ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2011
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

CIPRU:o insula-- doua tari? [2]

Ilustrație video-muzicală
Christina Metaxa - Firefly
TIPĂREȘTE

Nota webmaster: prima parte o puteti citi facand: click aici

Nicosia de sud

Pe la 9.30 luam drumul Nicosiei, Drumurile la ei sunt super, cel putin astea turistice nu stiu cum sunt celelalte, legatura intre orase se face pe autostrazi. Drumul pana in Nicosia dureaza cam 1h, cu privit si respectat indicatoarele de viteza. GPS-ul isi face treaba in timp ce eu invat engleza cu profesor.

Dupa ce destul timp am vazut campuri si teren arid apar in zare constructii ceea ce ne dovedeste ca ne-am apropiat de oras.

Nu dupa mult timp de la intrarea in oras se vede pe un deal in fata steagul turciei, dovada ca acolo e "pamant turcesc". E o poveste urata, o lectie de istorie trista, un lucru despre care se feresc sa vorbeasca.

Nicosia -unul dintre cele mai vechi orase din lume ca si insula e un oras ---doua capitale. Fiind impartita in nord si sud ea isi face datoria de capitala pentru ambele "tari", desi nordul parte a Turciei nu e recunoscuta oficial exista totusi granita, turisti avand drept de trecere.

Localnicii nu sunt bineveniti dintr-o parte in alta, dealtfel nici nu prea comunica unii cu altii. E o senzatie stranie, mergi pe strada si ai pe dreapta case frumoase cu gradini ingrijite iar pe stanga teren viran, cu gard de sarma ghimpata dincolo de care e alta "tara".

Nu am trecut in partea Turca desi eu i-mi doream, fiindca sotul a zis ca nu e prea sigura treaba si nu are roat sa riscam. Ce sa zic nici nu am reusit sa gasesc poarta pe unde se putea trece asa ca am renuntat si am vizitat ceea ce era in Nicosia de sud, am avut ce vedea.

Fiindca documentarea despre Nicosia am facut-o "stand in cap" ca alta explicatie nu am pt greseala da a incurca Nord cu Sud-- lectiia nu a folosit la nimic, dat fiind situatia la fata locului am pornit aiurea pe strazi.

Astfel am dat de un sit arheologic, am vazut un vechi apeduct, de un parc cu ceva statui... decat sa bat campii cu aranjatul vorbelor "goale" am sa las pozele sa vb despre acest oras frumos.

Trista ca nu am trecut si --dincolo--decid sa revin in Larnaca, la hotel.

Dupa amiaza pornesc sa cunosc mai bine Larnaca, asa ca o iau la pas cu harta in mana, si ajung la Castelul Larnaca pe care il admir doar de afara, deocamdata.

Merg mai departe si dau de zona "pietonala" un bulevard larg impartit in doua, pe o parte se circula auto iar pe alta e zona cu tarabe de o parte si de alta, care mai de care cu lucruri mai atragatoare de la suveniruri la haine si fructe, sau acele gogosele inundate in miere ce se preparau pe loc. Ajung si in port, o aglomeratie de barci si iahturi frumos aliniate. Aici duc o ampla discutie despre un trip pe mare (totul se desfasoara pe baza de poze si pix cu foaie pt negociat pret--nu de alta dar sa nu se razgandeasca--eu fiind singura si stiutoare de elglezo-greaca-aerobico)

DATE AFLATE

Sunt destule firme care asigura astfel de servicii, cu vase mai mari sau mai mici.

Exista un trip interesant cu un submarin care te poarta in fascinanta lume de sub apa, cu care poti vizita epavele vaselor de pe fundul marii Mediterane, una fiind a unui vas foarte mare care parca "doarme" intr-o pozitie neobisnuita. Transferul la/si de la submarin se face cu barca, durata efectiva de scufundare e ~40min la o adancime cuprinsa intre 17-40m. (traducere partiala a textului din pliant) Pretul se discuta la fata locului.

O plimbare cu un vaporas care tine ~1h e 10e/om, asta am reusit eu sa aflu. Deja obosisem de discutat (facut gimnastica) si decid sa plec la cascat gura pe la tarabe. Cumpar ceva cadouri pt cei de acasa

1rochita pt 5-6 ani 7e 1tricou marime s 10e

fructe confiate diverse sortimente/amestec 8e/0.5kg

Nici nu am bagat de seama ca au trecut 4 h asa ca dau fuga la hotel iau sotul si plecam in cautarea unei terase pt a servi... MEZE.

