ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 08.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descopera Campina (II) - 'Sosesc FLORILE! Secerati-le! '

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

prima parte o puteti citi facand click aici - nota webmaster

Imediat pe partea stanga, cum vii de la Ploiesti, gasim UM 0865. Aici isi satisfaceau stagiul militar redus, tinerii care intrasera la facultate. Generalul Iosif Rus, comandantul Aviatiei Militare Romane, a chemat pentru intarirea pazei aerogarii, aeroportului Otopeni, tineri militari de la Campina. Pe 23 decembrie 1989, in zori, 40 de militari si 8 civili au fost ciuruiti de dispozitivele de aparare ale aeroportului, care i-au luat drept teroristi. 40 de mame inebunite, 40 de familii indoliate. Oare cati din politicienii tarii, din mai marii urbei au tinut un moment de reculegere la monumentul ridicat? La inceputul acestui an, unitatea a fost desfiintata. "Sosesc Florile ! Secerati-le!"

Acum, sa ma iertati, am sa ma laud... vis-a-vis de unitatea militara se afla IRA si cu aceasta ocazie o sa va spun cate ceva despre industria noastra.

Campina a fost multa vreme cel mai atractiv centru petrolier romanesc. Exploatarea "lichidului cel mai pretios din lume" a stat la baza preocuparilor localnicilor. Superlative din industria titeiului: prima societate petroliera din Romania (Jackson Brown, 1868 la Campina-Bustenari), prima sonda productiva din Romania (Draganeasa 1883), cel mai prolific santier petrolier inainte de 1900 (Bustenari, peste 2/3 din productia tarii), prima schela petroliera nationala (Campina 1890), prima uzina electrica romaneasca (1899), prima linie electrica de inalta tensiune (cu o capacitate de 11000 volti in 1900, cea mai importanta din Europa la acea vreme si printre primele din lume),utilizarea energiei electrice la sonde pentru prima data in istoria mondiala (1899), infiintarea primei scoli de " maestrii sondori" din Europa (1904). Cele mai mari societati : Steaua Romana si Astra Romana aici si-au desfasurat activitatea, cele mai puternice eruptii petroliere in aer liber (cu productii de sute de vagoane pe zi). De atunci si pana in prezent au aparut intreprinderi de reparat si confectionat utilaj petrolier (Astra Romana, Atelierele Centrale Campinene "ACC", Cameron, Confind, Electroutilaj, Energopetrol, Electromontaj) sau de interventii speciale la sonde Boss/Weatherford. S-au infiintat centre de cercetari si perfectionari (Institutul de cercetari si proiectari, Scoala de maestrii sondori, scoli profesionale, licee. Acum industria este continuata de cele mai mari companii de profil din lume: Cameron, Confind, Weatherford, OMV, Steaua Romana, Petroutilaj, Energopetrol, Electroutilaj, Petrom, Petromservice, Rompetrol si altii. Intreprinderea "Neptun" specializata in fabricarea de reductoare pentru sonde si benzile de transport a carbunilor din industria miniera, din ~5000 salariati mai are ~ 150, Turnatoria Centrala Orion greu, industria textila s-a desfiintat.

In "Casa cu Grifoni" era "scoala de Maestii Sondori si Rafinori", azi Primaria.

Multe din cele de mai sus, au fost citite in lucrarile domnului Geanta.

Dupa 1990, economia de piata, liberalizarea avorturilor, declinul economic, asistenta sociala precara, extinderea saraciei, cresterea mortalitatii generale si infantile, natalitatea redusa, efectele dezindustrilizarii a dus la scaderea numarului de locuitori.

Suntem un oras de pensionari, de drept sau de boala, de someri, multi au terminat si aceasta forma, de mici intreprinzatori...

Dureros este ca nu mai avem tineri. Dupa liceu, au plecat peste "mari si tari "la studiu si nu se mai intorc. Cei care s-au dus in centrele unversitare din tara, dupa master si-au gasit de lucru in orasele mari. Cei care nu au reusit sau parintii au putut sa-i introduca in sistemul inchis din oras, s-au intors.

