ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 18 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parque das Naçőes si Oceanarium

Ilustrație video-muzicală
Kizomba - Lusodance Fazi amor cu bo
TIPĂREȘTE

Dupa ce am calatorit inca o data prin locurile minunate din -- Sesimbra si Cabo Espichel, ma reintorc cu povestea mea in Lisabona pentru o alta locatie de neuitat... Parque das Naçőes, sau Parcul Natiunilor, cum s-ar traduce la noi. Este foarte usor de gasit, fiind situat in imediata apropiere a podului Vasco da Gama si a turnului cu acelasi nume, despre care am scris deja aici.

Constructia finalizata in 1998, a inlocuit una din zonele industriale ale capitalei portugheze si s-a finalizat la timp pentru marele EXPO 98 – World Fair, o mare expozitie internationala la care au participat 130 de tari si organizatii internationale.

Expozitia World Fair a fost deosebita deoarece, pe langa faptul ca a gazduit un numar record de tari si organizatii internationale, a fost cea de-a 100-a expozitie internationala de la Marea Expozitie Londoneza din 1851, ultima a secolului 20 si a coincis cu aniversarea a 500 de ani de la sosirea lui Vasco da Gama in India si cu declararea anului 1998 de catre Natiunile Unite ca fiind „Anul Oceanelor”. – informatie preluata de pe internet

Tema expozitiei a fost: Oceanele, mostenire pentru viitor si intreaga zona estica a Lisabonei a fost reconstruita pentru acest eveniment, iar marele centru urbanistic nou ridicat a primit numele de Parcul Natiunilor si este unul dintre cele mai mari centre de acest gen din Europa.

Printre atractiile cele mai importante ale parcului, pe langa turnul Vasco da Gama si Oceanariu – despre care am sa povestesc imediat, sunt:

- Gradinile de Apa un loc minunat pentru relaxare printre fantani arteziene, unele cu apa atat de calda incat scoteau aburi, oferind o priveliste deosebita,

- Casino pentru cei interesati de astfel de atractii,

- Statia Oriente, o impresionanta structura futuristica, cu acoperis de sticla si grile metalice ce doreste a fi asemanatoare cu coroana copacilor. Gazduieste o gara, statie de metrou si autogara

- Telegondola ce te poarta paralel cu malul fluviului Tejo, de la un capat la celalalt al parcului. Pretul unui bilet este de 6,05 euro/persoana, dus-intors – nu am gresit la cei 5 centi. Se poate face drumul si doar intr-un singur sens, nu e neaparat nevoie sa va intoarceti.

- Restaurante si centre comerciale pentru toata lumea, precum si locuri de parcare cu taxa (1 euro/ora sau 2 euro/3 ore de stationare)

- Cele doua turnuri gemene, asemanatoare unor corabii care sunt ocupate de birouri sau apartamente, numite dupa cele 2 corabii ale lui Vasco da Gama: Sao Gabriel si Sao Rafael

- Pavilhao do Conhecimiento sau Muzeul de Stiinta Interactiva, care in momentul vizitei noastre gazduia expozitii si seminarii pe teme de educatie sexuala pentru minori

- Portugal Pavilion, o constructie provocatoare la care acoperisul este de fapt o placa ondulata de cateva sute de tone, sau poate chiar mii, nu stiu. Stiu doar ca nu-mi pot imagina nici in ziua de azi cum statea placa aceea acolo, fara nici un sprijin, fara sa se darame.

- Atlantic Pavilion, o constructie inconfundabila, in forma de OZN. Initial am crezut ca e un stadion. Apoi am asociat-o cu Expo 98 si am aflat ca este cea mai mare sala de spectacole a Portugaliei, cu o capacitate de 15.000 de locuri ce a gazduit de la Campionate sportive, concerte precum si MTV Europe Music Awards, cam tot ce se putea gazdui.

- Si in sfarsit, Oceanarium do Lisboa ce gazduieste unul dintre cele mai mari acvarii din lume si am avut marea placere sa-l vizitez amanuntit, pentru ca atat eu, cat si sotul meu, suntem iubitori de acvaristica.

Proiectul a fost facut de un designer american si este in imediata apropiere a fluviului. Accesul se face printr-o cladire vecina, unde se plateste o taxa de 12 euro/persoana si se ajunge la expozitia propriu zisa trecand peste un pod pe platforma caruia sunt afisate multe informatii interesante, inainte sa intram inauntru.

