ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 20.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Primul planetariu digital din Romania

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru ca planetariile din Romania se pot numara pe degete, pentru ca planetariul din Pitesti este primul planetariu digital din Romania si totodata cel mai performant din Europa de Est, am decis sa va povestesc prima mea vizita.

In luna decembrie, atunci cand am vazut un anunt cu Astronomyths, adica productia greceasca a studiourilor White Tower Media, mi-am zis ca este momentul sa trec in sfarsit pragul planetariului.

Mi-am sunat o prietena pentru a ma insoti, am facut rezervare la 0248/212561 si iata ca pe 3 decembrie intr-o zi de vineri ma aflam in incinta Muzeului Judetean Arges. Neaparat trebuie facuta rezervare pentru ca vizita la planetariu se afla pe lista gradinitelor si scolilor astfel ca intr-un numar mai mare nici nu am fi gasit loc pentru ziua respectiva (programarea am facut-o cu o saptamana inainte).

Biletul costa 4.5 Ron. Amuzant a fost cand vanzatoarea ne-a intrebat: “Eleve, studente? ” Ca studente am putea trece usor dar ca eleve, nu. I-am raspuns si noi amandoua in acelasi timp: profesoare! HeHe. Ei bine, doar nu se mai acordau reduceri si aici pentru profesori, suficiente cele de 25% din salariu.

Am platit cei 4.5 Ron si am intrat in sala alaturi de copii de clasa a II-a. Noi doua si elevii. Ba chiar ne-am si amuzat ca nici aici nu scapam de galagia dar si momentele haiose pe care le ofera, dar despre asta povestesc cateva randuri mai jos.

Planetariul poate gazdui 40 de spectatori: 38 in fotolii, existand si doua spatii pentru persoane cu nevoi speciale de deplasare. Voiajul multimedia in spatiu este dedicat tuturor categoriilor de public, de la 7 la 90 de ani. Ecranul are un diametru de 7 metri iar expozitiile virtuale sunt de inalta definitie (1900 X 1900 pixeli) si sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru sali de cinematograf.

Printre spectacolele de planetariu se numara:

"Calatorie in sistemul solar” - un voiaj multimedia de 33 de minute destinat prezentarii Universului pe intelesul publicului larg.

"Cursa catre Pamant" - un spectacol special de desene animate care urmareste intelegerea primilor pasi facuti in cucerirea cosmosului.

Si bineinteles: Astronomyths.

Acesta a fost prezentat in premiera nationala la Pitesti pe data de 25 noimbrie 2010. Este o incursiune de circa 25 minute printre constelatiile cerului noptii de toamna din emisfera nordica. Ceea ce mi-a placut este ca se “decoleaza” din Pitesti cu imagini din centrul orasului si se trece pe deasupra Bulgariei, pana in Grecia, locul in care are loc actiunea. Scenariul este urmatorul: intr-o noapte de septembrie un bunic se afla cu nepotul sau in mijlocul naturii, sub cerul instelat. Nepotul, curios din fire, cum sunt toti copiii, pune intrebari la care bunicul, cunoscator al mitologiei elene, raspunde cu placere.

Poate ca ar fi trebuit sa raspunda si la intrebarea: “Dar extraterestrii unde sunt, doamna? ” - intrebare pusa de unul dintre copiii din sala pe la mijlocul prezentarii, cand probabil dezamagit de lipsa extratrerestilor din peisaj a zis sa isi satisfaca si el curiozitatea.

Revenind la Astronomyths, constelatiile sunt explicate pornind de la denumire si povestindu-se legenda fiecareia. Sunt mentionati eroii miturilor elene cum ar fi: Perseu, Andromeda si Pegas.

Desi dureaza numai 25 de minute este suficient pentru ca recunosc ca este oarecum incomod sa stai cu ochii in “tavan” atat de mult timp. Dinamica proiectiilor pe ecran poate crea de asemenea un usor discomfort daca doriti sa urmariti mai multe spectacole la rand.

Trebuie sa va prezentati cu 15 minute inainte de spectacol si, va sfatuiesc sa ocupati un loc cat mai in spate posibil.

Va las acum cu pozele si oricand aveti drum prin Pitesti nu uitati sa vizitati si planetariul.


