ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 4 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 17 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Obiective turistice inedite ale Genevei

TIPĂREȘTE

Sediul ONU

Ca sediul ONU de la Geneva poate fi vizitat, am aflat, cu surprindere, de la sotul meu, care vazuse Geneva cu o luna in urma... La indemnul lui, in prima zi de sejur acolo, primul pe lista obiectivelor turistice a fost Sediul ONU.

Ultimul tur cu ghid fiind cel de la ora 16, ne-am grabit catre locul in care se afla institutia... intrarea este una somptuoasa... in fata, o piata cu fantani arteziene ce tasnesc, in coloane racoritoare si jucause, chiar din asfalt.

Un alt element de decor inedit e un scaun urias, cu numai trei picioare... e vorba poate de ideea de echilibru... sau poate e un simbol al luptei impotriva minelor antipersonal.

Apropo de echilibru, ONU e cea mai importanta organizatie mondiala, cu 191 de state mem si are aceasta menire, deloc usoara... aceea de a mentine un echilibru... Piata se numeste Places des Nations si poti ajunge acolo cu o semedenie de autobuze... e situata intre centru si aeroport, de aceea am ajuns acolo cu autobuzul nr 10.

Cateva zeci de steaguri nationale sunt ridicate in fata portii... este insa intrarea oficiala... cea pe care intra vizitatorii se afla mai departe, ocolind prin stanga, la aproape un km distanta...

Ocolim curtea ONU si din pura intamplare, gasim Muzeul Ceramicei si Sticlei, pe care ne propunem sa il vizitam a doua zi... mai incolo o statuie din bronz a lui Ghandi... si uite-asa, incet, incet parcurgem distanta pana la poarta secundara de acces.

Gasim intr-un final intrarea... nu e la fel de grandioasa, dar e impunatoare. E necesar sa trecem prin filtrele de securitate, unde ne sunt scanate bagajele. Ajungem in zona in care se plateste... costa doar 12 franci elvetieni pentru adulti, vreo 8 pentru elevi si studenti. Fiica-mii i se face chiar o legitimatie cu poza... e tare incantata, chiar daca pe legitimatie scrie cu litere mari de tot... V... de la vizitator... sau de VIP< cum completeaza ea, cu umor.

Suntem indrumati catre o alta cladire unde incepe in curand turul cu ghid in limba engleza... abia apucam sa luam o sticla de apa de la tonomat. Cladirea nu impresioneaza prin nimic, are o infatisare neutra, un amestec de otel si sticla pe care il au mai toate cladirile de birouri de pe planeta. Ma asteptam la ceva mult mai spectaculos... dar realitatea de la fata locului ma contrazice. Cuvantul de ordine e sobrietatea...

Ghidul ne aduna si se prezinta, dupa care ne inmaneaza niste snururi lungi, portocalii, sfatuindu-ne sa le purtam pe tot parcursul vizitei. Ne explica faptul ca aceasta culoare e rezervata vizitatorilor... delegatii si functionarii ONU au ecusoane si snururi de alte culori. Incepem turul ghidat cu cateva cuvinte despre sediul Organizatiei Natiunilor Unite.

Este o donatie a lui Woodrow Wilson, al 28-lea presedinte al USA, care, in schimbul generozitatii sale nu a avut decat doua pretentii, destul de originale. Prima cerinta a fost aceea de a fie inmormantat in curtea organizatiei, cea de-a doua, sa nu ii fie alungati de acolo paunii ce populau parcul in cursul vietii sale. Ambele doleante au fost indeplinite, astfel incat, pe peluza de pe malul vestic al Lacului Leman.

