ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Baile sarate de la Ideciu de Jos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Caldura mare, mon cher, caldura mare! In ultimele zile, Sahara s-a mutat in Transilvania. Temperaturi de peste 30 de grade, ce cresc de la o ora la alta, defileaza ostentativ, deasupra fiecarei farmacii care se respecta. Asfaltul ti se topeste sub slapi iar slapii ti se topesc sub talpa picioarelor. Am lasat deocamdata deoparte gradinile Spaniei, racoarea catedralelor frantuzesti, umbra copertinelor targului de datini populare de la Rastolita sau "fresh"-ul cu gheata de pe terasele vaii Muresului, pentru ceva ce te racoreste mult mai bine si de care trebuie sa profitam cat mai e posibil. Si cat mai e cod portocaliu prin tara... o baie intr-unul din lacurile ce formeaza salba celor 15 lacuri sarate ale Transilvaniei. Caci vara e scurta si trece repede, asa precum trece in aceasta perioada de concedii si un review de pe ecranul computerului.

Daca stai in apa sarata pana-n gat si-apoi mai faci si-un dus rece ca sa indepartezi neplacuta crusta de sare ce se formeaza pe piele, esti un om fericit. Si racorit. "A intra la racoare", pe timp de canicula, devine un lucru placut! Si daca te-ai racorit, devii un om care respecta munca infernala (la propriu si la figurat) a lucratorilor SMURD-ului, care nu vor avea ocazia sa te culeaga lesinat de printre betoanele sau de pe asfaltul unui oras mai incins decat nisipul galben al continentului negru.

Accesul la bai

Am pornit de la Tg. Mures, pe celebra sosea DN 15, Tg. Mures-Reghin-Toplita, sosea care mai mereu este rupta in doua de infiltratiile saline ce ataca asfaltul si betonul, ca si o carie dentara, depozite ascunse in “vâna“ de sare (aliniamentul salin) numit Jabenita-Ideciu-Brancovenesti-Beica-Praid-Sovata.

De la Tg. Mures pana la Reghin se ajunge repede, pe-o sosea destul de aglomerata dar buna, dupa 30 de Km. Apoi, inainte de a intra in orasul Reghin, fata-n fata cu supermarket-ul Billa, la primul sens giratoriu, va va apare pe dreapta un indicator ce va duce "spre Toplita si spre Gara". O luati pe-acolo si ocoliti astfel centrul Reghinului. Urmeaza o noua intersectie, faceti dreapta, spre gara... Cladirea alba a garii din Reghin e inconfundabila. De la gara e simplu, faceti stanga si o mai tineti asa, inca 6 Km pana dati de prima asezare omeneasca, e vorba de localitatea Ideciu de Jos. Inaintea intrarii in sat, aveti 2 Km de drum prost, datorita unor lucrari de introducere a gazului metan si a canalizarii.

Baile

Parcarea bailor Ideciu e generoasa, gasesti loc cat vrei. Mica statiune balneara e inconjurata de cateva vile particulare, multa verdeata si este sustinuta de primaria locala Un bilet de intrare la bai, costa 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii. Baile functioneaza zilnic intre orele 8,30 si 21,30.

