ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Soare in M-tii Baiului la sfarsit de ianuarie

Ilustrație video-muzicală
Hara-Ma luai,luai
TIPĂREȘTE

Pentru ultimul wekend din ianuarie 2011 prognoza arata tocmai buna pentru o tura la munte.

Muntii Baiului sunt muntii aceia care se vad micuti de pe Bucegi, chiar paraleli cu Bucegii, cuprinsi intre Valea Prahovei si Valea Doftanei.

Imi plac ca pot fi abordati din Valea Prahovei de la Posada pana in Predeal din orice statiune.

Avand o altitudine medie de 1100m, doar varfurile principale depasind 1600m, au avantajul ca se ajunge relativ usor in creasta. Un dezavantaj ar fi acela ca desi se pot face numeroase trasee (vara potecile se vad) foate putine sunt marcate, iarna fiind mai dificil de parcurs daca nu le stii.

Creasta este formata din varfuri mai inalte sau mai putin inalte pe care le poti urca sau ocoli pe curba de nivel, despartite de sei. Spre Prahova si Doftana se desprind numeroase culmi, de aici si posibilitatea mai multor trasee de abordare a acestor munti. Culmile dinspre Doftana sunt mai line, deci si mai lungi, iar cele dinspre Prahova mai abrupte.

Si cum era anuntata o zi cu soare era pacat sa nu mergem in Baiului. Spun asta pentru ca urcand din Valea Prahovei mergi spre est, asta inseamna ca soarele iti lumineaza calea, ajungand pe creasta te insoteste cateva ore bune si cand cobori, spre vest, este in fata, incalzidu-te cu ultimele raze inainte de a apune (atentie: crema de protectie si ochelari de soare). Cum sa nu te bucuri de soare intr-o zi de iarna?

Pentru ca facusem o parte din creasta nordica pe 7 ianuarie, urcand din Poiana Tapului prin Stana din Picior, Vf. Baiul Mare (1895 dupa unii-1908m dupa altii) cel mai inalt varf din muntii Baiului, Vf. Cazacu 1752m, coborand in Azuga acum de data aceata am inceput urcarea din partea sudica.

Am coborat din tren in Valea Larga si dupa ce am traversat DN1 la hanul Izvorul Rece am mers spre Bucuresti facand la stanga peste podul din Valea lui Bogdan. Traseul nu este marcat. Am mers pe drumul forestier prin padure fotografiind umbrele copacilor pe zapada. Dupa aproximativ 50 de minute am iesit intr-o poiana frumoasa si am facut prima oprire pentru un ceai cald (din termos) la mesele de pe terasa cabanei silvice, care nu functioneaza iarna. Apoi am continuat urcusul de data acesta mai accentuat pe “la uluci” si dupa 1h am ajuns pe piciorul din Vasai la Stana din Vasai. Alta oprire pentru hidratare si incarcat cu energie (dulciuri in general). De aici urcusul este si mai greu dar cui ii pasa: zapada neatinsa cat vezi cu ochii (noi am batut cararea), soare, cerul de un albastru cum rar vezi iarna in varf de munte, urme, umbre toate intr-o armonie. Dupa oprirea la ultima sursa de apa din traseul nostru urcam pieptis pe Vf. Razoarele, vrem mai repede in cresta. Am ajuns dupa 3h de urcus. De acum totul pare frumos, in fata noastra se vad varfuri, varfuri. Unele le-am urcat altele le-am ocolit si am admirat privelisti parcurgand cam 3h numai de creasta.

Pentru ca era senin in drepta se vedeau Ciucasu si Zaganu iar in stanga Bucegii pareau imensi cu toate ca si noi erau de acum la peste 1500m.

Timpul a trecut repede si am inceput coborarea de pe Vf. Piscul Cainelui (1658) pe culmea Piscul Cainelui: la inceput frumos pe culmea despadurita, ultimile poze pe ziua de azi, ultimile raze de soare, apoi padure, apoi o portiune de vreo 20 de minute foarte abrupta, drum forestier si gata. Dupa 2h si jumatate de coborare - gara din Sinaia.

Toata stima pentru cei cu care AmFostAcolo ca stiau exact ce fac si noi dupa ei.

Sa facem bilantul: plamani - respirat aer curat 8h si jumatate; intarit musculatura - nu deajuns (mai vreau ture); eliminat toxine – destule; incarcat bateriile – pentru ianuarie ajunge (de maine e februarie asa ca o sa ma gandesc la alta tura).

Ce mai conteaza ca mai am 4h pana acasa am la ce ma gandi doar a fost o zi plina, nu! ?

Calatorii frumoase!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 31.01.11 22:06:23
Validat / Publicat: 01.02.11 07:02:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BAIULUI (GÂRBOVA).
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2027 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Soarele isi face aparatia de dimineata printre copaci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.02.11 08:10:26]
»

Am atasat aceasta melodie, sper sa placa insa se poate schimba!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.02.11 10:11:40]
»

Felicitări pentru review și pentru fotografii, între care unele le-am admirat cu invidie (P19, P23, P24), căci pentru mine a trecut vremea escaladărilor pe timp de iarnă, iar peisaje atât de pure și de desăvârșite ca cele pe care ni le-ai arătat tu, nu pot fi ”gustate” din plin decât atunci când cu adevărat ai fost acolo...

Lumis66AUTOR REVIEW
[02.02.11 21:24:59]
»

@webmaster

Multumesc pentru melodie.

@mariana. olaru

Multumesc si "te invit" sa escaladezi, sa colinzi si sa te bucuri de natura alaturi de mine de cate ori crezi ca merita.

webmaster
[02.11.13 15:22:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Munții Baiului (Gârbova)"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Munții Baiului (Gârbova):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067490816116333 sec
    ecranul dvs: 1 x 1