ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Costinesti - eterna mea iubire!

Ilustrație video-muzicală
Amicii - Imnul costinestului
TIPĂREȘTE

Saptamana trecuta am avut placerea de a citi unele dintre cele mai detaliate si frumoase impresii despre Jupiter scrise cu multa pasiune si dragoste pentru aceasta mica dar cocheta statiune romaneasca. Perceptia majoritatii cand aud de litoralul romanesc si mai ales de statiunile din sud care s-au degradat an de an este de a inchide ochii, astupa urechile si a trece iute mai departe cautand oferte pentru Bulgaria sau Turcia.

As vrea sa va povestesc cate ceva despre Costinesti una dintre statiunile emblematice ale litoralului romanesc, daca nu cea mai bogata in turisti, atunci cu siguranta cea mai cunoscuta de milioanele de turisti care si-au petrecut vacantele aici.

As fi vrut ca reviewul sa-l segmentez in trei sectiuni distincte, prima sectiune sa cuprinda perioada cea mai exuberanta a dezvoltarii statiunii, pana la caderea lui Ceausescu, apoi perioada pana la inundatii, urmand sa inchei cu ceea ce s-a reconstruit si amenajat in prezent.

Nu stiu daca voi putea scrie respectand aceste etape propuse, sper sa ma descurc si sa-mi iertati eventualele derapaje de la scopul propus, am scanat multe vederi, am foarte multe amintiri, incerc sa le leg pentru a putea fi inteles usor, dar mai ales pentru a va prezenta Costinestiul asa cu l-am descoperit eu cu bunele si relele sale.

Putina istorie

Asezarea apare pentru prima data in cronici la inceputul epocii fierului, a fost colonizata rand pe rand de catre greci, romani, turci, inainte de al doilea razboi mondial aici traiau germani care dupa inceperea razboiului au plecat in Germania. Au ramas romanii, marea lor majoritate provenind din partea de sud, din zona Cadrilaterului.

Denumirea localitatii provine de la generalul Emil Costinescu care a colonizat-o cu germani.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial autoritatile comuniste pun ochii pe aceasta zona preponderent agricola (principala ocupatie a locuitorilor era agricultura) si hotarasc infiintarea unei tabere scolare pentru copii in partea de nord a actualei statiuni. De fapt anul 1949 este notat in majoritatea analelor statiunii ca fiind primul an in care aceste locuri sunt exploatate in scop turistic.

Inainte de 1990

Timp de 10 ani, pana in 1957 s-au organizat doar tabere scolare, insa din acel an prin amplasarea unor corturi albastre si construirea unor casute in apropierea lacului Costinesti statiunea primeste in vacante si studenti, toti cei premianti din tara si de peste hotare, din tarile comuniste.

Practic este certificatul de nastere al acestei statiuni care incepand cu anul 1960 se dezvolta exponential, aici construindu-se an de an noi locuri de cazare si de relaxare marindu-se capacitatea la cateva zeci de mii de turisti.

Localizare si transport

Statiunea Costinesti se afla la aproape 29 km de Constanta intre localitatile Tuzla si 23 August. Localizarea pe GPS este: Lat: 48.947043 / Long 28.637306

Se poate ajunge in statiune atat cu trenul cat si cu masina, cu vaporasul dar si cu elicopterul, mai nou J.

Microbuzele circula foarte bine la intervale de 20 de minute pe timpul iernii si 10-15 minute vara, chiar mai des uneori. Statia de plecare este gara din Constanta, in partea dreapta unde se fac imbarcari pentru sudul litoralului. In partea stanga se fac imbarcari pentru Bucuresti si localitatile din nordul Dobrogei. Prima cursa este la 05.10 din Constanta iar ultima la 21.30. In wk se mai adauga o ora la prima si ultima cursa. Pretul unui bilet este de aproximativ 7,5 lei iar calatoria dureaza in jur de 40-45 minute.

Iarna trenurile trec rar spre Mangalia, deci si prin Costinesti, sunt doar 4 sau 5 pe zi care opresc pentru 2 minute in fiecare statiune. Vara in schimb sunt foarte multe trenuri care vin din toate zonele tarii. Daca pana la Constanta are mers de rapid sau accelerat, de la Constanta la Mangalia toate devin trenuri personale oprind in fiecare statiune. Durata calatoriei este in jur de 40 de minute si costa aproximativ 4 lei la clasa a 2-a si 7 lei la clasa 1.

Locuri de cazare

Incepand cu 1960 se construieste intr-un ritm alert, apar primele vile construite din piatra si primele cantine.

- Bungalow-urile, si corturile studentesti. De mentionat ca aceste corturi erau puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Invatamantului si apoi de catre BTT (Biroul de turism pentru tineret) cel care a preluat statiunea cu tot ce implica spatii de cazare, masa si relaxare. Erau amplasate pe latura de sud a lacului Costinesti foarte aproape de centrul statiunii;

- Casutele de lemn din Satul de vacanta; au reprezentat o alternativa relativ ieftina de cazare. Aici in general veneau familiile cu copii mai mici, erau casute care aveau un perete dublu din pal umplut cu vata de sticla, parca BACAU se numeau si erau formate din 2 si 4 paturi era o zona ceva mai linistita, acum ele din pacate nu mai exista, terenul a fost ingradit probabil pregatit pentru a fi (re) vandut.

