ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Unde este plaja?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In ultima vreme in presa din Constanta au aparut foarte multe articole si reportaje generate de unul dintre cele mai nemiloase procese de eroziune a tarmului fie ca vorbim de plaja fie de malurile consolidate insuficient care incep sa cedeze iar casele, blocurile, gospodariile oamenilor o i-au la vale.

In prezent doar in orasul Constanta sunt 3 locuri in care blocurile stau sa cada si se pare ca autoritatile au pierdut lupta cu natura din cauza unor foarte multe motive mai mult sau mai putin interesate pe care nu vreau sa le evoc aici.

Totusi, fiind un site de turism voi incerca sa vorbesc despre ceea ce doare pe toti turistii – anume plaja si marea.

Marea majoritate dintre voi ma stiu ca fiind un iubitor al litoralului romanesc si nu pot ramane indiferent cand vad ce se intampla, cand nepasarea celor pusi in scaune decizionale este dublu proportionala cu interesele din care ies comisioane grase atat in ceea ce priveste avizele de constructii cat mai ales frica de a ridica vocea pentru a nu pierde privilegiile.

Sambata fiind soare am decis sa fac o plimbare in Mamaia sa vad cu ochii mei ceea ce doar am vazut la tv pe diferite canale. Vant puternic, daca temperatura nu depasea –4 grade, senzatia de frig era accentuata de vantul care sufla cu o viteza de peste 60 km /h, ceea ce a determinat ca plaja sa fie aproape pustie desi in weekend in general ea este animata de foarte multi constanteni sau turisti iesiti sa se plimbe.

Prima oprire a fost in zona Radio Constanta/Vacanta, acolo unde eroziunea este foarte mare iar plaja aproape a disparut.

Eram copil cand autoritatile locale au decis montarea unor conducte in partea de sud a statiunii Mamaia intre hotelurile Parc si Aurora unde plaja era mai ingusta, care sa extraga nisip din lacurile Tabacarie si Siutghiol, ele au tras încontinuu mai multe luni ceea ce a facut ca plaja sa se mareasca considerabil. De la faleza pietonala si pana la malul marii erau mai mult de 50-60 metri. Cam in aceeasi perioada au fost proiectate mai multe diguri amplasate la vreo 300 metri de mal care sa incetineasca valurile care navaleau catre litoral. Daca la inceput digurile erau destul de inalte, acum prin cresterea nivelului marii ele par la nivelul luciului de apa, complet depasite de furtunile care iarna sunt aproape permanente. Probabil le-ati vazut din ce in ce mai mici, le-am pozat si eu ieri, abia se mai vad in poze.

Vis a vis de Hotel Bavaria Blue si Radio Vacanta exista doua terase unde odata se putea face plaja, distanta intre laturile terasei si malul marii fiind de aproape 10 metri. Acolo imi placea sa fac plaja intr-un timp caci eram langa Radio Vacanta si puteam asculta muzica sau participa la diferitele concursuri organizate de aceasta.

In prezent nu mai exista deloc plaja, apa a inaintat si a sapat in fundatie, o parte a structurii de rezistenta a cedat, eu nu cred ca rezista pana la vara daca nu se face ceva. In bucataria teraselor am putut vedea obiecte valoroase, aragaze profesionale, mese din inox, eu unul n-as putea sa le pastrez acolo in acele conditii.

Dar ceea ce este culmea, foarte aproape de aceste terase, catre hotel Parc se inalta pe plaja o noua constructie cu 2 etaje iar distanta pana la apa este doar de 2-3 metri!!! Incredibil! Priviti poza. Vis a vis de aceasta cladire, deci pe partea cu hotelul Dacia Sud dincolo de artera pietonala se mai construieste un local, probabil un pub dupa cum arata. Am facut cateva poze, mai la distanta erau cativa paznici care ma priveau rece.

In zona Cleopatra exista una dintre cele mai largi portiuni de plaja, foarte aglomerata din cauza accesului extraordinar de usor prin Satul de vacanta si a numeroaselor magazine din complexul Perla. Acum plaja este foarte ingusta, nu cred ca sunt mai mult de 3-4 metri pana cand apa ajunge la terasa.

S-a stabilit ca apa marii inainteaza in medie cu 2-3 metri pe an. Anul acesta s-a constatat ingrijorator ca a inaintat cu aproape 6!!! metri. De acest lucru mi-am dat si eu seama facand o comparatie cu anul trecut cand am servit masa odata fiind la plaja, la restaurantul Cleopatra. Aveai unde sta pe prosop sau sezlong, anul acesta nu cred sa mai fie posibil.

Anul trecut foisoarele salvamarilor erau la 3-4 metri de tarm, ieri le-am vazut acoperite de apa cu turturi pe ele!

Intre Cleopatra si Cazinou, plaja este ceva mai larga, binenteles a pierdut si ea in lupta cu marea, insa se poaate face plaja fara probleme. Undeva in dreptul barului Melody o constructie sta sa se prabuseasca in mare, nu cred ca o apuca vara. Mai departe digul pietonal din fata Cazinoului pare a fi acoperit de mare, cu siguranta daca nu cade singur va deveni atractie subacvatica. Asta desi la un moment dat au existat fonduri importante pentru proiectul de consolidare.

Statiunea este pustie, evit sa ma plimb pe faleza datorita haitelor de caini care s-au grupat strategic, sunt in jur de 10-15 exemplare in fiecare haita si infometate cum sunt nu scapi. De aceea aleg sa ma plimb pe nisip pe malul marii alaturi de pescarusi care ma urmaresc cu interes. Doamne, n-am vazut niciodata atatia pescarusi, furtuna de pe mare ii face sa fie agitati urmarind hrana care urca la suprafata apei din cauza valurilor.

