ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Viena - cel mai civilizat oras european

    TIPĂREȘTE

    Viena capitala Austriei, este situata pe Dunare, la poalele muntelui Padurea Vieneza In sec XIII a devenit resedinta Habsburgilor si intre 1438 si 1918 a fost resedinta imperiala.

    Nu pot spune ca am traversat Viena de-a lungul si de-a latul; doar in centrul vechi mi-am petrecut o zi si cu toate ca mai trecusem si alta data prin oras, si de data aceatsta mi-a placut la fel de mult. Este un oras in care nici odata nu m-a dranjat multimea de turisti, in care ritmul vietii este unul relaxat, in care oamenii nu se grabesc si nu se calca in picioare, in care nu am vazut niciodata nici gunoaie pe strazi, nici betivi sprijiniti de ziduri, nici macar tineri galagiosi.

    Am inceput incursiunea in cel mai civilizat oras european admirand Opera de Stat (Wiener Staatsoper). Trebuie sa amintesc ca Viena a devenit capitala muzicala cand Maximilian I a mutat aici corul capelei sale, numit Hofkapelle Opera este o cladire impunatoare, amplasata in districtul 1 al Vienei, la capatul de sud al Karntnerstrasse. A fost ridicata intre 1863- 1869 si reprezinta o atractie turistica atat din punct de vedere arhitectural dar mai ales cultural. Inaugurarea operei a fost facuta cum era si firesc in prezenta Impăratul Franz Josef şi a Impărătesei Elisabeta, cunoscuta sub numele de Sissi. La momentul respectiv, vienezii considerau prea modesta cladirea, mai ales ca in apropierea sa era un mare palat, care din pacate acum nu mai poate fi admirat, caci a fost distrus de bombe in al Doilea Razboi Mondial. Nici cladirea operei nu scapat neatinsa in acele zile, dar a fost reconstruita dupa planurile initiale. Dar cu toata nemultumirea vienezilor, din prima zi si pana in prezent, pe scena operei, artisti de mare valoare, dau viata celor mai frumoase opere. Capacitataea salii de concerte, este de 2000 de locuri, si cele 20 spectacole lunare se joaca cu sala plina. Este opeera cu cel mai mare repertoriu din lume. Cu mandrie trebuie sa amintesc ca pana nu demult aceasta celebra citatdela a artei, a fost condusa de un roman si ca in prezent unsprezece atristi romani, sunt angajatii acestei opere. Cum este si firesc, mari personalitati au cantat pe scena acestei opere de-a lungul timpului, incepand cu Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Brahms si multi altii Pe fatada principala, sunt doua randuri de coloane, la parter si la etaj. Sub cele de la etaj, sunt expuse statuile din bronz ale marilor clasici.

    Viena isi datoraeaza cea mai mare parte a zonei sale centrale, isorice si culturale, Imparatesei Maria-Tereza si fiul sau, care in sec. XVIII-XIX au ridicat orasul la rang de capitala europeana, a artei si culturii. Majoritatea obiectivelor turistice sint in zona veche, incercuite de Ringstrasse (Ringul Vienez), un bulevard larg strajuit de arbori falnici.

    Palatul Imperial

    Am traversat piata Palatului Imperial (Hofburg) si am admirat ansamblul cladirilor ce alcatuiesc acest palat, cu curtile sale interioare, cu statuile si nu in ultimul rand cu trasurile cu cai, care isi asteapta turisii, (contra sumei de 100 Euro) la o plimbare romantica. Palatul Imperial a fost centrul politic si social, timp de 600 de ani. La inceput, in sec XIII, au fost conduse de aici teritoriile austriece, apoi pe la 145o in el si-au avut resedinta imparatii Sfantului Imperiu Roman, iar in cele din urma, la inceputul sec. XIX sa isi aiba resedinat imparatii Imperiului Austriac, pana la sfarsitul monarhiei ce a survenit odata cu primul Razboi Mondial. In epoca sa de glorie, palatul putea fi considerat “ un oras …in oras”.

    Palatul se intinde pe o suprafata de 240.000mp, si are pe langa cele 19 cladiri si 18 curti interioare. Peste 2600 de incaperi include acest palat in care astazi se afla birourile presedintelui federal, ale ministrilor si cel al secretarului de stat al Austriei. Tot acolo este si o parte din Biblioteca Nationala a Austriei.

    Pot fi vizitate apartamentele imperiale (apartamentele lui Franz Iosef I si ale Imparatesei Elizabeta), sau colectia de argint. In Capela imperiala concerteaza corul tinerilor vienezi in timpul slujbei de duminica.

