ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cateva ore in Trodos

Ilustrație video-muzicală
Cyprus - Kostas Martakis - Pio Konta
TIPĂREȘTE

Anul asta, in Cipru, primavara a venit de la sfarsitul lui Februarie. Au fost cateva zile foarte calduroase si majoritatea pomilor au inflorit. Credeam ca au inceput deja caldurile si nu ne mai asteptam la frig. In aceasta “iarna” au fost cateva zile ploioase dar nu a nins pe munti.

In Cipru sunt doua lanturi muntoase importante – Muntii Trodos in Cipru de Sud si Muntii “Beş Parmak” (Cinci Degete) in Cipru de Nord. Cel mai inalt varf din partea turceasca e Selvili Tepe care are 1024 metri ian in muntii Trodos varful Olympus are 1952 de metri.

In partea turceasca ninge foarte rar – poate odata la 5-10 ani. De obicei ninge noaptea, cand e mai frig si zapada rezista doar pana pe la amiaza pe munti. E foarte interesant de facut poze in asemenea ocazii, deoarece cine se trezeste de dimineata mai prinde pomi plini de portocale acoperiti de zapada. La o astfel de ninsoare se inchid scolile, iar majoritatea parintilor isi duc copii in munti, sa vada si ei ce e aia zapada. Sunt multi care au astfel ocazia sa vada zapada prima data in viata. Cei din zona Girne (Kyrenia), urca muntii in zona castelului St. Hilarion si incep sa se bulgareasca sau sa faca oameni de zapada. Alt obicei e sa faca mici oameni de zapada pe capota masinilor si sa coboare cu ei in oras, langa mare. :) Aduc astfel zapada celor care nu au urcat pe munti. La turci nu exista sanii, skiuri, sau orice alte sporturi de iarna.

In Ciprul grecesc insa, Muntii Trodos fiind mai inalti, de obicei este zapada in fiecare an. Ninge in lunile ianuarie – februarie si zapada rezista mai multe zile. Din Nicosia, daca e o zi senina, se poate vedea daca este sau nu zapada pe munti. In lunile ianuarie, februarie, daca a fost o noapte friguroasa si ploioasa, va puteti astepta la zapada pe Trodos.

Prima data cand am fost in Trodos, acum cativa ani, in oras era destul de cald, tin minte ca eram doar in tricou. Nu credeam ca o sa gasim zapada pe Trodos. Totusi cand am ajuns pe Olympus, parca eram in alta lume – vremea s-a schimbat complet. Era ceata (din cauza norilor) si vant. Cand am coborat din masina, am dardait de frig. Noroc ca mai aveam o bluza la mine. Pe varful Olympus este teleferic, pentru cei cu skiurile. Este o cladire de unde se pot inchiria skiuri, sanii si snowborduri. Eu habar n-am sa skiez, asa ca ne-am dat oleaca cu sania pe acolo si am inghetat de frig.

In alt an, dupa o noapte mai rece, am plecat cu mai multi prieteni din nou in Trodos. Amintindu-mi experienta din anii precedenti, m-am imbracat destul de gros. Mi-am luat si o pereche de izmene pe dedesubt... de m-au trecut toate apele pana am ajuns in Trodos. De data asta insa era foarte putina zapada si deoarece nu era destula, baietii nu inchiriau sanii. Degeaba m-am pregatit eu cu tinuta de iarna... ca era foarte cald. Am urcat pe jos pana-n Varful Olympus, unde a trebuit sa-mi dau jos izmenele... ca nu mai puteam de cald :)) Probabil ca-n anul trecut, fiind ceata si vantul ala... de aia era asa de frig. Stiu ca-i vazusem pe grecii care skiau, cu salopete speciale si erau bine pregatiti pentru iarna, cu bocanci si cu caciuli. Singura mea tinuta de iarna fiind izmenele si niste ciorapi de lana, ma gandisem sa nu vin nepregatit – din pacate am luat teapa anul ala :)

Anul asta, dupa cum ziceam si la inceput, a fost destul de cald si pana-n martie nu a nins deloc pe Trodos. Chiar credeam ca nu o sa vedem zapada anul asta. Insa pe 10 sau pe 11 martie (nu-mi amintesc exact) dimineata a fost putina zapada chiar si la turci pe munti. Mi-am zis ca sigur ca la greci trebuie sa fi nins bine. Cum fiica-mea inca nu a vazut zapada in viata ei, Sambata am plecat pentru cateva ore in Trodos ca sa se dea cu sania.