Se construieste foarte mult, apar cladiri noi care se doresc terminate pana la 1 mai cand incepe sezonul, hotelul *** a intrat in renovari, se mareste, apare un corp nou de cladire, sper ca acest lucru sa duca spre un confort suplimentar pentru turisti.

Dincolo de Cazinou, vis/a/vis de Castel (fosta resedinta privata a Reginei Maria), pe malul marii in apropierea unui hotel nou construit exista o pizzerie foarte apreciata pentru cei romantici, un loc deosebit de placut care pe mine si sotia mea ne-au incantat de atatea ori, seara cand luna a rasarit. Acum acest loc risca sa devina subacvatic, marea deja l-a inconjurat si nu cred sa mai reziste mult. Foisorul salvamarului din apropiere aproape a intrat in apa, nu cred ca se mai poate face nimic daca nu se aduce nisip suplimentar si daca nu se consolideaza.

Un prieten care lucreaza la Institutul de cercetari marine „Grigore Antipa” mi-a povestit despre cum pierdem lupta cu natura, imi spunea ca de la Revolutie si pana in prezent am pierdut mai bine de 50 metri din teritoriul national in unele portiuni mai mult, in altele mai putin insa ele au fost pierdute prin cresterea nivelului apei.

Problema cea mare pe termen scurt o constituie limba de pamant dintre mare si lacul Siutghiol, s-au facut diverse simulari iar rezultatele sunt cutremuratoare: daca nu se intervine energic in 15 ani nu ne vom putea plimba prin Mamaia decat cu hidrobicicleta sau cu telegondola.

De ce pe vremea lui Ceausescu s-a putut extragerea nisipului din cele doua lacuri iar acum nu se poate? De ce atunci s-a putut realiza amenajarea hidrografica prin diguri de larg si acum nu se poate? Sunt nevoie de milioane de mc de nisip care sa combata forta marii. Dar in primul rand este nevoie de vointa, pentru ca asa cum spune si prietenul meu, proiecte exista, fonduri exista dar vointa si mai ales raspundere nu este.

Mi-am continuat plimbarea catre Rex al carui acoperis a ars in urma cu 2 saptamani, inca se mai observa suprastructura arsa in partea dinspre nord a hotelului. Langa el un complex de apartamente de 8 etaje isi sporeste volumul cu o noua aripa, amplasata tot pe plaja la 20 metri de apa. Cum a obtinut toate avizele?

Pe langa hotel Central, plaja din nou se subtiaza ajungand la o latime de 3 metri, restaurantul si terasa de pe plaja ajungand in apa in decurs de cateva luni!!! La foisorul salvamarului pot ajunge doar cu barca.

Doamne Dumnezeule, din poze sau reportaje tv nu realzezi dezastrul, insa daca vezi totul cu ochii tai pare incredibil. Oameni buni, ramanem fara plaja!

De s-a ajuns aici?

S-au facut mai multe studii, au fost adusi cercetatori din lumea intreaga, cauzele sunt aceleasi dar spuse in mod diferit.

Unii afirma ca principala cauza a eroziunii litoralului este construirea digurilor de nord a porturilor Constanta, Midia si Mangalia precum si cel al barii Sulina care impiedica aluviunile sa ajunga la tarm aparand astfel fenomenul numit ”retragerea plajelor”.

Altii pun in prim plan amenajarile hidrografice de pe Dunare si construirea canalului Bistroe care ne-a privat de milioanele de metri cubi de nisip care se scurgeau prin bratul Chilia alimentand cu sedimente litoralul nostru.

Si unii si altii sunt de acord in egala masura ca un factor deloc de neglijat este cresterea nivelului oceanelor si al marilor prin topirea ghetarilor.

Ce se poate face?

Asa cum povesteam exista cateva proiecte viabile care pot fi executate. Unii spun ca nu exista fonduri altii afirma ca fondurile ne pot fi puse la dispozitie de UE deoarece la capitolul amenajari hidrografice suntem deficitari.

Un proiect executat cu ajutorul unei echipe nipone arata ca eroziunea litoralului s-ar diminua considerabil daca s-ar monta diguri submersibile paralele cu tarmul. Este un proiect de mai multe miliarde de euro, in conditiile in care bugetul alocat anaul pentru constructii hidrotehnice este doar de 130 milioane de euro.

O alta solutie ar fi montarea unor tubulaturi care sa traga 3 milioane de metri cubi din lacurile Siutghiol si Tabacarie, o solutie mult mai ieftina care pare a fi pe placul autoritatilor locale.

O descoperire recenta in Marea Neagra a pus pe jar specialistii de la Grigore Antipa. Au fost descoperiti gazhidranti care sunt foarte periculosi in formarea valurilor de tip tsunami. Gazhidrantii sunt de fapt formatiuni de gheata formate la adancimi foarte mari, ei pot ajunge la suprafata unde se transforma in gaz existand un risc major de explozii ceea ce favorizeaza aparitia valurilor tsunami. Pentru litoralul nostru destul de jos ar fi catastrofal. Am cautat pe net si intr-adevar conform GEOECOMAR, coasta de nord a Turciei, Crimeea si litoralul romanesc sunt cele mai expuse pentru formarea unor astfel de tsunami. Doamne fereste!