    Orasul Interior (Inner Stadt)

    Am patruns apoi in aceasta zona a Vienei, care a fost timp de opte secole adevaratul oras. In zona pietonala, stajuita de cladiri vechi, inalte foarte bine intretinute si restaurate, am baut o cafea la una din teraselele ce se gasesc la tot pasul si am facut ceteva cumparaturi de la unul din multele magazine de suveniruri.

    Catedrala Sf. Stefan.

    Apoi am vizitat Catedrala Sf. Stefan. In acea seara, urma ca acolo sa se desfasoare un concert de muzica clasica, si cativa organizatori, frumos imbracati in costume de epoca, invitau turistii la eveniment. Este stiut faptul ca in fata acestei catedrale, are loc in fiecare iarna, unul din targurile de Craciun, ce atrag mii de turisti cu produsele artizanate (mai mult sau mai putin) specifice sarbatorilor de iarna.

    Catedrala Sf. Stefan a fost ridicata prima oara in sec. XII, dar de atunci a trecut prin multe schimbari. Catedrala se remarca prin stilul sau gotic, in centru atator cladiri ce o inconjoara si care sunt realizate in stil baroc. Privita din exterior este cu adevarat monumentala. Clopotul din turnul catedralei a fost realizat in 1683 din fierul topit al unui tun capturat de la turci si bate in fiecare an vestind Anul Nou. Daca am fi ajuns si noi mai devereme acolo, am fi putut urca in turnul din Nord, urcand cele peste 340 de trepte, (sau cu un lift) de unde am fi putut admira orasul. (programul este intre 9 -17,30) Turnul din Sud are o inaltime ce echivaleaza cu un bloc de 45 de etaje.

    In interiorul catedralei se afla mormantul lu Frederic al III-lea, realizat din marmura rosie. Coloanele inalte si suple sunt imodobite cu statui din marmura, iar altarul este o mare opera de arta ce dateaza de la jumatatea sec. XV. Catedrala mai este vestita si pentru catacombele sale, unde sunt expuse sarcofagele arhiepiscopilor, ale unor conducatorii dar si ale celor 15.000 de vienezi ce au murit la inceputul sec. XVIII.

    Ce pot sa spun ca nu mi-a placut in aceasta catedrala, a fost lipsa vitraliilor si mascarea acestui lucru prin niste fasii foarte mari de plastic colorat aplicat peste ferestrele inalte ale catedralei. Unii pareau incantati de efectul produs de acest decor; dar mie nu mi s-a parut ca ar fi la nivelul grandorii catedralei. Nu stiu sa spun daca era doar o solutie provizorie, pana la realizarea unor vitralii, sau asa va ramane mult timp, dar repet acest lucru nu mi-a placut. Apoi am remarcat lipsa bancilor tipice catedralelor catolice. In locul lor erau multe randuri de scaune, in totala neconcordanta cu stilul artistic incarcat al interiorului.

    Biserica Sf. Petru (Peterskirche)

    Am plecat mai departe, si dupa o mica sedinta de shoping la una din renumitele chocolaterii vieneze, am ajuns la Biserica Sf. Petru (Peterskirche) aflata in apropierea Monumentului Ciumei, in piata ce-i poarta numele. Asa cum este ea astazi, biserica dateaza de aproape trei sute de ani, dar prima atestare documentara este de la inceputul sec. XII. Cand a fost reconstruita, la fundatia ei, s-a descoprit un sit arheologic, care demonstra ca pe acel loc, s-a aflat o tabara militara romana. Dupa cumplita ciuma care a devastat orasul intre 1678 - 1680, imparatul Leopold I, a reconstruit biserica. Tot la cererea sa s-a ridicat si Monumentul Ciumei, o coloana statura in stil baroc. Cand a fost reconstruita biserica, multe din cladirile din jur, existau, asa ca, proiectul a fost o adevarata provocare, caci spatiul destinat era destul de mic.

    Biserica nu m-a impresionat deloc din exterior, dar odata intrata in ea, am descoperit o bogatie artistica deosebita, demna de un lacas de cult catolic. Intreg interiorul este placat in marmura de diferite culori si forme (pereti, coloane, arcade si altare) peste care se suprapun statui si decoratiuni din aur si aurite. La acestea, fresce si tablouri intr-o paleta coloristica calda, vin sa desavarseasca spectacolul de forma si culoare. Ce am remarcat este cupola acestei biserici, care nu este rotunda, asa cum se obisnuieste, ci ovala si atrage privile admirative nu doar datorita formei ci si datorita picturii deosebit de frumoasa. Amvonul aurit, este un elogiu adus Sfintei Treimi, iar in partea de sus are o frumoasa statuie a Maicii Domnului. In capela Sf. Mihail, intr-un sicriu din sticala se pot vedea moastele Sf. Benedict. Interiorul acestei biserici mi-a placut mai mult decat cel al Catedralei Sf. Stefan.