Ce-ti ofera mica statiune balneara de interes local? Trei bazine cu apa sarata, alimentate de cateva izvoare sarate concentrate, (150 g sare la litru), primul bazin, cel pentru adulti, are o adancime de 1,60 m, urmatoarele doua, au 1,40 si respectiv 1,20 m. Ai si un perimetru destul de mare pentru a-ti asterne cearceaful pe iarba sau pe un strat de pietris ce se afla in jurul bazinelor. Ai o terasa, unde in cursul saptamanii nu gasesti nimic de mancare, (ci doar in week-end), ce iti ofera cateva bauturi racoritoare, bere rece si inghetata. Ai si o terasa din piatra cubica cu cateva scari pe care, daca ai noroc, poti ocupa cate un sezlong. E locul cel “mai vanat” de turisti, caci e situat sub 6 pini (nu doar Grecia are pini!), frumosi si batrani, care cred ca au trait, fiecare, mai mult decat cel mai batran om de pe planeta. Apoi mai ai si o groaza de cabine de dezbracare, dusuri cu apa rece, un spatiu pentru impachetari cu namol, dotat cu un recipient de depozitarea namolului, dusuri, cateva bancute si un bazinas cu apa unde poti sa indepartezi namolul de pe tine. Mai ai si o zona verde, chiar la intrare, unde cativa arbori isi arunca umbra binefacatoare deasupra ta iar printre ei gasesti cateva bancute, mese pentru servit mancarea, care de obicei ti-o aduci de-acasa si-o copertina pentru reflexoterapie si masaj dar de sub care lipseste. tocmai reflexoterapeutul. Mai ai apoi un ceas de perete si o multime de afise cu "ce n-ai voie sa faci in incinta baii". Umorul romanesc functioneaza si aici din plin…daca la Baile Sangeorgiu pe afisul “Nu aruncati prosoapele la gunoi” au disparut cateva litere, rezultand “Nu aruncati apele la gunoi”, aici afisul “Pastrati caratenia statiunii “, a devenit “Pastrat urâţenia statiunii”.

Apa sarata e insa excelenta, apa sarata se incalzeste repede de la soare, miscarea in apa si impachetarea cu namol, sunt cele mai bune medicamente antireumatice. Ai tot sta in piscina si-ai tot sta! Daca la Baile Sangeorgiu de Mures, statiune de lux, un bilet costa 18 lei, aici pretul e mai mic iar apa e mai concentrata. La Ideciu, lipseste insa luxul. La intrarea in bazine s-a depus deja un strat de sare, toti slapii, indiferent de culoarea lor initiala, dupa o vreme, se acopera cu o crusta alba de sare iar daca vrei sa faci rost de o pereche de slapi "mai acatarii" sau chiar noi, atentie! …acum e momentul! Nu sunt rare cazurile cand iti lasi slapii pe marginea bazinului si cand iesi din bazin, nu-i mai gasesti si trebuie sa-i iei pe-a altcuiva. Dar nu va faceti probleme, nici o vietate (bacterie, virus sau ciuperca) nu traieste in aceasta apa hiper-concentrata. De aceea prefer eu apele sarate, si, ah, ce buna e o cura estivala de bai sarate dupa ce-ai stat toata iarna cu nasu-n batista si dupa ce-ai cochetat si cu cateva crize de lumbago sau cu dureri de picioare sau cu binecunoscuta "înţepeneală" de ceafa, produsa de computer.

Ideciule, opreste-ma la tine cand o sa-mi vina criza…

Dupa ce v-am prezentat lacurile “marii bucle saline a Transilvaniei”…adica baile din Sangeorgiu de Mures-Sovata-Praid-Cristur-Saratel-Pintic-Sarmasel-Cojocna-Dej-Turda-Beclean-Sasarm-Ocna Mures-Ocna Sibiului-Miercurea Sibiului si Ibanesti, iata ca au mai ramas doar doua statiuni pe care le-am amintit doar tangential…Baile Ideciu si baile Jabenita.

Langa Baile Ideciu se afla si eleganta pensiune de 3 stele, "Marianne", care dispune de 16 camere. Pret-30 de RON patul.

Prezentarea localitatii Ideciu de Jos

Ideciu de Jos este situat la 6 Km de orasul Reghin si 38 de Tg. Mures. Atestata documentar inca din anul 1319, localitatea e situata pe malul stang al Muresului si e cunoscuta mai ales prin caminul sau de batrani cu o capacitate de 100 de locuri si prin baile sale sarate si de namol mineral. Localitatea este situata intr-o zona impadurita a judetului Mures, in jurul bailor au aparut deja cateva casute de vacanta. Altitudinea statiunii are tot atatia metri, cam cate zile incap intr-un an, adica 365. In fiecare an, in luna august, la Ideciu are loc ”Targul Bailor”, sarbatoare traditionala ce a fost intrerupta numai intre cele doua razboaie mondiale. Targul băilor, un targ de succes al judetului Mures, este vizitat de multi turisti romani si straini. La acest targ oricine poate face o „baie” cu apa sarata de Ideciu pe „dinafara” si una cu bere de Ciuc sau vin de Jidvei „pe dinauntru”. Conform unei traditii ce se pierde in negura vremilor, acest targ are loc intotdeauna, in prima duminica a lunii august. E o sarbatoare a dansului, a mestesugurilor locale, a cantecului popular, a apei sarate si a namolului mineral, bogatiile satului.