Cum parte din drum eu il stiam, gasim repede un superb restaurant pe malul marii, unde un meze e 18e/om min 2 pers, bere la 0.6l la 7e/st Ospatar...roman

Ce am primit pt cei 36e

icre, humus, masline verzi si negre, salata greceasca (un castron mare), astea pt inceput fiindca ospatarii cred ca obosesc cate drumuri fac la un astfel de meniu.

Salatele de inceput sunt aduse pe farfurioare micute, exceptie salata greceasca, toate la cateva minute de la comandare, restul venind pe parcurs in ordinea in care sunt gata.

continuare

4 sestisori rosi-gratar 2 pesti cam cat palma-gratar

2 sepii-plita sau gratar creveti si baby caracatite pane

4 bucatele dintr-un peste mare -prajit si nu mai stiu ca oricum nu am putut manca tot. Pozele lipsec eu gasind sait-ul abia in toamna.

Ce pot concluziona e ca: lejer pot manca 3 persoane din 2 meze

Incheiem ziua cu inghetata la un barulet cost 2e/portia, bere 4e/pahar mare, alune din partea casei

Baie in mare la asfintit, asta sa nu treaca ziua si sa nu profit de principalul obiectiv al vacantei--mare, plaja, relaxare

AYIA NAPA si imprejurimi

Ziua urmatoare anuntam de dimineata ca dorim cina, platim cei 10e/om si plecam catre Waterpark ATLANTIS, unde pret intrare este 36e/om.

La un calcul rapid decid ca nu merita, eu fiind singura care as fi profitat de atractii, iar la cei 72e unde as fi adaugat si alte cheltuieli pe diverse asa ca ~100e/pt max 1/2 zi nu ar fi meritat. Plecam spre Ayia Napa si nu regret alegerea facuta.

Dam de o parcare, asa ca lasam masina si plecam la colindat.

Bafta sau nu prindem la tanc, tocmai cand se facea ultima strigare, o plimbare cu submarinul galben-un vas care are partea de dedesupt amenajata pt a vedea sub nivelul marii. Pret 10e/om

Ne asezam confortabil pe cate un taburet si incepe spectacolul, adincinea e de 3-4m, tocmai buna pentru a admira frumusetea locurilor. la un moment dat avem parte de un inedit spectacol din partea personalului vasului si anume un pranz servit pestilor. Inarmat cu tub de oxigen si un mare cocolos de mies de paine, unul din cei ce deservesc vasul coboara in apa si incepe sa faca ceva valuri in care elibereaza frimituri de paine. Instantaneu locul se umple de pesti care vin si servesc masa direct de la sursa. Totul dureaza cateva minute dupa care continuam drumul pana la o superba grota unde aven cam 30min de relas. unde facem o fascinanta plimbare in interiorul grotei cu intrare prin dreapta si iesire prin stanga, cred ca se putea vedea mai mult in adancime dar trebuia o sursa de lumina.

De departe aceasta experienta mie mi-a placut cel mai mult.

Dar cum tot ce e frumos se si termina, timpul se scurge si el asa ca revenim de unde am plecat, mai veseli, mai incarcati de frumos fiindca am vazut o particica din minunatia de sub apa.

Gasim un magazin de unde luam ceva de mancare felie pizza/1.8e, bere cutie/1.7e, salata pe care o formezi tu/3,8e una mare, felurite pateute parca 11e/kg

Mai colindam ceva si dam peste un magazin de diverse asa ca intram in ideea de a vedea ce preturi sunt, surpriza vanzatoarea tot romanca, decidem sa achizitionam o curea (pt sot) la 10e/buc, si plecam iar spre baza.

Ne odihnim la plaja, mai mult de data asta si pe la ora cinei, curiosi, decidem sa mergem la restaurantul hotelului sa mancam Suntem placut surprinsi fiindca e tip bufet si ai de unde alege: 2 feluri de supa salate, peste, friptura de pui, div garnituri si destule fructe.

Cum dis de dimineata trebuie sa predam masina si noi nu facusem plinul peste zi decidem sa facem o mica plimbare in oras, sa ne bucuram de el si seara. Plecam aiurea, ajutati de GPS, si constatam ca multe strazi sunt sens unic. Pplimbarea de seara nu a fost prea fascinanta poate si datorita faptului ca nu am dorit sa ne aventuram prea departe de hotel.

In dimineata zilei in care plecam, avem parte de un superb rasarit, asta ca bonus fiindca neam sa ne fi trezit special pt el in alta zi, de un MD peste cerinte si un zbor ok, eu apreciind enorm acei piloti care decid sa impartaseasca "din respect pt calatori" cateva informatii care tin de zbor--altitudine, traiectorie, durata, temperatura la sol. Asa am stiut la un moment dat ca ceea ce vad e Instambulul, o imensitate de oras.