    Am continuat plimbarea prin centrul Vienei, trecand pe langa Burgtheater - Teatrul National arunchand chiar o privire in interior. Aceasta cladire impunatoare, a fost locul unde pe langa specatacole admirabil puse in scena, a fost locul unde s-au luat decizii importante privind viata culturala a orasului sau a imperiului. Ideea infiintari unui teatru nationala, ii apartine Imparateseiu Maria-Tereza, dar pentru inceput el a avut alt sediu. Acesta pe care l-am vazut eu, a fost ridicat intre 1874 - 1878 si va rog sa priviti fotografiile, sa vedeti ce pot face oameni iscusiti, in doar patru ani.

    Din fata teatrului, a fost suficient sa traversez bulevardul ca sa ajung in piata si in fata Primariei.

    Primaria - Rathaus

    Cladirea este o superba bijuterie arhitectonica gotica, cu cinci turnuri subtiri si bogat decorate, cu o simetrie perfecta ce pentru un neavizat, poate fi confundata cu o catedrala gotica. Constructia ei a durat unsprezece ani Turnul central are in varful sau o statuie inalta de peste 5.5 m. ce reprezinta un erou medieval. Statuia cantareste 650 kg, si pentru a nu fi miscata de vanturile puternice, este fixata cu ajutorul unui mecanism cu o bila, mecanism greu de 800 kg amplasat in turn. O copie a acestei statui este amplasat in parcul din fata, pentru cei ce nu o remarca pe cea originala, pe cladire. Pe cele patru laturi ale sale, turnul are patru ceasuri, care functioneaza intr-o concordanta perfecta.

    In fata primariei este o piata inconjurata pe doua laturi de un frumos parc. Aici, in fiecare iarna se desfasoara un al doilea targ de Craciun din oras, care atrage turisti din intreaga Europa. Desi este sediul central al administratiei municipale, cateva sali pot fi vizitate.

    In fata primariei, cand am ajuns eu acolo, era un concert in aer liber si zeci de corturi cu bere si mici completau atmosfera de sarbatoare.

    Parlamentul

    Ultimul obiecativ important care mi-a ramas in amintire din acest splendid oras, este Parlamentul Austriei. Se afla la cateva minute de mers pe jos, de Primarie, ocolind sau taind parcul acesteia. Desi este cea mai recenta constructie de pe Ringstrasse, cladirea in stil grecesc, a fost ridicata intre 1874- 1884 special pentru acest scop. Arhitectul cladirii, este cel care a proiectat si fantana din fata sa, Fantana Atena. Stilul nu a fost la intamplare ales, caci se stie ca in antichitate, Grecia a fost leaganul (si model pentru multi) democratiei.

    Am fi dorit sa mai stam macar o ora in parcul de langa Primarie, sau la o tersa sa mancam, ceva, dar nori negri si stropi reci de ploaie, ne-au alungat. Sper ca alta data sa am parte de o vreme mult mai buna, caci este o incantare sa te plimbi prin acest oras superb.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 06.07.11 21:29:49
    Validat / Publicat: 06.07.11 22:55:06
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4990 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Austria - Viena - Opera de Stat (Wiener Staatsoper)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [06.07.11 22:51:25]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

    Dragoș_MD
    [07.07.11 00:04:54]
    »

    După ce ai scris aici, io cum să vin şi să povestesc plimbarea mea prin exact aceleaşi locuri? (iar dacă mă iau după "gluma" cu norii negri, poate chiar în aceeaşi zi)...

    Da' las' (nu serialul!) că văd io cum fac...

    magdalena
    [07.07.11 12:38:57]
    »

    Biserica Sf. Petru mi s-a parut cea mai bogata in decoruri din cate am vazut si poate ca nu gresesc daca spun ca pare o biserica opulenta. Mie mi s-a parut ca seamana cu un palat, poate unde datorita faptului ca arhitectul care a proiectat-o a realizat si Palatul Belvedere.

    In acelasi timp, datorita statuilor si grupurilor statuare realizate atat de frumos, poate rivaliza cu un adevarat muzeu de gen.

    Imagini care m-au impresionat in interiorul catedralei, am surprins si eu aici: click aici

    sandrutza21
    [30.10.11 09:34:34]
    »

    sunt perfect de acord cu tine!! foarte reusit rewiev-ul!!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    magdalena, sandrutza21
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058143138885498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1