In anul 2002 baile, adica standurile cu apa sarata si mica baza de tratament, au fost modernizate printr-un program PHARE. Exista si un proiect SAPARD pentru agroturism. Tot aici, la Ideciu, are loc si „Sarbatoarea Cepei”. Ideciu de Jos e infratit cu localitatea germana Hanoffen.

Revendicarea bailor

Baile au fost revendicate inca din anul 2001 de catre familia Schobel, dar atat primarul Ideciului, Emanoil Cornea, cat si reprezentantul Corpului de Control al prefectului, Ioan Pascu, au reusit sa demonstreze ca restituirea nu are un temei legal, asadar baile au ramas in administratia primariei din Ideciu. Aceasta, n-a stat cu mainile in san ci a cerut si a obtinut fonduri structurale europene pentru dezvoltarea si modernizarea bailor. In compensatie, familia Schobel a primit un teren de 2,7 hectare, teren care a fost acceptat de sotia proprietarului, Ana Schobel.

Concluzie

O cura de 10-12 sedinte de bai sarate si impachetari cu namol, la Ideciu de Jos, se poate transforma intr-un excelent remediu naturist menit sa ne ridice imunitatea generala, sa ne relaxeze si sa ne alunge suferintele reumatice. Cura ne va face, fara-ndoiala, sa suportam mai bine rigorile toamnei si ale iernii, care, nu peste mult timp, vor bate, din ce in ce mai puternic, la use.

Asadar, poftiti la bai!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.07.11 14:06:41
Validat / Publicat: 14.07.11 16:03:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 44066 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cand intrati in Reghin, venind dinspre Tg.Mures, la primul sens giratoriu, faceti dreapta, spre GARA
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

dorgo [14.07.11 14:08:54] »

@web... te rog melodia... mersi!

http://www.youtube.com/watch? v=DwHlRciCiYQ

dorgo [14.07.11 15:17:32] »

@web... P16 s-a strecurat din greseala, te rog "rade-o"... mersi!

webmaster [14.07.11 17:11:09] »

Fotografia P16 a fost stearsa

Nicu [14.07.11 17:26:52] »

Interesantă destinație, eu sunt amator de băi sărate dar e cam departe de mine.

Anul trecut am fost la Apollo lînga Târgu Mureș special pentru băi sarate, poate... odata... ajung și acolo.

webmasterJr [14.07.11 17:31:48] »

melodia solicitata a fost inserata in review

Qvadratvus [14.07.11 19:29:40] »

Cu stimă!

P. S. Cunoscînd importanţa problemei, aş sugera cu acordul lui @dorgo, d-lui @Admin reunirea tuturor articolelor despre staţiunile balneare şi obiectivele de turism balnear din România indiferent de localizarea lor, într-un singur folder tematic.

Argumentele ar fi următoarele:

- turismul de cură balneoclimatică are (sau ar trebui să aibă) un statut special

- o grupare a acestor articole

* ar focaliza atenţia asupra subiectului

* ar aduce siteului meritul de a fi iniţiat o "cercetare" tematică dinamică asupra statutului siteurilor respective, într-un format unitar

* ar fi o bună reclamă pentru un alfel de turism decît cel clasic

* cred că ar aduce şi mai mulţi vizitatori siteului - anume pe acei interesaţi mai puţin de tipul de turism cu obiective generale

* ar fi un factor de presiune (macăr cît un bob de mazăre) în sens pozitiv, asupra factorilor care au capacitatea de a se implica în rezolvarea problemelor staţiunilor balneare

Admin [14.07.11 19:36:09] »

In acest moment, criteriul de organizare geografic primeaza.

Mult mai multi oameni intra sa vada "ce obiective de interes sunt in zona X" decat cei care ar intra sa vada "toate statiunile balneare".

