19611 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Roma

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.06.2011
DE
Avatar mariana.olaru
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 06.04.10
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Propunere pentru un posibil traseu turistic de o zi în Roma


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
  bere gratis - vacanta la roma

  Scriind despre Roma, orașul celor șapte coline, cetatea eternă, caput mundi, au curs la propriu râuri de cerneală, pastă sau orice altceva s-ar mai preta la tipărire. Și tot nu s-a scris totul, nu s-au epuizat cuvintele pentru a o descrie și nici epitetele spre a-i reda frumusețea, măreția și armonia. Cred de altfel că un astfel de demers este o utopie sortită din start eșecului, căci totdeauna Roma va descoperi fiecăruia dintre cei care îi trec pragul, ceva ce-i va încânta amintirile și-i va da imbold spre a scrie despre ele. Prin tot ceea ce dezvăluie călătorului, Roma este ca o monedă (firește de aur) cu două fețe, pentru că nicăieri în lume nu poți pipăi mai bine istoria încă de la începuturile ei și nu poți evalua evoluția civilizației omenești decât aici, trecându-ți pașii pe urmele împăraților și a papilor, apoi bucurându-te de ofertele modernității la vreo terasă din vecinătatea marilor lor capodopere de artă.

  Vechi și totuși veșnic nou, nou dar cu rădăcini în vremuri de demult, cunoscut sau inedit, banal sau spectaculos, tandru sau vulcanic, orașul este gata în orice moment să ți se descopere într-o nouă imagine. Poate de aceea se spune că e imposibil să cunoști Roma în totalitate, chiar dacă dedici acestui demers timp mai îndelungat. Nici măcar localnicii nu se pot lăuda că-și cunosc orașul pe de-a-ntregul și nu e de mirare că cerând informații unui italian trecător, vei fi sfătuit cu bunăvoință să te adresezi unui punct de informații turistice, căci dânsul nu prea e în cunoștință de cauză.

  Ei bine, în aceste circumstanțe am descoperit și eu Roma, câte puțin în fiecare dintre cele trei vizite pe care am avut șansa să le fac în cetatea eternă. Și de fiecare dată, s-a întâmplat (din cauze independente de voința mea) să petrec în Roma, fără Vatican, doar câte o zi!

  Ce se poate face într-o singură zi în Roma? Conștient fiind de câte sunt de văzut acolo, vei putea gândi că e posibil să te bucuri doar de căteva ”firimituri” de la masa bucatelor turistice. ”Roma n-a fost clădită într-o singură zi”, spune un vechi proverb italienesc. În consecință, cum aș putea eu s-o cunosc doar într-o zi? !

  Și chiar dacă într-adevăr acest lucru e cu neputință, nu e mai puțin adevărat că o singură zi la Roma poate fi suficientă pentru a-i cunoaște principalele atracții turistice. Și asta doar mergând pe jos, fără a cheltui niciun ban pe mijloace de transport sau pe bilete de intrare la obiectivele de pe traseu. Am descoperit această oportunitate în cursul ultimei mele escapade la Roma și trebuie să mărturisesc că meritul în alegerea acestui traseu aparține aceleași doamne ghid despre care am povestit în review-ul despre Maribor.

  Vizita de o zi la Roma a debutat într-o dimineață senină și calmă de octombrie cu temperatură optimă pentru a porni la drum. Și dacă ”toate drumurile duc la Roma”, nu e mai puțin adevărat că în Roma toate drumurile duc la... Grande Stazione Termini! Acolo am ajuns și noi după ce am plecat de la hotelul ce ne găzduia, undeva la periferia nordică a Romei. O parte din drum am folosit rețeaua feroviară metropolitană, iar ultima parte am parcurs-o cu metroul. Întregul traseu l-am străbătut în baza aceluiași bilet ”metrebus” (BIT) cu preț unic 1 Euro, valabil în decurs de 75 minute consecutive pentru un număr nelimitat de călătorii, cu condiția să nu părăsești stațiiile subterane. Aici ar fi de spus că pentru cei care dedică Romei cel puțin trei zile, o opțiune demnă de interes este procurarea unui card ”Roma Pass”, care pe lângă multiple facilități de acces în obiectivele de vizitare, asigură beneficiarilor și dreptul de folosință gratuită a rețelei de transport în comun, pentru un număr nelimitat de călătorii. La data vizitei noastre, costul cardului era de 25 euro.

  Era ora 9,00 când am debarcat în Stazioni Termini. De aici, traseul nostru a fost parcurs pe jos, cu oprire mai lungă sau mai scurtă la fiecare din obiectivele turistice întâlnite în cale. Permiteți-mi așadar să rememorez acest drum în ordine cronologică și spațială, întocmai cum l-a parcurs grupul nostru. Apreciez că este un traseu perfect pentru a servi ca model celor care poposind doar pentru o zi la Roma vor să facă cunoștință cu cele mai reprezentative repere turistice ale cetății eterne. În plus, foarte utilă pentru urmărirea traseului mi se pare a fi o hartă a Romei, procurabilă de la orice hotel, punct de informare sau agenție turistică.

  Și acum să pornim la drum!

  -străbatem Piazza del Cinquecento, lăsând în urmă Grande Stazione Termini – gara centrală a Romei. Ne îndreptăm pe Vialle Einaudi spre Piazza della Republica, depășind în trecere Termele lui Dioclezian. Băile se pot vizita, dar noi nu ne-am oprit decât în marea piață semicirculară mărginită de două șiruri simetrice de clădiri impunătoare. Admirăm în centrul pieții Fântâna naiadelor (Fontana delle Naiadi) , un ansamblu de fântâni arteziene și statui de bronz imaginat de Mario Rutelli, iar în extremitatea vestică clădirea din cărămidă roșie a bisericii Santa Maria degli Angeli, ridicată pe ruinele Termelor lui Dioclezian în baza planurilor arhitecturale ale lui Michelangelo. Bineînțeles că biserica este deschisă publicului, dar noi ne-am mărginit a o privi doar din exterior.

  -părăsim Piazza delle Republica printre cele două grupuri simetrice și identice de clădiri. Parcurgem Via Nazionale până la intersecția cu Via del Agostino Depretris. În capătul acestei frumoase străzi, umbrite de siluetele unor clădiri impunătoare cu aer de palate renascentiste, se deschide Piazza Esquillino, dominată de la înălțimea dealului omonim de clădirea impunătoare a bazilicii Santa Maria Maggiore, una dintre cele patru biserici majore (proprietate papală din afara Vaticanului). Este apreciată ca fiind cea mai mare și mai frumoasă dintre cele 26 de biserici ale Romei dedicate Fecioarei Maria. Se cuvine deci a o cunoaște mai îndeaproape. Accesăm intrarea dinspre Piazza Santa Maria Maggiore, în mijlocul căreia veghează coloana dedicată păcii divine (Collona della Pace) . La intrare ne întâmpină statuia de bronz a regelui spaniol Filip al IV-lea, sponsor important al așezământului.

  Pentru mine, reîntâlnirea cu această minunată bijuterie de arhitectură bizantină a fost una dintre cele mai emoționante. O mai văzusem cu câțiva ani în urmă, dar atunci nimerisem chiar în timpul serviciului divin, era cu neputință să o cercetez și să-i apreciez valoarea. Acum, în ciuda faptului că în interior predomină semiobscuritatea, am putut să explorez în voie întreagul naos central, mărginit de două șiruri de coloane ionice grațioase în spatele cărora se deschid intrările spre cele două nave laterale simetrice. Cu adevărat unice și impresionante sunt mozaicurile de pe podea (autor Jacopo Toritti) și casetele aurite de pe plafon (proiect al lui Giuliano da Sangallo). În fundal se zărește altarul principal, sub un baldachin impozant, iar în fața lui cripta relicvelor (Sacra Culla) , botezată ”mărturisirea”, unde sunt adăpostite o serie de artefacte sfinte, între care și fragmente din Crucea Răstignirii. Cripta este vegheată de statuia papei Pius al IX-lea, cel care a adus aici fragmentele Sfintei Cruci.

