ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2008
DURATA: 14 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Egiptul - altfel

Ilustrație video-muzicală
09 The Inscriptions - PHARAOH - Disc II
TIPĂREȘTE

Pentru cei mai multi Egiptul inseamna piramide, faraoni, hieroglife si mumii. In randurile care urmeaza, voi incerca sa arat ca Egiptul este un taram care ascunde mult mai multe.

Despre copti aflasem cu un an inainte, la Ierusalem, cand am vazut un mic lacas copt, la sfantul mormant. Coptii sunt locuitorii crestini ai Egiptului, descendentii egiptenilor care au adoptat religia crestina in primele secole ale erei noastre si reprezinta cea mai mare minoritate religioasa din Egipt. Intemeietorul Bisericii Copte este Sf. Marcu Evanghelistul ajuns in Egipt in timpul domniei imparatului roman Claudius (anul 42 d. H.), infiintand o comunitate religioasa in Alexandria, raspandita apoi in tot Egiptul. La inceputul sec. III d. H. crestinismul a fost religia predominanta in Egipt, biserica alexandrina fiind considerata cea mai veche biserica din Africa. Intemeierea monahismului crestin s-a facut in desert, in Egiptul sec. IV. Sfintii Antonie cel Mare si Pahomie cel Mare sunt considerati intemeietorii monahismului egiptean desi primul crestin despre care se stie ca a trait ca monah a fost Sf. Pavel Tebeul.

In noiembrie 2008, am avut ocazia sa vizitez intre alte minuni ale Egiptului si lacasurile de cult pierdute la multi kilometri in desert. Am fost escortati de politie si condusi in siguranta din post in post, pana la destinatie. Era anul in care a fost rapit grupul de turisti aflati in safari, iar oficialitatile egiptene nu voiau sa riste nimic. Desi plecasem cu inima stransa (auzisem de toxiinfectii alimentare, de ambarcatiuni slinoase pentru croazierele pe Nil, ...) afirm ca nu am intalnit in peregrinarile mele mai multa atentie, politete si grija pentru turist. Mesele, bufet suedez, erau de lux, decorate cu decupaje din legume si fructe. La micul dejun, ospatarii cu manusi albe si indemanare de circar, preparau turistului omleta sau clatita solicitata.

Intuind dimensiunea relatarii mele, voi incerca sa nu intru in prea multe detalii desi acestea fac deliciul momentului. Trebuie totusi sa amintesc de crengutele de busuioc proaspat cu care am fost intampinati la Sf. Macarie, de painisoarele fierbinti oferite fiecaruia la Sf. Pavel Tebeul, de azimioarele calde de la Sf. Antonie si de curmalele de la Sapte Fete. Peste tot am fost primiti ca niste oaspeti dragi, de mult asteptati.

MANASTIREA SF. MACARIE - loc liniştit, oaza de sfintenie, cuprinde mai multe biserici si adaposteste moastele celor trei sfinti Macarie: Macarie Egipteanul, Macarie Cetateanul si Macarie Episcopul.

MANASTIREA SF. PAISIE - pastreaza spiritul vremurilor in care a fost ridicata.

MANASTIREA SIRIENILOR - cu copacul Sf. Efrem Sirul si particele din multe sfinte moaste. Biserica principala este mica, arhaica, cu icoane vechi si o frumoasa catapeteasma.

MANASTIREA ROMANILOR – cu o gradina ingrijita, unde fiecare element are valoare de simbol.

MANASTIREA SF. MINA - foarte mare, vizibila de la distanta. Un adevarat complex monastic, manastirea are gradini unde se cultiva masline si curmale, ateliere de tamplarie, spital si cantina pentru nevoiasi, corpuri de chilii si arhondaric. Biserica principala, monumentala, adaposteste mozaicuri superbe si moastele Sf. Mina.

