ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Borobudur / Cel mai mare templu budist din lume

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cu circa 500 de ani inaintea nasterii lui Isus Cristos s-a nascut in nordul Indiei in apropiere de granita actuala cu Nepalul un baiat cu numele Siddahrtha – cunoscut acum de toata lumea sub numele de Buddha. Povestea copilariei sale, a tineretii defapt a intregii sale vieti este redata in reliefuri sculplate pe peretii celui mai mare Templu budist din lume ce se afla pe insula Java in Indonezia. Templul Borobudur.

    Au fost necesare mai multe zile de convingere din partea sotului meu pentru a vizita acest monument aflat aproape in mijlocul insulei Java deoarece nu stiam pana acum absolut nimic despre el si cum se poate ajunge pana acolo. Dar pana la urma a invins curioziatea si dorinta de vedea ceva absolut unic in lume si iata-ne la fata locului dupa 10 zile perfecte petrecute in Bali. Si deoarece nu exista o alta companie de zbor intre Denpasar / aeroportul din Bali si Yogyakarta / aeroportul din apropierea templului am zburat cu Garuda Indonezia – o companie locala ce pana anul trecut a fost trecuta pe lista neagra a companiilor aeriene si interzisa sa aterizeze pe piata europeana. Deci emotii maximale- care sau dovedit insa de prisos- compania aeriana facandu-mi la fata locului o impresie foarte buna si serioasa. Din Yogyakarta a trebuit sa gasim un alt sofer de taxi – pe Wayan nu l-am putut lua cu noi. Aici a fost putin mai complicat – erau mult mai putini vorbitori de limba engleza- si cum am observat mai tarziu nici pe departe la fel de demni de incredere cum au fost cei din Bali. Si totusi totul a decurs fara prea mari peripetii.

    A doua deliberare am avut-o cand ne-am hotarat daca sa inoptam sau nu in hotelul aflat direct la poalele templului pentru a-l putea vizita si in afara orelor de deschidere si seara si dimineata. Hotelul Manohara avea niste critici ingrozitoare – pe care din pacate trebuie sa le confirm – in privinta curateniei si a confortului. Doar locatia este perfecta. Pretul piparat pe care s-il putea permite (fiind unicul in zona) includea totusi intrarea libera la templu de cate ori doreai.

    Am ajuns seara si prima impresie a fost wow! un templul colosal se scalda in ultimele raze de soare si chiar si de la distanta arata fantastic. Am pus bagajele in camera si ne-am indreptat cu pasi repezi spre el.

    Templul în formă de piramidă, cu baza pătrată, a fost construit între 750 şi 842 deci cu 300 de ani înainte de templul Angkor Wat din Cambodgia si cu circa 400 de ani înainte de a fi construite marile catedrale europene. Putin se stie despre istoria templului, cu excepţia ca o armata uriasa de muncitori au lucrat zeci de ani pentru ca sa sculpteze cele 60.000 m3 de piatră. La începutul secolului XI, din cauza situaţiei politice din Java Centrală, Templul Borobudur a fost complet neglijat şi a inceput sa se descompuna. Pe deasupra dupa o eruptie vulcanica din apropiere a fost acoperit in totalitate de cenusa vulcanica. Templul a fost redescoperit abia in secolul al XIX-lea. O campanie de restaurare cu ajutorul UNESCO intre anii 1973-1982 au redat acestei piramide forma si maretia ei de alta data.

    Templul este contruit în șase terase pătrate, așezate pe baza piramidei, lungimea bazei măsurând 118 m iar peste aceastea sunt alte trei terase circulare care duc spre vârf. Deci in total 9 terase.

    Intr-o căldura tropicală cu toate ca era deja aproape de apusul soarelui am inceput sa urcam pe treptele foarte inalte si aproape vreticale ale piramidei. Primele trei terase reprezinta viata pe pamant inscripțiile în piatră redand defapt viata pamanteasca dominata de pasiune si dorinte. Zeci de panouri “povestesc” in imagini mereu acelasi lucru - oamenii buni sunt recompensați cu reâncarnarea în forme de viață superioare iar cei răi sunt pedepsiți luând forme inferioare, demonice. Zidurile ce inconjoara aceste etaje sunt mult mai inalte decat un om dand impresia unui labirint in care esti inchis si din care poti scapa doar urcand din ce in ce mai sus. Deoarece urmeaza 3 nivele de “purgatoriu” pe peretii carora este reprezentata invatarura lui Buddha ce duc spre sfera perfectiunii, a iluminarii spre nirvana - raiul budist.

    Am dormit foarte rau in camera mica si puturoasa a hotelului unde sub nici o forma nu poti folosii baia mucegaita si insalubra. Abia am asteptat sa se faca dimineata si pe la ora 5 inainte de rasaritul soarelui am pornit-o din nou la drum. Se spune ca sentimentul pe care il ai cand te aflii sus pe templu si razele de soare strapung ceata diminetii nu se poate compara cu nimic altceva pe lume. Doar aici si la aceasta ora poti simti ce inseamna cu adevarat NIRVANA.

