ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 08.02.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizitand comuna Bogdan Voda.

TIPĂREȘTE

In continurea review-ului meu despre frumoasa localitate Bogdan Voda din Maramures (de aici), continui si va prezint cele doua biserici, cea din lemn si cea din beton precum si alte informatii despre aceasta comuna si despre alte obiective turistice aflate in aceasta localitate.

,,Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” datată la 1718 a fost declarată Monument istoric. Biserica este construită din lemn de brad, are o bogată colecție de icoane pictate pe lemn și sticlă în stil maramureșan și un scaun arhieresc sculptat. Este una din cele mai frumoase construcții de lemn, lăcaș de închinăciune și printre cele mai valoroase monumente de lemn din România."

"Biserica Sfantul Nicolae din comuna Bogdan Voda, judetul Maramures, este un important monument istoric si de arta, datand din 1718. La Bogda-Voda a fost, in secolele indepartate, o biserica din lemn, care a disparut probabil, prin secolul al xiv-lea. Pe locul ei, in secolul al xiv-lea, boierii din dinastia Bogdanestilor au construit o biserica din piatra, ale carei resturi de ziduri se mai vad si astazi. Dupa ruinarea acesteia s-a ridicat aici alta din lemn, pe care au distrus-o tatarii prin foc in 1917. Credinciosii din Cuhea (astazi Bogdan Voda), in 1718 au ridicat-o pe aceasta precum si cu hramul Sfantul Nicolae, care este aici a patra biserica in ordine cronologica dintre cate se stiu. Aceasta este o constructie zvelta, armonios proportionata din lemn de molid. Biserica este impartita in altar, naos si pronaos. Altarul are planul poligonal, iar naosul si pronaosul este dreptunghiular. Altarul este despartit de naos prin catapeteasma bogat sculptata si impodobita cu multe icoane. Pronaosul are tavan, iar deasupra naosului bolta semicilindrica. Acoperisul este format din doua stresini. Turnul de forma patrata se inalta deasupra acoperisului, iar in partea superioara are un foisor cu capriori, care sustin coiful inalt si ascutit, in varful caruia se vede crucea proiectata pe cer. Braul sculptat in barnele de deasupraferestrelor inconjoara biserica. In interior, pictura acestei biserici este foarte bogata si in mare parte se mentine. In naos se pastreaza un frumos candelabru din lemn sculptat si un jilt arhieresc. Aici s-au pastrat si carti de patrimoniu, unele aduse din tara Romaneasca si din Moldova. In 2007, biserica a fost acoperita cu sindrila, iar in 2006 s-au inceput lucrarile la restaurarea picturilor cu rezultate foarte bune. Prin toate acestea, biserica Sfantul Nicolae din Bogdan Voda este un monument reprezentativ pentru arta bisericeasca veche din Maramures." (Chindris Vasile, aici)

Alaturi de acest loc magnific incarcat de istorie (Monument Istoric) se afla un altul, ridicat in zilele noastre, noua biserica Sf. Nicolae din comuna Bogdan-Voda.

,,In perioada 1992 - 1994 s-a început construcția acestei noi biserici din beton, care sa fie suficient de încăpătoare pentru comunitatea ortodoxă din comună. Dar biserica veche era propusa pentru lista monumentelor UNESCO, iar regulamentul nu permite amplasarea constructiilor într-o zonă de protecție de 100 m. Cu toate eforturile preotului, care a găsit mai multe soluții de amplasare a bisericii în zona centrului satului, nu s-a găsit susținere din partea autoritaților. Acestea recomandau contrucția la capatul unui cimitir mărginaș, soluție care nu era acceptată de săteni, pentru că biserica reprezintă în mod tradițional centrul comunității. Atunci, sub presiunea nevoii de a avea o biserică nouă, s-a început construcția lîngă biserica veche. Acest fapt i-a afectat statutul, astfel că una dintre cele mai frumoase biserici maramureșense nu a reușit să intre în patrimoniul UNESCO. (Se poate menționa că biserica nouă nu este singura contrucție din perimetrul de protecție, pentru ca în acea zona se află și case". (Wikipedia Enciclopedia libera, aici).