Plaja de nudisti de la 2 Mai nu mai exista deloc, acum apa actioneaza asupra coastei de unde cad bucati mari de roca, plaja Jupiter aproape a disparut, nu se mai poate face plaja decat pe pietre, la Costinesti pe langa epava deja marea a acoperit plaja si asa ingusta, portul turistic din statiune a avut de suferit, cativa stabilopozi s-au prabusit iar dale de beton din constructia portului s-au prabusit.

La Eforie Sud si la Eforie Nord apa ataca nu numai plaja ci si coasta pe care se afla cladiri gata sa se prabuseasa, in Agigea plaja nu mai exista iar Constanta se confrunta cu 3 mari probleme legate de eroziunea coastei. Despre Mamaia v-am povestit, plaja Corbu si Vadu aproape au fost acoperite de apa iar plaja Sulina a avut cea mai accentuata acoperire cu apa din cauza digului de nord .

Cineva cu aspiratii din Bucuresti promoveaza o parte a turismului de care este interesata, insa de litoral nu a fost niciodata desi este unicul din tara noastra. Nu avem mai multe regiuni de coasta asa cum are Grecia sau Italia sau Turcia, nu avem decat unul. Satiuni montane sunt multe. La fel si salile de sport in valoare de milioane de euro pe care le inaugureaza periodic in detrimentul altor lucrari vitale care se impun a fi facute.

A existat un program, o sosea de coasta asemanatoare celei de pe Coasta de Azur care ar fi rezolvat problema eroziunii orasului si a mare parte din Mamaia, proiect realizat, finantare asigurata de la UE. Ghiciti cine s-a opus. Si de ce?

Voi atasa cateva fotografii facute ieri dar si 2 fotografii gasite pe net extrem de edificatoare cu statiunea Mamaia asa cum arata in anii 60 si cum arata azi.

Voi incerca si in acest an sa realizez o radiografie a plajelor romanesti la inceput de sezon, sper din toata inima sa mai am despre ce scrie.

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 27.02.11 13:51:12
Validat / Publicat: 27.02.11 15:01:25

VIZUALIZĂRI: 4698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Asa arata Mamaia in anii 60 - poza gasita destul de greu pe net. Ce plaja frumoasa aveam!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

41 ecouri scrise, până acum

biancuta [27.02.11 15:30:08] »

Am vazut si eu cateva reportaje TV despre litoralul romanesc. Ai prezentat cateva cauze care probabil au influentat negativ litoralul, e clar ca ne dispare plaja si asistam neputinciosi.

Altii au sute de kilometri de plaja (chiar daca e ingusta!), noi avem 40 km (eu cam asa stiu), mai lata, e adevarat, dar natura - ajutata de anumite decizii prea putin gandite - vrea cu orice pret sa ramanem si fara ea!

Trebuie sa se faca ceva in acest sens, altfel pierdem si putinul pe care-l avem!

mecut [27.02.11 16:50:44] »

P18 si P19 sunt facute pe plaja hotelului Modern, loc unde in ani *70-80, plaja avea o latime de 15-20m cel putin si nici nu era aglomerata cum este astazi. Mi-am petrecut copilaria si inceputul adolescentei acolo, si este dureros sa vad cum locul este inghitit de apa. In toamna "am fost acolo" si am fotografiat terasele, gandindu-ma ca nu vor mai avea "viata lunga". Ma bucur ca am acum fotografii cu ele iarna (nu speram asta), si ca mai sunt iubitori ai marii preocupati de acest subiect. Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125 [27.02.11 18:27:58] »

Dureros! Copilaria, adolescenta si toti anii tineretii mele sunt puternic legati de litoralul romanesc in general side Mamaia in special. In ultimii ani am preferat litoralul vecinilor de la sud cu ceafa nu stiu cat de groasa dar cu servicii mult mai bune. Cred ca este cazul sa imi rezerv timp si pentru un sejur in Mamaia acum inainte de a fi inundata. Pacat! Poate cei in drept vor avea interes totusi sa nu dispara litoralul romanesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970 [27.02.11 19:25:23] »

Of, mi se rupe sufletul de tragedia de la malul marii noastre dragi!

Chiar ma gandeam la tine, @pepsi, cand am vazut reportajul la tv, banuiam ca ne vei lamuri cum stau lucrurile "la tine acasa", dar sincer, imi doream sa nu fie atat de grava situatia!

Am citit review-ul tau, dupa ce am urmarit un documentar la fel de trist, despre padurile din centrul tarii, mai precis despre furtul copacilor... Sunt pur si simplu dezolata de ce se intampla in tara noastra!

Si, ne mai miram de ce aleg tot mai multi romani sa-si petreaca concediile peste hotare...

Asteptam, @pepsi, urmatorul review, cand se va deschide sezonul estival... Eu sunt mai optimista, poate se vor lua masuri, pana nu e prea tarziu...

cosminp [27.02.11 19:33:40] »

foarte trist ceea ce se intampla.

trist pentru ca pierdem din teritoriu national...

trist pentru ca pierdem plaja...

trist pentru ca mi-aduc cum era plaja romaneasca...

trist pentru ca nu s-a facut nimic...

trist pentru ca nu se face nimic...

trist pentru ca NU se vrea sa se faca ceva...

trist.

simt o mare amaraciune dupa ce am citit cele scrise despre actualitatea plajei romanesti si parca astept o minune. de unde? de nicaieri.

vara mergem pe plaje din Turcia, unele cu pietre, altele amenajate cu pontoane pentru ca nu exista plaja si nisip, si consideram ca sunt cele mai frumoase locuri. aici nu compar serviciile, ci doar peisajul.

