ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2007
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Raul Iordan, la Yardenit

Ilustrație video-muzicală
Venice Gospel Ensemble
TIPĂREȘTE

Dupa o zi obositoare, cu multe deplasari si vizite, ne-am indreptat cu bucurie spre chibutul Yardenit, la apa sfanta a raului Iordan, unde a fost amenajat pentru turisti si pelerini un loc in care sa poata intra in apa, intruchipand botezul lui Isus.

Iata cum este prezentat Yardenit-ul in "Pamantul lui Iisus", lucrare frumos ilustrata, tiparita in multe limbi si care poate fi achizitionata din Israel (15 dolari).

Prea putin important din punct de vedere strict economic, in antichitate raul Iordan a avut o extraordinara importanta religioasa si simbolica. Pornind din varfurile inzapezite ale muntelui Hermon, Iordanul parcurge circa 320 km de meandre sinuoase, in curbe cand mai largi, cand mai inguste, uneori navalnic si alteori calm si linistit.

Acesta este raul care a servit de hotar al Tarii Fagaduintei, acestea sunt apele pe care Moise nu a avut voie sa le treaca. Trecerea Iordanului i-a fost permisa lui Iosua si evenimentul este amintit cu solemnitate: "Asculta, Israele! Astazi vei trece Iordanul…" (Deut. 9,1).

Pe malurile acestea a predicat Ioan Botezatorul, iar traditia spune ca aici a fost botezat Iisus.

Centrul de botez "Yardenit" a fost construit de catre membrii Kibutz-ului Kinneret din apropiere, pentru a primi numerosii pelerini care vin aici. In aceste ape botezul este reinnoit in mod simbolic de catre crestinii greco-ortodocsi si de catre cei catolici. "…In acest timp a venit Iisus din Galileea la Iordan, catre Ioan, ca sa se boteze de catre el. Ioan insa Il oprea, zicand: Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine? Si raspunzand, Iisus catre el: Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea. Atunci L-a lasat…" (Matei, III 13-15).

Ni s-a explicat ca Yardenit este diminutivul de la Yarden, in ebraica insemnand Iordania sau raul Iordan.

Yardenit, locul botezului de la Iordan asa cum se vede astazi, a fost construit in anul 1981 de Kibbutz-ul Kinneret sprijinit de Ministerul Turismului. Este o zona linistita, iar cadrul natural deosebit, cu apa verzuie in care se reflecta ramuri infrunzite de copaci, te face sa uiti pentru moment de tumultul civilizatiei.

Pentru a ajunge la apa Iordanului, se strabate o alee marginita de maslini si palmieri. In apropiere se afla un restaurant care serveste printre altele, pestele traditional al Sf. Petru (din pacate n-am avut timp sa-l degustam) si un magazin de suveniruri cu o mare varietate de produse unicat.

Un zid care incepe la intrare si continua de-a lungul malurilor raului pana la bazinele de botez, sustine panouri cu versetul din Marcu ce descrie botezul lui Isus transpus in peste 50 de limbi. Acest zid este dedicat crestinilor din intreaga lume care au urmat Mantuitorul prin botezul in apa sfanta. Am incercat sa deslusim mai multe inscriptii, iar langa panoul cu versetul in limba romana, ne-am fotografiat.

Considerat sfant, Iordanul izvoraste de la aprox. 200 m deasupra nivelului marii, din muntele Hermon, si se varsa in Marea Moarta, la 420 m sub nivelul marii. In cursul sau, Iordanul alimenteaza lacurile Hula (acum aproape secat) si Tiberias (Marea Galileii). Sute de ani raul Iordan n-a cunoscut vreo amenajare. Pelerinii strabuni descriau coborarea la Iordan, botezul si chiar navigarea pe rau ca fiind o aventura, una dintre cele mai incitante experiente din calatoria lor in Tara Sfanta.

Camasile pentru botez se gasesc la tot pasul: in centrul de la Yardenit, in bazar, chiar si la sofer in autocar. Imbracati in camasa cu chipul lui Isus pe piept, ne-am racorit si… ne-am botezat. Am inaintat precaut in apa care ne-a invaluit placut. In noiembrie cand am fost noi, apa inca era calda. Dintr-odata, cineva din apropiere, a luat apa cu mainile impreunate si a revarsat-o peste capul meu: "Se boteaza…" Asa am primit un nume nou, Marilena, si asa am capatat o pereche de nasi, tineri si veseli, cu care am ramas prieteni.

Inainte de plecare am luat in sticlute de plastic, sa ducem acasa, putin din apa sfanta a Iordanului. Stiam ca la aeroport controalele sunt drastice, am avut ceva emotii, dar am scapat cu bine. Apa din Iordan, imbuteliata in sticlute de diferite forme si marimi, se poate si cumpara, dar ce poate fi mai autentic decat s-o iei tu insuti?


[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.07.11 19:09:45
Validat / Publicat: 29.07.11 20:17:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Yardenit - La apa sfanta a Iordanului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[30.07.11 09:24:59]
»

Sper sa placa muzica atasata, se poate schimba!

iulianicAUTOR REVIEW
[30.07.11 18:44:10]
»

Multumesc, mie imi place! Sper ca si altora.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042354106903076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1