- Casutele din piatra din partea de sud a statiunii langa Teatrul de vara, aveau o capacitate de 2 pana la 6 locuri, insa constant si natural intotdeuna se gaseau 2-3 turisti peste capacitatea maxima de cazare. Cine era prins ca primeste colegi/prieteni peste capacitatea maxima de cazare era dat afara si i se intocmea o caracterizare care era trimisa la BTT si de aici la UTC-istul sef al unitatii de invatamant. Eu am avut noroc in sensul ca am dat la „pace” cu administratorul si astfel am putut ramane peste noapte de nenumarate ori la prieteni mai merituosi care se invarteau de cate un sejur gratuit sau achizitionat la preturi modice La acea data mobilierul era din lemn si intretinut astfel ca parea impecabil ori de cate ori te cazai. Pe masura ce anii au trecut s-a degradat continuu, acum casutele sunt goale, doar cateva se mai inchiriaza si acolo exista paturi din fier ca la armata.

- Minihotel-ul sau cum mai este cunoscut astazi Hotel Azur, amplasat pe malul marii foarte aproape de fosta cantina nr. 1. Este o constructie interesanta si astazi, a suferit modernizari, renovari si reamenajari interioare, pana la construirea hotelului Forum, aici era locul preferat unde se cazau mai marii de la Bucuresti.

- Vilele Albatros amplasate in centrul statiunii pe malul marii intre Terasa Marii de astazi (in apropiere de Radio vacanta) pana catre hotelul Forum, la intersectia cu aleea care duce catre teatrul de vara.

Astazi unele dintre ele sunt in paragina altele au fost vandute si renovate, reamenajate, numindu-se Vilele DVG

- Vilele Belvedere amplasate vis/a/vis de vilele Albatros insa pe partea cu Teatrul de vara, si ele au suferit modificari majore, unele dintre ele s-au transformat in Hotel Belvedere altele s-au transformat intr-un complex de casute unde in principal se organizeaza tabere.

- Vilele Amiral cele mai noi vile construite in Costinesti pana la caderea regimului comunist, in prezent sunt proprietatea lui Nicusor Nastase facand parte din complexul Vox Maris. Sunt absolut toate renovate si modernizate fiind unul dintre cele mai cautate locuri de cazare din statiune.

- Hotel Forum inaugurat in 1976 cu surle si trambite a devenit rapid hotelul preferat al nomenclaturistilor vremii dar si al cantaretilor, actorilor si al turistilor straini care doreau sa viziteze statiunea. Amplasat in sudul statiunii in apropierea Golfului francez este si astazi un reper turistic important pe harta statiunii;

- Complexul Coral si Delfin amplasat in nordul statiunii, aproape de epava, au fost toate vandute, renovate si re-amenajate de catre un om de afaceri al carui frate patroneaza discoteca Tineretului.

- Cazarea la particular fata de preturile de la BTT, preturile particularilor erau ceva mai mari, cine dorea sa se cazeze in Costinesti la particulari trebuia sa plateasca sume cuprinse intre 50-100 lei (din aceia vechi) in functie de conditiile oferite, numarul de persoane, etc. Atunci nu prea aveai apa calda oricand la robinet, existau cazane cu apa pe case, dusul se facea intr-un spatiu amenajat in curte, ehei alte erau conditiile de cazare. Insa in perioada de varf a verii cu greu gaseai cazare la particular, uneori nici „ghizii” nu mai aveau unde sa te conduca, totul era ocupat, rezervat, doar cortul mai reprezenta o alternativa deloc de neglijat.

Astazi statiunea ofera nenumarate posibilitati de cazare, s-au ridicat hoteluri, vile, Costinestiul s-a extins atat la nord cat si la sud construindu-se doar in scop turistic, practic doar daca nu vrei nu gasesti cazare. Eu am vrut sa va prezint cateva din spatiile de cazare inainte de Revolutie care au suferit numeroase modificari, unele sunt in paragina altele s-au dezvoltat si transformat si pe lungime si pe inaltime, aduc turisti si mai ales venit.

Restaurante

Prima cantina unde s-a putut servi masa a fost cea atasata taberei pentru scolari de pe latura de nord a lacului Costinesti, era o constructie din lemn care functiona doar patru luni pe an (vara) cat timp existau seriile scolare, sezonul estival incepea la 1 mai iar pana la vacantele scolare, aici veneau tinerii muncitori pana in 35 de ani din economia nationala.

Prin anii 60 s-a construit Cantina 1, o cladire a carui acoperis la acea vreme a constituit o noutate absoluta, plafonul sub forma unui romb sustinut de cabluri intinse.

Aici serveau masa toti cei care ajungeau in tabere scolare si studentesti, desi totul era organizat pe serii, se statea la coada la „impinge tava” uneori si aproape o ora, dupa aceea o noua provocare o constituia gasirea unui loc la masa.

Cantina 1 era amplasata pe locul unde se afla in prezent discoteca Ring si multi ani a reprezentat principalul loc de servire a mesei.