autoritatile noastre ce fac? inaugureaza telegondole, se plimba pe cai baltati, se dau in barci.

nici macar acum, in al enshpelea ceas, nu se trezesc sa refaca digurile, sa aduca nisip din lacuri, sa interzica constructiile ilegale de pe faleze.

hotelierii sunt oameni de afaceri, nu vor inchide hotelurile. probabil ca vor face pontoane. dar este suficient?

parafrazandu-l pe pepsi70ro "de ce s-a ajuns aici? ", vreau sa spun ca poate este 'vina' naturii, dar sunt sigur ca este vina autoritatilor.

telegondola s-a facut. ce se poate face sa castigi bani multi?

niste proiecte europene despre cum sa recuperam plaja romaneasca. dar vor ramane doar proiecte, pentru ca proiectele aduc bani fara multa bataie de cap, pe cand punerea in aplicare inseamna responsabilitate.

avem guvernanti responsabili sa faca aceste lucruri? raspunsul sa vi-l dati fiecare dintre voi, citind cele scrise de pepsi70ro si uitandu-va la poze.

sa nu uitam ca marea, cu salinitatea ei, nu este buna pentru constructii. toata apa care loveste fundatiile constructiilor de pe faleza produce mari degradari, iar in scurt timp, constructiile vor cadea singure.

pacat. pacat de plaja, pacat de faleza, pacat de noi.

totusi, mai am o raza de speranta ca cineva, candva, se va trezi si va face o minune, pentru ca speranta moare ultima.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.02.11 19:43:17] »

Daca la inceput digurile erau destul de inalte, acum prin cresterea nivelului marii

mă tem că nu eroziunea naturală este factorul principal, ci chiar această creştere de nivel. cică încălzirea globală e un mit, că de fapt e mai frig... bla-bla-bla... atunci de ce se topesc tot mai mult calotele polare? unde credeţi că "dispare" apa de acolo? ce se întâmplă oare cu curenţii oceanici, adevărate "turbine hidraulice" bazate pe diferenţele de temperatură şi de salinitate a unor straturi de apă oceanică? păi cu atât de multă apă dulce, de unde salinitate? se opreşte curentul golfului? şi ce dacă? lasă, noi facem mai multe maşini, să ardă mai mulţi combustibili, să putem ajunge la greci sau turci pe litoral... ăăă... care litoral? că şi pe ăla sunt semne că-l ia apa...

mă tem că peste vreo 10 ani, cea mai apropiată plajă de noi va fi prin nordul Africii, unde Sahara se va sfârşi în Mediterană...

sau oare se vor trezi oamenii în al 12-lea ceas şi îşi vor uni forţele spre supravieţuire? nu cred, după cum văd acum că evoluează politica.

bucuraţi-vă cât mai puteţi de ce avem, de ce au vecinii apropiaţi, că nu se ştie cât mai ţine! şi faceţi poze, să aibe copiii pentru ce să ne judece - că le-am distrus planeta pe care le-o lăsăm moştenire...

scuze dacă sunt cam off-topic, dar eu chiar mă tem de chestiile astea. mai ales când văd că pe an ce trece, semnele sunt tot mai multe...

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.02.11 19:53:06] »

@Dragos, se pare ca un amplu studiu international a scos in evidenta faptul ca marile si oceanele lumii cresc in medie doar cu 5 mm pe an datorita topirii ghetarilor, si la noi s-au facut masuratori si aceasta valoare nu a fost depasita.

Totusi multi sunt de parere ca exact aceasta perioada a anului cand se topeste gheata pe afluenti si creste Dunarea are ca efect cresterea nivelului marii atat printr-o mai mare cantitate de apa cat si prin lipsa sedimentelor oprite de digurile construite fara a se tine cont de izobata care pe o anumita adancime urmeaza conturul coastei. Acum acest contur este un mit.

cosminp [27.02.11 19:58:20] »

Daca la inceput digurile erau destul de inalte, acum prin cresterea nivelului marii ele par la nivelul luciului de apa...

pepsi, Dragos, problema cu digurile cred ca este mai complexa. este foarte probabil sa se fi tasat suportul, adica fundul marii in sectiunea respectiva, ori s-au degradat digurile sau stabilopozii au alunecat din cauza valurilor puternice cauzate de curenti sau furtuni.

de ce in alte tari nu se pune problema atat de acut ca la noi? oare Romania are litoralul in panta? imposibil.

si atunci ne intoarcem la cei care trebuie sa propuna si sa aplice masuri, adica la autoritati.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.02.11 20:33:17] »

Ovidiu, m-aş bucura să fie cum spui tu; io însă sunt mai speriat din fire şi adept al diverselor teorii ale conspiraţiei. io încă mai cred că în privinţa asta, suntem minţiţi cu bună ştiinţă... dar, să dea Domnul să fie cum zici tu şi savanţii ce-i citezi!

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [27.02.11 20:49:05] »

Eu sincer sunt socat de poza P01, nu-mi vine sa cred ca cat de mult am pierdut din plaja tinand cont ca in anii 80 au avut loc consolidari ale tarmului prin transbordarea nisipului din cele doua lacuri in mare.

Si cu toate acestea plaja Mamaia in prezent arata asa cum se observa in poza 02 si in celelalte realizare ieri.

Nu stiu ce trebuie facut, am sperat ca odata cu intinerirea clasei politice vor dispare interesele si nepasarea. Se pare ca m-am inselat, insa acest lucru ne afecteaza pe noi toti.