Cum era de asteptat, sediul Onu de la Geneva are in componenta sa mai multe cladiri... o pasarela de sticla le uneste pedoua dintre ele. Coridoare largi, pavate cu marmura, coloane inalte de granit. Ajungem, dupa un traseu destul de intortocheat, in sala Consiliului de Securitate. Dupa spusele ghidului, e sala in care se discuta conflictele. Sala e superb decorata cu picturi alegorice imense donate de Spania, ce ocupa trei din cei patru pereti de dimensiuni impresionante. Fiecare pictura in parte are o simbolistica aparte... una infatiseaza progresul tehnologic de-a lungul timpului, alta reflecta ororile razboiului. In mijlocul salii ce are forma unui amfiteatru, se afla, asezate in ordine alfabetica, cateva zeci de masute cu scaune. Sunt locurile pe care le ocupa reprezentantii fiecarei tari membra a acestui consiliu... Mobilierul este simplu si sobru, iar scaunul presedintelui este doar o idee mai mare decat celelalte... Ghidul ne explica de pe lateral sunt doua usi pe care se intra in sala de consiliu... Noi am intrat pe o a treia, situata sus, si ne-am asezat in scaunele de la “galerie”, destinate presei. Explicatia existentei celor doua usi e simpla... in caz de conflict, de regula cele doua parti beligerante nu doresc sa iasa pe aceeasi usa... asa ca in cazul in care negocierile de pace esueaza, fiecare se retrage pe usa pe care a venit... Cumva cam ca la gradinita... glumeste ghidul. Ne luam ramas bun de la Sala care a vazut atatea de lungul anilor si ne intoarcem, prin coridorul de sticla spre cladirea de unde am venit... prilej pentru a admira gradina si lacul.

Pe hol gasim cateva standuri ce comercializeaza carti in domeniul dreptului muncii... intr-o sala se tine o conferita pe acesta tema... ii vedem pe participantii la conferinta intrand in sala... sunt africani in haine colorate, indieni cu turbane, asiatici cu tunici sobre... de fapt asta inseamna ONU...

Asistam la o astfel de confrinta cateva sali mai incolo... stam cuminti in loja presei si ascultam in casti ce se vorbeste... e intocmai ca la televizor... cineva vorbeste, sala asculta si apoi se supune la vot... tocmai s-a votat o rezolutie...

Nu poate sa nu te miste faptul ca asisti la un vot ce maine va fi istorie. Ghidul ne explica faptul ca aici, la Geneva, e sediul Secretariatului ONU. aici sunt numai 5000 de functionari... Organizatia propriu-zisa isi are sediiile principale la New York si...

Vizita s-a terminat... ni se strang snururile portocalii si ghidul isi ia ramas bun de la noi, pornind grabit catre iesire... e ora 17, ora oficiala de inchidere...

Ne luam ramas bun de la ONU, plecand catre o alta organizatie cu rezonanta profunda in lumea organizatiilor mondiale... Crucea Rosie.

Muzeul Crucii Rosii

Organizatia Mondiala a Crucii Rosii isi are sediul in imediata vecinatate a ONU... e practic vis a vis de intrarea pentru vizitatori a ONU.

Muzeul este unul modern, structurat pe doua nivele... la parter se afla receptia, o sala de conferinte, magazinul de suveniruri si un mic bistrou-restaurant. La subsol se afla muzeul propriu-zis, un muzeu extrem de interesant. Taxa de vizitare-10 franci elvetieni pt adulti, 5 pentru copii, elevi si studenti.

E istoria ilustrata a Crucii Rosii, de la infiintarea sa, dupa batalia de la Solferino, din 1859, pana in prezent.

Sunt prezentate exponante unice, precum tratatul original de infiintare a Crucii Rosii Internationale... primele serigi si prafuri cu care erau tratati bolnavii... in secolul al XIX-lea. Sute de mii de fise ale prizonierilor din primul si al doilea razboi mondial care au beneficiat de ajutorul organizatiei... nume germane, franceze, italiene... marturii ale trecutului mai mult sau mai putin indepartat.

Intr-un colt se detaseaza cateva obiecte ciudate... sunt confectionate din resturi (foite de tigari, capace, resturi textile), de prizonierii din lagare... unele sunt de-a dreptul remarcabile prin ingeniozitate si executie... e pur si simplu arta in conditii extreme.

Deosebit de educative sunt o serie de filme ce ruleaza pe ecranele unor sali de cinematograf in miniatura. De la batalia de la Solfrino pana la cel de-al doilea razboi mondial este prezentat rolul celor ce au facut parte activa din Crucea (si Semiluna) Rosie.

Inceputurie Crucii Rosii sunt legate de destinul unui elvetian, Henri Dunant, care trecand pe langa campul de batalie presarat cu 40.000 de morti, ingrozit de suferinta ranittilor ce erau lasti pana atunci sa piara in locul respectiv, salveaza o mare parte dintre acestia, ingrijindu-i intr-o biserica in apropiere.

A fost doar inceputul unei idei, doar samburele actiunii ce va cuprinde in curand intreaga planeta, depasind granitele Europei si trecand oceanul catre proaspat eliberata America.

