ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: pitesti
ÎNSCRIS: 04.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Sinaia - Nihil sine Deo (Nimic fara Dumnezeu)

TIPĂREȘTE

Putina istorie:

Manastirea Sinaia “Catedrala Carpatilor” este principalul lacas de cult din Sinaia. Complexul monahal cuprinde: Biserica veche “Biserica Adormirea Maicii Domnului”, Biserica noua “Biserica Sfanta Treime”, Paraclisul “Schimbarea la fata”, Cavoul Take Ionescu si Muzeul de arta religioasa.

Biserica veche, a fost construita intre anii 1690-1695 de catre Spatarul Mihail Cantacuzino. Este prima constructie pe teritoriul actualului oras si reprezinta identitate istorica a orasului Sinaia. Numele manastirii nu este intamplator. Spatarul Mihail Cantacuzino aflat intr-un pelerinaj la Locurile Sfinte ajunge la Muntele Sinai si se roaga la Manastirea Sfanta Ecaterina. Impresionat de frumusetea acestei manastiri, la intorcerea in tara construieste o manastire pe care o inchina Sfintei Fecioarei Maria. Este construita sa adaposteasca 12 calugari dupa modelul Mantuitorului Isus Hristos cu cei 12 apostoli.

Paraclisul, este o constructie de la sfaritul sec. al XVII-lea. In capela puteti vedea ultimele scene din viata lui Isus.

Cavoul lui Take Ionescu, aflat tot in Curtea Veche, alaturi de Biserica Veche si de Paraclis. Prim-ministru in perioada Primului razboi mondial, acesta lasa in testament dorinta de a fi inmormantat in acest loc, dupa ce a fost vindecat la Manastirea Sinaia de o boala grea. In cavou se poate vedea sarcofagul sau si un bust din marmura alba scluptat de italianul Roscitano.

Biserica noua, 200 de ani mai tarziu 1842-1846 este necesara construirea unei biserici mai mari cu mai multe chilii, prin grija staretului Ioasaf si Paisie, calugari ai acestui lacas. Deteriorata de multe ori, biserica a fost refacuta intre anii 1893-1903 de catre arhitectul George Mandrea. Pictura în ulei a fost executată pe fond de aur mozaicat, în stil neobizantin, de pictorul danez Aage Exner. In Biserica noua se afla epitaful lucrat manual cu fir de aur si matase, pe parcursul a trei ani de catre Ana Roth. Acesta este inregistrat in catalogul U. N. E. S. C. O... Se mai pot vedea scaunele rezervate familiei regale, unul cu blazonul regal si emblema Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) si cel al reginei Elisabeta cu initaialele E. D. (Elisabeta Doamna). Aceasta biserica are o importanta deosebita si prin faptul ca aici au fost botezati printii si printesele Romaniei.

Muzeul de arta religioasa, unde gasim prima Biblie tradusa si tiparita in limba romana, obiecte de cult si multe icoane de o inestimabila valoare.

Precizez ca datele de mai sus sunt obtinute de pe Internet.

In ultima zi a sejurului din Sinaia, hotaram sa aprindem o lumanare la Manastirea Sinaia profitand si de faptul ca este duminica. De la hotelul Regal, pe langa Cimitirul Eroilor, urcam cu masina spre strada Manastirii la nr. 2. In jurul manastirii forfota de lume. Parcam masina vis-à-vis si patrundem pe teritoriul manastirii. Inca de la intrare, manastirea impune respect prin zidurile inaltate si constructiile asezate ca o fortareata. Ne intampina Biserica noua a Manastirii Sinaia. Ne indreptam direct spre biserica de unde se aud melodii religioase. La intrare suntem rugati sa nu facem poze. Un calugar aflat in partea stanga in pronaos ma sfatuieste cum sa dau un pomelnic. Pe o masuta aflata in dreapta gasesc pomelnice tipizate. Timp de 30 de minute ascult inmarmurita slujba, o slujba cum n-am mai ascultat de mult timp. Incerc sa-mi dau seama daca este o slujba inregistrata. Nu, nu este. Glasurile de ingeri vin dintr-un balcon. In general, evit multimea si zgomotul ce o insoteste, dar de data aceasta, cu toate ca biserica era plina de lume, nu puteai sa arunci un ac, nu se auzea decat slujba tinuta de preot si pe alocuri corul bisericii. Ma gandesc la timpul care trece si cu greu renunt. Afara, aprindem cate o lumanare. Abia acum bag de seama mai bine imprejurul bisericii.

Curtea Bisericii noi este larga, portile sunt inalte, zidurile sunt solide si albe. Biserica este imprejmuita pe partea stanga de chiliile calugarilor, vopsite si ele in alb. Au un pridvor larg si par nelocuite. Pe parte dreapta se afla Muzeul Manastirii, mi-as fi dorit sa intru, dar era inchis. In jurul bisericii, se afla mai multi braduti de un verde crud, parca contrazicand albul imaculat al zapezii proaspat asternute. Soarele face ca totul sa fie un joc de lumini si umbre, zapada scanteie a puritate iar bradutii umbresc vitezeste manastirea. Totul este alb, contrast fac doar bradutii verzi si Manastirea Noua prin fatadele din caramida rosie. In partea superioara a constructiei se afla mai multe nise de culoare albastra pe a caror suprafata sunt pictate chipuri de sfinti. Un brau verde de ceramica, format din trei linii care se rasucesc din loc in loc, inconjoara biserica. Poate fi interpretat drept simbolul uniunii Sfintei Treimi - hram ce-l poarta biserica sau ca simbol al unirii celor trei principate: Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Biserica imbina cu succes mai multe stiluri arhitecturale, cel moldovenesc si muntean cu elemente ale renasterii brancovene. Impune prin maretie, prin turle pana la cer, prin arhitectura, prin culoare, nu degeaba este numita si “ Catedrala Carpatilor”.