O minivacanta cam mini, doar 2 zile full, dar traita la maxim.


[fb]
---
Trimis de roth in 07.04.11 00:38:00
Validat / Publicat: 07.04.11 05:36:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7976 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 superb
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

TraianS [07.04.11 08:38:42] »

Nu sunt nici un fel de probleme la trecerea la turci. Romanii chiar pot trece cu buletinul, nu au nevoie de pasaport.

Nicosia, orasul vechi, e inconjurat de ziduri - seamana cu Sighisoara, sau cu un oras medieval. Cipru, de-a lungul timpului a fost sub diferite ocupatii si gasesti diferite urme. A fost sub venetieni, lusignieni (francezi), bizant etc.

Orasul vechi e impartit exact in doua. Jumatatea de nord e la turci, cea de sud la greci. Daca ajungi pe Lidra - o strada cu fel de fel de magazine, (ceva similar cu Istiklal Caddesi la Istanbul), strada din Brasov... care duce in piata etc... in capat e trecerea la turci. Lidra Street - Lokmaci. Aici se trece doar pe jos.

Sunt niste biserici - cred ca au fost catolice, transformate in moschei, mai poti vizita Buyuk Han, (un han de pe vremea osmanlıilor), Bandabulya Kapalı Carsı (acuma e in reconstructie - au primit bani de la UE). Zona a inceput sa se modernizeze de cand au deschis astia granitele. O scurta expeditie in aceasta zona - e interesanta, dar nu cred ca reprezinta Ciprul de Nord.

Cel mai bine e de trecut cu masina. De vazut castelele - St. Hillarion in munti, Castelul Kyrenia si portul vechi, Manastirea Bellapais etc. Este ce vizita.

Daca stati in Larnaca, ar trebui sa treceti cu masina sa vedeti Famagusta si Salamis - orasu antic.

Pentru o calatorie cu adevarat interesanta, mergeti pana in Karpaz, la plajele de aur si faceti baie Plaje de nisip, foarte lungi, cu foarte putini oameni in zona. Poate o sa vedeti si magari salbatici, de obicei se plimba pe langa Plaja de aur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][12 voturi]
roth [07.04.11 09:26:52] »

@TraianS

Foatre bune si concise comentariile adaugate asa ca voi tine cont in urmatoarea mea vizita, sigur va mai fi una.

Sa inteleg ca tu locuiesti sau ai un job acolo?

TraianS [07.04.11 20:54:23] »

Eu stau in partea turca, in Girne (Kyrenia) si lucrez la Lefkosa (Nicosia). Cunosc parte turca foarte bine. Partea greaca mai putin. De exemplu, nu stiam de submarinul de la Aya Napa. Acum stiu unde o duc pe fiica-mea in viitorul apropiat.

Am de gand sa scriu si eu niste reviewuri despre Cipru. Numai sa-mi fac timp sa merg si sa fac poze.

Ma gandeam chiar sa fac poze... cu drumul, cum vii dinspre Larnaca si cum gasesti trecerea la turci. Si sa ma interesez mai exact cat se plateste asigurarea pentru masinile inchiriate... etc. Lucruri practice. Poate in viitorul apropiat

iulianic [24.05.11 13:20:02] »

TraianS, ti-am fi recunoscatori daca ne-ai furniza si alte amanunte. As vrea sa vizitez Cipru. Obisnuiesc sa fac circuite organizate (deci nu pe cont propriu), dar nu am gasit o agentie turistica in Romania care sa organizeze circuite incluzand Cipru. Doar sejururi cu posibilitati (locale) de a achizitiona mici excursii optionale in punctele de interes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS [25.05.11 10:53:34] »

@iulianc

Nu cunosc foarte bine situatia din Cipru de Sud. Cunosc obiectivele, deoarece am fost si le-am vizitat, dar nu stiu multe despre hoteluri sau agentiile de turism si ce tururi ofera.

In Cipru de Nord, stiu majoritatea agentiilor si hotelurilor de pe aici, dar nu am fost niciodata intr-un tur.

Atat agentiile, cat si hotelurile de obicei se specializeaza pe o tara. Sunt foarte multi turisti englezi, turci si ceva nemti. Sunt si evrei, dar nu foarte multi. Evreii vin mai mult pentru cazinouri.

Pentru partea de Nord, o problema o reprezinta zborurile. Deoarece e o tara nerecunoscuta, nu exista zboruri directe decat in Turcia. De ex. pentru a merge in Anglia, e obligatoriu ca avionul sa aterizeze intai in Turcia si apoi sa-si continue calatoria. Asta afecteaza timpul calatoriei si pretul biletului. De cand au deschis granitele, multi vin prin Larnaca si hotelurile trimit masina sa ia turistii de la aeroport.