  Pe partea stângă a naosului se pătrunde în Capela Paulină unde se săvârșește de regulă serviciul divin în afara celor oficiate ocazional de papă. Altarul său este străjuit din înălțime de icoana făcătoarea de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub denumirea de Salus Populi Romani, cea care dăruiește sănătate. Capela este minunat decorată și într-una din picturile sale murale este imortalizată și minunea zăpezii, cea care a fost ”izvorul” acestei construcții: se spune că Fecioara Maria i-a cerut în vis papei Liberius să înalțe o biserică chiar pe acest loc. Spre a se încredința că visul nu a fost un vis oarecare, papa i-a cerut Sfintei Fecioare să-l binecuvânteze cu o minune. Și minunea a venit când în plină vară, la 15 august (după unii ar fi vorba de data de 4 august) 352 d. Hr. , zăpada a acoperit dealul Esquillino. De atunci, această zi a devenit zi de hram și este sărbătorită în fiecare an cu mare fast, prin participarea a însuși papei.

  Pe partea dreaptă a navei, la fel de strălucitoare este Capela Sixtină, care adăpostește mormântul monumental al papei Sixtus al V-lea. Afară, alături de intrare, descoperim și mormântul lui Bernini, artistul care a rămas în istorie ca fiind autorul conceptului arhitectural al Pieții San Pietro din Vatican.

  Vizităm în fugă de această dată, baptiserul și muzeul, apoi părăsim basilica Santa Maria Maggiore. Va rămâne desigur un reper memorabil al vizitei noastre.

  - pornim pe Via Cavour spre următorul obiectiv: basilica San Pietro in Vincoli. Nu este la fel de impozantă ca surata sa dedicată Sfintei Fecioare, dar ca plan arhitectonic sunt destul de asemănătoare: nava centrală este mărginită de coloane de marmură unite în calotă, iar altarul central este protejat de același tip de baldachin din lemn frumos sculptat. Plafonul însă nu mai conține casete, ci este acoperit de un medalion central pictat cu scene biblice, iar podeaua de marmură albă, șlefuită până la strălucire, este lipsită de orice desen. Deși decorația este mai sobră și în culori mai neutre, măreția bazilicii nu e cu nimic știrbită. Chiar dacă și aici stăpânește penumbra care te îndeamnă la meditație vecină cu somnul, câteva repere insolite atrag atenția vizitatorului fără pretenții de pelerin: unul este cripta de sub altar care adăpostește lanțurile cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru atunci când a fost întemnițat, se spune, din porunca lui Nero. Autenticitatea relicvelor nu a fost niciodată dovedită, dar adorarea lor de către credincioși se face cu sinceritate, poate și pentru faptul că izvoarelor istorice atestă că aceste lanțuri au fost recuperate de împărăteasa Eudoxia. Al doilea reper care ne stârnește interesul este statuia originală a lui Michelangelo, capodoperă finalizată în 1515 și care îl înfățișează pe Moise. Este amplasată aproape de altar, în partea dreaptă a naosului, în mijlocul Mausoleului lui Iulius al II-lea, un ansamblu de sculpturi cu alură de monument funerar. Pentru a-l admira întru-totul, e nevoie să introduci o monedă de 1 euro în locașul unei mașinării alăturate, pentru ca întreaga scenă să fie inundată de lumină și să fie pusă în valoare cu toate detaliile.

  Părăsim bazilica Sfântului Petru și ne oprim timp de câteva minute în josul scărilor exterioare, în fața unui chioșc de ziare și reviste: este (după spusele ghidei) singurul loc din Roma, unde se poate cumpăra cu doar 5 euro ediția tipărită în limba română a albumului ”Roma și Vaticanul”.

  - depășim Universitatea degli Studi di Roma ”La Sapienza” și facem un popas în imediata apropiere, la un mic pub, obișnuit se pare cu turiștii români: ghida și noi toți suntem salutați cu bucurie, nu pentru că suntem români, ci pentru că e rost firește de vânzare bună. Și așa a și fost: fiecare a comandat câte ceva, fie sandvișuri, fie paste, fie pizza, fie cafea, bere sau doar răcoritoare, la prețuri foarte, foarte îmbietoare (2-10 euro) !

  - în sfârșit, goliți, dar și plini :), pornim mai departe, îndreptându-ne către Colosseum. Coborâm pe Via Cremona, pe lângă Parco Traiano, până la ruinele Domus Aurea, fosta casă de aur a împăratului Nero. Cei amatori de povești insolite și în mare parte adevărate despre obiceiurile, excesele și viața legendarului împărat nebun pot vizita Domus Aurea și pot explora ce a mai rămas din decorul vechiului palat. Pentru noi însă, mai important era Colosseumul, către care ne-am grăbit mergând pe Via Terme di Tito, o stradă mărginită pe ambele părți de ruine antice.

  -zărim de departe imaginea ”amfiteatrului flavian”, denumire sub care Colosseumul era cunoscut la început, dat fiind că piatra de temelie i-a fost pusă de împăratului Vespasian, întemeietorul dinastiei flaviene. Vespasian nu a apucat să-și vadă capodopera terminată, căci a murit înaintea finalizării construcției, astfel că amfiteatrul a fost inclus în parcul lui Nero și desăvârșit de către acesta. Statuia Colossus aflată cândva tot acolo, înfățițându-l pe Nero în ipostază de zeu cu înălțimea de 36 m, a dat și denumirea sub care amfiteatrul este cunoscut azi. Colosseumul a fost și a rămas o construcție emblematică nu numai pentru Roma, ci pentru întreaga umanitate. Este amfiteatrul cel mai bine păstrat din vremea antichității și făcând abstracție de rostul său ca scenă a spectacolului udat cu sânge ” pâine și circ”, reprezintă o culme a geniului uman, prin inovațiile tehnice și arhitectonice pe care le-a consacrat.

  O vizită în arena gladiatorilor de la Colosseum costă 10 euro. Dat fiind că-l mai văzusem în prima mea vizită la Roma, dar mai ales pentru că procurarea biletelor însemna așteptare de vreo oră la coadă, eu am preferat să rămân în afara zidurilor și să explorez zona din jur. Mai puțin de jumătate dintre componenții grupului nostru au ales să viziteze arena, așa că am avut răgaz timp de o oră și jumătate pentru propriul meu program.

  -Mai întâi, am poposit lângă zidurile Arcului lui Constantin (Arco di Costantino), aflat în proxima vecinătate a Colosseumului. Este un arc triumfal cu trei arcade, ridicat spre comemorarea victoriei împăratului Constantin asupra lui Maxențiu în bătălia de la Ponte Milvio, victorie prevestită împăratului prin apariția pe cer a crucii martiriului. Cum știți probabil, semnul divin a fost atât de relevant pentru Constantin, încât l-a determinat să proclame creștinismul drept religie de stat în Imperiul Roman.

  Arcul îmbină în arhitectura sa o mulțime de elemente de decor împrumutate de la alte construcții, între care și patru statui ale unor daci învinși într-un război care nu avea nicio legătură cu luptele purtate de Constantin. Care e rostul amplasării lor acolo, dacă e doar o întâmplare de conjunctură sau o idee bine gândită, nu știe nimeni, dar pentru mine, întâlnirea cu replica în piatră a strămoșilor noștri a fost o experiență emoționantă. Privind spre ei, cugetam cum că nu puteau să fi fost niște oameni obișnuiți, căci doar cei merituoși sunt demni de a fi imortalizați astfel pentru eternitate. Reveria mea a fost curmată în cele din urmă de mulțimea gălăgioasă a vânzătorilor ambulanți de origine indo-africană, care agasează fără odihnă grupurile de turiști. Și zău dacă le poți face față altfel decât părăsind zona! Așa că, nefiind interesată de achiziționarea umbrelelor, genților, mărgelelor, gumei de mestecat, ilustratelor și a altor mărfuri de doi bani, am pornit într-o scurtă plimbare pe Via di San Gregorio, până la Piazza di Porta Capena. Acest bulevard antic arată, cred, ca pe vremea împăraților romani: drept, pavat încă cu piatră cubică, mărginit de chiparoși, pini și măslini, ruine, și de ce nu, umbre nevăzute ale trecutului, încât cu ușurință ți-l poți imagina plin de cvadrigi în goană, soldați romani în uniforme colorate precum cei ce pozeză lângă Colosseum, senatori în robe albe și patriciene cu coafuri complicate….