    Coboram treptele inca ca in transa, soarele urca din ce in ce mai sus pe cer cand dintr-o data se deschid portile oficiale ale templului si o hoarda de sute de copii navalesc galagiosi inauntru. Copii cum ma vad sar pe mine “Please, missis, foto, foto si se alatura in stanga si in dreapta mea ca o ciorchina de struguri in timp ce ceilalti copii fac neintrerupt poze… Nu stiu cine au crezut ei ca sunt dar a doua zi am aflat din presa locala ca actorul Richard Gere se afla si el aici pentru cateva zile sa mediteze la umbra celor 504 statui ale lui Buddha…


    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 20.07.11 11:27:23
    Validat / Publicat: 20.07.11 11:55:47
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Templul Borobudur - cel maimare templu budist din lume - bineinteles aici in miniatura
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [20.07.11 12:00:12]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie

    --

    Review-ula fost mutat la rubrica "Descopera Borobudur" din sectiunea georgrafica BOROBUDUR (nou creata pe site) - vezi localizarea pe harta interactiva facand click aici

    webmaster13
    [20.07.11 14:16:53]
    »

    propun melodia atasata drept fond sonor, se poate schimba!

    Pami*AUTOR REVIEW
    [20.07.11 15:20:46]
    »

    @ Webmaster13 - melodia aleasa se va potrivi de minune cand voi scrie despre complexul de temple hindu de la Parambaran tot in Java in urmatoarele zile... Shiva fiind zeul suprem în religia hindusa si nu budista. Sorry; - (

    Pami*AUTOR REVIEW
    [20.07.11 15:36:24]
    »

    am incercat eu sa gasesc ceva pe pagina trilulilu si uite ce raspuns am primit - Eroare la accesarea fişierului: nu este accesibil din afara României...

    dar poate se potriveste aceasta melodie

    Buddha Bar - Sacral nirvana?

    webmaster13
    [20.07.11 17:10:49]
    »

    @Pami, ai dreptate am schimbat melodia, am dat si eu cu "ochiul" in panoplia celor de la Buddha Bar insa am crezut ca este un gen prea modern... dar sa-i ascultam!

    Ulterior: iata melodia si pe youtube, asta pentru a putea fi auzita si din afara tarii!

    mariarosa
    [31.08.11 12:07:58]
    »

    Super! Felicitari pt review. Asta stiam si eu despre Garuda, si eu am evitat sa zbor cu ei. Pe mine nu m-ai fi urcat in avion nici moarta!

    MCM
    [16.03.12 17:48:57]
    »

    Draga Pami,

    Pentru ca balsamul chinezesc ne-a unit , si pentru ca mi-am propus sa mai si citesc, nu numai sa scriu ca disperata, am inceput sa citesc rw-le tale. Datorita exotismului lor.

    Imi place stilul tau natural, haioso-realist.

    Bravo

    C

    andreea72
    [18.06.13 19:19:20]
    »

    @Pami: Buna seara! va rog, cat timp a durat vizitarea celor 2 temple de langa yogy? se pot face in aceeasi zi?

    soferul unde l-ati gasit? cat au costat vizitele? multumesc

    Pami*AUTOR REVIEW
    [19.06.13 09:57:46]
    »

    @andreea72: pentru orasul Yogyakarta recomand cel putin 3 zile (noi am stat 5). Templele Borobodur si Prambanan nu se afla in apropiere unul de altul.

    Pana la Borobodur faci circa 1-2 ore cu masina (in cazul in care strazile sint pasabile!) In apropiere se afla un vulcan care erupe foarte des si astfel de multe ori strada spre templu este inchisa. Templul Borobodur merita sa-l vezi si la rasaritul si la apusul soarelui de aceea recomand o noapte in apropiere de Templu.

    In afara de hotelul unde am dormit noi care costa circa 49,00 Dollari / noapte mai sint cateva hotele de lux insa mult mai scumpe.

    In complexul de Temple Prambanan care se afla mai in apropiere de oras poti petrece o dupamasa intreaga. Seara se fac dansuri in fata templelor si jocuri de lumini (noi din pacate nu am vazut). Oricum se merita sa vizitezi si orasul cu palatul de apa unde in fiecare dupamasa se fac spectacole de dans si muzica special pentru turisti. Taxiuri gasesti foarte usor si oameni sint prietenosi.

    Preturile la Temple sint destul de ridicate - Prambanan EUR 20,00 / pers. Borobodur 14,00 / pers. Bilet combinat EUR 24,00. Taxi circa 40 EUR / zi intreaga.

    Daca mai ai nevoie si de alte informatii scrie-mi pe privat.

    andreea72
    [19.06.13 19:29:06]
    »

    @Pami: Va multumesc foarte mult, mi-ati dat suficiente informatii! o seara buna!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    andreea72, MCM, Pami*
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Yogyakarta/Borobudur:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065260171890259 sec
    ecranul dvs: 1 x 1