Milioane de raniti ridicati de pe campul de batalie, milioane de scrisori si de pachet trimise catre prizonierii de razboi... o munca titanica a sute de mii de voluntari anonimi. E o evocare a celor ce au pus mai presus de toate omenia si au reusit sa salveze vieti... uneori sfidand glasul propriului instinct de conservare.

Doua scene ma infioara cand ruleaza pe ecranul din una dintre salile de cinematograf improvizate... e batalia de la Stalingrad... prin zapada inalta de peste un metru, literalmente printre gloantele ce suiera in toate partile, o rusoaica imbracata intr-un palton lung si negru, cu o banderola cu crucea rosie pe brat, taraste cu disperare un ranit... Abia reuseste sa il miste cativa centimetri si e nevoit sa se opreasca... e mult prea greu pentru ea, in mod evident. Dar nu renunta, se incordeaza cade in genunchi, si iar se ridica... e imaginea insa a perseverentei si a indarjirii.

O alta imagine imi strange inima ca intr-o menghina... un copilas mic, mic de tot, abia are 2-3 ani, infofolit intr-o broboada mare, tremura si plange cu disperarea cu care numai copiii pot plange... tremura atat de tare incat hainele sar, literalmente de pe el... Deodata, cineva il ia in brate ca sa-l consoleze... e un alt copil, doar cu doua degete mai mare decat el... scena se petrece intr-un cort cu insemnele Crucii Rosii...

Nu credeam ca o sa plang intr-un muzeu... si totusi aici am facut-o... am lasat sa cada o lacrima pentru suferinta celor fara de aparare... si pentru generozitatea unor oameni ce nu au cautat gloria.

O sa credeti poate ca acum, aceasta organizatie este anacronica... ca si-a dovedit utilitatea in alte timpuri. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa... chiar si acum Crucea Rosie isi face simtita prezenta in zone calamitate sau de conflict... Mersul pe o saltea speciiala te ajuta sa intelegi cat de dificil este sa paseasca prin noroiul adanc cei ce locuiesc in zone inundate... pe un perete intreg sunt fotografii ale orfanilor din Africa, victime ale actualelor conflicte interne.

Parasim acest loc impresionant, cu o puternica incarcatura emotionala, coplesite de atatea dovezi de umanitarism cum nu am vazut nicicand... nu poti sa nu te inclini, admirativ, in fata acestui simbol absolut al generozitatii umane, numi Crucea Rosie...


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 06.07.11 12:31:17
Validat / Publicat: 06.07.11 13:40:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ELVEȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sediul Onu-intrarea oficiala in plan secund,
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.07.11 13:43:22]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie...

balasa violeta
[06.07.11 18:11:03]
»

Cu multi ani in urma am plans si eu intr-un muzeu si intr-o biserica. Coincidenta a facut ca tot in Stalingrad (Leningrad respectiv Sankt Petersburg). Am vizitat cartierul Smolensk, exact locul aprigilor lupte. Un cartier frumos, cu o arhitectura deosebita si fiecare cladire avea o poveste trista. Dupa vizita, cca. o ora am vizionat cam ce s-a intamplat, un documentar despre fapte greu de catalogat.

A doua oara am plans tot in acest oras, in catedrala Sfantul Petru. M-am apropiat de altar si intr-o icoana imensa care-l infatisa pe Isus rastignit, m-am dat cativa pasi in spate pentru ca am crezut ca picaturile de sange cad pe mine. Aveam 26 de ani si la aceasta varsta nu dadeam prea usor drumul la lacrimi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviadavidescuAUTOR REVIEW
[06.07.11 21:15:11]
»

@balasa violeta,

Am plans in Muzeul Crucii Rosii pentru care fiecare obiect avea o incarcatura emotionala aparte... fiecare centimentru patrat de expozitie insemna un destin... sau mii de destine comune. Te coplesa, fara sa vrei, universul acela de sange, lacrimi si durere... Sunt lucruri pe care nu le-a trait generatia nostra, dar cu care nu poti sa nu intri in rezonanta.

Multumesc pentru feed-back... sunt convinsa ca intr-un astfel de muzeu nu plang doar ochii, ci si inima...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, liviadavidescu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geneva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04839301109314 sec
    ecranul dvs: 1 x 1