Pe viitor, poate. Studiez de ceva vreme introducerea unui al doilea criteriu de clasificare, alternativ & "simultan" cu primul; pe langa gruparea geografica va putea astfel fi facuta si o selectie tematica - de exemplu "Pesteri romanesti", "manastiri", "aquaparkuri", "trasee montane", "bai sarate" daca vreti - indiferent de localizarea geografica a acelor obiective

Qvadratvus [14.07.11 19:39:32] »

Ok!

Dacă se va face o astfel de grupare, promit că voi încerca să scriu (fără a face din aceasta un scop în sine) o serie de articole de interes general, gen "Contraindicaţii pentru cura balneoclimatică" sau "Principii de de efectuare a curelor hidrominerale", eventual în colaborare cu @dorgo.

Ar fi poate un lucru util, depăşind interesul strict turistic.

P.S. Multzam pentru atenţia acordată !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [14.07.11 20:55:13] »

@Qvadratvs... ai pomenit de bai, ape minerale si statiuni balneare, de un grup de actiune... ideea e fascinanta... dar inca balneoturismul e-o afacere politica de genul feminin iar solutia ar trebui sa fie una simpla, ca o suma aritmetica... 1+1=2... Dna Udrea (1) + Dna Boagiu (1)... cea dintai ne-a (tot) promis ca ne pune la punct statiunile balneare mai importante (ieri a zis ceva si de Baile Herculane) si cea de-a doua ne-a (tot) promis ca ne pune la punct "drumurile noastre toate" care ne conduc pana la acele statiuni...

Rezultatul acestei adunari (2) ar fi trebuit sa transforme tara noastra intr-un paradis balneoturistic european...

dar... absorbtia fondurilor europene a fost minima, pt Dna Boagiu, ministra transporturilor, de doar 2,3% (ea va fi remaniata) iar Dna Udrea (ea a absorbit maimult, pe la 9%) onsa n-a stiut ce sa faca cu atata banet in fata, plus ca are cel mai mare procent din PIB pe ministere (ea nu va fi remaniata)... si cum inca nici o statiune balneara nu are aeroport personal, o sa mai asteptam mult si bine rezultaul adunarii... asadar in loc s-avem un concret 1+1=2, azi avem un aleator 1X2, ca la Pronosport...

Eu mai sper totusi ca Borsec-ul si inca vreo 10 statiuni vestite din tara sa iasa in sfarsit de la sectia de reanimare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus [14.07.11 21:52:00] »

N-am pomenit de nici un grup de acţiune, am sugerat doar gruparea cu caracter tematic a articolelor cu target balnear (nu e nimic fascinant aici...) Evident că opţiunea menţionată de Admin este mai bună.

Non multa, sed multum...

Non nova, sed nove...

Comparaţia cu trecutul este utilă pînă la un anumit punct, dincolo de acesta trebuie să încercăm în limita posibilităţilor fiecăruia să ne mai gîndim şi la viitor, chiar dacă prezentul nu ne dă prea multe motive de optimism.

A bon entendeur, salut!

P.S. Ceea ce se face acum pentru diverse staţiuni balneare la nivel instituţional sunt IMHO doar încercări punctuale fără şanse prea mari. Susţin asta deoarece nu cred că există încă în domeniu o masă critică de interese economice şi financiare, capabilă de a imprima dezvoltarea din actualul punct, într-un mod susţinut. A doua piedică ar fi mentalitatea potenţialului consumator de servicii balneare iar a treia ar fi evident, contextul economic. Totuşi un drum începe cu primul pas, iar mai mulţi paşi te aduc mai aproape de capătul drumului, chiar dacă aceşti paşi sunt mărunţi.

Cu stimă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
neimportant [14.07.11 22:36:34] »

Sunt un adept al tratamentelor cu ape sarate, multi imi zic sa incerc ceva mai tare, cu voltaj mai putenic...

Am reusit performanta de a ma scalda de vreo patru ori intr-o saptamana, la strandul cu apa sarata al municipiului in care vietuiesc. Nutresc speranta ca in anotimpurile reci si umede ma voi misca mai cu talent...