Este foarte greu! Azi, cand fotografiam prin oras, m-am intalnit cu o veche cunostinta, el colonel pensionar, sotia fost cadru didactic, am intrebat de copii si mi-a spus ca l-a aranjat la Brasov. Ai mei cred ca raman in Bucuresti. Vin rar acasa din cauza serviciului si cand vin nu-si gasesc locul din a treia zi.

Oare cum va fi orasul peste 20-30 ani... va fi "muzeu"?

Fiind la distanta egala de Bucuresti si de Brasov ~90km, pe Valea Prahovei cu Sinaia, Azuga, Busteni, E60 in imediata apropiere si cu zona de interes turistic Breaza, Valea Doftanei, Telega, Brebu, speram ca lucrurile sa se schimbe in bine. Ce-am fost si ce-am ajuns!

Am avut o frumoasa Gradina de Vara, s-a demolat si acum se va construi Casa Casatoriilor.

Zeci de ani, Campina era cunoscuta in tara, pentru cursele de motocross. Pista nu mai exista de la inceputul anului 2009. A fost desfiintata pentru crearea unui drum de acces la Manastirea Sf. Rita.

La 20 august 1936, pe dealul Muscel, asociatia ARPA a deschis oficial "Scoala de planorism". Avea dotare de exceptie, hangar, sala de cursuri, atelier de constructii, dormitoare, bazin de inot si altele. In 1959 a fost desfiintata din cauza terenului de zbor , redus si a obstacolelor.

Am avut un bazin inchis de inot. Zilele acestea a fost inaugurat unul nou (nu l-am vazut).

Avem o frumoasa "Capela Hernea" (Capela Hernia), de mare interes turistic. Este construita in stil baroc si in memoria lui Dumitru Hernea, un mare petrolist. Azi am vrut sa fac cateva poze dar nu am avut acces.

Avem o frumoasa biblioteca, infiintata in 1949.

Biserca romano-catolica Sf. Anton de Padova, are o vechime de peste o suta de ani si este in stil baroc.

Biserica de la Brazi sau de la Han a fost construita in 1883 de Sf. Calinic de la Cernica, avand hramul Adormirea Maicii Domnului. Se numara printre cele mai vechi asezaminte din oras.

Castelul Voila se afla pe mosia lui Dimitrie Barbu Stirbei, in stil nomad si specific secolului al IX-lea.

Avem Casa de Cultura "Geo Bogza", aici am vazut multe spectacole bune si multe galerii de pictura.

Casa Tineretului cu multe activitati specifice.

Avem un frumos loc de agrement, amenajat " La fantana cu ciresi".

Avem clubul sportiv 'Sport Horse", echitatie.

In prima duminica a fiecarei luni de vara, in centrul orasului are loc un frumos concert de fanfara.

"VOI INVINGE PRIN MINE INSAMI"

Bogdan Petriceicu Hasdeu a ales ca pe poarta centrala sa te intampine cu "E pur si muove" si " Pro fide et patria". Construit de tata in memoria fiicei lui supradotate, care a murit la 19 ani de tuberculoza. Castelul si mormantul ei din cimitirul Bellu din Bucuresti, sunt unicat, constructia s-a realizat pe baza informatiilor transmise de Iulia din lumea de dincolo, in cadrul sedintelor de spiritism, organizate de tatal ei. Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit facultatea Sorbona din Paris. La castel Bogdan Petriceicu Hasdeu a realizat primele experiente psihofotografice si a scris lucrarea de esoterism Sic Cogito (asa gandesc). La intrare in muzeu, in loc de ghid primiti un mic telefon prin care singur iti alegi momentul cand vrei sa auzi ceva despre orice vezi in jurul tau, poti reveni si asculta din nou. Esti independent fata de muzeele traditionale in care un ghid, grabit poate omite o informatie importanta.