In Larnaca, e foarte simplu pentru romani datorita zborurilor Blue Air si mai recent Wizz Air. Zboara si Tarom si Cyprus Airways, dar de obicei sunt mai scumpe.

Blue Air zboara la Bucuresti si Bacau, si daca faci rezervare din timp iei bilet dus la 40 de euro. Pretul normal de obicei tinde sa fie undeva la 150-160 de euro pentru dus intors.

Agentiile din nord, care aduc englezi, ii impart pe la hoteluri, dupa cum si-a ales fiecare iar apoi au tururi optionale. Unele hoteluri, de ex. River Side, ofera si rent-a-car pentru 2-3 zile in pretul camerei.

Tururi: Turul Karpaz - asta fiind coasta sudica, castele, Nicosia etc. Chiar vorbeam cu un sofer ieri si mi-a zis ca pretul de persoana e undeva la 50 de lire turcesti.

Eu personal, daca ar fi sa vin in vacanta in Cipru, as cumpara bilet la Blue Air sau Wizz, din timp, sa fie ieftin, apoi as inchiria masina din aeroport. Probabil ca as sta la un hotel in Sud cateva zile si apoi la un hotel in Nord. Plecarea tot prin Larnaca si predarea masinii la aeroport.

Despre obiectivele turistice am sa scriu niste reviewuri, numai sa-mi fac timp. Daca pot sa fiu de ajutor cu ceva, sau te intereseaza ceva in mod special, intreba-ma, si-n functie de cate stiu, raspund.

Pe privat, iti pot da nume de agentii turcesti, ca sa vezi ce pachete au si sa faci comparatie intre hoteluri. Despre agentiile din Romania si Cipru de Sud nu stiu mare lucru.

iulianic [26.05.11 15:12:27] »

Multumesc, TraianS, pentru bunavointa cu care ai raspuns. Inca nu am hotarat cand va fi vacanta in Cipru, dar ramane ca optiune pentru un viitor cat mai apropiat. Am vazut multe poze din Cipru si m-au incantat (unele dintre ele iti apartin, nu-i asa?).

Am remarcat ca unele agentii turistice din Romania ofera sejururi pentru seniori in perioade mai putin propice pentru vacante: toamna - iarna. Este bun timpul pentru vizite la obiective? Cam ce temperaturi sunt acolo iarna?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS [27.05.11 11:04:55] »

In Cipru e clima mediteraneana. Nu ma mai uit pe net sa vad detaliile exacte, dar iti spun din proprie experienta. Sunt doua sezoane - vara si iarna. Vara nu ploua deloc. Intr-o vara, care dureaza luni bune, poate prinzi odata sau de doua ori ploaie.

Pe la sfarsitul lui octombrie incepe "iarna". Temperatura incepe usor sa scad si undeva pe la sfarsitul lui octombrie, incep primele ploi.

Cele mai bune luni sunt septembrie si octombrie. E inca cald, dar nu foarte cald si inca se mai poate face baie-n mare.

De la inceputul lui noiembrie, cand incep ploile (nu ploua non-stop, dar incep sa apara zile ploioase), totul devine verde. Daca vara totul e galben si uscat, de la inceputul lui noiembrie, dupa primele ploi, incepe sa creasca iarba si tot Ciprul se transforma.

In Noiembrie incepe si sezonul agricol, ara, curata campurile si seamana.

Pentru vizitat obiective, toata perioada iernii e foarte buna - deoarece nu e asa de cald. Preturile de la hoteluri sunt mai mici. De frig nu e frig. Cu o bluza esti ok. Temperaturile sunt undeva la 15 grade. Prin februarie - martie e perioada cand se culeg maslinele. Se strang maslinele si se duc la morile de ulei. Dupa ce se strang maslinele, se curata pomii.

De asemenea e perioada portocalelelor, mandalinelor si lamailor. Portocalele sunt de mai multe soiuri si se coc la cateva saptamani diferenta. Soiuri sunt Washington, Yafa, etc. mai cateva care nu le stiu.

Ca sa concluzionez, lunile septembrie-octombrie sunt perfecte. Hotelurile sunt insa destul de pline in aceasta perioada. In noiembrie, incepe "iarna", ploi si nu se mai face baie-n mare. Dar inca e perfect pentru vizitat tara.

webmaster13 [27.05.11 14:16:26] »

am atasat melodia de mai sus... sper sa placa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, roth, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cipru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061327934265137 sec
    ecranul dvs: 1 x 1