De cateva zile, circula pe firul scurt (radio sant) al orasului, ca in bazinul cu apa sarata au fost deversate cateva galeti cu substante dezinfectante (se banuie a fi solutie de cloramina) pentru a combate aparitia si dezvoltarea chiar si intr-un mediu salin a unor microorganisme nocive, nascute din "altruismul" si comoditatea celor care se scalda zilnic in apa sarata.

La noi gradul de salinitate este foarte ridicat, practic dupa o zi de scalda la bazinele cu apa sarata, de aici sau de la Ocnele Mari, pot fi realizate provizii de sare pentru cateva luni, direct prin raschetarea cu delicatete de pe zonele expuse, cu denivelari blande.

Ideciu de Jos cred ca se aseamana intrucatva cu statiunea noastra Ocnele Mari, dar numai pana la un punct. Diferenta cred ca ar consta in modul defectuos de administrare a strandurilor cu apa sarata de la Ocnele Mari, unde interesele meschine au dus statiunea pe un trend descendent din punct de vedere turistic.

Cu stima,

Z.

dorgo [15.07.11 07:05:05] »

@zapacitu... nu mai trebuie adugata clor (amina) intr-o apa sarata care are deja o concentratie mare de clor de la NaCl-ul dizolvat in ea, strandurile si lacurile ce-au fost create de natura (prabusiri, surpari de mine de sare) sau de om pe langa ocne, sunt cele mai sigure... Ocna Mures, Ocna Sibiului, Ocnele Mari, Ocna Sugatag, Praid, Ocna Dej, Slanic Prahova, Slanic Moldova, Cacica, Jabenita, Turda, Dej, Figa, Telega, Bazna, Govora, Sacelu, Gherla, Cojocna, Sovata, etc... si... de obicei patronii de stranduri sarate, cand au plangeri ca "nu mi-a ramas nici un pic se sare pe piele dupa ce-am iesit din apa", noaptea de obicei, mai adauga cate un camion de sare in bazin... nu e nici o frauda, asa face omul si cand isi pune "sare de Bazna" in cada si face terapie la domiciliu cu rezultate bunicele... Clorul si Iodul care exista prin aceste ape sarate provenite din adancuri, sunt doi puternici dezinfectanti, in moc normal in aceste ape, de la concentratia de 80-100 de grame NaCl la litru, in sus, nu supravietuieste decat racusorul orb numit Artemia Salina, dar care este inofensiv si de obicei filtrat, indepartat, din motive estetice...

Exista si piscine sau lacuri sarate la care concentratia de sare este aproape de limita maxim dizolvabila (saturatie), adica de 324 grame la litru...

Am fost la Ocnele Mari si ei n-au de ce sa trucheze apa, caci salina Ocnele Mari e aproape si cocteilul terapeutic (apa+sare) se poate fabrica usor...

La baile Septimia Odorhei, exista cateva "tube", individuale = mici ciubere conice de lemn, in care se toarna saramura adusa in bidoane de plastic, tocmai de la Sovata...

neimportant [15.07.11 10:52:40] »

Da mon vieux, așa este cum spui, însă atunci când datorită costurilor ridicate de înlocuire a apei din bazin se preferă utilizarea acesteia un întreg sezon estival, nici clorul și nici natriu nu reușesc să dizolve ”mini-submarinele” de proveniență umană (astea tot sunt vizibile că se ridică la suprafață cuminți), dar ce ne facem cu restul dejecțiilor care nu sunt vizibile, dar care se simt? Țin minte ce am pățit într-una din imersiunile făcute în bazinul de apă dulce, situat lângă cel de apă sărată... Lumea era ciopor în bazin, afară era caniculă de Sahara. La un momentdat, un strigăt de râtan înjunghiat a dat alarma în bazin. Cauza se datora apariției la suprafața apei, în mijlocul bazinului, a unui ”deșeu” uman, teribil mirositor. A fost o cursă contra-cronometru de ieșire din bazin pentru toată viermuiala bipedă în slipi. Angajații care deserveau baza de agrement, au intrat în acțiune cu un minciog uriaș și au capturat victorioși ”uriașul arapaima”. Nimeni n-a mai intrat în bazin, toți eram siderați și comentam în contradictoriu ”faptele de arme” la care luasem parte involuntar.