In zona FAYOUM, o oaza de verdeata, cu culturi ingrijite, avand rolul unui veritabil rezervor regulator al revarsarii Nilului, am vizitat MANASTIREA AL-AZAB – cu moastele episcopului Abraham si MANASTIREA SF. GABRIEL – cu biserica principala (sec. V) adapostind icoane vechi si multe sfinte moaste ale martirilor din Fayoum.

MANASTIREA HAMMAMAT – impresioneaza prin simplitate si istorie. Zidurile sunt imbracate in faguri de nisip, opera albinelor ce au venit sa sustina manastirea in vremuri grele.

MANASTIREA MOUHARAK, considerata cea mai mare si mai frumoasa manastire din Egipt, este locul unde Sf. Familie a stat cel mai mult in Egipt si are singurul altar binecuvantat de insusi Pruncul Iisus. Aceasta biserica nu a fost niciodata sfintita de un episcop.

MANASTIREA DRUNKA - de maici, foarte mare, sapata in stanca, este compusa din 7 biserici. Biserica principala este o pestera in care s-a adapostit Sf. Familie. Aici are loc o procesiune importanta in postul Adormirii Maicii Domnului, cand se spune ca Sfanta Fecioara se arata celor credinciosi.

MANASTIREA SF. PAVEL TEBEUL - biserica adaposteste moastele acestui ascet al pustiei. In curte se afla un izvor (Izvorul lui Miriam), singura sursa de apa care furnizeaza 4 metri cubi in fiecare zi si care dateaza din vremea lui Moise, cand Miriam a venit si a luat apa de aici. Parintele-ghid ne-a stropit cu aceasta apa atat de pretioasa acolo.

MANASTIREA SF. ANTONIE – mare, zarindu-se din departare, toti calugarii purtand numele de Antonie alaturi de numele de calugarie. Biserica din sec. V, adaposteste mormantul si moastele sfantului, icoane vechi in stilul copt. Manastirea are mai multe biserici, chilii, un cimitir, o biblioteca, un turn de refugiu, iar in afara zidurilor, culturi de citrice, masline, curmale.

MANASTIREA SAPTE FETE - ortodoxa greaca, de maici, foarte primitoare. Maica ghid care ne-a intampinat si condus, era romanca de la Moldovita, s-a bucurat si ne-a spus ca lacasul nu este prea des vizitat de grupuri mari. Ne-a spus ca aici a avut loc lupta dintre israeliti si amaleciti, iar Moise ridicand mainile in rugaciune a pecetluit victoria evreilor, desi acestia erau in numar mai mic decat adversarii.

MANASTIREA SF. ECATERINA – asezata la poalele Muntelui Sinai, a fost construita la ordinele Imparatului Iustinian intre anii 527 - 565, fiind ridicata acolo unde s-a crezut a fi Rugul Aprins al lui Moise. Manastirea detine o colectie de arta cuprinzand mozaicuri arabe, icoane rusesti si grecesti, icoane pictate in ulei, in ceara, marmura, ornamente, sfinte vase. Biblioteca detine 4500 de volume in greaca, copta, araba, armeana, ebraica, slava, siriana, georgiana. Este considerata cea mai veche manastire din lume si adaposteste moastele Sfintei Mucenite Ecaterina. Acestea sunt prezentate (o mana incarcata cu inele viu colorate) vizitatorilor pentru venerare, moment in care preotul ofera pe rand, tuturor, un inel de argint.

In vechiul Cairo:

BISERICA SUSPENDATA (El Muallaqa) - edificiu suspendat deasupra drumului principal, fara a avea fundatie. Biserica originala dateaza din sec. III – IV si adaposteste multe sfinte moaste.

ROTONDA - biserica ortodoxa greaca, adaposteste moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ridicata pe temnita unde a fost incarcerat si chinuit Sf. Gheorghe. Uneltele torturii si lantul cu care a fost prins, se pastreaza inca in demisol.