  -Mergând pe partea stângă la dus, am trecut pe lângă bisericile Santi Giovanni e Paolo și San Gregorio Magno, pe care n-am îndrăznit să le vizitez interior, temându-mă de o criză de timp. Dincolo de Piazza di Porta Capena, un alt obiectiv turistic important pe care îl văzusem cu prilejul unei vizite anterioare, Circo Massimo, își aștepta oaspeții. Eu însă m-am întors la Colosseum mergând pe partea dreaptă a Viei di San Gregorio și admirând în trecere zona ruinelor Palatino. Tocmai la timp, căci colegii noștri care vizitaseră amfiteatrul începuseră deja să reîntregească grupul. De la ei am aflat despre unul din avantajele cardului Roma Pass: poseseorii acestor carduri puteau vizita și subsolul Colosseumului, ceea ce nu era posibil pentru turiștii cu bilete obișnuite de 10 euro. La vremea când eu însămi vizitasem arena, nu existau ”privilegii” de niciun fel: accesul în subsol era restricționat pentru toți turiștii.

  - Părăsim zona Colosseumului și o apucăm pe Via dei Fori Imperiali, de-a lungul unui zid antic pe care sunt reproduse hărțile Imperiului Roman de la începuturile lui și până la cădere. Bineînțeles că ne-am oprit cu toții în fața hărții care includea în hotarele marelui imperiu și Dacia noastră. O mică lecție de istorie și o mică întoarcere în timp la originile poporului român….

  -Ajungem curând în zona Forumului Roman (Foro Romano), o zonă de ruine antice, resturi din construcțiile strălucitoare ce formau cea mai mare piață civilă a orașului: temple, palate, biserici, monumente, străzi. Facem câteva scurte popasuri de-a lungul Forumului și identificăm cu ajutorul ghidei cîteva din construcțiile reprezentative: basilica lui Maxențiu, Templul lui Antonius și a Faustinei, Arcul lui Titus, Templul lui Castor și Polux, casa Vestalelor, Curia, Arcul lui Septimius Sever, Templul lui Saturn. Pentru cei care nu se tem că vor avea de furcă cu …timpul, aici este locul unde pot explora autenticele ruine romane, căci situl, ca și toate celelalte, este deschis vizitării.

  -În capătul nord –vestic al Viei dei Fori Imperiali ne oprim în Piazza del Foro Traiano. Două biserici impozante străjuiesc extremitățile deschise ale pieții: Santa Maria di Loretto, proiectată de Antonio da Sangallo și Biserica Sfântului Nume al Mariei – Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano (în Roma mai există o biserică omonimă pe Via Latina). Deși nu le-am vizitat, ghida ne-a asigurat că ambele merită să fie văzute, căci expun adevărate comori de artă.

  -Peste drum de cele două biserici se deschid privirii ruinele din Foro Traiano (Forumul lui Traian) . Știam deja că a fost proiectat de același genial Apollodorus din Damasc, care a semnat și arhitectura podului peste Dunăre de la Drobeta-Turnu Severin. Atenția tuturor este captată, cum altfel, de Columna lui Traian, aflată chiar în margine: ea ne vorbește fără cuvinte despre istoria noastră și despre faptul că parcă suntem mereu sortiți a fi cuceriți, în ciuda bravurii legendare. Coloana spiralată ce povestește despre eroii învinși ai neamului nostru, pare mai degrabă un monument închinat curajului lor care iată, i-a făcut nemuritori.

  -Nu zăbovim prea mult timp lângă Columna lui Traian, căci o mai văzusem într-o vizită fulger și-n seara precedentă, iluminată feeric și parcă mai frumoasă decât în lumina orbitoare a soarelui. Traversăm Piazza Venezia prin fața Monumentului lui Vittorio Emanuele II, primul rege al Italiei unificate, admirând din această perspectivă imensa piață considerată inima Romei, pentru că aici este punctul de confluență al celor mai importante artere rutiere ale orașului: Via del Corso, Via Quattro Novembre, Via del Plebiscito, Corso Vittorio Emanuele și Via dei Fori Imperiali.

  Piazza Venezia este mărginită de clădiri impunătoare, adevărate palate. Dintre ele se distinge Palazzo Venezia, capodoperă renascentistă atribuită lui Leon Battista Alberti, a cărui istorie a fost deosebit de tumultoasă, fiind pe rând reședință papală, ambasadă a Republicii Venezia, sediu al administrației franceze îm perioada ocupației napoleniene, sediul guvernului fascist al lui Mussolini. În prezent, aici ființează un interesant muzeu cu colecții unice de tapițerii, arme, porțelanuri, podoabe și obiecte de uz casnic confecționate din aur și argint.

  Monumentul lui Vittorio Emanuele II ne este și el prezentat de ghidă într-o scurtă descriere, doar atât cât să înțelegem ce semnifică cele două havuzuri laterale (Marea Tireniană-la dreapta și Marea Adriatică-la stânga), Postamentul statuii ecvestre a lui Vittorio Emanuele II, decorat cu sculpturi simbolizând cele mai importante orașe ale Italiei, imensa colonadă din fundal încununată cu două atelaje de bronz imaginând Victoriile Înaripate și, în sfârșit, Altarul Națiunii, mausoleul eroului necunoscut.

  Piața Venezia are de asemenea un aer deosebit de pitoresc după lăsarea serii, când toate clădirile din jur sunt scăldate în lumina reflectoarelor.

  -Ocolim Monumentul lui Vittorio Emanuele II și pătrundem pe Via del Teatro Marcellio. Trecem de impunătoarele trepte ce duc spre biserica Santa Maria in Aracoeli, ea însăși un important obiectiv turistric datând din secolul 6 și după nici douăzeci de metri ne aflăm în josul scării ce urcă pe dealul Capitoliului. Cunoscută sub numele de Cordonata, această scară cu trepte largi, decorată cu statui din granit înfățișând lei în viziune estetică egipteană, încununată la nivelul superior, pe dreapta și pe stânga, de statuile legendarilor frați Castor și Polux, ne conduce în Piazza del Campidoglio . Aici a fost și în parte a rămas centrul politic al Romei. Forma actuală a pieței și arhitectura clădirilor ce o înconjoară se datorează viziunii lui Michelangelo, deși proiectul inițial nu a fost respectat 100%.

  Ghida ne face cunoștință cu cele mai împortante repere ale Pieței Campidoglio: în centru - copia statuii ecvestre a împăratului Marcus Aurelius (originalul se află alături, în Palazzo Nuovo), în față - Palazzo Senatorio, actuala primărie a Romei, la stânga -Palazzo Nuovo, unul dintre Muzeele Capitoline, care găzduiește importante colecții de sculptură clasică, iar la dreapta -Palazzo dei Conservatori. Făcând și el parte din elita Muzeelor Capitoline, acest palat adăpostește printre multe alte comori de artă, și statuia originală a lupoaicei alăptându-i pe Romulus și Remus.

  Apoi binevoitoarea doamnă ne conduce lateral, undeva în partea stângă a Palatului Senatorial, o zonă de belvedere despre care domnia sa ne asigură că puțini turiști au cunoștință: e un fel de terasă amplă care ne prilejuiește în prim plan o întâlnire neașteptată cu copia statuii lupoaicei capitoline, expusă sus, pe o coloană antică, iar în plan mai îndepărtat, cu încântătoarea panoramă a Forumului Roman, văzută de la înălțimea dealului Capitoliului. Cât de ușoară ne-a fost de data asta identificarea principalelor construcții care cândva făceau fala capitalei lumii, iar acum ne vorbesc din ruine despre strălucita civilizație romană!