Cu stimă,

Z.

motaneata [15.07.11 12:00:47] »

Ne cerem scuze pentru ineficienta tehnologiei actuale de tratare a apelor balneare cu clor, brom si iod. Studii stiintifice amanuntite au aratat ca singura tehnologie care a dat, cat de cat, rezultate este cea cu brom. S-a observat ca bromul "blegeste" microorganismele cu care intra in contact, dar, din pacate nu reuseste sa le distruga definitiv.

Va anuntam insa, cu bucurie, ca tocmai am pus la punct o tehnologie revolutionara de tratare a apelor balneare cu acid sulfuric. Fenomenala inventie este in curs de omologare la OSIM. Mai avem nevoie doar de aprobarea consiliului local, care nu stie daca sa puna apa in acid, sau acid in apa.

Avem convingerea ca noua tehnologie va distruge microorganismele gen "racusorul orb, numit si Artemia Salina", dar si macroorganisme cunoscute, iubitoare de ape calde si tulburi. Orice asemanare intre acestea si prietenii mei @dorgo si @zapacitu este, bineinteles, absolut intamplatoare.

neimportant [15.07.11 13:21:41] »

@motaneata

acum vin de-acasa... d'aia serveau pe clientii strandului cu citronada bromurata inainte de intrarea in bazin, pentru atenuarea perceptiei calitatii apei, dar si linistirii macroorganismelor stimulate vizual de peisajele cu topless de pe marginea strandului, tolanite la prajeala. Bine ca a avut efect doar la bazin, pana acasa a trecut...

De maine nu mai beau "pretioasa" licoare.

Cum evoluati dupa experimentul cu acid sulfuric, mai aveti tegumentele intacte? Daca va reuseste, solicit dreptul de utilizare dupa principiul "primul venit, primul servit", facandu-va onoarea de a inaugura inventia fara casca de baie si ochelari, doar in slip.

Avand in vedere ca "intru" primul la replica, imi aleg a fi racusorul orb.

Cu stima,

Z

motaneata [15.07.11 14:51:30] »

Stimate Domnule Zapacitu,

Prin prezenta va comunicam ca pozitia "racusorul orb" nu vi se poate aloca, aceata fiind scoasa, pentru moment, din nomenclatorul nostru.

Va rugam sa va abtineti in a depune contestatii, reclamatii sau sesizari, asa cum faceti de obicei, pentru ca operatiunea de suspendare a micutului este cat se poate de legala. Specialistii nostri au constatat ca, in realitate, "racusorul" nu era orb, acesta pur si simplu juca teatru, mimand handicapul de grad 1, pentru care avea si certificat. Respectivul a fost prins cu ochii cat cepele in perioada cand in statiune nu se aplica tratamentul cu bromura.

In lipsa disponibilitatii pozitiei "racusorul orb" va informam ca inca mai este libera pozitia "norocul orb". De fapt, cred ca ati si vazut bannerul nostru de la intrarea in statiune: "Fortuna caeca est/ Norocul este orb".

Pentru a beneficia de aceasta pozitie trebuie sa va uitati insistent la banner (in sus) si sa calcati cu incredere in produsele imprastiate peste tot (jos, evident) de binevoitorii nostri concetateni.

Va asteptam cu incredere la sediul nostru din Ideciu de Jos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin [15.07.11 15:07:41] »

Ce-i pre mult e... cum se spune?... excesiv.

Stiti vorba aia... radem, glumim, dar nu parasim "imprejmuirea"... Ei bine, cum nu-i cineva cu ochii pe voi (Zapacitu, motaneata), cum va infiintati direct langa gard...

Orice alte ecouri care pe langa subiectul vor fi sterse

TEOANCA [15.07.11 19:52:53] »

Domnilor doctori,

Am ras minute in sir.

Cu voia lui admin (radem, glumim, dar ramanem in incinta) mai am cateva intrebari/nelamuriri pe aceeasi tema.