Am plecat dupa amiaza si-n aproximativ o ora, eram acolo. Am pus nevasta, sa faca poze pe drum si am sa le atasez. Din Nicosia, e foarte usor de ajuns. Trebuie doar sa urmariti indicatoarele cu Trodos. Este o bucata de autostrada iar apoi sunt drumuri simple. Nu prea aveti cum sa va rataciti. In drum spre Trodos, la poalele muntilor veti trece si prin satul Kako Petria Aici sunt cateva hoteluri. Satul a fost protejat de catre guvern, si cladirile din centru sunt refacute in stilul original. Eu am fost o singura data mai demult, intr-o Duminica, iar grecii toti erau pe la biserica. Un sat cipriot traditional, interesant de vazut. Poate am sa mai merg odata sa fac mai multe poze.

Dupa Kako Petria, este o tabela undeva la stanga unde scrie ceva de genul Botanical Garden. Urcati putin pe niste poteci si sunt niste tarcuri mai mari unde puteti vedea Moufloni. Turcii au magarii salbatici din Karpaz, iar grecii mouflonii :)

In zona Trodos, de asemenea sunt mai multe biserici si manastiri bizantine. Cea mai renumita este Manastirea Kykkos. Este si ea foarte bine semnalizata de la drum. Am fost si aici o singura data, dar trebuie sa merg din nou si am sa fiu mai atent la detalii.

O zi petrecuta in Trodos, vara, ar trebui sa includa acest traseu. Kako Petria cu mouflonii, ceva manastiri, (in special Kykkos) si Varful Olympus. Undeva inaintea sa inceapa urcarea spre Olympus este o zona de picnic. Vara foarte multi vin aici la picnic deoarece e mai racoare si aer curat. In Kako Petria este un restaurant romanesc: “La Haiducu” – i-am prins reclama intr-o poza. Inca nu am fost, dar probabil ca am sa merg intr-o zi.

Sambata a fost foarte aglomerat in statiune, deoarece era prima zapada de anul asta si a fost putin dificil de gasit un loc de parcare. E bine de venit in cursul saptamanii, nu in week-end, dar nu am avut cum altfel.

O sanie de inchiriat, ne-a costat 2 euro pentru o ora. Pretul normal cica e de 5 euro, dar au facut reducere. De asemenea asta mica a mea, a vrut numaidecat cu calu si am plimbat-o putin. O plimbare de 10 minute a costat 6 euro. Jumatate de ora parca era 15 euro. Cei care aveau grija de cai, erau niste romani din Vaslui.

Am mai cumparat niste porumb fiert cu 2.5 euro. Cam atat pot sa va spun de preturi.

Nu am urcat pe Olympus, deoarece era foarte aglomerat si mi-am zis ca nu se merita. Pe varful Olympus, e telefericu si acolo e si cladirea unde se inchiriaza skiuri si sanii.

Am gasit sanii si la magazinele din statiune si a fost ok, pentru ce aveam eu de gand. Sa o invat pe asta mica sa se dea cu sania. I-a placut foarte mult si cred ca o sa-si aduca aminte cu placere de aceasta zi.

Altceva nu prea mai ai ce vizita prin zona. E interesant de urmarit oamenii. Multii sunt la primul lor contact cu zapada si toti sunt foarte excitati. :)

Am sa mai fac o excursie la vara si am sa vad cate se pot vizita intr-o zi. Am sa incerc sa vizitez mai multe obiective din zona in cursul aceleiasi zile pentru a crea un traseu. Probabil ca un turist e bine sa inchirieze o masina pentru a vedea Trodosul.