  -părăsim Campidoglio și ne îndreptăm pe Via d'Aracoeli spre Corso Vittorio Emanuele II. În drum, facem un popas de 10 minute la Chiesa del Gesu, biserica mamă a ordinului iezuit, o construcție pe cât de obișnuită pe exterior, pe atât de specială și copleșitoare prin frumusețe în interior.

  -străbatem cu pași obosiți o bună parte din Corso Vittorio Emanuele II, în direcția Tibrului (vest), până la intersecția cu Corso del Rinascimento. Mergem pe acest bulevard nu mai mult de 100 de metri și facem stânga pe o străduță laterală care se deschide chiar în Piazza Navona, poate cea mai populară piață publică din Roma și în orice caz, preferata mea!

  După o istorie sumară a locului, primim cu toții o oră jumătate de program liber. Bucurie mare, mai ales printre gurmanzi, căci ce minunate arome răzbat din toate părțile, dar și printre cei pur și simplu, flămânzi. Așa că ne-am împrăștiat care încotro pe la numeroasele terase de care piața era plină. Eu m-am mulțumit cu o porție de lasagna, (foarte gustoasă!), iar setea mi-am stins-o cu o bere la halbă, n-am habar ce tip era! Nu e de mirare că timpul afectat prânzului a fost atât de scurt, încât m-am putut răsfăța pe îndelete apoi cu explorarea pieței și chiar a împrejurimilor ei. Deși zona este una extrem de atractivă din punct de vedere commercial, eu însămi nu am cheltuit decât 16 euro pentru prânz, 15 euro pentru un Memory Stick foto și 10 euro pentru un CD cu canțonete italiene…. dar, Doamne, bani să fi avut, că atât de multe lucruri îmi făceau cu ochiul!

  În fine, după ce m-am eliberat de coșmarul cumpărăturilor, am făcut rondul pieții, oprindu-mă și fotografiind fiecare dintre cele trei havuzuri, minunate fântâni arteziene împodobite cu statui: în centru Fontana dei quarto Fiumi (Fântâna celor patru fluvii –Gange, Nil, Dunărea și La Plata, fiecare emblemă a câte unui continent), iar în cele două extremități, Fontana del Moro (Fântâna maurilor) și Fontana del Nettuno (Fântâna lui Neptun). Sunt opere ale unor artiști renumiți (Bernini, Della Porta, Antonio Della Bitta, Giovani Mari), care și-au semnat astfel pașaportul spre nemurire.

  Față în față cu Fântîna celor patru fluvii, pe latura de vest a pieței, se înalță biserica Sant'Agnese in Agone (Sfânta Agnese în flăcări), ridicată întru cinstirea Sfintei Agnese, cea care fiind condamnată pentru credința ei să fie expusă goală în public, a fost salvată de la rușine printr-o minune: o creștere rapidă și bogată a părului. Am trecut și eu pragul acestui lăcaș și am odihnit preț de câteva minute pe una din bănci, copleșită de liniștea cu care se rugau oamenii de toate vârstele și națiile și de frumusețea bisericii. Singurul regret: aici fotografierea era interzisă, lucru de altfel rar întâlnit în bisericile italiene, motiv pentru care am fost obligată să …fur câteva imagini.

  Am revenit însă în piață și acolo m-am ”răzbunat”: am imortalizat tot ce mă înconjura, cu frenezia unui copil care se află într-un parc de distracții și vrea să încerce toate mașinuțele. Pictorii care expuneau tablouri care mai de care mai colorate sau îți creionau portretul din zece mișcări, cântăreții și trubadurii ambulanți care în toiul spectacolului mai vindeau și CD-uri, artiștii de pantomimă, acrobații sau iluzioniștii (unul ne-a demonstrat cum se poate elibera doar într-un minut dintr-un cufăr încuiat și legat cu lanțuri), sculptorul unor minunate flori din rădăcinoase (morcovi, pătrunjel și țelină), toți aceștia au făcut subiectul fotografiilor mele, fragmente de poveste care îmi vor reaminti mereu atmosfera aceea de perpetuă sărbătoare, pe care am întâlnit-o mereu în Piazza Navona.

  -după reconstituirea grupului, pornim pe strada Via degli Staderari, depășind în trecere Senatto della Republica (Palazzo Madama) și biserica Sant' Ivo alla Sapienza. Mergem înainte pînă la Via della Rotonda și curând pătrundem în Piazza della Rotonda. În mijlocul ei se înalță sobru, întunecat la culoare dar maiestuos, Panteonul (Pantheon) , o megastructură veche de 18 secole, templu păgân la început, apoi, din anul 609 d. Chr. , biserică creștină.

  Pătrundem în interior și suntem cu totul tulburați de imensitatea interiorului, care nu se lasă nicidecum ghicită de afară. Atmosfera e întunecată, doar de sus, imensul Oculus, o deschidere circulară liberă către cer, lasă să se strecoare un snop de raze solare ajunse și ele la asfințit, iar lateral, absidele monumentelor funerare sunt discret iluminate electric. Ghida ne descrie soluțiile tehnice ingenioase folosite de făuritorii acestui colos și ne face părtași la uimirea dumneaei și a întregii lumi cum că în ciuda marii deschideri din cupolă, neprotejată de geam sau de altceva, în interiorul Pantheonului nu plouă și nu ninge niciodată.

  Trecem în revistă micile abside ce înconjoară peretele circular, descoperind pe rând mormintele unor membri ai familiei regale italiene (Vittorio Emanuele II, Umberto I și Margherita), precum și cele ale unor artiști italieni celebri (Rafael Sanzio, Caracci, Vignola și Peruzzi).

  Acustica este extraordinară. Deși oamenii vorbesc în șoaptă, o rumoare ca de stup de albine răsună în marea sală, obligând din când în când căte un oficial să strige: Silenzio, per favore! Silence, please!

  Atmosfera de sobrietate nu ne părăsește nici după ce ne întoarcem în Piazza della Rotonda. Poate și pentru că soarele s-a ascuns în spatele clădirilor și penumbra înserării a cotropit deja piața. Mai facem totuși câteva fotografii în jurul fântânii centrale cu obelisc, apoi părăsim piața plină ochi de turiști din toate colțurile lumii.

  -pornim pe Via del Seminario, străbătând zona cuprinsă cândva în Câmpul lui Marte (Campo Marzio) . Traseul ne propune întâlnirea cu o altă biserică iezuită, Chiesa Sant'Ignazio di Loyola, despre care ghida noastră ne spune că e o adevărată bijuterie. Intrăm și ne convingem singuri că avem cuvinte prea puține pentru a descrie și a lăuda frumusețea copleșitoare a acestei biserici, împodobită din belșug cu aur, argint și pietre prețioase. Caracteristică acestei construcții este falsa cupolă, de fapt o pictură murală atât de reușită, încât dă impresia de spațiere. La acea oră târzie biserica era pustie, doar organistul ne-a făcut cinstea unor acorduri impresionante, care ne-au însoțit pașii până spre ieșire.

  -ajungem în Via del Corso și după ce parcurgem câteva zeci de metri spre nord, facem dreapta pe Via delle Muratte. De aici, străduțe înguste, pline de tarabe stradale și boutiquri cochete, la care n-avem timp să ne oprim, ne conduc la Fontana di Trevi, probabil cel mai faimos loc din Roma. Căpătăm și aici ”bilet de voie” treizeci de minute, până la ora 19,30, oră considerată optimă pentru a admira fântâna în nocturnă. Între timp, amestecați printre cetele nemaivăzute de turiști, ne îngăduim să mâncăm o înghețată iatlienească, dăm o raită într-o doară pe străduțele cu comerț stradal din apropiere, ne reîntoarcem și iată, suntem cu totul copleșiți de frumusețea fântânii, cu cetele ei de zei și creaturi marine încremenite în piatră în poziții pe cât de firești, pe atât de grațioase, cu apele colorate de reflectoare țâșnind într-un evantai de stropi, cu comorile de monezi aruncate în apă spre a căpăta o șansă la reîntoarcere și a ți se împlini o dorință, cu blitzurile luminând intermitent scena ca la o veritabilă paradă de vedete. Fontana di Trevi sub reflectoare este un spectacol de neegalat, pe care nu trebuie să-l ratați dacă vă aflați la Roma.