[fb]
---
Trimis de Ellada_sagapo in 27.01.11 22:53:49
Validat / Publicat: 28.01.11 08:45:25
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11429 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ellada_sagapo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Judetean Arges - Pitesti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21801 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Ellada_sagapo [27.01.11 23:02:19] »

Fiind vorba de un planetariu doresc un suport muzical foarte drag mie: Katie Melua - Thank you STARS

http://www.trilulilu.ro/aura7x/2485033ac3136e

webmaster13 [28.01.11 06:30:45] »

Inspirata alegerea acestei melodii!

Lectura si auditie placuta!

Am atasat-o in format audio, adresa indicata fiind indisponibila momentan.

webmaster [28.01.11 07:44:59] »

Incepand cu acest an, recomandarile generale din localitatea de domiciliu nu mai participa in concurs.

Acest review ESTE insa acceptat in concurs, ca exceptie, pentru ca (1) nu este unul cu caracter general si (2) prezinta un obiectiv nou, de interes turistic major, care nu a mai fost descris pe site

magdalena [28.01.11 08:49:05] »

Era trecut pe lista mea pentru o proxima ocazie, ma bucur ca ai scris de el!

anadragusin [28.01.11 09:35:36] »

Fiul meu a fost in cadrul scolii la Planetariu si a fost tare incantat. Putini (copii) sunt cei care nu au vizitat Planetariu, mai ales organizat de catre scoala. Spre rusinea mea inca nu am ajuns sa vizitez Planetariu.

As vrea sa aduc o completare, dar nu la comentariu tau despre Planetariu si despre Muzeul Sportului Arges care se afla in cadrul aceluiasi Muzeu Judetean Arges. Fac aceste completari pt. a aduce un omagiu unuia dintre oamenii care fac parte din istoria Pitestiului, istorie cunoscuta de multi prin acest mare om cu care toti argesenii ne putem mandri. Din 2008 s-a deschis aceasta sectie de sport in cadrul Muzeului Arges, sectie in care sunt expuse fotografii inedite si obiecte care au apartinut lui Nicolae Dobrin. Am cunoscut personal acest om, ca de altfel jumatate din populatia Pitestiului. Este pacat pentru cei care vin la Planetariu sa nu viziteze si aceasta sectie unde au ocazia sa vada ceva din istoria sportului judetean si national. Aici puteti vede prima legitimatie de fotbalist a lui Nicolae Dobrin, poze inedite din viata de fotbalist, manusile campionului la box Crinu Olteanu, obiecte personale sportive ale tenismenei Ruxandra Dragomir si multe altele, inclusiv poze ale celebrului Mutu din vremea cand activa in Pitesti. Nu stiu daca aceasta sectie poate atrage toate categoriile de turisti, dar cu siguranta barbatii cu microbul in sange (si nu numai) au ce vedea si admira. Multumesc autoarei acestui review pt. ocazia pe care mi-a dat-o si pentru ca am aflat si eu mai multe despre Planetariu.

santana* [28.01.11 09:59:30] »

Doamna, sunt eu, elevul problemă Santana... Ziceţi că Voiajul multimedia in spatiu este dedicat tuturor categoriilor de public, de la 7 la 90 de ani. Ăştia, ultimii, sunt mai aproape de cer, sau de ce? Vizita e mai scurtă? Îl văd şi pe Doamne-Doamne? Da biletele sunt la fel la preţ?

Şi ca să nu mi se scadă iar nota la purtare, vă anunţ că mi se pare un loc demn de văzut, motiv pentru care ridic două degete şi vă rog să ne daţi şi nouă adresa, eventual coordonatele GPS. Bună ziuaaa!

Costi [28.01.11 13:06:52] »

Pentru cei interesaţi, planetariul se află la propriu, dar şi din punct de vedere organizatoric, în cadrul Muzeului Judeţean Argeş, a cărui adresă este următoarea:

Str. Armand Călinescu, nr. 44

110047, Piteşti, jud. Argeş

Tel. /Fax: 0248 21.25.61

www.muzeul-judetean-arges.ro

e-mail: muzeuarges@yahoo.com

Pentru cei din alte localităţi, care doresc să viziteze muzeul şi planetariul şi vin cu maşina personală, coordonatele GPS sunt inutile, deoarece v-ar duce într-un loc unde nu găsiţi niciun loc de parcare.