Dupa cativa ani, odata cu dezvoltarea statiunii si aparitia unor spatii noi de cazare s-a simtit nevoia construirii unei noi cantine care a fost cunoscuta sub numele de Cantina 2 amplasata pe locul unde in prezent se afla discoteca Vox Maris. Aceasta constructie a fost realizata din beton, a fost utilata cu cele mai noi utilaje de bucatarie si a devenit principalul loc unde serveau masa toti cei veniti cu bilete prin BTT.

Restaurantele n-au tinut ritmul constructiei vilelor si casutelor de vacanta, s-a construit foarte mult dar nu s-a pus accentul pe restaurante. Acest lucru s-a facut resimtit prin anii 70 cand capacitatea celor doua cantine nu putea face fata turistilor care ajungeau de multe ori sa serveasca masa de pranz si dupa ora 16.00.

Astfel s-au construit mai multe restaurante:

- Dacia a fost unul dintre cele mai apreciate restaurante, a fost restaurantul preferat al trupei Phoenix care canta aici seara de seara. Dupa Revolutie si-a schimbat denumirea in Perla Marii.

- Tineretului avea o linie de autoservire, dar exista si un restaurant unde erai servit la masa, nu era permisa tinuta in costum de baie, aici in general veneau familiile cu copii mici datorita prajiturilor foarte bune care se puteau comanda la desert. Mai mereu se gasea Cico si Pepsi iar putin mai tarziu si Brifcor.

In restaurant au cantat de-a lungul anilor trupe celebre, multe dintre ele care astazi nu mai canta: Metrok, Amicii, Metropol, o trupa de fete foarte apreciata Venus, Compact – aici si-a lansat celebru hit ”Fata din vis”, Cargo.

Dupa Revolutie restaurantul s-a transformat intr-o discoteca

- Intre Perla Marii si Tineretului exista o linie de autoservire foarte apreciata si mai tot timpul aglomerata numita Marea Neagra Dupa Revolutie o perioada a functionat ca Spring Time, apoi a fost inchisa. Momentan se afla in paragina.

- 10 steaguri era o terasa unde se serveau mici si bere, placinta calda si covrigi, langa ea exista si o mica autoservire. Aici tinuta mai mereu era la costum de baie deoarece terasa se afla chiar pe plaja. Acum este restaurant/autoservire.

- Terasa Radio Vacanta a fost o terasa cu bere, mici si pizza, acum este autoservire;

- Forum Restaurantul celebrului hotel, aici se comanda doar la masa si in general nu prea se gaseau mese libere in restaurant seara, daca doreai sa vezi o vedeta fie ca era actor, cantaret sau politician, restaurantul Forum era locul ideal. In aceeasi masura era si cea mai mare concentrare de securisti pe metru patrat.

In acest restaurant au cantat an de an Iris, ProMusica, Holograf, si multe alte trupe de succes.

Oricum cam toate trupele de succes dupa inchiderea restaurantelor la ora 22.00 mai veneau la obelisc unde se strangea foarte multa lume si mai cantau cateva melodii de succes, asta in ciuda militenilor care de multe ori se faceau ca nu vad marea dar cantau sau radeau alaturi de cei de la Vacanta Mare.

In prezent Costinestiul abunda in restaurante si terase oferta este pe masura spatiilor de cazare, exista nostalgia celor care se plimba prin zonele unde in urma cu 25-30 de ani stateau la coada pentru un covrig cald sau cu o tava in mana la autoservire, in prezent acele locuri s-au transformat, majoritatea in bine; in prezent poti ramane la terase mult dupa miezul noptii, poti rade si mai ales spune bancuri fara a privi peste umar, poti ramane pe plaja sa iubesti pana cand soarele rasare si te mangaie cu razele sale. Nici un militian nu mai vine la tine.

Relaxare

Cand spui relaxare spui de fapt Costinesti. Sunt sinonime in inimile tuturor celor care ne-am distrat, ne-am indragostit si iubit, care am trait in Costinesti perioade pline de bucurie si satisfactie. De multe ori asteptam vacanta doar pentru a incepe nebunia din Costinesti, desi eram fan Radio Vacanta Mamaia, (mama lucra in turism la un hotel de langa sediul ei, iar eu copilaria mi-am facut-o pe plaja), pot declara cu mana pe inima ca Radio Vacanta Costinesti era cu totul si cu totul altceva. Muzica mai buna, straina, mult folk, rock (ce-mi placea mult in acea vreme), poezie, concursuri interactive, o multime de emisiuni care te tineau cu sufletul la gura, care te obligau practic sa nu mai pleci de pe plaja. Apropo, stiti care era diferenta dintre Radio Vacanta Mamaia si Radio Vacanta Costinesti? La RV Mamaia din 10 melodii transmise 7 erau romanesti si 3 straine pe cand la RV Costinesti situatia era invers. J

Disco Ring amplasata pe acelasi loc unde s-a aflat multi ani Cantina 1. Cea mai veche discoteca din Costinesti, a aparut undeva la inceputul verii anului 1970, la vremea respectiva una dintre cele mai moderne din Europa in privinta sonorizarii. Regimul comunist nu a facut rabat de la calitate, Costinestiul era o mandrie pentru clasa politica si mereu era impins in fata ca o motivare pentru cei care erau indrumati sa studieze ca apoi sa beneficieze de recompense frumoase in statiune.