Fie ca dorim sa ne petrecem concediile in Turcia, Bulgaria sau Grecia, totusi ne dorim un litoral al nostru pentru ca suntem o tara privilegiata in ceea ce priveste relieful si eu cred ca trebuie aparat ceea ce avem, nu dispretuit.

Nicu [27.02.11 21:09:17] »

Cred ca... aici... merge acest videoclip.

Daca se aproba? !

Poate nu trebuie sa spunem... A fost odata...

http://www.youtube.com/watch?v=4BInZbavvVw

webmaster [27.02.11 21:20:12] »

Am adaugat videoclipul propus de @Nicu, daca autorul impresiilor are o alta preferinta putem schimba.

sforicel [27.02.11 23:09:36] »

Cu foarte multi ani in urma (1990 sau 1991) am vorbit cu un specialist roman in domeniul apelor care a anticipat perfect ceea ce vedem noi astazi.

El spunea ca in maxin 20 de ani plaja de la Mamaia va fi istorie, din doua motive:

digurile din larg, dar in primul rand din cauza constuctiilor de la rafinaria Petromidia (actual Rompetrol). Astfel aluviunile Dunarii nu mai pot alimenta plaja cu ajutorul curentului de nord (cald), iar curentul de sud (rece) va manca plaja in timpul iernii.

Iata ca au trecut cei 20 de ani si a avut dreptate.

Banuiesc ca la fel se intimpla in cazul digurilor din portul Constanta.

Daca ne uitam putin mai la sud, in Bulgaria, putem vedea plaje late cum aveam si noi odata. Eu au mare noroc cu configuratia coastei, gen cap Kaliakra si celelalte.

Tinind cont ca vremea cu adevarat buna la noi este doar 2 luni pe an, eu nu cred ca statul nostru va investi in refacerea plajelor. Stiu ca a existat un proiect de a face plajele din beton si deasupra sa fie adus nisip, dar acesta nu a fost luat in considerare de nimeni.

Trist, dar adevarat.

banal [28.02.11 06:47:10] »

Excelent pepsi, as veni si eu cu o sugestie: cum marea ne-a inghitit plajele, poate se indura sa-i inghita si pe cei care ar fi trebuit sa aiba grije de ele. In rest noua nu ne ramane decat sa ne rugam. Doamne ajuta.

Iohann 25* [28.02.11 10:42:59] »

Macar de ar inghiti marea toate constructiile URATE si fara noima ridicate de-a lungul plajelor cu atata usurinta... daca avem telegondole portocalii ce ne mai trebuie plaje???

banal [28.02.11 12:50:20] »

Peste cativa ani o sa facem plaje in Ovidiu

dorgo [28.02.11 15:14:16] »

@Fratilor, Omu' nu-i o fiinta proasta, de-aia a ajuns Om c-a anticipat mereu cate ceva... stie ce va urma... vor disparea plajele... e clar... nici o problema!... se vor construi cartiere rezidentiale cu vile prevazute cu curticele in care vor exista piscine sau lacuri cu palmieri si plaje artificiale ca la Los Angeles... cu umbrelute si sezloange... si mecanisme de facut valuri... si pescarusi imblanziti care sa se roteasca doar deasupra lor... ce-i asa de greu? ... vom merge la mare in fundul curtii... pe malul Senei, s-au construit deja plaje artificiale... exista si tari fara mare... ce-au facut? ... au cumparat kilometri intregi de litoral in Spania, Cuba... si-si fac concediile acolo... cate 2-3 saptamani pe an... sau si-au construit cate o casuta pe-o insula in Grecia... daca n-ai bani, te cuplezi cu inca 5-6 familii... o casuta comuna in Grecia lui @Ellada_sagapo si @ionescunic, acolo unde marea e calda, verde-albastruie si limpede... eu cred ca si AFA ar putea sa-si construiasca o casuta cu vreo 10 camere in Grecia... punem mana de la mana!!... ca destul am primit de la AFA, e cazul sa mai si dam!... mie Marea Neagra nici nu-mi prea place, chiar ca-i neagra... nu mi-am mai facut un concediu printre cainii de la Vama Veche de vreo 12 ani... de ce sa-mi fac concediul aici, cand bulgaru' imi da un Hilton de 5 stele, cu piscina termala, jacuzzi, sauna, internet si mancare ca-n pestera lui Aladin la Nisipuri, cu 30 de euro pe zi (fara transport) ? Sau grecu' imi da o saptamana in Thassos cu 100 de euro la 3 stele? (fara mancare)

E bine sa intelegem ca nu mai traim in Romania ci in Uniunea Europeana sau, odata cu avioanele ce decoleaza la fiecare 5 secunde, traim in tara numita Terra... trebuie sa stergem repede cu buretele peste nostalgia trecutului, precum marea sterge mereu urmele pasilor de pe nisip din urma noastra, si sa ne adapatam iute la ceea ce ne ofera ziua de azi si cea de maine...

Ei, ce ziceti, punem de-o vila-n Grecia? Suntem doar 12.000 de iubitori ai naturii...

Djbobo* [28.02.11 19:40:30] »

Fantastic! am ramas si fara plaja, care bineinteles e sub apa, asta deoarece de 20 de ani nu s-a mai investit nici un leu!

Daca pana acum nu s-a facut nimic ptr stoparea eroziunii, de acum nici atat nu se va face ptr ca sunt necesari mult mai multi bani; deci pe viitor mergem la colegii si pretenii bulgari sau la noi coboram din hotel direct in apa!

