ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 2 1/2 - 9 3/4

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Dealul Braditel şi Manastirea Braditel

TIPĂREȘTE

Astăzi am ajuns din întîmplare într-un loc interesant pe lîngă care adesea am trecut fără să am habar, anume Dealul Brădiţel, cumpănă a apelor dintre Valea Moldovei Valea Ozanei şi Depresiunea Cracăului. Drept este că, venind dinspre DN 2 nu prea-ţi arde să sui cu mijloace auto, cînd vezi cum se înfundă mai toate drumurile. Astfel poţi să-ţi faci o impresie greşită neştiind că dealul este uşor abordabil din depresiunea Cracăului pe un drum relativ bine întreţinut, pornind din Comuna Bodeşti de pe derivaţia DN 15 C.

Pe sensul spre Târgu Neamţ apare un indicator pe care scrie 10 km pînă la Mănăstirea Brădiţel. Drumul doar pe porţiunea iniţială asfaltat, traversează Cracăul spre NE după care suie relativ în sens invers acelor de ceasornic pînă spre cumpăna apelor, de unde se angajează spre NV. Mai întîi pentru doritorii de pescuit trece pe lîngă nişte bălţi, după care şerpuieşte prin peisaje calme cu păduri de foioase şi păşuni întinse bine însorite. Pădurea este aerisită şi fără pante abrupte. Cel puţin pentru familiile cu copii zona este excepţională. Demn de notat este că ai vizibilitate extraordinară asupra versanţilor de est ai Munţilor Stînişoarei precum şi asupra depresiunii Cracăului.

Spre capătul drumului aşteaptă o surpriză plăcută: Mănăstirea Brădiţel, lăcaş de călugăriţe pe stil vechi bine întreţinut şi relativ necălcat de vizitatori, ceea ce din punctul meu de vedere este un mare avantaj. În Google Earth Latitudinea incintei este 47° 5'40.18"N şi Lontgitudinea 26°24'24.82"E. Clădirile sunt excepţional întreţinute, pictura are culori vesele, ambianţa este liniştită şi locul ferit, înafara fluxului de turişti. Mănăstirea are atelier de pictură, de sculptură şi de împletituri, am pus cîteva fotografii cu împletiturile care se fac acolo, mie unuia părîndu-mi-se ceva deosebit. Pictura foloseşte un fel de pigmenţi care dau un ansamblu aerisit, mai puţin sobru şi cu tonuri tonice (am pus 1 fotografie cu un ou de struţ pictat). Recomand oricui doreşte o zi superbă, acest traseu care aminteşte de Dumbrava Minunată...

Cîteva repere: De la Piatra Neamţ pînă la Mănăstire sunt aproximativ 28 – 30 km, de la Târgu Neamţ 40 – 41 km. Toate celelalte variante sunt numai pentru mers cu calul, căruţa sau piciorul, nu recomand de nici un fel să încercaţi alt traseu auto decît cel derivat din DN 15 C. Dacă doriţi să campaţi cu cortul în principiu nu cred că este o altă problemă decît aceea reprezentată de faptul că trebuie să aflaţi pe unde sunt izvoare.

Eventuale alte informatii aici.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 26.04.11 01:15:36
Validat / Publicat: 26.04.11 06:03:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5257 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Păşune de pe culmea dealului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [26.04.11 11:19:27] »

Nu știu cine e mentorul acestor propuneri de vizitare (tu, sau soția ta?), dar sigur este că meritați deopotrivă felicitări pentru atractiva prezentare a două dintre așezămintele mănăstirești ale Moldovei, de care puțină lume a auzit. Eu însămi, care sunt cu deosebire amatoare de astfel de vizite (că pelerinaje e prea mult spus), mărturisesc că am trecut de câteva ori prin zonele indicate de tine, incluzând-o și pe cea de la review-ul cu Mînăstirea Petru Vodă, dar n-am avut habar că pe acolo pot întâlni și astfel de popasuri spirituale și duhovnicești, binecuvântate cu adevărate tezaure de meșteșuguri și tradiții pline de frumusețe. Datorită ție, acum le știu și dacă destinul mă va mai purta prin acele ținuturi, sigur nu le voi rata, cu ajutorul Domnului.

Fotografiile sunt foarte frumoase și sugestive.

Mai aștept și alte propuneri la fel de inedite ca acestea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus [06.06.20 20:17:26] »

Actual drumul este asfaltat până sus pe culmea dealului Brădiţel, fiind în lucru pentru asfaltare şi continuarea care coboară spre Ţolici. Derivaţia care merge pe culme spre mănăstire rămâne drum de pământ.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Mănăstiri și biserici din Moldova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066106081008911 sec
    ecranul dvs: 1 x 1