Noua biserica din beton iese din tiparul bisericilor traditionale maramuresene. Rar am vazut o astfel de biserica. Privita din afara, de la exterior, pare o constructie iesita din comun care are la baza o arhitectura neadecvata, dupa mine, locului si spatiului in care se afla. Neadecvata Maramuresului! Aceasta biserica vopsita in alb, cu insasi constructia ei, in linii taiate drept, cu partea de la intrare ascutita spre cer si doua laterale mai mult din sticla, ca si partea principala, care se adanceste mult, face o nota discordanta fata de toate celelalte cladiri din aceasta comuna. O sa va dati seama de aceasta atunci cand o sa o vedeti! Deasemenea, contrastul dintre cele doua biserici frapeaza! Prima, veche din lemn si cea noua, din beton si sticla. La interior, intr-adevar, aceasta biserica, ma refer la cea noua din beton, iti atrage atentia in mod placut prin picturile de pe peretii drepti si de pe pe cupola ce este impodobita cu candelabre de o mare frumusete dar si cu foarte multe picturi cu scene biblice si tot felul de figuri religioase. Altarul este de o frumusete rara, din lemn sculptat si impodobit cu icoane pictate. Am incercat sa va prezint aceste doua biserici, adevarate obiective turistice si totodata locase de cultura si arta, ca sa va faceti o idee ca aveti de ce sa va opriti in aceasta frumoasa localitate din Maramures si sa plecati de aici mult mai bogati sufleteste si spiritual! Imi cer scuze pentru ca am afirmat in primul meu review despre aceasta localitate ca nu sunt pensiuni in aceasta comuna, eu nu am stat decat trei ore atunci si nu am intentionat sa raman si noaptea, dar daca doriti sa va cazati aici, pot sa va spun ca exista trei pensiuni in localitate: Pensiunea Pop de trei stele, Casa Jicu de doua stele si Pensiunea Busta de o stea, iar ca obiective turistice aveti de vizitat in aceasta comuna: Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” datată la 1718 - a fost declarată Monument istoric; Biserica din beton; Ruinele resedinței feudale din sec. XIII-XIV de pe Dealul Cetății, pe malul din partea de miazăzi a Izei și urmele unei biserici de piatră - mănăstire domnească, cea mai veche biserică de zid din Maramures; Casa de lemn a lui Deac Vasile "Mosu", monument etnografic, atât exteriorul cât și interiorul păstrând toate caracteristicile arhaice ale spațiului de locuire tradițional; Grupul statuar Bogdan Voievod, opera sculptorului maramureșan Ioan Marchis. (tot Wikipedia).

In concluzie, daca aveti ocazia vizitati comuna Bogdan Voda, veti pleca mult mai bogati sufleteste si spiritual din aceasta localitate! Incercati sa va convingeti!


[fb]
---
Trimis de sportiv in 10.03.11 12:38:36
Validat / Publicat: 10.03.11 14:29:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: Prin toata tara!
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2729 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sportiv); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.03.11 13:36:52]
»

Reviewul a fost retras din concurs din cauza fragmentarii nejustificate a impresiilor din aceasta vacanta (autorul a mai scris un articol pe aceasta tema). Reviewul poate fi, insa, votat simbolic.


@sportiv: te rog sa interpretezi aceasta retragere din concurs si ca o dezavuare ferma a acestui tip de articole - informatie personala nesemnificativa in raport cu citatele masive din alti autori, lucru de altfel interzis si prin regulamentul (accesibil aici, A.8 si/sau B.1) pe care te-ai angajat sa-l respecti, in momentul inscrierii pe site-ul nostru.

sportivAUTOR REVIEW
[10.03.11 13:55:35]
»

Nu am ce sa raspund acestor ecouri! Probabil ca ma va determina sa ma retrag definitiv de pe acest site!

webmaster
[10.03.11 14:35:09]
»

Daca ai o problema cu citirea si respectarea unor reguli simple si clare... e alegerea ta!

Atat citirea dar mai ales scrierea de materiale pentru a fi publicate in paginile AmFostAcolo.ro este in intregime un act de exprimare a libertatilor cetatenesti (de opinie si de acces la informatie).

Noi nu intentionam sa tinem cu forta pe nimeni... Singura cerinta, asa cum se tot repeta ici-colo, este respectarea acelui regulament.

Multumim,

adryana
[10.03.11 16:22:08]
»

@sportiv, sunt de acord cu tine ca aceasta localitate este frumoasa, caci eu trec in fiecare an pe acolo, de nevoie, as fi curioasa sa aflu pe ce traseu ai ajuns acolo, si ce mai recomanzi celor care vor sa ajunga in zona, caci, nu ai spus acest lucru, de aceea o fac eu, spunand ca drumul dintre Viseu si Bogdan Voda este groaznic, de la Moisei spre Bogdan Voda am auzit ca e si mai si, de aceea ne hotarasem sa ajungem acolo dinspre Viseu, dar, doamne, ne gandeam pe drum sa ne intoarcem, chiar oprisem de cateva ori sa cautam alta alternativa, dar din pacate nu am gasit... ajunsi la Bucuresti nici nu mai speram sa scapam de service... deci toate ca toate, pacat de frumusetea peisajului si pacat ca sunt asa drumuri... Maramuresul e plin de locuri frumoase, unde se ajunge mult mai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
sportivAUTOR REVIEW
[10.03.11 16:36:47]
»

Da, ai dreptate, drumul este destul de rau, eu am venit pe la Moisei, de fapt am facut un circuit mai lung, am stat doar 3-4 ore in comuna Bogdan Voda. Aici am ajuns tocmai din statiunea Vatra-Dornei. Totusi, drumul este frumos, peisajele sunt superbe, chiar daca, unele drumuri judetene sunt destul de stricate. Ce sa faci? Asta este situatia drumurilor din tara noastra! Cele judetene sunt dezastruoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, sportiv
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045361995697021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1