Doamna care inaugureaza telegondole si sali de sport stie situatia? sau poate sigur nu-i pasa, doar sa promoveze litoralul, care litoral???

Pacat de tara asta, a avut de toate si usor usor ramanem fara nimic, dar va fi plina de datorii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirmicu [09.03.11 18:19:26] »

Am locuit trei ani in Constanta si mi-am petrecut multe vacante pe litoral. E foarte trist ce se intampla dar mai trist este ca acelasi fenomen se intampla la scara mult mai mare: intreaga noastra tarisoara se deterioreaza pe zi ce trece.

Laudabil ceea ce faci, pepsi70ro.

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [09.03.11 19:23:13] »

Daca eu constantean nu fac lobby orasului meu, atunci cine sa o faca?

De mic am iubit Constanta, plaja si mai ales marea, am crescut practic pe plaja, am vazut transformarile in timp, m-am bucurat atunci cand turistii straini erau la fel de multi ca cei romani, m-am intristat atunci cand observam cum se degradeaza totul. Si inca sunt trist...

Dar inca mai sper, pentru ca nu pot face altceva, iubesc locurile natale si cred... speranta moare ultima.

Unui turist din alta regiune a tarii ii este permis sa critice litoralul, sa-l blameze si sa se desparta definitiv de el, insa eu nu pot... sunt constantean si il iubesc!

Am gasit pe youtube un nou videoclip despre litoral, imagini vechi, foarte pretioase, veti fi uimiti sa observati cat de mult a disparut din plaja si cate transformari s-au produs. Priviti-l pana la sfarsit, este fenomenal.

Rog un webmaster sa-l inlocuiasca cu cel existent aici

Multumesc!

webmaster [09.03.11 19:43:43] »

Ţi l-am inserat chiar în ecou.

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [09.03.11 19:50:54] »

Ms fain! Sunt cateva cadre in care nu va vine sa credeti cat de lata era plaja. Cu pozele ramanem

costin1968 [09.03.11 20:28:44] »

Felicitari!! Mamaia copilariei mele, cate amintiri...

Revenind cu picioarele pe pamant, sincer, mult zgomot pentru nimic, Mamaia saraca e o statiune pe cale de disparitie, din pacate, unde se practica unul din cele mai tampite (sic!) stiluri de turism de pe fata pamantului...

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [09.03.11 21:06:32] »

Mamaia a fost statiunea unde mi-am petrecut prima vacanta la Marea Neagra. Se intampla prin 1987 dar inca imi mai aduc aminte cum arata si ce incantat am fost. Timp de vreo 21 de ani, chiar daca am mai fost pe litoral, nu am mai pus piciorul pe aici. Dupa toti acesti ani, cand am revenit (in trecere), am avut un soc. "Moderna" statiune despre care tot auzisem ca "s-a facut si s-a dres" era defapt locul unde prostia a atins cote alarmante. Si ii dau dreptate lui costin1968 ca aici se practica un stil aparte de turism.

Personal, nu i-am inteles niciodata pe cei ce merg in actuala Mamaia, platesc niste preturi aberante (eu le spun TAXA DE FITE) pe niste conditii de acelasi fel, apoi se plang ca: este aglomeratie, este scump, este urat dar in acelasi timp sustin cu tarie ca decat sa mearga in alta statiune, mai bine stau acasa. Cu modul acesta de gandire, de a se duce intr-un anumit loc doar pentru "ca e la moda", poate ar fi mai bine daca ar ramane acasa.

Revenind la plaje, din cate am vazut, in aceasta perioada cam tot litoralul are probleme. Ele se amplifica de la an la an dar deocamdata nu s-a facut nimic. Si pobabil nici nu se va face, cel putin atata timp cat cei care ar trebui sa se ocupe de asa ceva gandesc ca nu merita sa se investeasca sume mari, pentru ca oricum numarul de turisti este destul de mic. Dar oare nu ar trebui mai intai sa se faca investitii ca apoi numarul turistilor sa fie mai mare?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125 [09.03.11 21:31:15] »

Felicitari pentru videoclip, am retrait pret de cateva zeci de scunde toata tineretea mea. Poate daca acum avem bariera water-park si brazilience vom (mai) avea si plaja.

sau...

Daca tot vom admira Romania din elicopter de ce n-am putea face plaja in telegondola? In acest fel serviciile (de bronzat) vor fi in sfarsit la inaltime!

Alina Morar [09.03.11 22:06:35] »

Poze de genul am eu in Almanahurile Turistice, Romania Pitoreasca. Din 1961 si pana in 1990 am aproape toate numerele si aproape in fiecare Almanah exista un subiect despre Marea Neagra, ce hoteluri s-au mai construit in anul respectiv, etc.

Mie imi place mult aceasta colectie. Poate unii le aveti sau stiti despre ce vorbesc.

Eu le-am cumparat de la un varstnic, mare iubitor de munte, cred ca a fost ceva profesor, acum cativa ani dupa ce gasisem anuntul intr-un ziar.

M-a pus sa-i promit ca voi avea mare grija de aceste carti. Ceea ce si fac.