În schimb, puteţi veni cu maşina în parcarea centrală de la hotelul Muntenia (coordonate: 44,8567; 24,8718), deoarece muzeul este foarte aproape, la vreo 200 m. Întrebaţi pe oricine şi vă va arăta unde se află. Vedeţi şi poza P18 de la acest review.

Programul planetariului este următorul:

Miercuri – Duminică, 5 spectacole / zi: 10.00,12.00,14.00,16.00,17.30

10.00; 12.00 - Cursa către Pământ

14.00; 16.00 - Cursă către Pământ / Călătorie în Sistemul Solar

17.30 - Călătorie în Sistemul Solar

Rezervări la tel. 0248 21.25.61; 0727 37.07.55

Pentru informaţii detaliate, intraţi pe site-ul muzeului, de la adresa de mai sus. Puteţi face şi un tur virtual al muzeului.

Ellada_sagapo [28.01.11 13:19:14] »

@anadragusin

Iti multumesc. Foarte bine ai facut ca ai punctat si Muzeul Sportului Argesean.

Nicolae Dobrin ramane unul dintre cetatenii de onoare ai Pitestiului si bine ai zis ca barbatii vor aprecia o vizita aici.

Eu una marturisesc ca nu sunt o fana a sportului, altul decat aruncatul cu privirea la peisaje!

@ elevul problema santana

M-ati pus in incurcatura cu pretul si a trebuit sa sun sa intreb.

In momentul actual mai ruleaza doar doua spectacole:

"Astronomyths" si "Doua bucatele de sticla".

Cel din urma prezinta miracolul telescopului, istoria echipamentelor optice de observatie astronomica, de la ocheanul modificat al lui Galilei pana la telescopul spatial Hubble si tehnologia opticii adaptive.

Indiferent de spectacol pretul unui bilet este 2 Ron pentru copii si 5 pentru adulti. Scumpirea a fost facuta incepand cu 1 ianuarie.

De asemenea, am aflat ca pentru celelalte prezentari nu mai sunt actuale licentele, motiv pentru care nu mai pot fi difuzate.

Adresa muzeului este urmatoarea:

Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea Bulevardul Eroilor.

Atasez si site-ul Muzeului Judetean Arges.

http://www.muzeul-judetean-arges.ro/Evenimente/37/

Daca mai sunt si alte intrebari, doua degete sus, adica ecou si click pe "trimite ecou" si se rezolva.

Pe Doamne Doamne il "vedem" peste tot!

In ceea ce priveste faptul ca persoanele de 90 de ani sunt mai aproape de cer, am apreciat umorul

Chiar ar fi fost interesant de aflat care a fost cel mai varstnic spectator.

santana* [28.01.11 13:19:23] »

Mulţam de explicaţii. Şed la margine de Bucureşti, chiar la intrarea pe A1 aşa că, de cele mai multe ori, Piteştiul e mai aproape de Bucureşti pentru mine. Uneori, din cauza traficului infernal, fac o oră până la Universitate. Cam la fel fac (uneori chiar mai puţin) şi până în Piteşti.

Ellada_sagapo [28.01.11 13:27:58] »

@ Costi

Bravo! Unde-s doi puterea creste!

Mi-a luat ceva sa scriu ecoul pentru ca a trebuit sa dau si telefon la muzeu si sa incarc si melodia pe trilulilu.

Cum ziceam, in momentul actual cele doua spectacole "Cursa catre Pamant" si "Calatorie in Sistemul Solar" nu mai pot fi vizionate.

Sa speram ca bugetul acestui an va permite prelungirea licentelor.

In ceea ce priveste programul, cel mai bine este sa se afle telefonic pentru ca oricum trebuie sunat pentru rezervare.

Cam asta se intampla atunci cand informatiile de pe site nu sunt actualizate.

In ceea ce priveste pozitionarea muzeului, nu aveti cum sa-l ratati, iar in cel mai rau caz orice pitestean va poate indruma.

Cu parcarea, asa cum a spus si Costi, cea de la Muntenia este cea mai buna solutie.