Pe 2 iulie, sunt sarbatorite cele doua IULII: sotia si fiica lui B. P Hasdeu. In frumoasa gradina, imensa, cu arbori seculari au loc recitaluri in limba romana si in limba franceza din lirica Iuliei Hasdeu.

Nicolae Grigorescu si cu Bogdan Petriceicu Hasdeu au murit in acelasi an.

Muzeul Nicolae Grigorescu se afla in fosta locuinta a pictorului, gasim multe lucruri personale iar pe sevalet troneaza ultima lucrare, neterminata "La izvor".

Am incercat, nu stiu cat am reusit sa va povestesc, despre acest frumos oras, pe care-l iubesc!

As fi fericita daca s-ar veni cu completari.

Daca am gresit sau deranjat, imi cer scuze!


[fb]
---
Trimis de balasa violeta in 14.05.11 01:17:12
Validat / Publicat: 14.05.11 09:22:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P51 Biserica de la Brazi ( Han), restaurata. Preotii (frati) Izvoreanu au o voce si fac niste slujbe...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

dorgo [14.05.11 10:59:13] »

@balasa. violeta... un review trist dar adevarat... e trist ca in orasul in care a aparut prima rafinarie de petrol din tara, Steaua Romana, orasul care a fost mereu un mini-Dallas autohton, care pluteste inca pe-o mare de petrol, (pe la inceputul secolului, luai titeiul cu galeata doar daca sapai o groapa de un metru)... sa aiba la suprafata oameni sarmani si fara perspective... stiu ca aproape tot omu' care locuieste intre Ploiesti si Brasov, face naveta la Brasov, Sinaia sau Bucuresti. Campina este orasul cel mai bombardat din timpul celui de-al doilea razboi mondial, tocmai pentru avutia sa, (de ti-e frica inca si azi cand te plimbi pe coclauri, sa nu calci peste vreo bomba americana inca neexplodata), este orasul martir care a suportat o grava eroare a haosului decembrist, este orasul care, din cate stiu, mai are si o Scoala de ofiteri, pe care tara ii trimite prin Afganistan ca sa se acopere cu glorie si cu doi metri de ţărână, (exista deja vreo 11 tineri "eroi" din toata tara, la Muzeul Militar Central, cu portretul in berna)... dar cazul "Campina", nu e singular, si in alte orasele de provincie se intampa la fel, lipsesc locurile de munca si tinerii ne pleaca pe capete... sa nu mai vorbim de sate, mai ales cele care nu sunt pe langa o sosea... au devenit pustii... si totusi... "scoala petrolului" (Liceul de Petrol din Campina) si Facultatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, au produs specialisti de renume care astazi (cunosc exemple), lucreaza pe bani grei in tarile arabe sau oriunde prin lume unde este nevoie de petrolisti... asadar, de dupa norii negrii ai tranzitiei, incep sa arate si primele raze de soare ale prosperitatii...

neimportant [14.05.11 23:42:23] »

Parca sunt secole de cand am fost la Campina...

Aici am facut armata, chiar la unitatea descrisa in deschidere de dvs. In perioada in care am efectuat stagiul militar, comandant era Stamen, iar Rus era la Scoala de Politie. Coincidenta, primul comandant din armata a fost baiatul lui Rus, Mihai parca il chema, caporal, care ne-a luat in primire...

Am citit ca s-a inchis unitatea, pacat ca interese meschine, legate de afaceri imobiliare cu terenul U. M. au condus la o astfel de situatie...

Mie mi-a placut Campina, din descrierea pe care ati facut-o, am "gustat" cu incantare parfumul epocii apuse, dar si cu tristete, schimbarile conjuncturale, predominant peiorative...

Sambetele si duminicile petrecute la Campina, atunci cand nu obtineam permisie, ne-au purtat pasii ba la strand, (unde era o trambulina inalta de vreo trei-patru metri, si unde ca militari in invoire admiram gagicile executand cu oarecare jena, era pe la inceputuri... , topless-ul de strand), ba la teatru (aici l-am vazut prima data in nu mai stiu ce piesa pe Papil Panduru). Am vazut si eu Castelul Hasdeu si Muzeul N. Grigorescu. Imi doresc sa-mi aduc copiii aici sa le arat cate ceva, numai sa mai vrea ei...