Tocmai ma pregatesc de o cura de apa sarata la baile sarate Telega despre care am mai scris pe aici. Imi amintesc ca de-a lungul anilor cand veneam cu tata sa-si faca cele zece bai pe vara, uneori apa sarata din lac era plina de niste viermisori rosii. Oare sa fie vorba de racusorul in cauza? N-am reusit niciodata sa-i descopar ochii desi, copii fiind ii studiam indeaproape inclusiv studiindu-le comportamentul in paharele de bere ale tatilor sau in inghetata noastra. Iar mai tarziu, peste cativa ani, pe plaja, ii puneam la uscat pe caietele de mate si de fizica sa vedem cum arata si deshidratati.

Si imi mai amintesc ceva, se spunea ca atunci cand apar viermisorii in apa, acesteia ii creste valoarea terapeutica.

Din pacate imi lipseste din vocabular dictonul in latina potrivit dar cred mai degraba ca povestea cu viermisorii/racusorii care cresc valoarea terapeutica a apei seamana cu cea a cioburilor care aduc noroc sau a ploii de la nunta care aduce bogatie.

Saptamana viitoare merg la bai. Voi incerca sa va tin la curent sa vedem daca si la Telega se folosesc clor, brom, iod, acid sulfuric, viermi si raci pentru atragerea clientilor. Sau doar ceva topless.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [17.07.11 20:59:34] »

@motaneata... am auzit de inventia aceea cu acid sulfuric in piscine, era excelenta, dar a fost respinsa la OSIM, pt ca persoanele care au inghitit din greseala apa din bazin au deteriorat toaletele de faianta sau gardurile de la piscina cand aveau cate o nevoie mai mica...

dorgo [17.07.11 21:19:52] »

@TEOANCA... daca racusorul are ochii albastri ca ai unui arian inainte de a intra in Pub, sau rosii, ca ai aceluiasi arian, dupa ce-a iesit din Pub, inseamna ca nu e Artemia... eu am vazut-o la microscop... arata ca un croissant cu ciocolata mov... e foarte simpatica, are un ciclu de viata doar de aprox. o luna, apoi moare, corpul ei bogat in Iod, imbunatateste calitatea oricarei ape sarate, provine de la adancimi de peste 120 de metri unde e intuneric, n-are nevoie de ochi, acolo se inmulteste la temperaturi de 18-22 de grade C, uneori prin tubulatura sondei de extractie a apei sarate apar si acesti viermisori, mie mi-au cazut cu tronc de cand am vazut vreo doi mai "umflati" care erau "mamici" si tocmai urmau sa nasca sub ochii mei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [17.07.11 21:44:29] »

motaneata

ziceai ca "avem convingerea ca noua tehnologie va distruge microorganismele gen "racusorul orb, numit si Artemia Salina", dar si macroorganisme cunoscute, iubitoare de ape calde si tulburi. Orice asemanare intre acestea si prietenii mei @dorgo si @zapacitu este, bineinteles, absolut intamplatoare. absolut intamplatoare...

Artemia Salina va dainui in veci si dupa ce specia macroorganismelor tale prietene precum @Z and @D, va fi cernoziom... viata pe planeta a mai avut ea cateva extinctii dar a renascut mereu, datorita viermisorilor, asa ca nu e bine sa jignesti Artemia, o fiinta blanda, oarba si inofensiva, si sa-l bagi in aceeasi oala cu fiinta cea mai feroce si vicleana de pe pamant, numita OM...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan Raita [01.06.13 12:59:24] »

@dorgo: Așa-i! Deși am am auzit încă din copilărie, de această ministațiune, am fost acolo pentru prima dată abia în 2012, în iulie și august anul trecut, în perioada celor două luni de secetă. Mergem acolo zilnic, de la Rușii Munți unde locuiesc vara.

Când intri în apa aceea devii aproape impoderabil datorită cantității mari de sare pe care o conține. Trebuie să te miști tot timpul, pentru că altfel te aruncă efectiv cu picioarele în sus.

Sunt chiar nerăbdător să merg și anul acesta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26 [19.09.16 15:51:59] »

Mutat în rubrica "Băile sărate de la Ideciu de Jos, REGHIN" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Ioan Raita, motaneata, neimportant, Nicu, Qvadratvus, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂBăile sărate de la Ideciu de Jos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2659430503845 sec
    ecranul dvs: 1 x 1