MANASTIREA SF. MERCURIE - construita de al-Mu'allim Ibrahim al-Gawhari in anii 1700, are baptisteriu si trei altare impresionante.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 07.07.11 09:07:59
Validat / Publicat: 07.07.11 09:59:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Sf. Macarie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

10 ecouri scrise, până acum

webmaster77 [07.07.11 09:58:41] »

Mutat la rubrica "Descopera Egiptul" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

webmaster13 [07.07.11 10:03:44] »

Propun acest fond muzical, se poate schimba!

Admin [07.07.11 10:19:48] »

Bun review, pacata ca nu s-au detaliat mai mult interesantele obiective prezentate.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

mariana.olaru [07.07.11 11:22:21] »

Mă alătur și eu observației @Admin, cu privire la detalierea prezentării obiectivelor semnalate. Subiectul este prea incitant și în parte cu totul original, dar din păcate ai ales să ne spui doar câteva cuvinte, așa încât e greu să cântărești utilitatea celor prezentate. Ai fi putut compensa stilul laconic dacă ne-ai fi prezentat măcar câte o fotografie din fiecare obiectiv religios prezentat, așa încât să ne facem o cât de mică idee despre cum arată cele 17 mânăstiri punctate de tine, dar și la acest capitol ai preferat să afișezi câte două-trei imagini din doar câteva locații. Și pentru că mănăstirile semnalate sunt atât de multe, presupun că ai fost acolo într-un pelerinaj și nu într-o excursie obișnuită, ceea ce înseamnă că ai fi avut să ne povestești multe lucruri inedite, nedescoperite turistului obișnuit.

Iată de ce, votul meu valorizează doar eleganța literară a review-ului, pe care o apreciez, și mai puțin utilitatea sa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic [07.07.11 11:28:38] »

Admin, voi reveni cu detalii daca ele prezinta interes. Mi s-a parut ca si o succinta trecere in revista a acestor obiective insemna un review prea lung.

iulianic [07.07.11 12:03:45] »

[@mariana.olaru:] Multumesc pentru aprecieri, dar... nu asta urmaresc. Am vrut sa prezint celor interesati ceva ce am vazut ca nu mai exista pe site-ul "Am fost acolo". Amanunte, in viitor!

TraianS [07.07.11 13:19:21] »

Foarte interesant review. Felicitari.

Si eu vreau sa aflu mai multe.

adrianag* [07.07.11 19:44:56] »

Superbe locuri si astept o detaliere a acestor locuri mai ales ca sper sa le vad si eu cat mai curand, as vrea sa stiu daca ai facut un tur organizat al lor (excursie circuit de mai multe zile) sau au fost mai multe etape si atunci te-as ruga sa-mi spui cateva preturi. Multumesc, astept detalii

iulianic [07.07.11 21:29:47] »

Ma bucur ca am reusit sa aduc pe tapet un subiect "incitant si in parte cu totul original" si imi pare rau daca la capitolul utilitate am schiopatat. Poate, incet, incet, sa mai remediez cate ceva.

Mai intai am ezitat remarcand ca predominant si incurajat pe "Am fost acolo" este turismul individual, pe cont propriu. Egiptul crestin nu se poate face asa (cel putin in cazul meu) si cum n-am gasit nicio referire la subiect, m-am horatat sa scriu, succint.

Nu sunt fan religios (stiu ca multi detesta astfel de subiecte), totusi vrand sa cunosc si un altfel de Egipt decat cel clasic (pe care oricum l-am facut in paralel), am optat pentru cel mai complex si potrivit program oferit la vremea aceea (noiembrie 2008): un pelerinaj. Daca mi se va permite, voi spune exact cum l-am facut (cu cine, cu ce pret…).