In rest, Campina este doar un orasel de tranzit catre fitoasele statiuni de pe V. Prahovei, unde daca nu opresti fortuit sau deliberat, nici nu-ti dai seama ce ascunde...

Cu deosebita consideratie,

Z.

magdalena [15.05.11 14:24:38] »

Si eu am descoperit acest oras prin Muzeul Nicolae Grigorescu si prin Castelul Iuliei Hasdeu, despre care am si scris pe site.

Insa nu voi ramane numai cu atat, mai sunt cateva lucruri interesante de descoperit!

Ultima oara am vazut un indicator ce ne indrepta spre un schit, dar nu am reusit sa ajung. Ai idee despre ce e vorba? Ce schit exista in Campina? Cunoasti amanunte?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta [15.05.11 14:43:08] »

Magdalena, cred ca este vorba despre cel din Cornu. Se pare ca pentru el a fost desfiintata pista de motocross, pentru a face drum de acces. Am fost la el acum vreo trei ani, cu masina dar pe drumul pricipal prin Cornu.

Am auzit multa lume vorbind numai de bine si se pare ca preotul de acolo este cu har. Eu nu am fost impresionata, nu am fost la slujba ci asa la recomandarea prietenilor.

Mie imi place, cand vreau sa ma reculeg sa merg in cartierul Slobozia, la parintele Moga. Pot sa ascult slujba, sa ma plimb prin gradina, sa stau pe-o banca fara sa ma vada cineva si nu in ultimul rand intotdeauna invat ceva, nu musai bisericesc. Aici ma regasesc eu, poate altii in alta parte, s-ar putea sa nu am dreptate, dar asa simt. Daca vrei citeste prima parte si ai sa vezi de ce aleg asa. Eu merg de cateva ori pe an la biserica dar atunci nu vad nimic in jurul meu. Ascul, ascult...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta [06.11.11 12:46:12] »

Aici, as vrea sa ma ajutati cu www.youtube.com? watch? v=XVv8aQhnL4I

Multumesc!

webmaster25 [06.11.11 12:51:39] »

Adaugat videoclipul solicitat de autoare.

balasa violeta [06.11.11 13:00:06] »

Multumesc! O zi buna!

magdalena [06.11.11 14:49:57] »

La Schitul din cartierul Slobozia ma refeream. La Targul de Turism de la Romexpo, Campina avea o publicitate excelenta prin Castelul Iuliei Hasdeu, cu un panou publicitar imens in fundal. Aici am intrebat si de schit, acum Casa Parohiala.

Amanunte se pot gasi aici: parohiasfnicolae.ro

Prin urmare, Campina ne intampina cu trei obiective diferite: Castelul Iuliei Hasdeu, Muzeul Nicolae Grigorescu si Parohia Sf. Nicolae.

balasa violeta [06.11.11 15:39:33] »

@magdalena, ma bucur de aceasta promovare! Intr-adevar, aceste trei obiective, sunt emblematice pentru oras.

Vineri, mi-am luat sotul si ne-am plimbat pe bulevard. Am ravasit frunzele, am tihnit pe cate-o banca, am privit soarele care se juca cu frunzele, pictandu-le in nuante de ruginiu, auriu si verde. I-am amintit sotului ca acum treizeci de ani, veneam des pe bulevard... Acum a fost reasfaltat intreg bulevardul cu asfalt cu sclipici, s-au pus stalpi de iluminat retro, s-a inlocuit gardul cu unul din fier forjat cu o patina de vechi, s-au pus banci noi, duble, tot asa mai altfel... E foarte frumos! Stai pe-o banca si vezi printre ramuris DN1, apoi raul Prahova, apoi calea ferata cu trenurile serpuitoare, apoi dealul Pitigaia. Acelasi lucru noaptea, este feeric! Mii si mii de luminite, cerul instelat, pe DN1 multe si multe masini gonind cu farurile aprinse ca niste dihanii, trenul luminat ducand calatorii la destinatii necunoscute. De multe ori ma intrebam unde calatoresc acesti oameni? La parinti, la copii, la bine, la rau? Sunt tristi sau bucurosi? Muntii si dealurile sunt impodobiti cu mii si mii de luminite!