Printr-un zid gros, pe arcada caruia scrie „ Veniti de ve inchinati“ patrundem in curtea veche. Este pustiu aici, spre deosebire de curtea noua unde sunt multi credinciosi. Biserica veche, destul de mica, ne atrage ca un magnet. Nu putem intra in ea, usa este incuiata. Este in renovare dupa cum arata la exterior. Spre deosebire de alte manastiri pe unde am mai fost, aceasta are pridvor. In pridvor se pot admira multe fresce originale ale pictorului Parvu Mutu care ii prezinta pe membrii familiei Cantacuzino. Pe cupola pridvorului este reprezentata Sfanta Ecaterina- crotitoarea Manastirii de la Muntele Sinai, Sfantul Gheorghe-protectorul Moldovei si al soldatilor si Sfantul Dumitru-ocrotitor al Tarii Romanesti. Coloanele pridvorului sunt scluptate in piatra si prezinta motive florale si vegetale, caracteristici ale stilului brancovenesc. Portalul este si el scluptat in piatra si are stema familiei Cantacuzino, familia fondatoare, reprezentat prin vulturul bicefal care tine in ghiare semnele puterii, sceptrul si crucea. La dreapta acestuia este reprezentat Moise cu Tablele Legii (Cele Zece Porunci) iar in partea stanga este reprezentat Aaron, fratele lui Moise, cu toiagul infrunzit. Curtea veche este, la fel ca si in cea noua, inconjurata de chiliile calugarilor, doisprezece la numar, dupa numarul apostolilor lui Isus. Cladirile pastreaza si ele stilul brancovenesc, cu arcade cu motive florale si vegetale. Cavoul lui Take Ionescu are la intrare o tablita cu numele acestuia.

Din pacate, fiind iarna si duminica pe deasupra, nu am putut vizita Muzeul de arta religioasa, Biserica Veche decat pe dinafara, Paraclisul si nici Cavoul Take Ionescu.

Pe Internet am gasit urmatorul anunt:

Program de vizitare a manastirii:

Iarna se deschide muzeul si biserica veche doar la cerere, in intervalul 10.00-15.00, doar pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Vara

10.00-17.00

Muzeul si biserica veche sunt deschise vizitarii.

Un bilet costa 4 lei (2 lei pt elevi si studenti).

Prin acelasi gang prin care mai devreme am intrat, iesim in Curtea Noua, dar nu fara sa observam deasupra pasajului ca scrie ceva. De data asta scria „ Doamne, Bine Cuvanteaza Intrarile Noastre si iesirile“. Am fost tentata sa trec pe dedesubt de mai multe ori.

Ce am gasit la Manastirea Sinaia? Am gasit istorie, am gasit cultura, am gasit arta, am gasit credinta. Ce nu am gasit? Nu am gasit linistea sufleteasca cu care am plecat din alte manastiri, nu am gasit sentimentul de libertate spatiala dintr-un asezamant monahal. Sunt convinsa ca nu le-am gasit din cauza faptului ca era Duminica iar toata lumea se concentra pe slujba, era foarte aglomeratie, iar lipsa spatiului in jurul manastirii tine de istorie, Carol I a parcelat si vandut pamanturile manastirii, astfel ca manastirea a ramas fara niciun petec de pamant.

Ne indreptam grabiti spre Casa memoriala George Enescu.


[fb]
---
Trimis de anadragusin in 11.04.11 17:21:40
Validat / Publicat: 11.04.11 19:18:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anadragusin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcarea din fata Manastirii Sinaia, era plina.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.04.11 23:03:08]
»

Bravo si jos palaria pentru un asa review amplu si plin de informatii utile, prezentate cu atata lux de amanunte.

Sensibilitatea ce se ascunde in spatele acestor impresii se simte de la primele randuri ale lecturii.

Sincer, @anadragusin, desi am vizitat de atatea ori Manastirea din Sinaia, cu siguranta n-as fi reusit s-o descriu atat de frumos si detaliat precum ai facut-o tu. Prin scrierea ta, ai reusit sa ma transpui si pe mine pas cu pas in acel asezamant sfant, iar prin randurile tale am descoperit, precum bine aminteai,

istoria, cultura, arta si credinta

ce le-ai gasit tu acolo.

Felicitari inca o data pentru stilu-ti sensibil si plin de har cu care ne-ai povestit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
anadragusinAUTOR REVIEW
[12.04.11 10:12:38]
»

Multumesc mult @dananecula! Manastirea Sinaia in peisaj e iarna este superba. A fost pentru prima oara cand am fost aici si sper sa ma mai intorc, dar as vrea sa vad si celelalte obiective pe care nu le-am vazut: muzeul de arta religioasa, Biserica veche in interior, Paraclisul si Cavoul Take Ionescu.

Admin
[02.08.11 01:00:00]
»

Mutat la rubrica "Manastiri pe Valea Prahovei!" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, dananecula
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sinaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047317981719971 sec
    ecranul dvs: 1 x 1