Circuitul la manastirile din Egipt inseamna distante foarte lungi, prin pustiu, sub escorta politiei, lucru care poate fi considerat stresant pentru unii. Am avut o deplasare de cinci ore fara oprire (un amanunt de luat in seama). Lacasurile nu sunt frumoase, dar sunt deosebite in simplitatea si austeritatea lor. Cele din desert sunt de culoarea nisipului, cu acoperisuri rotunde si cruci mici deasupra. Majoritatea sunt foarte vechi, deci picturile murale nu sunt in cea mai buna stare. Aerul uscat si nisipul de pretutindeni, patrunde si in biserici. De aceea, pe langa tinuta decenta obligatorie pe care turistul, vizitator-pelerin trebuie sa o aiba, va trebui sa lase incaltamintea la intrare. Si cum sunt destul de multe intrari, este recomandata incaltamintea usor de scos.

Toate manastirile din Egipt au foarte multe moaste de sfinti si martiri ai locului. Mai mari sau mai mici, infasurate in catifea visinie, apoi in folie de plastic daca nu sunt inchise in vitrine de sticla, toate sfintele moaste asteapta sa fie venerate. Desigur, nu esti obligat, dar daca te-ai alaturat unui grup de pelerini, decenta te obliga sa nu ramai afara la fumat. O doamna mi-a marturisit: "M-am cam plictisit de biserici! Mie imi place sa ma plimb, sa vizitez…")

Ceea ce am povestit in review, sunt amintirile si insemnarile mele de calatorie care nu au pretentia de a fi prea didactice. Pentru detalierea prezentarii obiectivelor semnalate, ar trebui sa apelez la THE CHURCHES OF EGYPT – From the Journey of the Holy Family to the Present Day - album editat de The American University in Cairo Press, bogat ilustrat de Photographs Shefif Sonbol. Am cumparat de la Manastirea Sfantul Macarie acest album elegant, pe hartie de calitate. Un exemplar cantareste 2,5 kg si a costat 60 dolari. Nu consider ca este important sa prezint planul vreunui edificiu, imagini cu sfintii de pe pereti sau istoricul amanuntit al lacasului. Cine doreste cu adevarat sa le cunoasca, sunt sigura ca le va descoperi singur.

mariana.olaru [10.07.11 11:46:34] »

Mulțumesc pentru deschiderea cu care ai primit solicitările noastre și pentru completările formulate în consecință! Am remarcat însă și o nejustificată rezervă din parte-ți, cu privire la modul cum este perceput turismul religios și deopotrivă cei care îl practică. În ce mă privește (și știu că sunt mulți alții care gândesc la fel), nu văd de ce ar trebui să justifici cu jenă de ce ai ales un pelerinaj pentru a cunoaște o altă lume creștină și nu numai. Ca turiști, oamenii călătoresc îndeobște pentru a cunoaște mai mult și mai multe, pentru a-și spori zestrea de cunoștințe despre natură, orașe și oameni, pentru a se identifica și a se compara cu alte civilizații. A călători doar din rațiuni pur spirituale sau chiar mistice este însă un privilegiu pe care puțini oameni îl percep ca atare, pentru că de cele mai multe ori câștigul este cel legat de primenirea sufletului, iar sentimentul încărcării cu energie pozitivă, ca să nu zic chiar sfântă, este mai greu perceput. Și pentru asta nu trebuie să fii un habotnic sau un fanatic religios, cum spui și tu, ci doar să simți că în aceste peregrinări ești mai aproape de Dumnezeu și că te-ai eliberat de povara grijilor de fiecare zi. Bineînțeles, poți alege să valorifici doar fața materială a sfintelor lăcașuri: arhitectura, podoabele, natura din jur și ritualurile tradiționale. Pelerinajul nu e decât o altă călătorie, pe care fiecare e liber să o valorifice potrivit propriilor preferințe. De aceea era cu atât mai interesantă pentru noi rememorarea vizitei tale, nu ca o înșiruire de repere și detalii tehnice, pe care le regăsim fără doar și poate și pe Internet, ci ca o impărtășire a ceea ce ai văzut, ai făcut și ai simțit în acele locuri pe care, sunt sigură, puțini români le-au văzut sau le vor vedea vreodată. În acest sens, ultimul tău ecou e binevenit!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianag*, iulianic, mariana.olaru, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048728942871094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1