Campina si imprejurimile ei trebuiesc luate la pas. In multe cadre din padure, vezi tablourile lui Grigorescu.

MCM [18.03.12 11:49:17] »

@balasa violeta:

Cineva, nu spui cine (dna Violeta) are suflet de poet. Vorba proverbului se adevereste "Romanul s-a nascut poet". Vorbele dvs au mers direct la casa sufletului meu

C

balasa violeta [18.03.12 12:03:26] »

@MCM, cred ca poet este si cel care citeste!

dorinakiss [03.12.14 19:11:36] »

@zapacitu - Buna seara Z!

Si eu am fost sub comanda col. Stamen, ii cunosteam foarte bine pe EROII care au murit la Otopeni, am trecut prin clipe dramatice la Aeroportul Boteni si doresc sa stiu daca numele de Cotiga Dorin iti spune ceva.

La reauzire, QSA 5, Dorin.

dorinakiss [03.12.14 19:37:04] »

Buna seara.

Am fost acolo - si la aceasta unitate si la '' Evenimentele de la 21 Decembrie '', dar atunci am fost la Aeroportul Boteni. Pe monumentul din poze, sunt cateva persoane cu care am fost prieteni foarte buni, dar acum nu mai sunt.

Nu ii voi uita niciodata!

P. S. Pacat de unitate. Interese meschine au desfiintat o unitate foarte buna.

neimportant [03.12.14 20:42:17] »

@dorinakiss,

Ai câțiva ani peste ai mei. Ai prins momentele de groază ale Câmpinei. Eşti norocos camarade, ai scăpat din infernul de la Boteni. Eu am avut parte de Câmpina într-o perioadă frumoasă, fără evenimente, anul 1997. Pe camarazii tăi, i-am "întâlnit" pe holurile unității sub formă de fotografii de eroi. Nu mai rețin nici un nume. Nici pe cel pe care l-ai pomenit. Te-am recepționat cu semnal puternic, QSA 5 l-am tradus dupa ce m-am informat de pe net. Am uitat alfabetul morse, parcă au trecut 100 de ani de când am terminat stagiul militar.

Ce a rămas? Oraşul, în care din păcate nu am reuşit să mai ajung să-l vizitez, dar îl am pe lista de obiective.

Am onoarea,

Z.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta [03.12.14 21:26:43] »

In aceste zile, campinenii traiesc drama acestor tineri si asta an de an, Craciun de Craciun!

Orasul este frumos impodobit, fiecare trecem zilnic prin dreptul monumentului, inima se strange, nu poti trece indiferent, am doi baieti, unul nascut in acel an, nu ma pot pune in locul acelor parinti, nu-mi pot duce gandul mai departe...

marians20 [29.05.20 14:28:16] »

Nu voi uita niciodată clipa în care am rostit celebrul "servesc patria" într-o zi însorită din toamna lui 2000 la UM0865 din Campina, unde am făcut armata in perioada 28.10.2000 - 13.04.2001 sub comanda domnului maior (la acea vreme) C.P.. A urmat perioada de instrucție, jurământul, cursuri, trageri, instrucție, promovări în grad, stagiu la comanda. A fost o experiență excepțională în pofida a tot ce se vorbea despre militărie. Respect pentru cadrele militare din UM0865!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX [29.05.20 14:34:46] »

@marians20:  Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, dorgo, dorinakiss, magdalena, marians20, MCM, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpina și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073814153671265 sec
    ecranul dvs: 1 x 1