ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 08.02.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1-8 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vizitand comuna Bogdan Voda

TIPĂREȘTE

Pe la inceputul lunii septembrie a anului 2009, inainte de inceperea anului scolar, am facut impreuna cu familia (sotia si copilul) un mini-circuit in tara cu autoturismul. Cu aceasta ocazie am ajuns si in judetul Maramures in comuna Bogdan Voda. Stiati ca exista aceasta localitate, Bogdan Voda in Maramures? !

,,Localitatea s-a numit înainte Cuhea, fiind menţionată pentru prima oară sub denumirea de Bogdan vodă în 1352. A fost reşedinţă a voievozilor români din Maramureş. In această vreme a fost ridicată o cetate pe malul înalt al Izei, şi o biserică din piatră ale căror ruine se mai pot vedea şi acum. De aici a plecat în 1359, împreună cu oştenii săi cei mai de seamă, voievodul Bogdan către Moldova. În 1365, localitatea împreună cu satele învecinate (Ieud, Bocicoel, amândouă Vişeele, Moisei, Borşa, Sălişte şi Săcel) vor fi dăruite de regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, nepoţilor lui Dragoş Vodă alungaţi din Moldova de Bogdan, ctitorii de mai târziu a mănăstirii din Peri. Ultima năvălire a tătarilor din 1717 a trecut prin foc bisericile de lemn din Maramureş. Aici, pe locul vechii biserici a fost contruită actuala biserică de lemn cu hramul „Sf. Nicolae” la 1718 (specifică arhitecturii maramureşene). Deci, dupa cum am aratat mai sus, comuna Bogdan Vodă este o aşezare străveche în Maramureş, un ţinut istoric legendar ce face parte integrantă din Depresiunea Maramureş. Comuna este situată pe Valea Izei, în partea de sud-est a judeţului Maramureş, pe DJ 186 si DJ 188 la 100 km de municipiul Baia Mare şi 50 km de Sighetu Marmaţiei, la o altitudine medie de 400 m. Este o zonă cu dealuri mai joase decât împrejurimile (600m altitudine) şi mai puţin împădurite, dovedind o activitate economică intensă încă din Evul Mediu. Casele sunt construite în general din lemn, dar în prezent orientarea este spre beton, cărămidă, etc, aici păstrându-se tradiţia în construcţia caselor şi a porţilor în stil maramureşean."(Wilkipedia Enciclopedia libera )

In centrul comunei troneaza impunatoare statuia vestitului voievod Bogdan-Voda, calare pe un falnic armasar, de fapt un adevarat grup statuar, voievodul fiind incadrat de bravi osteni. ,, Pe raza comunei Bogdan Vodă se găsesc izvoare de apă minerală sulfuroasă, denumite „La Păcură” Valea Ruginoşi, recomandate pentru diverse afecţiuni reumatismale, digestive, ginecologice, nevrotice. Comuna Bogdan Vodă este un important centru turistic, apreciat pentru construcţiile sale: biserici (vechi şi noi), case, porţi, pentru portul şi obiceiurile ce păstrează în mintea noastră amintirea strămoşilor,"(www.comuna bogdan voda.ro si Wilkipedia Enciclopedia libera '' )

O mare atracţie turistică o constituie biserica de lemn vechi (Monument Istoric) situata in centrul comunei Bogdan Voda. Alaturi de acest monument istoric se afla noua biserica din piatra, care parca strica linistea sanctuarului istoric. Pare o constructie iesita din comun care are la baza o arhitectura neadecvata, dupa mine, locului si spatiului in care se afla. Neadecvata Maramuresului! Nu ne-a atras si impresionat deloc acesta biserica privind-o de la exterior, din strada! Cea din lemn (monument istoric) ne-a impresionat cu adevarat! Revenind la noua biserica, cea din beton, ,,in anul 1992, intrucat s-a considerat ca exista o nevoie imperioasa de a avea o biserică nouă, s-a început construcția acesteia langă biserica veche. Acest fapt i-a afectat statutul celei vechi, astfel că una dintre cele mai frumoase biserici maramureșense nu a reușit să intre în patrimoniul UNESCO" (Wilkipedia Enciclopedi libera si www.comuna bogdana. ro ).

Am petrecut circa 3-4 ore in aceasta localitate impreuna cu familia, perioada de timp in care am admirat statuia voievodului, am vizitat biserica din lemn, pe cea din beton, Casa De Lemn "Deac Vasile Moşu’’, am baut apa minerala de izvor si pot sa spun ca ne-am simtit foarte bine. Posibilitati de cazare sunt doar la oamenii din comuna (localnicii), nu sunt pensiuni sau hoteluri in localitate, dar pot sa va spun ca localnicii sunt oameni plini de caldura sufleteasa si primitori iar preotul comunei pune mult suflet in tot ceea ce spune si face si vorbeste cu mult har si putere de convingere. Probabil ca in curand vor aparea si pensiuni sau hoteluri in localitate sau in apropierea ei!

Daca treceti prin aceasta frumoasa localitate, va recomand cu caldura sa o vizitati, nu veti regreta! Am ramas frumos impresionat de ceea ce am vazut, am plecat mai bogat sufleteste si spiritual de aici si mai cu dorinta de viata !


[fb]
---
Trimis de sportiv in 07.03.11 08:54:45
Validat / Publicat: 07.03.11 14:17:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: In toata tara!
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sportiv); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Crucea din curtea bisericii din lemn Sfantul Nicolae- ,,Monument Istoric '' din comuna Bogdan Voda .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sportiv
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035627126693726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1