Numai bine si o primavara frumoasa tuturor.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de TraianS in 18.03.11 11:18:37
Validat / Publicat: 18.03.11 12:46:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3017 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe autostrada dinspre Nicosia inspre Trodos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster77 [18.03.11 12:42:21] »

Deoarece rubrica nou definita, MUNTII TRODOS, a fost destul de greu de incadrat la o sectiune deja existenta, am creat o noua sectiune, "CALATORII", si rubrica noua impreuna cu review-ul au fost mutate la aceasta noua sectiune. parca le sta mai bine aici

Alex_Macedo [18.03.11 14:15:11] »

Nu stiam de Trodos foarte multe... adevarul e ca nu le am cu muntii... dar, sa te citesc a fost un fel de... a trece pe acolo!!

Bravos, Traiane!

TraianS [18.03.11 20:35:34] »

@webmaster77

Mersi. Nici eu nu stiam exact unde sa incadrez aceasta impresie. Pot sa sugerez o rubrica (sau categorie) de genul "Descopera Cipru".

Indiferent daca stati in Nord sau in Sud, Ciprul e destul de mic si se pot vedea obiective din ambele jumatati ale insulei in aceeasi zi. De exemplu se pot face trasee, in care vezi ceva in partea greaca dimineata, iar dupa amiaza, partea turca (sau invers). Multe dintre obiective, pot fi vazute doar cu masina sau cu tur. Majoritatea turistilor inchiriaza masina si fac ambele parti ale insulei.

@ Dom' Alex, sunt onorat ca ma citesti. Am scris doar despre munte, ca doar atat am vazut in ziua respectiva. Scopul meu era sa-mi invat fata cu zapada. Cele mai frumoase amintiri care le am din copilarie, sunt legate de sanii si de zapada. Vroiam sa traiasca si ea ceva cat de cat similar. Pe vara, am sa ma reprofilez mai serios pe manastiri, sate, restaurante, castele, muzee etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ellada_sagapo [18.03.11 21:16:10] »

Felicitari pentru descriere! Nu as zice nu unei vacante in Cipru.

P15 imi place foarte foarte mult.

webmaster13 [19.03.11 11:34:36] »

Sper sa placa muzica atasata, se poate schimba!

TraianS [19.03.11 19:12:24] »

@webmaster13

Cred ca e foarte potrivita. Mersi

TraianS [22.03.11 15:37:06] »

Vreau sa fac o corectie. Am scris ca pe varful Olympus este "teleferic". Mai corect era sa zic: "teleschi", deoarece oamenii sunt trasi pe schiuri la deal. Un delut care-l urci pe jos in vreo 5-10 minute.

Am mai citit articole despre munti si am observat diferenta

popescu.borsa* [28.09.11 22:01:33] »

Duminica plec în Cipru pentru o săptămână. Voi sta în Limassol la hotel Louis Apollonia. Intentionez să inchiriez o maşină şi să bat insula ân lung şi-n lat. Una din zile o voi petrece în Munţii Trodos.

Apropo de Commanderia, la noi se numeste ,,comăndare'' mesei ce se da la parastasul de pomenire a morţilor. Oare să fie vreo legatură etimologică?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS [29.09.11 09:48:00] »

Daca veniti in partea de nord, fac cinste

E cel mai bine sa inchiriati o masina - e un "must" pentru Cipru, altfel ramai blocat pe langa hotel.

In Trodos, recomand manastirea Kykkos - e interesanta. Pe varful Olympus, nu prea ai ce face vara, daca nu mergi la picnic. Noi avem munti mai frumosi

Eu am auzit prima data de Commandaria de la niste englezi. Apoi, cand mi-am botezat fata, mi-au cerut o sticla din acest vin la biserica. E singurul vin care se foloseste la impartasanie.

Etimologic, e legat de cuvantul "comandament". Cand cavalerii templieri si cavalerii Ospitalieri, conduceau Ciprul, au redenumit - acest vin, foarte vechi de altfel, dupa zona in care isi aveau comandamentul. Si astazi - Commandaria este o zona - la poalele muntilor Trodos, unde se produce acest vin. Se poate produce doar in 14 sate.

Nu stiu exact care-i legatura bisericii, in productie, dar chiar si omul care ne-a cinstit a zis: "Have some church Wine"

Nu cred sa fie vreo legatura cu ritualul din Romania, dar cine stie?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Ellada_sagapo, popescu.borsa*, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Troodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060141086578369 sec
    ecranul dvs: 1 x 1