Cea din fata hotelului rosu este aglomerata de obicei.

dorgo [28.01.11 13:39:49] »

@Ellada... superba calatorie! , pacat ca-n sala de proiectie, de la PO10 si pana la PO16, a intrat soarele-n nori in sala de proiectie de deasupra Greciei si n-au mai iesit fotografiile deloc, decat atunci cand te-ai intors acasa, si-ai iesit in strada, la Pitesti.

Eu zic c-ar fi bine sa ne grabim si sa mergem la acest interesant spectacol, caci Andromeda se indreapta vijelios spre a noastra Calee Lactee, moment in care, la impact, vom vedea cu totii doar stele verzi...

anadragusin [28.01.11 13:47:04] »

Muzeul Sportului Argesean se poate vedea in poza cu nr. 2, in dreapta, in cladirea Muzeului Judetean. M-am uitat mai tarziu la poze. Este deschis spre vizitare de miercuri pana duminica, intre orele 09.00-17.00. Multumesc!

gigioc [28.01.11 15:26:26] »

no offence:

pitesti = Jungle.

Drumuri dezastru, nesimtire in trafic si nu numai.

De ex daca vi din CLuj sa te stabilesti in Pitesti ai sa ajungi la psiholog sigur.

In rest, muzee, bazin olimpic, mall, hypermarket uri ok.

Peace.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [28.01.11 16:15:40] »

@gigioc

Nu din patriotism local vin să-ți contrazic elanul critic, dar cred că un pic de obiectivitate nu strică. În parte ai dreptate în ceea ce privește calitatea drumurilor județene, dar în Pitești nu prea avem a ne plânge: reparațiile se fac continuu și părerea (nu numai a mea) este că beneficiem de o administrare bună a arterelor rutiere. Firește, nu există pădure fără uscături, de aceea accentuez pe epitetul ”bună”. Dar de aici și până a pune egalitate între Pitești și o junglă mi se pare o exagerare făcută fie din neștiință, fie dintr-o nefericită experiență de moment, fie chiar din rea voință.

Trece foarte multă lume prin Pitești, dar n-am auzit să fie așa mare aglomerație la cabinetele de psihologie.

În plus, ”drumurile dezastru, nesimtire in trafic si nu numai”, le-am întâlnit prin toată țara. Venind acum doi ani dinspre Cluj spre Pitești, grație ”bunăvoinței și simțirii” ardelene locale, ne-am întors cu mașina pe platformă! Dar asta nu m-a făcut niciodată să pun o etichetă nemeritată unei zone pe care o prețuiesc mult pentru istoria sa, pentru superbul peisaj și mai ales pentru oamenii săi, deși ca pretutindeni în lume, nu toți merită prețuire...

Și să știi, nu ești obligat să treci prin ”jungla” din Pitești, ca Doamne ferește, să ajungi fără voie la psiholog. Poți ocoli Piteștiul pe breteaua de autostradă cunoscută la noi ca șosea de centură. Firește, va trebui să treci și prin atât de criticatul pasaj subteran de la Bascov, în care plouă continuu, dar ce să faci: suntem în România doar! În țara meșterului Manole!

dorgo [28.01.11 16:31:51] »

@gigioc

cateva lucruri in viata n-ai cum sa ti le alegi sau sa le schimbi... parintii, tara, orasul... loterie curata... hai, noroc!

Costi [28.01.11 17:04:45] »

@Ellada_sagapo

Scuze că am intervenit şi eu, dar am văzut că santana se grăbea să afle informaţii înainte să facă 90 de ani şi m-am gândit să-i dau o mână de ajutor.

Din câte am înţeles, ai mers la muzeu însoţită doar de o prietenă, nu şi de elevi. De ce nu-i iei şi pe ei acolo?

Se pot face, pentru 10 lei şi abonamente. Soţia mea, care este tot profesoară, şi-a făcut şi merge mereu când este ceva nou, cu cârdul de elevi după ea, ceea ce cred că este un lucru foarte bun, având în vedere sursele alternative de informare pe care le au la dispoziţie tinerii în ziua de azi şi subcultura propagată în toată mass-media.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ellada_sagapo [28.01.11 20:29:18] »

@ dorgo

Nu au mai iesit pozele. Cam intuneric prin spatiu!