Pozele nu ies foarte bine deoarece este intuneric si nu este voie sa porniti blitz-ul, dar cu putin noroc, prindeti esentialul si mult mai bine partea luminata de la etajul superior al expozitiei impartita, de altfel pe 2 nivele, fiecare cu zone caracteristice oceanelor: Pacific, Atlantic, Arctic si Indian. Gazduieste aproximativ 25.000 de specii de animale, peste, pasari, corali si alte nevertebrate.

Primul care te intampina, dupa scanarea biletului, este acvariul central, de marimea a 4 bazine olimpice de inot. Dar nu marimea acestuia conteaza atat de mult pe cat modul in care este expus si vietuitoarele care-l anima. Pur si simplu ramai acolo blocat in fata miscarilor din apa, insotite bineinteles de un fundal sonor pe masura. Daca as fi ignorat decorul din jur si as fi privit doar inainte, as fi avut senzatia ca sunt si eu o fiinta subacvatica ce danseaza printre bancurile de pesti. Multa vreme am admirat acea priveliste, chiar daca bazinul se vede din toate zonele expozitiei.

Apoi, cum am spus putin mai sus, sunt cele 4 zone, fiecare specifice cate unui ocean. In partea de sus sunt pasarile, pinguinii, vidrele si chiar scoicile lipite de rocile special amenajate, iar dedesupt sunt bazinele situate in apropierea acvariului central dar separate de acesta cu placi de plastic transparent, astfel incat ai senzatia ca sunt unul singur.

Un alt aspect deosebit gasit aici au fost zonele informative in care sunt panouri de marimi considerabile cu ecrane „touch-screen” in care gasesti absolut toate informatiile legate de oceane in mai multe limbi de circulatie internationala, precum si cataloage si monitoare cu filmulete educative. Mie sincer, imi venea sa nu mai ies de acolo, la cat de interesant mi se parea totul.

Prima parte a vizitei se face la etajul superior, dupa care se coboara un etaj mai jos unde, pe langa bazine, acvarii de toate felurile si tabele informative, exista si o expozitie dedicata amfibienilor. Unele broscute erau atat de asemanatoare decorului langa care erau puse, incat abia daca le zaream.

Pentru ca noi eram cu copil in carucior, am fost coordonati pe tot parcursul vizitei noastre de angajatii expozitiei, iar de la un etaj la celalalt am folosit liftul. Nu stiu cat a durat vizita, dar stiu ca a meritat fiecare cent si m-as mai duce ori de cate ori as avea ocazia. Pun si cateva poze, nu atat de reusite pe cat mi-as fi dorit, chiar daca am avut un aparat foto DSLR. Pe site-ul oficial, sunt o multime de informatii despre speciile gazduite, precum si un plan al cladirii care va va ajuta sa va faceti o idee despre cum arata, inainte chiar sa faceti o vizita propriu-zisa.

De iesit se iese pe alt pod, asemanator celui de la intrare, iar in apropiere sunt magazine de suveniruri, parcuri cu bancute, spatii verzi, restaurante si terase, unde am mai pierdut inca ceva vreme, inainte sa ne intoarcem in locul unde am parcat masina.


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 17.04.11 00:04:04
Validat / Publicat: 17.04.11 06:54:27
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6525 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oceanarium - podul de la intrare. Sus se vad afisate cateva informatii generale privind oceanele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Admin
[17.04.11 07:00:12]
»

Este al 6-lea review scris de autoare cu recomandari din vacanta in Portugalia, insa prezentarea si ilustrarea foarte bine realizate ale obiectivului, precum si utillitatea lui pentru cei interesati in a repeta experienta deliutzei27 ne-au convins sa pastram review-ul in concurs (desi, cum am spus, depaseste limita orientativa de 5 impresii/vacanta)

webmaster13
[17.04.11 07:49:04]
»

Iata propunerea muzicala pentru aceste impresii, ma refer la melodia postata mai sus care se poate schimba dupa caz!!

roth
[17.04.11 14:20:32]
»

Superbe poze, e mult peste ce am vazut in alte locuri, si asta denota ca e loc de mai bine.

sper sa ajung candva in Portugalia si atunci am sa iau notite din toate rw tale si am sa le adun intr-un minighid

Portugalia-deliutza27

webmaster26
[09.03.16 08:03:15]
»

@deliutza27 - Mutat în rubrica "Oceanarium Lisabona, LISABONA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

deliutza27AUTOR REVIEW
[26.03.16 22:17:26]
»

@webmaster26 - Salut, scuze pentru intarziere.

Da, e buna locatia, acolo este.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
deliutza27, roth
Alte impresii din această RUBRICĂOceanarium Lisabona:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05425500869751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1