  - e deja întuneric bine la această oră de început de octombrie, iar oboseala începe să-și spună cuvântul. Ne îndreptăm spre Via del Tritone, până la intersecția cu Via dei due Marcelli, pe care o străbatem până la cap. Am ajuns la Piazza di Spagna! Este cald ca vara și deși este întuneric, piața freamătă de agitație, scările ce urcă la Trinita dei Monti, o frumoasă biserică franceză din sec. 15, sunt pline de tineri gălăgioși și exuberanți. Mai multe acorduri de chitară răsună de pe trepte, în timp ce altora li se pare decorul perfect pentru a asculta rock sau muzică electronică ce ne trimite cu spiritul pe alte planete. Decorul nu este foarte luminat, așa încât nici cel mai ridicat ISO nu face față pentru a reda imagini bine definite. Totuși, imortalizăm scena cu Fontana della Barcaccia (operă a lui Bernini) în prim plan și Trinita dei Monti în plan depărtat, apoi pornim mai departe. Nu foarte departe, căci o privire mai atentă merită și palatul ce adăpostește Ambasada Spaniei la Sfântul Scaun și Colonna dell'Immacolata (Coloana neprihănitei zămisliri), aflate în aceeași piață.

  -drumul nostru continuă în linie perfect dreaptă pe Via del Babuino. La capătul bulevardului se deschide amplă și elegantă Piazza del Popolo. Zeci de reflectoare cu lumină galbenă pun în valoare obeliscul central care comemorează cucerirea Egiptului de către romani. Datează din jurul anului 1300 î. Chr. , fiind adus de învingătorii romani de la Templul Soarelui din Heliopolis. O fântînă arteziană cu patru lei egipteni completează acest ansamblu arhitectornic de o admirabilă simplitate.

  În capătul sudic al pieții, atrag atenția două construcții aproape identice: sunt bisericile Santa Maria dei Miracoli și Santa Maria in Montesanto, ele încununând de-o parte și de alta capătul nordic al celui mai cunoscut bulevard roman, Via del Corso, precum limita lui sudică este definită de Piazza Venezia.

  Traversăm piața și pășim pe sub Porta del Popolo, o imensă poartă de piatră ce pare mai degrabă un arc de triumf. Decorațiunile arhitecturale actuale îi aparțin, cum altfel, tot lui Bernini! Poarta marca odinioară locul de unde începea Via Flaminia, cel mai important drum ce lega Roma de Marea Adriatică. Nu e de mirare deci, ca dincolo de poartă să găsim o altă piață, mai mică, numită Piazzale Flaminio, punct de intersecție al mai multor artere rutiere. Pentru noi, este punct terminus al plimbării de o zi prin Roma, căci de aici putem accesa stația de metrou spre a ne reîntoarce la hotel, la orice hotel!

  Iată dar, că pentru călătorul doar în trecere prin cetatea eternă, o zi poate fi suficientă spre a-i cunoaște cele mai importante repere din oferta turistică. Desigur, lista celor posibile și interesante de vizitat este mult mai lungă, dar să nu uităm că oricând putem reveni la Roma, pentru a adăuga o pagină nouă în albumul nostru de amintiri.

  Pentru turul ce vi l-am propus, ar trebui să mai rețineți că programarea lui ar fi de preferat să se facă primăvara sau toamna. Asta pentru că iarna eclipsează de obicei frumusețea construcțiilor și ar fi păcat să nu le puteți contempla din plin, iar vara vă va copleși atât de mult cu temperaturile toride, încât sigur nu veți duce drumul până la capăt, chiar dacă fântîni publice cu apă potabilă foarte bună sunt la tot pasul și nu costă nimic. În plus, încălțămintea confortabilă este obligatorie!

  ---
  Impresii încărcate de mariana.olaru in 08.06.2011 09:54:54

  Validat / Publicat: 08.06.11 15:48:13

  articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  VIZUALIZĂRI: 8968

  Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 4 useri

  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38000 PMA (din 41 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de mariana.olaru? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - mariana.olaru
  [08.06.11 14:55:37]
  » mesaj pers

     webmaster, te rog, dacă se poate ilustrația muzicală cu Bere Gratis-Vacanță la Roma (o adresă posibilă:

     http://www.bestmusic.ro/bere-gratis/muzica-bere-gratis/Vacanta-la-Roma+658444. html). Mulțumesc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Admin
  [08.06.11 15:49:17]
  » mesaj pers

     Foarte bun articolul, splendid ilustrat cu fotografii - a fost selectat, bineinteles, ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

     Am adaugat, deasemenea, si ilustratia muzicala indicata de autoare - a se vedea sus, sub titlu.

     Enjoy :)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mariana.olaru
  [08.06.11 15:54:02]
  » mesaj pers

     Mulțumesc @Admin pentru tot!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - TraianS
  [08.06.11 18:03:10]
  » mesaj pers

     Foarte reusite toate pozele, dar cele din interiorul bisericilor m-au dat gata :)

     Excelent review.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mariana.olaru
  [08.06.11 18:28:21]
  » mesaj pers

     Mulțumesc, TraianS, dar cred (dacă nu cumva glumești) că mă supraapreciezi: fotografiile din interiorul bisericilor poate sunt frumoase ca perspectivă și colorit, dar claritatea lasă mult de dorit. Interioarele sunt slab luminate, nu folosesc blitzul în astfel de împrejurări, iar ISO maxim al aparatului meu foto nu a putut face față cu mare succes în zonele cu penumbră intensă. Asta e! Poate în viitor îmi voi procura un aparat mai performant, căci și arta fotografică se află printre pasiunile mele.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
  - TraianS
  [08.06.11 18:34:02]
  » mesaj pers

     Nu glumeam. Sunt superbe. Mie nu mi-a iesit nici o poza bine in interiorul bisericilor - datorita luminei slabe si datorita faptului ca nu am experienta in a fotografia.

     Daca ti-au iesit atat de bine pozele cu un aparat foto obisnuit, cu un aparat foto performant deja faci arta :)

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - ileana45
  [08.06.11 18:48:02]
  » mesaj pers

     Se vede ca esti ceea ce francezii numesc "un voyageur averti", ai ochiul format, stii sa sesizezi esentialul si sa vezi si (ori mai ales!) ceea ce scapa ochiului "profanului" in materie de calatorii. Nu pot decat sa-ti spun "Chapeau bas, Mariana! ", felicitari pentru atentia la detaliu si pentru acuratetea textului. Ilustratiile tale confirma, o data in plus, ca "vita brevis, ars longa " si constituie, impreuna cu recomandarile tale, un adevarat indreptar de calatorie, pe care, cu voia ta, mi-l voi insusi si eu cand va veni timpul vizitarii Romei. Iti multumesc si-ti acord punctaj maxim, evident!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mariana.olaru
  [08.06.11 19:05:17]
  » mesaj pers

     Mulțumesc, Ileana, aprecierile tale mă onorează! M-aș bucura dacă mergând pe urmele reportajului meu, vei găsi că într-adevăr, Roma merită un nou review care să poarte de data asta semnătura ta. Sunt sigură că ne vei delecta din nou, așa cum ai făcut-o chiar ieri, povestind tot despre civilizația romană!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mirelaviolet
  [08.06.11 23:22:08]
  » mesaj pers

     Felicitari pentru reportajul constituit intr-un ghid util pentru calatorul aflat in trecere prin Roma... , felicitari pentru initiativa unei vizite de o zi in acest oras - un adevarat tur de forta!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mariana.olaru
  [09.06.11 11:09:23]
  » mesaj pers

     Mulțumesc Mirela pentru cuvintele frumoase! Și dacă reportajul meu ți-a plăcut atât de mult, poate că merit și-un vot... :))

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - gophren
  [09.06.11 13:55:21]
  » mesaj pers

     Stimata doamna, in primul si primul rand vreau sa va cert: de ce nu ati scris acest excelent articol mai devreme, inainte de luna mai??? M-ati fi putut scuti de nopti intregi de documentare si planificari de trasee... Partea buna este totusi ca acum am "material" pentru o alta vizita!