Grabeste-te, Dorgo! Ia-o pe Dana de mana si veniti la planetariu. Vizita placuta!

@ mariana. olaru

Mi-a placut ecoul, l-am punctat cu "foarte bun".

@costi

Esti binevenit de fiecare data cu informatii.

Am fost cu o prietena pentru ca eram in timpul liber. In ceea ce ii priveste pe copiii nostri, ei au fost inaintea noastra, dar nu la Astronomyths.

Cand e vorba de vizite locale nu ne ducem noi doua. Suntem mai multe profesoare asa ca suntem impartite pe categorii, noi suntem cele care se duc cu ei in excursii (Curtea de Arges, Bucuresti). Din acest motiv nici nu stiam ca exista abonamentul. Utila informatia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cristian_h* [29.01.11 08:23:33] »

Si totusi nu ne-ai spus nici macar o legenda macar cea preferata, dupa mine cea mai frumoasa este cea a celor doi frati gemeni Castor si Pollux care aveau aceeasi mama si tati diferiti, Pollux fiind nemuritor la moartea fratelui sau si-a rugat tatal (Zeus) sa imparta cu acesta nemurirea ruga care i-a fost ascultata fiind transformati in doua stele care sa straluceasca pe bolta cereasca o eternitate!

Nu stiam de existenta acestui planetariu, poate la viitoarea Sarbatoare a Lalelelor dupa o plimbare printre flori voi calatorii si printre stele !

Costi [29.01.11 09:50:30] »

@Ellada_sagapo

Ultimul tău ecou mi-a dat prilejul să constat că uitasem să-ţi votez review-ul.

Cu această ocazie, vreau să amintesc aici că Ionuţ, inginerul care se ocupă de planetariu, un băiat deosebit, este un împătimit al călătoriilor şi excursiilor, pasionat de geografie. Mi-a venit acum ideea de a-l atrage şi pe el în "clubul" AFA.

În altă ordine de idei, vreau să subliniez că Muzeul Judeţean Argeş are activităţi deosbite, dintre care cele mai interesante sunt, poate, expoziţiile temporare şi itinerante pe care le organizează.

Ultima dintre acestea a fost expoziţia de reptile vii. Cel mai spectaculos moment al acestei expoziţii era cel al hrănirii pitonului. Acest fapt se petrecea o dată pe săptămână, sâmbăta, masa şarpelui constând într-o găină vie. În legătură cu acest lucru, s-a întâmplat şi un fapt amuzant. Nişte cetăţeni obscuri, care au vrut să se se facă observaţi, organizaţi într-o la fel de obscură şi de nimeni ştiută organizaţie de protecţie a animalelor, au considerat că n-au ceva mai bun de făcut, decât să-l reclame pe proprietarul animalelor pentru faptul că, dând pitonului să mănânce o găină vie, o chinuie inutil pe biata zburătoare.

Cazul a ajuns la judecătorie, unde însă acţiunea "apărătorilor animalelor" a fost respinsă, proprietarul arătând că şarpele, spre deosebire de oameni, nu mănâncă mortăciuni, ci numai găini vii, altfel preferând să rabde de foame. S-a făcut şi o demonstraţie, dându-i şarpelui să mănânce un pui "din pungă", gata pregătit pentru grill. Şarpele a refuzat categoric să mănânce!

Ellada_sagapo [29.01.11 18:50:39] »

@Cristian_h

Nu am spus nicio legenda special, ca sa va fac sa veniti.

Pai eu zic asa: de Simfonia Lalelelor sa facem o mica intalnire AFA, tinand cont ca sunt cativa pitesteni pe site si multi altii care vor sa vina pentru eveniment!

@ costi

Daca Ionut este pasionat de calatorii atunci vom avea cu siguranta ce sa citim de la el.

Amuzanta demonstratie, sarpele in schimb nu cred ca a "gustat-o"!

Mihai18 [19.12.15 11:41:58] »

@Costi - Mulțumesc d-le Costi. Eu tocmai voiam să o rog pe Elada Sagopo să-mi dea adresa, însă ați făcut-o dv. foarte bine pentru că mi-ați indicat și parcarea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, Costi, dorgo, Ellada_sagapo, gigioc, magdalena, mariana.olaru, Mihai18, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Pitești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098311185836792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1