Cautati aceste carti si veti vedea cum arata Romania... candva. Mai ales tinerii care nu au apucat sa prinda acele vremuri.

dorgo [10.03.11 07:08:55] »

@claudiu... de acord!... se pare ca datorita faptului ca bunicii sau parintii ne-au dus de manutza la Mamaia sau Vasile Roaita cand eram mici ca sa crestem mari si sanatosi am ramas un popor de nostalgici. Daca statiunile noastre de pe litoral care au fost construite atunci cand a venit Nicoale Ceausescu din Coreea de Nord si China unde inca nu se inventasera liniile curbe, spiralale, conurile, cercurile, parcarile sub (supra) terane, etc, etc, ci doar liniiile drepte, nu inseamna ca nu exista in lumea asta, la doar 100 km sud-departare de Mangalia statiuni mai bune si mai ieftine...

ieri, zicea presedintele Traian Basescu... c-a fost in Ardeal si-avazut milioane de litri de apa minerala cum se scurg in santurile de la marginea drumurilor... de ce nu le concesionam la Armata Americana a NATO, ca-n Afganistan e f. cald? ... de ce nu concesionam si noi litoralul la nordici ca bulgarii? ... daca noi tot nu stim de-o juma de scol, sa le folosim... poate ne va creste PIB-ul si salariul si tinerii tarii vor mai ramane si pe la noi... in curand "tanar"-ul in tara noastra va deveni o specie rara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costin1968 [13.03.11 19:38:13] »

Ei, ce ziceti, punem de-o vila-n Grecia? Suntem doar 12.000 de iubitori ai naturii...

dixit dorgo in ecoul de mai sus. Frumoasa idee, felicitari doctore, dar esti cam prea avansat, sa vezi hal de reguli ce or sa apara imediat in vila aceea, ce gasti, ce mafie... va fi o vila atomizata! Dar merita incercat se mai autocorecteaza si romanul (prin alti romani...).

Eu nu inteleg de ce romanul nu e mincinos (in comparatie cu alte popoare), cred ca pur si simplu nu poate si nici nu vrea sa-si ascunda defectele... i se par asa de dulci... AmFostAcolo sa se transforme in MaDucAcolo? !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [13.03.11 20:13:57] »

@costin 1968... nu-ti fa probleme sau iluzii, (e posibil la noi, doar teoretic, noi n-o s-avem niciodata o casuta AFA sau AN in Grecia chiar daca @ionescunic a fost amabil si mi-a scris unde gasesti cel ma ieftin pamant elen sau chiar daca vor exista banii, fiecare va dori intr-o alta insula sau pe alta plaje...), nici eu nu-mi fac vreo iluzie, exista in Europa peste 200 de casute "Amicii Naturii" construite de grupari "gen AFA", mai mari sau mai mici (si gruparile si casutele), din alte tari, intra putin pe Google la "Naturefreunden" sau "Amici de la Natura" sau "Les Amis de la Nature" sau "NatureFreundens Deutchlands"... sunt construite de oameni cu posibilitati reduse... exista insa un regulament la Viena si reguli stricte care sunt urmate intocmai... simple si "nemtesti"... au si ei site-uri turistice cu gramada, dar ei sunt "altfel"... mai pragmatici, au lasat poezia deoparte, a pus fiecare mana la lucru, n-au avut niciodata carcotasi sau vreun "cal troian" in cetate... asadar, eu n-am facut decat sa semnalez un fenomen care la noi in tara nu e posibil... casute AN se vor mai construi in lume... dar nu la noi...

Acum, hai sa iesim din casa ca-i primavara!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125 [14.03.11 00:36:52] »

Doamne, ... Dorgo... citesc si ma minunez! Cum sa cedam noi mandrete de litoral la nordici? Pai dau si astia vreo spaga ceva? Sa vina astia sa ne invete pe noi sa facem turism la noi acasa? Hmmmm... Nuuu... noi nu ne vindem tara.

Bulgarii da si iata-i acum cotropiti de hoardele de turisti de prin toata Europa si nu numai. Sa vina aia cu pretentiile lor sa ne puna sa curatam plajele sa strambe din nas cand vor vedea chistoacele din sfantul nisip romanesc udat cu sangele strabunilor? Sa aiba aia pretentii sa le facem curat in camere zilnic? Ia sa nu ne dicteze nimeni ce sa facem la noi in tara...

Mai bine plantam cativa palmieri, dam o varuiala, ceva fantanici prin Mamaia, si in rest nimic. A... ba da, ne vaicarim la televizor ca ne e greu in turism.

Cam asta e mentalitatea in R (r?) omania, din pacate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [14.03.11 18:05:02] »

@savin 512... e corect ce-i zis... pana acum priveam cum moare capra vecinului bulgar si ne bucuram sau macar ne linisteam, acum datele se schimba... capra vecinului nu mai moare, ba o duce chiar bine dar privim impasibili cum se darama tot grajdul nostru... ne cad malurile... se duc plajele... si noi investim bani de la Min. Turismuilui in rnovarea Cazinoului de la Vatra Dornei...

Eu le-as coincesiona (numai dac-o sa ma alegeti ministrul turismului, altfel nu discut!) vreo 50 de km de litoral din cei vreo 200 si ceva ce-i avem, oricui... nemti, finlandezi, suedezi, danezi sau... japonezi... (Japonia-un fost mare imperiu, o forta economica fantastica dar care teritorial e redusa la o zona vitregita de soarta cu numeroase probleme, poate intr-o zi va disparea in adancuri...)... si i-as lasa acolo sa se descurce asa cum stiu ei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125 [14.03.11 18:46:43] »

@dorgo.

Eu personal te aleg, ma implic si in campanie daca e nevoie si ar fi prima oara cand o fac. Dar ma gadesc ca litoralul si turismul romanesc merita o sansa. Pana atunci ramane doar sa te votam pe AFA, ceea ce am si facut.