     In al doilea rand, vreau sa va admir indemanarea pentru pozele din interior: superbe, reusite! Mi-ati aratat ca se poate, din pacate eu am aruncat vreo 300 de poze din interioare pentru ca au iesit extrem de miscate (in conditii de "no flash"). Ma determinati, asadar, sa ma documentez mai amanuntit despre teoria fotografiei...

     Apreciez in mod deosebit munca depusa pentru redactarea acestui ghid, cred ca v-a luat minim 6 ore in total sa il finalizati.

     Un mare BRAVO!

     PS: o mica remarca am la acest paragraf:

     

  [... ]”amfiteatrului flavian”, denumire sub care Colosseumul era cunoscut la început, dat fiind că piatra de temelie i-a fost pusă de împăratului Vespasian, întemeietorul dinastiei flaviene. Vespasian nu a apucat să-și vadă capodopera terminată, căci a murit înaintea finalizării construcției, astfel că amfiteatrul a fost inclus în parcul lui Nero și desăvârșit de către acesta.

     Nero a domnit si trait inainte de Vespasian si amenajase un iaz in care sa se reflecte colosul sau chiar pe terenul unde este amfiteatrul. Acesta a fost inceput de Vespasian si terminat de fiul sau, Titus

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
  - mariana.olaru
  [09.06.11 14:31:16]
  » mesaj pers

     gophren, mulțumesc atât pentru aprecieri, cît și pentru pertinentele completări și corecturi. Din păcate am preluat din notațiile făcute la momentul vizitei pe seama explicațiilor ghidei, fără să mă mai documentez suplimentar. Și fără îndoială informația dumneaei a fost corectă, eu am fost cea care am reținut sau doar am reprodus greșit cele notate. Pentru că, într-adevăr, deși au fost contemporani, Vespasian i-a succedat la tron lui Nero și nu invers. Iar consacrarea numelui de Colosseum s-a datorat nu lui Nero, ci doar vecinătății cu uriașa sa statuie. Mulțumesc pentru eleganța cu care ai retușat informația mea!

     Îți doresc să poposești cât mai curând la Roma și cu harta în mână să constați cât de ușor e de mers pe urmele celor relatate de mine! Iar despre schimbările iminente de pe traseu, sper să ne povestești și nouă.

      Și da, redactarea review-ului mi-a luat cam două zile pline, dar a meritat, dacă mă gândesc la faptul că mulți dintre cititori l-au considerat util și au apreciat efortul meu de a oferi cât mai multe informații ilustrate de fotografii . Imaginile surprinse de fiecare îi definesc caracterul, pasiunile,viziunea despre lucrurile ce-l înconjoară,valorile pe care le prețuiește. Concluzii pe care le puteți trage și voi, toți cei care îmi vizualizați fotografiile.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
  - mirelaviolet
  [09.06.11 18:51:23]
  » mesaj pers

     ... ,,e o mai mare bucurie sa dai decat sa primesti... " spunea undeva Lucian Blaga...

     Am inteles ca este un sit in care oferim ajutor semenilor nostri in eventualitatea in care pasii ii vor purta pe urmele pasilor nostri... Se pare ca nu tocmai!

     Ma intrebam daca ,,Minivacanta mea la Roma " v-a fost de folos? !

     Si aveti votul dorit de la mine, cu rugamintea de a ma ierta de v-am suparat intr-un fel!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - station5
  [09.06.11 21:20:36]
  » mesaj pers

     vaaaaaiii :) sa ai sanatate mariana!

     am savurat minunatul tau ghid de calatorie si parca abia acum, cu ajutorul articolului tau, mi-am creeat o imagine limpede si am structurat roma intr-un tot unitar.

     am vizitat roma de fiecare data in fuga si fractionat.

     datorita articolului tau am inteles mai bine roma si ce ofera ea; iti raman recunoscatoare!

     pozele sunt superbe!

     felicitari si iti multumesc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mariana.olaru
  [10.06.11 10:31:12]
  » mesaj pers

     mirelaviolet

     Dragă Mirela, îmi pare rău dacă răspunsul meu te-a deranjat. Crede-mă, nu asta a fost intenția mea, pur și simplu am crezut că ai uitat să votezi, căci și mie mi se întâmplă, deși îmi exprim aprecierile într-un ecou alăturat. De aceea am adăugat și semnul :)), care pentru mulți înseamnă înțelegere, îngăduință, simpatie și amuzament. Firește, nu este obligatoriu să votezi și mai ales să votezi pozitiv. Din păcate, sau din fericire, pe acest site și nu numai, aprecierea adevărată se exprimă prin vot, pentru că voturile stabilesc o ierarhie a postatorilor în funcție de care, vrem nu vrem, cititorii aleg să citească. Iar eu, asta îmi doresc, nicidecum avantaje materiale la care discret faci tu aluzie. Nu scriu pentru mine însămi, ci doresc să împărtășesc din experiența mea.

     La vremea publicării, nu, nu am citit review-ul tău ”Minivacanță la Roma”, pentru că eram plecată din țară. Am făcut-o acum, mi-a plăcut și l-am și votat.

     Și nu am de ce să te iert, cea care s-a supărat esti doar tu și sincer, îmi pare rău.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - mariana.olaru
  [10.06.11 10:34:00]
  » mesaj pers

     station5, ție ți se cuvin mulțumiri pentru avalanșa de epitete și cuvinte de laudă pe care mi le-ai adresat. Așa că primește întreaga mea gratitudine!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mirceabrasov*
  [14.07.19 20:05:46]
  » mesaj pers

     @mariana. olaru:

     Stimata mariana. olaru, sunteti formidabila. Si eu am fost la Roma la cumpana anilor 2017 - 2018, am vizitat cate ceva, la pas, ziua era scurta, astfel ca am considerat util si necesar sa revenim. Pe cale de consecinta, incepand cu seara de 14 august, voi fi din nou cu sotia in Cetatea Eterna.

     Mi-am îngăduit sa va scriu pentru ca doresc sa comunic cu dvs in privat; nu doar ca stiti enorm de multe, dar le si expuneti cu har.

     Cred ca va fi ultima vizita la Roma si as vrea sa fie ceva memorabil, mai ales ca vom fi sngurei, fara ghid...

     Va multumesc anticipat.

     O seara frumoasa va doresc!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mariana.olaru
  [15.07.19 15:36:49]
  » mesaj pers

     @mariana. olaru:

     Mulțumesc pentru aprecieri, dar mai ales pentru mesaj, căci nu mă gândeam ca un articol și o călătorie vechi de aproape 10 ani să mai stârnească interesul vreunui cititor.

     Dar drept este că Roma parcă este un oraș cu tinerețe veșnică, transformările sale petrecându-se într-un ritm atât de lent, încât doar de la o generație la alta îți poți da seama de schimbări. Paradoxal însă, această ”imobilitate” este cea care are harul conservării, dar și al inovației, încât la fiecare trecere prin Roma vei avea senzația de deja-vu, dar și emoția descoperirii unor locuri încă neștiute, nevăzute, nedescoperite.

     Cu ocazia anunțatei reîntoarceri la Roma, sunt sigură că veți încerca și dumneavoastră aceste trăiri, așa încât sper să ne bucurați și pe noi, cititorii, cu impresii proaspete din capitala Italiei.

     Desigur, putem dialoga prin mesaje personale (PM) și vă voi răspunde cu plăcere, dacă voi fi în măsură să dau informații corecte, căci să nu uităm, de la ultima mea vizită la Roma a trecut ceva vreme, iar amintirile se estompează vrând-nevrând pe măsura trecerii timpului.