Programul era atat pe timp de zi cat si pe timpul serii, inchidea mereau la ora 22. oo.

Aici a cantat an de an cei din Flacara in frunte cu Seicaru, Loredana Groza, Daminescu si multi alti solisti importanti, cine isi aminteste DJ era nimeni altul decat Doru Verban care obisnuia sa anime multimea strigand fiecare judet in parte. Au fost clipe de neuitat, parca si acum vad acele clipe cand fetele erau imbracate in fustite scurte iar baietii veneau cu pantaloni evazati si cu acea freza punk revolutionara imprumutata din occident...

Pretul unui bilet parca era 12 lei, (in '83 intrarea a fost libera) nu era foarte scump insa timpul trecea repede, la ora 22.00 erai trimis la culcare si nu prea se vocifera atunci, mai peste tot erau baieti blonzi cu ochi albastrii care trebuia sa-si justifice „detasarea” pe litoral.

Disco Vox Maris este amplasata in apropierea hotelului Forum catre partea de sud a statiunii. A fost inaugurata la 3 ani de la deschiderea discotecii Ring reusind in scurt timp sa fie centru distractiei din Costinesti, mult mai mare si mai eleganta a captat atentia tuturor prin muzica de calitate si sonorizarea impecabila.

DJ-ul era nimeni altul decat prietenul tuturor tinerilor din Costinesti, Andrei Partos, acest corifeu al distractiei din statiune.

Vox Maris, si nu gresesc daca afirm acest lucru, a ramas cea mai titrata discoteca din Costinesti, vara de vara aici au loc numeroase evenimente, concerte mult dupa miezul noptii, toata lumea se simte bine si revine cu placere in ciuda pretului piperat al meselor.

De fapt si pe vremea raposatului intrarea era mult mai scumpa decat la Ring, daca acolo pretul era undeva la 10 lei, aici intrarea costa in jur de 50 de lei, insa aveai si o bautura inclusa in pret. Mai precis intrarea era 15 lei iar consumatia obligatorie 35 lei se putea comanda tot ce se dorea de la bar in limita bonului valoric.

Programul de seara incepea la ora 20.00 dar se termina oficial la ora 23.00 chiar mai tarziu uneori, ceea ce a facut din Vox Maris un loc privilegiat de distractie. Oricum dupa terminarea programului cam toata lumea se aduna la Obelisc unde se canta, se recita, se spuneau povesti de iubire in acordurile chitarei lui Andries sau Seicaru. Tot la obelisc aproape seara de seara ii intalneai pe cei de la Vacanta Mare care spuneau bancuri si ne facea sa radem in hohote uitand ca trecuse miezul noptii iar militienii care pana atunci ascultau razand isi aduceau aminte ca trebuie sa faca „curat” trimitandu-ne la culcare.

Terasele Incepand cu cele de la Minihotel, de langa Radio Vacanta sau 10 steaguri, toate erau pline ochi, trebuia sa vanezi o masa si cateva scaune, insa majoritatea stateau pe plaja in apropierea unui difuzor RV. Se comandau micii, atunci parca mai mari si mult mai gustosi, covrigi calzi si multa multa bere. Cine nu-si aduce aminte de berea Pescarus, cea mai ieftina din gama care avea si cea mai mare vanzare? Sau de berea Olimp, Mamaia sau Aurora? Luam bere la halba care costa vreo 6 lei si mai plateam o garantie tot de 10 lei ca sa putem merge cu ea pe plaja.

Legat de bere imi amintesc doua ghidusii pe care le mai practicam cand ramaneam fara bani pentru bere. Obisnuiam sa pandim o masa pe langa lada frigorifica cu sticlele de bere, pe atunci lazile erau orizontale, din inox si tabla pentru a putea incape calupurile de gheata care existau atunci (erau lungi de 1 metru). Comandam de regula cate doua randuri de bere si ne vedeam de treburile noastre povestind cu spor, insa nu pierdeam din priviri containerul cu bere si vanzatorul (era un mosulica parca, unul cu reflexe mai greoaie). Pe vremea aceea obisnuiam sa adunam capace de sticla pentru jocul de carti si tot timpul cand mosulica mai intra in interiorul terasei ba pentru a schimba bani ba pentru a aduce un produs anume care nu exista afara, noi ne faceam de lucru pe langa lada frigorifica cautand capace desfacute dar furand cate o sticla de bere. Oricum prea multa bere nu puteam bea, eram niste pustani si ne prindea repede soarele daca pana atunci nu eram dati peste cap de „peisajul” de pe plaja.

A doua ghidusie de care povesteam este legata de halbele de pe plaja, obisnuiam sa le recuperam cand proprietarii intrau in apa si sa mergem sa valorificam garantia.

Un alt loc de intalnire al tinerilor era la terasa Radio Vacanta, se adunau foarte multi sa povesteasca si sa asculte muzica live, apoi cand se facea ora 13.00 se intra la disco Ring unde pe timpul zilei intrarea era libera. Discoteca era deschisa pana la ora 15.00 cand inchidea pentru a face curatenie pentru etapa de seara.

