ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vatra Dornei partea a II-a

TIPĂREȘTE

Vacanta noastra la Vatra Dornei (vezi partea I aici) a continuat cu urcarea pe Varful Ousorul.

Varful Ousorul e situat in partea de sud-est a Muntilor Suhard la altitudinea de 1643m oferind o frumoasa panorama asupra Depresiunii Dornelor si a munţilor Rodnei, Calimani, Bistritei si Giumalau.

Am inceput tura din comuna Dorna Candrenilor avand de urcat o diferenta de nivel de 800m ceea ce nu insemna foarte mult pentru noi care eram obisnuiti cu muntele. La indicatiile unei satence, care zicea ca a urcat si ea cu copiii de mana pana la Ousorul, am apucat pe o poteca care se vedea destul de bine dar nu avea marcaj. Poieni pline cu flori, o caprioara iesita in cale, zmeura si fragi, frumoase privelisti asupra Dornei Candrenilor si Poiana Negri pe masura ce urcam, ne-au furat un timp dar apoi urcusul a devenit tot mai greu. Iesind in gol, pasuni de un verde crud iti luau ochii, se conturau imaginile muntilor in departare dar varful tot departe era. Ousorul nostru se dovedea a fi un ou de dinozaur. Ultima parte a urcusului a fost criminala, mergeam inclinati in fata ca aveam impresia ca venim pe spate. Dar cand am ajuns in varf efortul a fost rasplatit pe masura. Era ceva de nedescris. Aveam impresia ca pot atinge cerul cu mana si ca pot cuprinde cu privirea toti muntii. O cruce marcheaza varful. De aici isi iau zborul iubitorii parapantei. Am coborat pe un traseu mai usor iesind intr-un drum forestier cu multe poieni care ne-a scos la intrarea in Dorna Candrenilor dinspre Vatra Dornei. Daca urcarea a durat vreo 3,5h coborarea nu a durat mai mult de 2,5h. Dar a meritat.

O plimbare frumoasa si lejera atat pentru iubitorii plimbarilor cu bicicleta cat si a celor pe jos este Drumul Tatarilor. Cand am facut acest traseu nu stiam nimic despre el nici macar ca se cheama asa. Plecand la plimbare am vazut, exact unde DN17 traverseaza raul Dorna, ca pleaca un drum pe la poalele dealului Runc. Acesta merge paralel cu soseaua si cu raul Dorna avand o vedere buna asupra Vaii Dornei si spre Dealu Negru. Drumul este pietruit iar pe alocuri este doar din pamant avand in dreapta padure, poieni si paraiase, trece apoi prin Popeni, un catun cu case rasfirate pe deal. Ne-am plimbat pe acest drum vreo 5km pana unde DN17 traverseaza din nou raul Dorna pentru a strabate Dorna Candrenilor si ea candva statiune balneara, beneficiara de izvoare cu apa minerala si statii de imbuteliere a apei minerale. Aici, din Drumul Tatarilor, se face un drum in dreapta pe care am ajuns dupa 1 km asa cum arata si indicatorul din drum la pensiunea Poiana Izvoarelor unde am mancat pastav. Este o zona foarte frumoasa de petrecut concediul. Drumul Tatarilor nu se termina aici, am inteles ca are 13km lungime si iese la Pasul Rotunda. Cum se cheama si alte detalii despre acest drum am aflat apoi de la ghidul cu care am facut excursia la manastiri. Am mai gasit pe internet „Drumului Tătarilor care în 1241 a fost folosit de tătari (de unde îi vine şi numele) când au năvălit în Transilvania ca s-o cuprindă. O hartă a acestui drum o veţi găsi în manuscris în “Cartea primarilor” din cadrul Bibliotecii Vatra Dornei. Pe acest drum s-a făcut comerţ între Moldova, Bucovina şi Transilvania aproape 500 de ani. În sec. XIV pe aici a trecut şi regale Ungariei Sigismund când a venit în Câmpulung, iar în 1600, când Mihai Viteazu a ocupat Moldova, Basarabia tot pe acest drum a trecut. ”

Astazi drumul este folosit ca drum de acces al celor din catunul Popeni, ca drum pastoral intre stânele din Munţii Suhard si pentru drumetii ca a noastra sau cu bicicleta.

Cam din acelasi punct am plecat si pe Dealul Runc. Acesta face parte din masivul Suhard fiind punct de plecare pentru traseul de creasta facand legatura cu muntii Rodnei. Pe acest deal sunt partii de schi, Parcul Runc (datand din vremea austro-ungarilor) si un complex turistic cu parcare, motel si camping cu casute. Aici se facea si calarie. Pana pe Vf. Runc am facut cam 45 minute. Din varf putem admira statiunea Vatra Dornei si Valea Bistritei sau privind spre creasta vedem silueta Ousorului. Se poate merge pe creasta si cobori apoi pe Drumul Tatarilor sau ca si noi se poate face popas in poienile de pe varf pentru a culege afine si zmeura.

Orice va veti hotari sa faceti la Vatra Dornei veti beneficia de aer curat, de privelisti frumoase si numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. Eu as reveni cu placere.

Carari frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 30.05.11 17:29:35
Validat / Publicat: 30.05.11 20:05:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3947 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Varful Ousor - numai muntii si noi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[30.05.11 21:59:56]
»

Un singur cuvînt: Felicitări!

P. S. Mulţumesc pentru informaţii, sper să îţi calc pe urme...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049194812774658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1