     Vă doresc dumneavoastră și (probabil) soției :), un sejur de neuitat la Roma!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [103] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [OCT-2010] Roma:Biserica Santa Maria degli Angeli -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207270">Şterge vot</a></div><span id="v9207270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [OCT-2010] Roma:Biserica Santa Maria degli Angeli
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [OCT-2010] Roma: Piazza della Republica cu Fontana delle Naiadi în centru -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207271">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207271"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207271">Şterge vot</a></div><span id="v9207271" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207271)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207271Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207271MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [OCT-2010] Roma: Piazza della Republica cu Fontana delle Naiadi în centru
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [OCT-2010] Roma : fațada bazilicii Santa Maria Maggiore(vedere dinspre Piazza Santa Maria Maggiore) -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207272">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207272"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207272">Şterge vot</a></div><span id="v9207272" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207272)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207272Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207272MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [OCT-2010] Roma : fațada bazilicii Santa Maria Maggiore(vedere dinspre Piazza Santa Maria Maggiore)
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [OCT-2010] Roma : Collona della Pace din fața bazilicii Santa Maria Maggiore -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207273">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207273"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207273">Şterge vot</a></div><span id="v9207273" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207273)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207273Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207273MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [OCT-2010] Roma : Collona della Pace din fața bazilicii Santa Maria Maggiore
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [OCT-2010] Roma,Bazilica Santa Maria Maggiore-nava centrală -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207274">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207274"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207274">Şterge vot</a></div><span id="v9207274" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207274)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207274Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207274MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [OCT-2010] Roma,Bazilica Santa Maria Maggiore-nava centrală
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [OCT-2010] Roma,Bazilica Santa Maria Maggiore - fragment din inegalabilul mozaic -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207275">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207275"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207275">Şterge vot</a></div><span id="v9207275" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207275)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207275Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207275MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [OCT-2010] Roma,Bazilica Santa Maria Maggiore - fragment din inegalabilul mozaic
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - Baldachinul care acoperă altarul este o lucrare de Fuga, în timp ce cele patru coloane de porfir vișiniu care-l susţin au fost înfrumusețate cu un decor de frunze din aur de către Giuseppe Valadier. -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207276">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207276"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207276">Şterge vot</a></div><span id="v9207276" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207276)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207276Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207276MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - Baldachinul care acoperă altarul este o lucrare de Fuga, în timp ce cele patru coloane de porfir vișiniu care-l susţin au fost înfrumusețate cu un decor de frunze din aur de către Giuseppe Valadier.
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - din decorul cupolei centrale -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207286">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207286"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207286">Şterge vot</a></div><span id="v9207286" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207286)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207286Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207286MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - din decorul cupolei centrale
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - Capela Paulină . În fundal(planul central) se zărește icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria,cunoscută sub numele Salus Populi Romani -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207288">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207288"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207288">Şterge vot</a></div><span id="v9207288" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207288)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207288Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207288MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - Capela Paulină . În fundal(planul central) se zărește icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria,cunoscută sub numele Salus Populi Romani
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - cripta relicvelor ”Sacra Culla” adăpostește urna cu artefacte sfinte , conținând se spune, printre altele, fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207291">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207291"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207291">Şterge vot</a></div><span id="v9207291" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207291)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207291Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207291MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - cripta relicvelor ”Sacra Culla” adăpostește urna cu artefacte sfinte , conținând se spune, printre altele, fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - statuia Papei Pius al IX-lea rugându-se în cripta relicvelor -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207294">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207294"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207294">Şterge vot</a></div><span id="v9207294" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207294)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207294Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207294MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - statuia Papei Pius al IX-lea rugându-se în cripta relicvelor
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - baptiseriul -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207295">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207295"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207295">Şterge vot</a></div><span id="v9207295" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207295)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207295Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207295MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [OCT-2010] Roma, Bazilica Santa Maria Maggiore - baptiseriul
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [OCT-2010] Roma, basilica San Pietro in Vincoli - nava centrală -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207296">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207296"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207296">Şterge vot</a></div><span id="v9207296" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207296)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207296Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207296MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [OCT-2010] Roma, basilica San Pietro in Vincoli - nava centrală
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli- vedere spre intrare -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207297">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207297"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207297">Şterge vot</a></div><span id="v9207297" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207297)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207297Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207297MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli- vedere spre intrare
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli-capodopera lui Michelangelo ”Moise” este personajul central al Mausoleului lui Iulius al II-lea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207298">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207298"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207298">Şterge vot</a></div><span id="v9207298" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207298)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207298Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207298MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli-capodopera lui Michelangelo ”Moise” este personajul central al Mausoleului lui Iulius al II-lea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli-cripta în care sunt venerate lanțurile cu care se spune că ar fi fost legat Sfântul Apostol Petru în timpul întemnițării sale de către împăratul Nero -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207299">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207299"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207299">Şterge vot</a></div><span id="v9207299" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207299)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207299Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207299MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli-cripta în care sunt venerate lanțurile cu care se spune că ar fi fost legat Sfântul Apostol Petru în timpul întemnițării sale de către împăratul Nero
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli : lanțurile Sfântului Apostol Petru -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207300">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207300"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207300">Şterge vot</a></div><span id="v9207300" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207300)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207300Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207300MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [OCT-2010] Roma,basilica San Pietro in Vincoli : lanțurile Sfântului Apostol Petru
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [OCT-2010] Roma,Universitatea degli Studi di Roma ”La Sapienza” - intrarea principală -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207301">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207301"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207301">Şterge vot</a></div><span id="v9207301" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207301)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207301Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207301MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [OCT-2010] Roma,Universitatea degli Studi di Roma ”La Sapienza” - intrarea principală
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [OCT-2010] Roma, Via dei Fori Imperiali- vedere spre Piazza Venezia -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207302">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207302"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207302">Şterge vot</a></div><span id="v9207302" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207302)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207302Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207302MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [OCT-2010] Roma, Via dei Fori Imperiali- vedere spre Piazza Venezia
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [OCT-2010] Roma-Colosseumul -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207303">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207303"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207303">Şterge vot</a></div><span id="v9207303" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207303)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207303Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207303MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [OCT-2010] Roma-Colosseumul
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P21 [OCT-2010] Roma-vedere exterioară spre Colosseum -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207304">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207304"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207304">Şterge vot</a></div><span id="v9207304" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207304)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207304Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207304MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [OCT-2010] Roma-vedere exterioară spre Colosseum
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P22 [OCT-2010] Roma-Arcul lui Constantin(Arco di Costantino). În partea superioară a arcului se zăresc cele patru statui de daci. -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207305">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207305"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207305">Şterge vot</a></div><span id="v9207305" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207305)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207305Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207305MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [OCT-2010] Roma-Arcul lui Constantin(Arco di Costantino). În partea superioară a arcului se zăresc cele patru statui de daci.
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [OCT-2010] Roma, zona Colosseum, ne prilejuiește întâlnirea cu un vajnic războinic roman -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207307">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207307"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207307">Şterge vot</a></div><span id="v9207307" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207307)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207307Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207307MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [OCT-2010] Roma, zona Colosseum, ne prilejuiește întâlnirea cu un vajnic războinic roman
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [OCT-2010] Roma,lângă zidurile Colosseumului: pe aici nu se trece ! -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207308">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207308"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207308">Şterge vot</a></div><span id="v9207308" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207308)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207308Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207308MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [OCT-2010] Roma,lângă zidurile Colosseumului: pe aici nu se trece !