Statiunea Costinesti devenise cunoscuta in intreaga Europa de Est datorita Forumului international pe probleme de tineret, organizat de BTT care se desfasura in fiecare an in aceasta statiune, in perioada respectiva veneau foarte multi tineri straini care legau multe prietenii cu tinerii romani, aveau loc concursuri, simpozioane, vizite la obiective turistice, in cele cateva zile de forum cu greu se putea gasi cazare la particulari, prin btt fiind imposibil acest lucru.

Cateva din activitatile distractive din statiune:

- An de an se organiza Festivalul de film pentru tineret la Teatrul de vara din statiune renovat la inceputul anilor 80, acest festival reprezenta o adevarata premiere a peliculelor prezentate, fiind invitati si principalii realizatori ai filmelor prezentate, intrarea era libera si se prezentau cate doua trei filme pe seara.

- Galele iazzului o alta manifestare care atragea sute de turisti, iubitori ai acestui gen muzical. Desi am prins si eu acest festival n-am prea simtit nevoia de a ma duce, pur si simplu nu-mi place jazzul;

- Gala tanarului actor Era intr-adevar un moment mult asteptat de catre toti turistii din Costinesti, aici s-au lansat multe nume mari ale teatrului si cinematografiei noastre, Claudiu Bleont sau Magda Catone, dar faceau spectacol si numele deja consacrate si apreciate ca Marcel Iures sau Mircea Diaconu. Tot atunci trupe de comedie ca Divertis si Vacanta Mare incepeau sa castige din ce in ce mai multi fani;

- Festivalul de rock era unul din momentele nelipsite ale verii, se organiza la Forum si atragea sute de tineri dornici de a asculta muzica de calitate. Aici au cantat Iris, Compact, Cargo, si multi altii, iar evenimentul era foarte mediatizat la vremea respectiva;

- Galele studentesti erau adresate in primul rand diviziilor de amatori, erau de fapt brigazi artistice ale cercurilor artistice de pe landa Casele de cultura, insa au captat atentia spectatorilor care umpleau pana la refuz teatrul de vara din Costinesti.

- Serbarile marii poate manifestarea cea mai indragita de tinerii din Costinesti, era organizata de Radio Vacanta, BTT in in ultimii ani si de grupul Divertis. Foarte multe jocuri, multa muzica si dans, parade si nu in ultimul rand concursuri atractive cu premii pe masura. Ultimele doua zile din luna august erau dedicate acestui eveniment si erau asteptate de toti cei care erau prezenti in Costinesti, multi dintre ei veniti special pentru acest lucru...

incepeau dimineata cu sosirea zeului Neptun, pe o salupa din mare, in strigatele de bucurie ale participantilor, era invesmantat in hlamida purtand coroana aurita de stapan al marii si nelipsitul trident. Era intotdeuna insotit de cele mai frumoase vestale (virgine dupa mitologie) in costume de baie. Regia era nemaipomenita si cine isi aminteste sosirea Zeului, ca de altfel si plecarea lui constituiau evenimente deosebite atat prin organizare cat mai ales prin scenariul cu grijă conceput.

Cele mai importante jocuri: tragerea la parama pe echipe, slalom cu sacul, aruncarea bandulei la punct fix, ascunderea unei saule (funii) in nisip – la un capat se aflau baietii iar la celalalt fetele. Trebuia descoperita iar cand participantii se intalneau ramaneau impreuna doua zile pe timpul Serbarilor.

Un alt joc nelipsit era cel al aruncarii unor cerculete. Fetele stateau la inaltime si trebuia sa le arunce pe bratele baietilor care asteptau jos, iar daca nimerea fata cobora si isi lega mana de cerc alaturi de mana baiatului, ramanad astfel impreuna 2 zile. Cine rezista aceasta perioada beneficia de un premiu constand in 2 zile de vacanta gratuita pe timpul Serbarilor de anul urmator.

Poza nr. 14 scanata este de la aceasta competitie.

Mai exista si campionatul de table, se juca încontinuu timp de 2 zile, cine rezista si obtinea cele mai multe victorii beneficia de asemenea de 2 zile gratuite de vacanta pentru anul urmator.

- Taberele de sculptura se organizau an de an in Costinesti, de catre Uniunea Artistilor plastici si BTT, si astazi pot fi intalnite pe aleile statiunii diferite creatii ale celor mai cunoscuti sculptori din tara noastra.

Pe langa toate aceste activitati in fiecare seara aproape aveau loc spectacole de teatru si muzica, concerte si filme artistice la gradina de vara, dar si foarte multe campionate sportive de volei, fotbal sau regate pe lac.

Pe lac se puteau inchiria ambarcatiuni cu vele, sau cu rame, hidrobiciclete, eu cred ca nici o alta statiune de pe litoral nu a avut potentialul de distractie al Costinestiului.

Plaja

Prin anii 70 se facea doar in zona obeliscului, apoi pe masura dezvoltarii statiunii tinerii au inceput sa exploreze zonele limitrofe, astfel au descoperit zona „Golful francez” unde datorita salbaticiei locului accesul era destul de dificil, insa peisajul deosebit de placut. A devenit o zona interzisa „textilistilor” aici isi gaseau refugiul cei care doreau sa practice nudismul. Mai tarziu au aparut pescarii care si-au facut cateva baraci pescaresti alungandu-i astfel pe nudisti. Tot aici veneau si yoghinii, era punctul lor de intalnire, meditatie si plaja in fundul gol. Pescarii i-a pus pe fuga si astfel yoghinii s-au mutat catre nordul statiunii, pe langa epava, loc unde se intalnesc si astazi pentru a realiza marea lor spirala.

