printre altele spunea ca poporul rezoneaza cu istoria iar politicul pe care nu-l meritam, uita de tot, toate si toti! Dar sa lasam...

De la Grand Hotel Perla Ciucasului din Tarlungeni pana la Prejmer sunt 8 km. Drumul frumos lasa in spate muntii Ciucas, in zare se vede Brasovul si-n departare, departare frumoasa noastra tara, iertati-ma ochii sunt in lacrimi. Raul Tarlung te insoteste pana la destinatie iar soarele te indeamna la drum.

TARTLAU este numele sasesc al Prejmerului. In hrisoavele vremii, regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneste ca pe la 1211 cavalerii teutoni au dreptul de a construi biserica din Tartlau. Se numeste Biserica Fortificata sau Cetatea Prejmer. Este cea mai mare fortificatie din SE Europei, construita de sasi si folosita ca refugiu in calea navalirilor straine. Tatarii si turcii intrau prin Pasul Buzaului. Cetatea asezata strategic cu fata chiar spre pas este construita in forma de cerc, cu ziduri groase de 3-4m si cu o inaltime de 12m. In ziduri sunt mai multe guri de foc prin care se turna smoala, apa clocotita sau ulei incins. Din arsenal nu lipsea "Orga mortii" care era compusa din mai multe arme care trageau toate deodata. In jurul cetatii erau facute santuri adanci, umplute cu apa. Cetatea are 300 de camere, asimetrice pe trei, patru nivele iar in ziduri erau camerele celor asediati. Camerele aveau forma de fagure si erau legate intre ele cu scari din lemn.

In centrul cetatii se afla biserica, cea mai importanta din Transilvania, cu o arhitectura gotica, terminata in 1240 de cavalerii teutoni.

In cetate se intra printr-un gang care era prevazut cu arce puternice, gangul avand rolul de aparare printr-un gratar din lemn intarit cu benzi de fier ascutite in partea de jos. Acest gratar era coborat cand dusmanii spargeau poarta. Zidul este intarit la exterior prin cateva bastioane cilindrice. La interior zidul este captusit cu cele 300 de camere. In aceste camere se pastrau proviziile, fiecare familie avea camera sa. Tot in zid se mai aflau guri de tragere prin care se tragea cu arcul si mai tarziu cu arme cu foc.

Catalogul Michelin in aparitiile "Ghidul Verde Romania" a acordat 3* (cea mai inalta distinctie) insemnand "de vizitat neaparat" la 17 obiective din Romania iar din judetul Brasov doar Bisericii Fortificate sau Cetatea Prejmer, ca o paranteza, 3* a mai primit orasul Sibiu. Bucuresti, Timisoara, Sighisoara si Brasov au primit 2*.

Intregul ansamblu l-am vizitat fara ghid, fara vreun pliant dar existau placute care explica in mai multe limbi importanta fiecarui lucru.

Inchei spunandu-va ca la cateva zile dupa ce-am ajuns acasa am revazut filmul "Buzduganul cu trei peceti" unde am vazut multe cadre filmate in Cetatea Prejmerului.

Sanziana Pop amintea ca in toata istoria, romanul nu are nevoie decat de dragoste, ca unele zone ale tarii, au luat-o mult inainte (Ardealul) si sa se stie ca se spune ca a aparut "republica Bucuresti".

Suntem importanti ca natie si nu trebuie sa ne uitam istoria!

Cred ca nu am exagerat comparand cu Bastionul Pescarilor din Budapesta construit la 1890, am tinut cont si de vechime.


[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 31.07.11 16:06:24
Validat / Publicat: 31.07.11 18:32:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3216 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul pompierilor din Prejmer.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[31.07.11 18:02:59]
»

Sper sa placa melodia propusa!

balasa violetaAUTOR REVIEW
[31.07.11 18:14:39]
»

Imi place enorm! Multumesc!

Marian Preda
[31.07.11 20:12:12]
»

Buna Violeta!

Un rw fascinant, care incanta si... te-am ,,vizitat neaparat''!

Intr-adevar, cetatea a intrat si in patrimoniul UNESCO, avea ziduri inalte de 15 metrii si groase de 6m (de-a lungul vremii... , se pare ca au ,,intrat la apa''), asa ca cotropitorilor, chiar cu un numar coplesitor, le era greu sa navaleasca peste aceasta fortificatie.

In anii 1400, aceasta era strajuita de turnuri de aparare, protejate cu santuri adanci, asa cum numai arhitectii vremii, caracteristic Ordinului Teuton, stiau cum s-o faca invulnerabila si s-o apere de invazii cumanice de neam turcesc.

Elocvente si edificatoare sunt si pozele tale!

Felicitari!

P. S. Stiai ca in zona se afla si Pensiunea Violeta, standardizata cu 2*?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violetaAUTOR REVIEW
[31.07.11 22:58:19]
»

@ Marian Preda, multumesc frumos pentru laude!

Nu stiam ca in zona se afla o pensiune cu acelasi nume.

Va doresc tuturor o saptamana numai cu bucurii si impliniri!

Admin
[01.08.11 01:54:14]
»

Redenumit rubrica nou-creata in "Biserici si cetati fortificate din judetul Brasov"; au fost mutate aici si alte recomandari pe acest subiect, incarcate mai demult la rubrica "Biserici si cetati fortificate din Transilvania".

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.11 23:05:55]
»

@balasa violeta

La urmatorul drum in zona Brasovului, cu siguranta iti voi cere mai multe detalii pentru a vizita Cetatea Prejmer, de existenta careia nu am stiut, desi prin acea localitate am trecut de mai multe ori.

Intr-adevar la exterior seamana cu Bastionul Pescarilor din Budapesta. Totusi din poze nu-mi prea dau seama: este tot asa de impunator si grandios ca si bastionul ? Noi l-am vazut anul tecut doar din mesul ,,Ho-on Hop-off-ului'', caci n-am avut suficient timp la dispozitie sa-l vizitam.

Felicitari pentru detaliile si amanuntele foarte utile referitoare la cetatea Prejmer !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[17.06.15 08:23:52]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Țărănească Prejmer, PREJMER" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, dananecula, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Țărănească Prejmer:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081660985946655 sec
    ecranul dvs: 1 x 1