Succes in alegeri!

P.S. Propun ca imn electoral sa parafrazam o cunoscuta melodie folk.

"Plaja noastra unde e/ Plaja noastra ce-am facut cu ea?"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
costin1968 [14.03.11 20:15:33] »

Draga dorgo, sa concesionam la straini?! adicatelea sa cersim spaga?! La noi in tara... Incredibil!!

Auzi tu, sa vina saraciile de japonezi cu plecaciunile lor... bai voi a-ti vazut cum danseaza Mazare samba, treaz...va da-ti seama, beat ce frucmos e?!

P. S. Vai ce mincinosi sunt si japonezii cu Centralinele lor nucleare, de unde se vede cum Caracterul nu are nici o legatura cu ambitia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [15.03.11 12:30:14] »

@costin 1968

Japonzeii sunt deja prezenti in tara noastra, clujenii le-au concesionat niscaiva hectare de teren celor de la Nokia. Au mai fost japonezi si la Azomures, la fabrica foto... Ma intrebam asa, retoric... marile imperii... englez, francez, spaniol, american, rus, chinez... dau pe dinafara de teritorii, insule si zone de influenta... iar japonezii sarmanii, nu si-au cumparat si ei ceva "granit sau cernoziom sau macar nisip langa o mare", nicaieri prin lumea asta... iar acum cand au dat de bucluc, raman pe corabia lor si se scufunda impreuna cu ea... n-au unde pleca... noi? ... de vandut tara, ne-o vindem incet si legal... in Banat mii de hectare de pamant au fost cumparate de agricultorii italieni iar in Baragan e teren de vanzare suficient la 250 euro hectarul (negociabil)...

iar despre plaja noastra? ... decat s-o vedem cum moare incet si sigur si cum ne fura bulgarii toti turistii straini, mai bine-o concesionam nordicilor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristi_an3000 [15.03.11 13:07:33] »

info: Nokia nu are nicio legatura cu Japonia. este o firma finlandeza.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [15.03.11 13:25:25] »

Doctore, multa lume face aceasta confuzie...

Nokia este o companie finlandeză de telecomunicaţii mobile, iar la nivel mondial este cel mai mare producator de telefoane mobile. Sediul central se află la Espoo, lângă Helsinki, Finlanda, având multiple locaţii de cercetare şi producţie pe mai multe continente. Principalele fabrici sunt localizate la Salo, Finlanda, Dongguan, China, Chennai, India, Komárom, Ungaria şi Ruhr, Germania.

(click aici) E drept, fac parte dintre popoarele pe care le doriti ca investitori in turism la noi, dar sunt la polul opus Japoniei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo [17.03.11 13:58:06] »

Mersi @cristi_an3000 and @Dragos... pai lumea face confuzie, cum sa nu faca... Erikson (care pare-mi-se este si inventatorul tel. mobil) suna a ceva nord-european (fiul lui Erik) iar Nokya suna mai ales japonez...

Visan125 [17.03.11 22:43:02] »

@dorgo

Ma gandesc, daca tot a distrus tsunami-ul casele japonezilor, n-am putea sa le gasim loc de gazduire si de pomenire pe la hotelurile parasite din Saturn? Sunt convins ca pana pe 01.06 statiunea ar fi cu totul alta. Inclusiv Hotelul Atena care desi nu e parasit arata ca dupa incendiu. Ce ziceti dom' ministru?

dorgo [18.03.11 14:27:08] »

@savin512... dupa cum ii cunosc (am lucrat cu cativa dintre ei la fabrica FOTO Azomures), japonezii sunt mari patrioti, acum, ei n-o sa-si paraseasca tara, timp de 3-4 ani, pana n-o vor vedea la fel ca inainte... vor muri pe baricade... mai ales ca imparatul lor, Akihoto fiul lui Hirohito, a iesit pe post, e a doua oara cand se intampla ca imparatul Japoniei sa iasa pe ecran si sa vb poporului! (dupa ce tatal lui a aparut la finele celui de-al doilea Razboi Mondial)... si le-a cerut tuturor ca sa reconstruiasca tara!

Intr-o zi, la Fabrica Foto... japonezii au primit boluri cu orez in pauza de pranz... unul era nemultumit... primise mai mult orez decat ceilalti si a trimis bolul inapoi, ca sa-i mai ia bucatareasa din orez... ! Popor ciudat!

Dar am retinut ideea ta... imi place... o sa te promovez... te fac ministru adjunct... sau poate chiar ministru plenipotentiar al litoralului...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Visan125 [18.03.11 16:12:12] »

@dorgo

Grea sarcina, dar cel putin sunt plin de intentii bune!

Voi face totul! Servesc patria! (ma rog... litoralul)

maria55 † [13.05.11 18:58:28] »

@pepsi70ro, te-am votat pt ca meriti!

Eram f curioasa sa vad parerea unui constantean vis-a-vis de plaje si nu numai, in general despre litoralul romanesc. Obiectivismul tau ma bucura pt ca in general tindem sa ne laudam f mult noi cei de pe afa.

Ai descris situatia litoralului mai bine decit i-ti inchipui.

Te felicit din toata inima si ca sa o dam in politic... schimbati-va primarul ca el foloseste plajele din Guineea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, banal, biancuta, cosminp, costin1968, Djbobo*, dorgo, maria55, mecut, mirmicu, Nicu, trandafir 1970, urjanclaudiu, Visan125
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele de pe litoralul romanesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094698905944824 sec
    ecranul dvs: 1 x 1