Acum se poate face plaja si in nord, s-a construit foarte mult pe faleza, nudistii au fost alungati mai la nord catre epava, practic este o portiune de plaja de aproape 2 km unde se poate face plaja fara probleme.

Inundatiile din 2005

A plouat 2 zile si 2 nopti încontinuu, apa nu a mai avut unde sa se scurga, au fost inundate gospodariile care se aflau in valea Costinestiului, zeci de case au fost inundate in Schitu au murit cateva persoane, apa care venea catre Costinesti ameninta sa rupa calea ferata pe care de altfel a rupt-o. Apa a navalit in lacul mic si de aici in lacul mare (lacul Costinesti) care a fost inundat rapid, apele acestuia revarsandu-se catre plaja, in scurt timp bucata de faleza si plaja disparand cu totul, apa lacului unindu-se cu marea. Au cazut case, copaci, obeliscul (emblema Costinestiului) a fost pus la pamant.

Sinistratii au fost adapostiti in hotelul Amiral pana cand li s-au reconstruit locuintele. Echipele de salvare au scotocit pana la retragerea apelor in cautarea celor disparuti care in cele din urma s-a constatat ca erau decedati. Au venit colegii de la scafandrii de lupta, pompierii militari, elicopterele militare, in primele ore dupa tragedie au fost salvati in jur de 40 de persoane din diferite locuri unde nu puteau rezista foarte mult, au fost colectate alimente si distribuite, practic etapa salvarii a fost una completa si plina de succes.

S-au alocat peste 9 milioane de euro pentru refacerea statiunii in principal a caselor daramate si infrastructurii, s-a realizat un stavilar aproape de soseaua nationala, s-a realizat un canal descoperit pe unde a trecut apa pana la intrarea in localitate, care trece pe sub soseaua din Costinesti, s-a refacut lacul mic, au fost betonate laturile, lacul mare a fost dragat, curatat, s-a facut un canal de legatura intre lac si mare, s-a executat amenajarea hidrografica prin construirea digului, s-au facut doua podete peste canal, s-a amenajat faleza. S-a construit o noua emblema pentru Costinesti, un nou obelisc care pastreaza modelul celui initial, insa este mai mare cu 8 metri si au fost montate spoturi luminoase. Au fost pompati bani seriosi insa s-a meritat, statiunea are un look mult mai atractiv iar schimbarile produse au adus foarte multe beneficii prin largirea posibilitatilor de distractie. Si aici ma refer la plimbarile cu vaporasul pe mare, inchirierea de ambarcatiuni pe mare si pe lac, parcul din jurul lacului a fost amenajat, etc.

Costinesti in 2011

Sunt convins ca retraiti din plin nostalgia vacantelor din tinerete in Costinesti, insa in acest an Costinestiul promite sa redevina una dintre cele mai apreciate statiuni ale litoralului romanesc atat prin prisma bogatei oferte turistice cat mai ales prin pretul lor.

Costinesti are unul dintre cele mai mici preturi pe piata turismului romanesc, camerele ajung sa coste intre 50 si 150 lei in functie de confortul camerei, dotari etc dar si in functie de distanta pana la plaja sau in centrul statiunii. Cele mai cautate si in general cele mai pline vile sunt cele din centrul statiunii de unde se poate ajunge usor atat pe plaja cat si in zona comerciala.

Posibilitatile de servit masa sunt dintre cele mai diverse, exista restaurante cu specific, dar si foarte multe pizzarii, taverne sau restaurante gen „impinge tava”. Preturile nu sunt foarte mari un meniu complet la pranz se incadreaza intre 20 si 40 de lei in functie de ceea ce se doreste. Exista restaurante la terasele de pe plaja unde un meniu costa chiar si 15 lei.

Iar ca distractie aveti o gama larga de petrecere a timpului liber, plimbarea cu vaporasul la epava costa in jur de 10 lei si dureaza aproximativ 30 de minute, plimbari cu hidrobicicleta pe lac care costa in jur de 25 de lei pe ora.

Discotecile sunt un punct de interes major seara, intrarea este in jur de 10-15 lei in functie de discoteca, exista si discoteci unde intrarea este gratuita, insa nu aveti posibilitatea de a sta jos pe nicaieri.

Sper ca n-am plictisit prea tare, Costinesti este dragostea mea, il iubesc si il voi iubi tot timpul asa cum iubesc litoralul nostru.

Am povestit mai mult despre ceea ce a reprezentat el cand eram foarte tanar; intr-una din zile fiica-mea cea mare ma intreba daca eu mergeam la discoteci prin statiuni vara, (stiu eu cam ce are ea in cap), insa mi-am amintit de clipele frumoase de la Ring si Vox Maris, de iubirile interzise si mai ales de distractia dupa un an de scoala. Atunci exista mai putina libertate iar aceste bucurii care astazi par marunte atunci aveau alta semnificatie. Erau atat de dorite, atat de asteptate incat faceai orice pentru cateva clipe de distractie.