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul Roman -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207312">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207312"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207312">Şterge vot</a></div><span id="v9207312" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207312)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207312Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207312MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul Roman
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [OCT-2010] Roma:Via di San Gregorio , un drum care nu și-a schimbat prea mult înfățișarea din antichitate -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207316">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207316"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207316">Şterge vot</a></div><span id="v9207316" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207316)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207316Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207316MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [OCT-2010] Roma:Via di San Gregorio , un drum care nu și-a schimbat prea mult înfățișarea din antichitate
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali: harta Imperiului Roman care include și....provincia Dacia -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207329">Şterge vot</a></div><span id="v9207329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali: harta Imperiului Roman care include și....provincia Dacia
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali : o imagine parcă familiară nouă! -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207331">Şterge vot</a></div><span id="v9207331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali : o imagine parcă familiară nouă!
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [OCT-2010] Roma-statuia împăratului Nero de pe Via dei Fori Imperiali -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207332">Şterge vot</a></div><span id="v9207332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [OCT-2010] Roma-statuia împăratului Nero de pe Via dei Fori Imperiali
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [OCT-2010] Roma, ultima imagine din zona vecină Colosseumului roman,cu Arcul lui Constantin în fundal și ruinele Forumului Roman în dreapta imaginii. -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207334">Şterge vot</a></div><span id="v9207334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [OCT-2010] Roma, ultima imagine din zona vecină Colosseumului roman,cu Arcul lui Constantin în fundal și ruinele Forumului Roman în dreapta imaginii.
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul Roman -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207335">Şterge vot</a></div><span id="v9207335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul Roman
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P33 [OCT-2010] Roma:terasă pe Via dei Fori Imperiali cu vedere spre Forumul Roman -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207336">Şterge vot</a></div><span id="v9207336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P33 [OCT-2010] Roma:terasă pe Via dei Fori Imperiali cu vedere spre Forumul Roman
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P34 [OCT-2010] Roma-ruine din Forumul Roman -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207337">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207337"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207337">Şterge vot</a></div><span id="v9207337" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207337)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207337Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207337MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P34 [OCT-2010] Roma-ruine din Forumul Roman
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P35 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali-vedere spre Forumul lui Traian,cu Coloana Traiană în centrul imaginii -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207338">Şterge vot</a></div><span id="v9207338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P35 [OCT-2010] Roma,Via dei Fori Imperiali-vedere spre Forumul lui Traian,cu Coloana Traiană în centrul imaginii
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P36 [OCT-2010] Roma-Coloana lui Traian din Foro Traiano -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207339">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207339"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207339">Şterge vot</a></div><span id="v9207339" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207339)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207339Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207339MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P36 [OCT-2010] Roma-Coloana lui Traian din Foro Traiano
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P37 [OCT-2010] Roma,Foro Traiano cu Coloana lui Traian în nocturnă -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207340">Şterge vot</a></div><span id="v9207340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P37 [OCT-2010] Roma,Foro Traiano cu Coloana lui Traian în nocturnă
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P38 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul lui Traian noaptea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207341">Şterge vot</a></div><span id="v9207341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P38 [OCT-2010] Roma-ruine din Forul lui Traian noaptea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P39 [OCT-2010] Roma-Piazza Venezia -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207342">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207342"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207342">Şterge vot</a></div><span id="v9207342" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207342)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207342Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207342MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P39 [OCT-2010] Roma-Piazza Venezia
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P40 [OCT-2010] Roma-Palazzo venezia noaptea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207343">Şterge vot</a></div><span id="v9207343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P40 [OCT-2010] Roma-Palazzo venezia noaptea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P41 [OCT-2010] Roma-Palazzo Venezia ziua -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207344">Şterge vot</a></div><span id="v9207344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P41 [OCT-2010] Roma-Palazzo Venezia ziua
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P42 [OCT-2010] Roma-vedere nocturnă a Monumentului lui Vittorio Emanuele al II-lea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207345">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207345"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207345">Şterge vot</a></div><span id="v9207345" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207345)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207345Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207345MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P42 [OCT-2010] Roma-vedere nocturnă a Monumentului lui Vittorio Emanuele al II-lea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P43 [OCT-2010] Roma-prim plan diurn cu monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207346">Şterge vot</a></div><span id="v9207346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P43 [OCT-2010] Roma-prim plan diurn cu monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P44 [OCT-2010] Roma-monumentul Vittorio Emanuele al II-lea(vedere dinspre Via del Teatro Marcellio) -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207347">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207347"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207347">Şterge vot</a></div><span id="v9207347" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207347)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207347Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207347MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P44 [OCT-2010] Roma-monumentul Vittorio Emanuele al II-lea(vedere dinspre Via del Teatro Marcellio)
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P45 [OCT-2010] Roma-Biserica Santa Maria in Aracoeli -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207348">Şterge vot</a></div><span id="v9207348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P45 [OCT-2010] Roma-Biserica Santa Maria in Aracoeli
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P46 [OCT-2010] Roma-scara Cordonata ce urcă pe dealul Capitoliului.În plan îndepărtat se văd cele două statui ale fraților legendari Castor și Polșux -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207349">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207349"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207349">Şterge vot</a></div><span id="v9207349" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207349)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207349Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207349MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P46 [OCT-2010] Roma-scara Cordonata ce urcă pe dealul Capitoliului.În plan îndepărtat se văd cele două statui ale fraților legendari Castor și Polșux
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P47 [OCT-2010] Roma,Piazza di Campodoglio - copia statuii împăratului Marcus Aurelius -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207350">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207350"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207350">Şterge vot</a></div><span id="v9207350" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207350)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207350Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207350MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P47 [OCT-2010] Roma,Piazza di Campodoglio - copia statuii împăratului Marcus Aurelius
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P48 [OCT-2010] Roma-Palazzo Senatorio,actuala Primărie a orașului -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207351">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207351"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207351">Şterge vot</a></div><span id="v9207351" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207351)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207351Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207351MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P48 [OCT-2010] Roma-Palazzo Senatorio,actuala Primărie a orașului
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P50 [OCT-2010] Roma,Palazzo dei Conservatori, în care este expusă statuia originală a lupoaicei alăptându-i pe Romulus și Remus -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207353">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207353"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207353">Şterge vot</a></div><span id="v9207353" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207353)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207353Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207353MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P50 [OCT-2010] Roma,Palazzo dei Conservatori, în care este expusă statuia originală a lupoaicei alăptându-i pe Romulus și Remus
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P51 [OCT-2010] Roma,Piazza del Campodoglio:statuia lupoaicei legendare expusă pe terasa belvedere din partea stângă a Palazzo Senatorio -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207354">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207354"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207354">Şterge vot</a></div><span id="v9207354" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207354)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207354Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207354MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P51 [OCT-2010] Roma,Piazza del Campodoglio:statuia lupoaicei legendare expusă pe terasa belvedere din partea stângă a Palazzo Senatorio
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P52 [OCT-2010] Roma-Arcul lui Septimius Sever văzut de pe terasa belvedere de lângă Palazzo Senatorio -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207355">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207355"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207355">Şterge vot</a></div><span id="v9207355" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207355)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207355Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207355MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P52 [OCT-2010] Roma-Arcul lui Septimius Sever văzut de pe terasa belvedere de lângă Palazzo Senatorio
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P53 [OCT-2010] Roma- vedere de pe Campodoglio spre Foro Romano(în prim plan Templul lui Saturn) -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207356">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207356"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207356">Şterge vot</a></div><span id="v9207356" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207356)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207356Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207356MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P53 [OCT-2010] Roma- vedere de pe Campodoglio spre Foro Romano(în prim plan Templul lui Saturn)
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P55 [OCT-2010] Roma-fațada bisericii iezuite Chiesa del Gesu -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207358">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207358"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207358">Şterge vot</a></div><span id="v9207358" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207358)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207358Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207358MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P55 [OCT-2010] Roma-fațada bisericii iezuite Chiesa del Gesu
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P56 [OCT-2010] Roma-interior Chiesa del Gesu -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207359">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207359"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207359">Şterge vot</a></div><span id="v9207359" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207359)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207359Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207359MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P56 [OCT-2010] Roma-interior Chiesa del Gesu
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P57 [OCT-2010] Roma,Chiesa del Gesu-o modalitate inspirată de a vedea detaliile de pictură și ornamente ale plafonului:o oglindă care mărește imaginea -- foto by <b>mariana.olaru</b> [uploaded 08.06.11] - <span class="allrVotedi" id="av207360">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv207360"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=207360">Şterge vot</a></div><span id="v9207360" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(207360)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f207360Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e207360MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P57 [OCT-2010] Roma,Chiesa del Gesu-o modalitate inspirată de a vedea detaliile de pictură și ornamente ale plafonului:o oglindă care mărește imaginea
  foto mariana.olaru [08.06.11]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [103] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.182908773422 sec