ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2007
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Petra – orasul pierdut si regasit

TIPĂREȘTE

Cel mai renumit obiectiv turistic al Iordaniei, una din cele 7 minuni ale lumii, orasul roz sau orasul pierdut al nabateenilor - Petra - se afla langa Wadi Musa, la o distanta de 262 km sud de Amman si 133 km nord de orasul-port Aqaba.

Petra reprezinta mostenirea nabateenilor, un popor arab venit in sudul Iordaniei acum peste 2000 de ani. Apreciat pentru cultura sa, pentru ingeniozitatea arhitecturii asezarii sapate in stanca, in 1985 Petra a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO. In 1812, cand era considerat doar o legenda pentru lumea occidentala, orasul pierdut al lumii antice disparut de mai multe secole, este descoperit de cercetatorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt.

Ascuns intre roci falnice, orasul Petra avea avantajele unei cetati si controla principalele rute comerciale care treceau spre vest, la Gaza, spre nord, la Damasc, spre Marea Rosie, la Aqaba sau prin desert, la Golful Persic.

Pe Autostrada Desertului, am strabatut distanta de la Amman pana la Petra seara si dupa lasarea intunericului. In noiembrie aici se insereaza foarte devreme. Eram obositi, iar vestea ca nu vom ramane in Amman asa cum era planificat initial, nu a picat prea bine.

Hotelul AMRA PALACE din Petra ne-a gazduit in prima noapte petrecuta in Iordania. Am fost treziti brusc la ora 4 de chemarea la rugaciune pentru musulmani, asa incat nimeni n-a intarziat la apelul de dimineata.

Principalul obiectiv al zilei era - bineinteles - orasul pierdut si regasit al nabateenilor. Am mers in grup, insotiti de ghidul nostru iordanian si de traducator de la care am primit pretioase informatii.

Pana la intrarea in orasul antic Petra, se trece prin valea Bab as-Siq (Poarta Siq) de aprox. jumatate de kilometru. Pe aceasta vale marginita cu piatra maronie si bej in care se vad sculpturi faurite de nabateeni, deplasarea se poate face pe magari, camile sau cu sarete trase de cai sau magari. Beduinii sunt cei care te intampina, oferindu-si cu insistenta serviciile.

Intrarea dinspre est duce printr-un defileu lung de 1,2 km, intunecat, ingust (pe alocuri de numai 3-4 m), denumit Siq (arbore), flancat de stanci cu inaltimi de pana la 200 m. Vantul si ploile au modelat roca in forme curbe, fin slefuite.

Pe margini inca se mai poate vedea un canal de colectare folosit de nabateeni pentru aductiunea apei din ploile diluviene care inundau zona cam de doua ori pe an. Prin construirea de baraje, cisterne si conducte, asigurand necesarul de apa al orasului, nabateenii au reusit sa creeze o oaza artificiala in desert. De asemenea, cunoscand tehnica de scoatere a apei de la mari adancimi, nabeteenii nu numai ca au construit un oras in mijlocul desertului, dar au creat rezerve de apa pentru perioadele indelungi de seceta si au adus prosperitate prin vanzarea apei stocate.

La capatul defileului, intr-o deschidere larga si luminata, cioplite in renumita stanca roz, impresioneaza ruinele celui mai frumos edificiu al anticului Petra: Al Khazneh (Trezoreria). Fatada cladirii inalte, spectaculoase, este bine ancorata in stanca. Unii specialisti au datat constructia din sec. I i. Hr. Scopul ridicarii ei nu este cunoscut. Adapostind morminte regale, monumentul si-a capatat renumele de "Tezaur" ca urmare a legendelor despre piratii care si-ar fi ascuns aici comorile.

In fata Tezaurului am fost lasati singuri. Unii au ales sa intre in vechiul oras si sa vada strazile marginite de coloane, mormintele si celelalte ansambluri arhitectonice. Pentru ca timpul era scurt, nu m-am incumetat sa urc spre zonele superioare, la manastire sau pe platoul de sacrificiu. Am vazut doar amfiteatrul, mormintele si casele nabateene.

Pentru a ajunge la Manastire, cunoscuta sub numele de Al Deir, se urca 750 de trepte. Urcusul dureaza cam jumatate de ora, pe jos sau cu magarusul si este important sa fii echipat cu incaltaminte potrivita, antiderapanta.

In fata Tezaurului si in spatiile mai largi, adaposturile beduinilor ingaduie turistilor un moment de odihna la un ceai sau la un fum din narghilea, iar mici tarabe ofera souveniruri ieftine.

Nu numai aici, dar in multe locuri din Iordania, am vazut cum - in sticlute, din nisip colorat diferit - se modeleaza camile, sugestive, ingenioase si ieftine amintiri din desert.

Impreuna cu bucatele mici din roca de la Petra, am adus acasa cateva astfel de sticlute. Cand le privesc, revad Iordania.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.07.11 18:08:18
Validat / Publicat: 21.07.11 19:02:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6110 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Valea Bab as Siq - Sarete, calareti si pedestrasi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.07.11 19:15:07]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

iulianicAUTOR REVIEW
[01.05.13 09:33:52]
»

@All: Aş dori să menţionez că situl arheologic Petra, o atracţie turistică atât de importantă în ultima perioadă, nu înseamnă doar ceea ce se înfăţişează turistului venit pe cont propriu sau chiar în grup, organizat şi ghidat.

Recent, National Geographic - Locuri celebre vorbea despre misterul ruinelor din Iordania, minele regelui Solomon, marele înţelept, cel căruia îi este atribuită edificarea Templului din Ierusalim.

"... la începutul mileniului al III-lea (secolul XXI), din nisipurile fierbinţi din sudul Iordaniei au fost scoase la lumină zeci de galerii şi puţuri miniere de cupru, foarte multe rămăşiţe umane, probabil muncitori, şi o mare topitorie destinată prelucrării acestui minereu. Primul centru este amplasat în Wadi Feynan, fiind situat la aproximativ 250 km sud de capitala iordaniană Amman, într-o localitate numită odinioară Punon. Cele peste o sută de cariere prezente aici sunt inserate într-un peisaj splendid, la poalele podişului iordanian central şi toate datează din Epoca Bronzului şi a Fierului, adică într-un interval temporal cuprins între 3500 şi 700 î.H."

Cercetările au stabilit că vestigiile descoperite provin din sec. X î.H., deci chiar din vremea lui Solomon explicând astfel şi de unde proveneau resursele suveranului mitic pe care Sfintele Scripturi îl descriu nu numai ca mare înţelept, ci şi ca fabulos de bogat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petra, oraşul roz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039689064025879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1