Exact acest lucru a insemnat Costinesti pentru mine, sunt sigur ca pentru multi a insemnat la fel, poate chiar mai mult. I-am dat fetei mele sa citeasca acest review si tare m-as bucura sa inteleaga de ce lucrurile marunte pentru ea au constituit pentru noi bucurii lung asteptate, dorite si in cele din urma pe deplin implinite.

Nu doresc pma pentru acest review, l-am scris pentru fetele mele si pentru toti cei care nu au uitat in nici un moment Costinestiul. Asa cum a fost el.

As dori atasarea Imnului Costinestiului (cel vechi interpretat de Amicii) asa cum il stiu toti cei indragostiti de aceasta superba si unica statiune. :

http://www.trilulilu.ro/pepsi70ro/10f5b61b8ac38f

As dori sa-i multumesc unui foarte bun prieten din Costinesti care mi-a pus la dispozitie cateva materiale informative, vederi pe care le-am scanat si fotografii cu inundatiile din 2005. Multumesc!

Va multumesc pentru rabdare.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 17.03.11 13:46:56
Validat / Publicat: 17.03.11 15:05:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13070 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Unul din simbolurile Costinestiului asteptand vara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2047 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[17.03.11 14:16:28]
»

Retras punctele standard la solicitarea autorului si atasat fondul muzical dorit.

Nicu
[17.03.11 17:17:33]
»

Pentru mine Costinestiul intra la

A fost odata!

Si nu va mai fi ce a fost!

Primul contact cu Costinestiul a fost in... 1969...

Ultimul in... 2006...

Acum Costinestiul nu prea mai e numai statiunea tineretului, vine tot felul de lume acolo, si mai putin tineri, mai ales in nord la vile.

mirmicu
[17.03.11 17:52:39]
»

Multumesc pepsi70ro pentru amintirile frumoase pe care le retraiesc citindu-ti aceste randuri. Tineretea mea se leaga de Costinestiul anilor '90-'92, si primele discoteci in care am fost la inceputul tineretii mele au fost Ring si Vox Maris.

Am stat si la casutele de piatra, 8 intr-o camera, bineinteles.

Ma bucur nespus ca am reusit sa prind si eu, pe final, acea frumoasa perioada.

Sper din suflet sa ramana si de acum inainte o amintire frumoasa legata de anii tineretii pentru multe alte generatii asa cum a fost si este pentru noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
TEOANCA
[17.03.11 19:20:37]
»

O sa-i dau si eu sa citeasca fiului meu.

Nici el nu intelege cum puteam dormi cate 8-10 intr-o casuta de piatra si chiar cum puteau dormi, pe saltelele de plaja sus pe casute, pe acoperis. Asta era un act de curaj ca daca ii prindea cineva... iesea scandal mare.

Nu intelege nici cata bucurie aveam daca prindeam o sticla de Pepsi... la Ring atunci cand le aduceau.

Iar Vox Maris... imi cususe bunica cea mai frumoasa rochie (din lume) pe panza topita sa o iau cu mine la Costinesti. In Vox...

In schimb a inteles cand i-am spus ca intr-o seara am dat trei sferturi din banii de vacanta pe o masa la Forum la restaurant unde am vazut si am ascultat cu ochii mari pentru prima oara live Holograf. A spus ca asta ar face si el...

Frumos ne-ai povestit de Costinesti.

Mi-ai trezit amintiri.

Costinestiul inca exista, poate si pentru copiii nostri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
hlli
[17.03.11 20:54:29]
»

Deosebit de frumos review-ul tau!!!

Mi-au trecut prin fata ochilor o sumedenie de amintiri. Dar cui nu i-au trecut citind rindurile tale? !!! Cred ca toti cei care am fost macar o data la Costinesti, retraim cu bucurie, dar si cu oarecare nostalgie, amintirile vacantelor tineretii noastre petrecute acolo.

In anii tineretii iubeam vacantele petrecute la Costinesti. Apoi preferintele s-au schimbat in favoarea statiunii Neptun…… Dar treceam, macar pentru o dupa masa, prin Costinesti…… Acelasi Costinesti si parca totusi altul!!! Mai apoi a venit “moda cu vacantele afara”…... si am uitat cu totul de “la noi”…...

In vara lui 2007, a venit nepotul meu, canadianul, si a dorit sa mergem la mare, la Costinesti. Tare bucuroasa si mindra am mai fost ca a ales Costinesti. Asa ca, dupa aproximativ 10 ani, am revenit la Costinesti pret de-o vacanta. Nepotul, adolscentul de 21 de ani, zice el ca a fost una din cele mai “cool” vacante. Si iar am am fost nespus de mindra!!! Nepotul avea experienta mai mutor vacante petrecute in Caraibe…. Si totusi i-a placut nespus la Costinesti!!!

Si pentru mine a fost bine, numai ca trecusera ceva ani si nu mai puteam tine ritmul din tinerete, al noptilor pierdute la o discoteca sau la un concert de muzica……

@pepsi70ro, marea majoritate a pozelor postate de tine m-au cam intristat. As fi dorit sa vad un Costinesti scaldat in soare, care sa ne transmita veselia si bucuria de alata data. Privind acele imagini am vazut si o alta fata a satiunii Costinesti.

Sa auzim de bine!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Alina Morar
[17.03.11 21:42:38]
»

Eu, de obicei, cand eram mica si mergeam cu parintii la mare, fiind cazati in Neptun sau Eforie, in fiecare zi mergeam in alte statiuni, la plimbare. Costinestiul il cunosc de cand eram mica, chiar tin minte ca intr-o seara m-au dus si pe mine intr-o discoteca, dar prima data cand am fost singura, de capul meu, fara parinti, doar cu prieteni si colegi, a fost cand am terminat clasa a XI a, cu trenul, stateam in gazda la o cunostinta de-a mea, o doctorita din Cluj, care avea o casa in Costinesti, calatoream toata noaptea cu trenul, ziua eram pe plaja, noaptea luam la rand toate discotecile, iar dimineata eram cu gasca pe plaja, in asteptarea rasaritului... si iar o luam de la capat.

Doamne ce ne mai distram.

Pe langa discotecile pe care le-ai enumerat, mai mergeam in Sun si Panoramic, considerate a fi discotecile clujenilor. In Tineret era foarte frumos, dar muzica aceea era prea...

Cel mai frica imi era sa trec prin zona unde isi faceau veacul cei drogati.

In Ring am asistat si eu la cateva concerte si animatori, am prins si o emisiune Totul va fi bine, cred ca asa se numea.

Cei care au varsta intre 25 si 30 de ani stiu mai bine despre ce am povestit in acest ecou si cate ar mai fi de povestit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Visan125
[17.03.11 22:37:06]
»

Pentru cei din generatia mea, cu ghiocei la tample, review-ul trezeste nostalgia unor vremuri apuse. Chiar daca eu sunt cam "mamaiot" de felul meu Costinestiul a fost intotdeauna o destinatie binevenita in zilele mai ploioase cand faceam turul litoralului. Felicitari si... puncte!

anadragusin
[18.03.11 00:28:18]
»

Ultima data cand am fost in Costinesti a fost la sfarsitul lunii iunie-2005, exact cu cateva zile inainte de catastrofa ce a avut loc in acea vara. Ultima poza facuta in Costinesti a fost in dreptul Obeliscului. Am fost impreuna cu familia si echipa de fotbal pe care o antreneaza sotul meu. Am stat la bungalow-uri, conditii nu prea au fost dar ne-am simtit bine. Anul acesta cred ca am sa petrec cateva zile prin statiune cu toate ca nu prea este recomandata familiilor cu copii mici.

Un review de exceptie! Felicitarile mele sincere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
creivean
[18.03.11 06:13:57]
»

LA MULŢI, MULŢI ANI OVIDIU!!!

Ţi-am lăsat un cadou pe forum.

Alex_Macedo
[18.03.11 09:07:18]
»

LA MULŢI ANI, OVI!!!

... scuze de întârziere...

ileanaxperta*
[18.03.11 14:49:56]
»

LA CAT MAI MULTI ANI FERICITI SI IMPLINITI!!! draga prietene si mare iubitor de mare!!!

Iar ce ai scris aici despre Costinesti m-a facut sa lacrimez de nostalgie, de frumusetea si adevarul ce razbat din randurile tale... nu stiu... Cert este ca ai scris atat de frumos si de adevarat, atat de simplu, ca tocmai aceasta este reteta perfecta pt. niste impresii perfecte, care sa ajunga la inima si in gandul cititorului.

Si pt. mine Costinesti are o semnificatie aparte... dar nu din tinerete, ci, poate curios pt. unii dar f. normal pt. altii si minunat pt. mine, are o mare putere pozitiva asupra mea acum, la varsta tineretii a doua... ).

De ce? ! ei... l-am redescoperit vara trecuta si apoi in toamna si m-am bucurat la maxim de tot ce mi-a oferit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
roth
[18.03.11 17:08:57]
»

Frumos si foarte documentat.

Recunosc ca nu am avut de-a face cu Costinestiul decat 4 zile de vacanta (luna de miere) si cateva targuri unde nu ratam o baie buna la 7 dimineata in aprilie si septembrie de obicei (parca) si pe la 8-9 deara, atunci se putea, insa incercam din rasputeri sa ma bucur de mare si de Costinesti.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[21.03.11 11:40:54]
»

Multumesc pentru cuvintele voastre frumoase, ma bucur ca rw. meu si-a atins principalul scop - acela de a nu uita clipele superbe din viata multora, cand toate dimensiunile cunoscute deveneau practic infinite.

@hlli pe oricine intristeaza acele imagini, am ales totusi sa le postez pentru a se cunoaste si mai ales pentru a nu se uita. Datorita acelor evenimente statiunea are un look nou, apreciat de majoritatea celor care au venit in vacanta in ultimii ani.

Va multumesc tuturor atat pentru aprecieri cat mai ales pentru urarile din ecouri si de pe forum.

Sunt multe de povestit despre litoralul romanesc, daca vom incerca sa cunoastem istoria fiecarei statiuni atunci poate vom intelege starea in care se gasesc in prezent cu bune si rele la pachet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Alina Morar, anadragusin, hlli, ileanaxperta*, mirmicu, Nicu, roth, TEOANCA, Visan125
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063743114471436 sec
    ecranul dvs: 1 x 1