17533 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Berlinului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
21.01.2011
DE
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 9 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Marile muzee si catedrale ale Berlinului


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Noapte de clasic - Tchaikovski - Valse Des Fleurs (Tempo Di Valse)

In Berlin sunt peste o suta saizeci de muzee si expozitii sau galerii de arta. Aproape nu exista domeniu de activitate trecuta sau prezenta care sa nu fie reprezentata. De la automobile la stiinte naturale, de la istorie la arheologie, de la cultura Europei la Salvador Dali, de la instrumente muzicale la colectii particulare donate statului, ti-ar trebui probabil cateva saptamani si o cultura solida ca sa ramai cu ceva din vizitarea lor. Ordinea si rigurozitatea germana isi spun si aici cuvantul, rare fiind locatiile in care se amesteca genuri artistice sau locuri de provenienta. Dintre toate, in insula muzeelor, Museuminsel se afla cele mai valoroase cinci muzee din Berlin. Muzeele au fost concepute ca un oras de temple de catre Wilhelm IV si au fost realizate treptat incepand cu Museum Altes in1830 de arhitectul Schinkel, artizanul acestei idei grandioase. Ultimul a fost Pergamonmuseum in 1930 cand constructia muzeului s-a facut dupa dimensiunile altarului din Pergamon. Insula a fost bombardata in razboi dar din 1992 au inceput lucrarile de reconstructie pentru care pana acum s-au cheltuit 1.6 mld eu. Pana in 2014 lucrarile vor fi terminate, in final muzeele vor fi legate prin galerii, pasaje subterane si gradini cu statui care vor forma o promenada culturala; accesul se va face printr-o cladire centrala care nu a fost inca executata.

Museuminsel se afla pe o insula situata intre raul Spree si canalul Kufergraben si cuprinde in ordine (de la Domul berlinez in profunzime):

1. -Altes Museum a fost construit in 1830 in stil neoclasic si este considerat capodopera lui Schinkel. La intrare are 18 coloane ionice de 95 m. inaltime. In spatele acestor coloane se afla peretii de marmura rosie iar deasupra lor vulturi. In gradina din spatele muzeului Lustgarten, se afla un glob de 70 t. granit care initial era destinat sa fie urcat pe muzeu. Salile muzeului se afla imprejurul a doua curti flancate de coloane corintice. Contine colectii de antichitati si pana la refacerea cladirii Neue Museum, temporar a gazduit colectia dn Egipt.

2. Neues Museum este situat in insula muzeelor alaturi de Altes Museum. A fost construit in 1860 cu destinatia sculpturi, mumii si sarcofage egiptene, o colectie de papirusuri si o sectie de artefacte egiptene din preistorie, vechi de 6000 de ani. Muzeul a fost avariat in timpul celui de al doilea razboi de bombardamente, refacut, dar abia in 2009 colectiile originale si-au gasit locul in acest muzeu. Costul reparatiilor s-a ridicat la 300 mil eu si au fost finantate prin Masterplanul pentru Museuminsel din Berlin. A fost refacut aspectul initial al muzeului. Ca piesa de exceptionala valoare muzeul contine bustul reginei Nefertiti descoperit de arheologii germani si francezi in 1912. Bustul ei, este unul din cele mai cunoscute artefacte din Egiptul antic. Numele ei inseamna “ frumoasa care iata, vine”. A fost sotia faraonului Akhenaton si a trait intre anii 1370-1330 i. Hr ca regina din dinastia a 18-a. Considerata cea mai frumoasa regina a tuturor timpurilor ea si-a sprijinit sotul in reforma religioasa pe cre a initiat-o trecand de la religia politeista intr-o religie precursoare a monoteismului si care proslavea numai cultul soarelui. Au mutat capitala Egiptului de la Teba la Amarna si au ingradit puterea marilor preoti. A fost mama vitrega a lui Tutankamon. La Luvru si British Museum se gasesc piese din mormantul ei. Bustul lui Nefertiti considerat ca una din cele mai valoroase pise din lume este pazit de cativa gardieni intr-o sala aparte a muzeului in care nu se poate fotografia, filma sau scoate telefonul din buzunar. Este din calcar de culoare ocru iar culorile cu care a fost impodobita pictura sunt din plante naturale. La excavare s-a pierdut un ochi, acestia fiind din cristal de roca, montati in orbite. Are o frunte inalta, barbie ascutita, buze perfect conturate, totul simbolizand pe langa frumusete, multa energia si vointa. Pe cap are o toca cu motive egiptene si in jurul gatului un colier facut din mai multe randuri de pietre pretioase. Nu depaseste ca inaltime mai mult de 40-50 cm. S-a datat ca bustul a fost executat in anul 1340 i. Hr. Tot in Neue Museum se gaseste mumia reginei Tya si Capul Verde berlinez din perioada tarzie a Egiptului (500 i. Hr.) numit asa din cauza culorii pietrei in care a fost sculptat. Muzeul contine si ample colectii de mumii, sarcofage, picturi dar si artefacte din epoca de piatra si din perioada de istorie timpurie, pana la 4000 ani i. Hr. Colectiile au fost impartite dupa 1945 intre cele doua Germanii dar au fost reunificate si incepand cu 2005 pot fi vazute in Neues Museum. In proiect, Neues Museum va fi legat printr-o galerie subterana cu celelalte muzee de pe Museum insel, cu exceptia a Altenationalgalerie.

3. Alte Nationalgalerie este amplasat in mijlocul insulei intre muzeul Pergamon la nord si muzeele Neues, Altes si Domul Berlinului la sud. A fost construit intre anii 1866 si 1876, restaurant in stil neoclasic in stilul unui templu grec si deschis publicului din 2001. Contine una din cele mai mari colectii de sculpturi si picturi din sec. XIX. Prinzessinnengruppe este statuia Luizei si a lui Friederich al Prusiei; mai sunt gazduite picturi impresioniste de Monet si Manet, Renoir, Rodin dar cea mai importanta piesa este Monch de Fr. am Meer

4. Pergamonmuseum, a fost construit intre anii 1910-1930 in stil neoclasic dupa dimensiunile pieselor care urmau sa fie expuse. Are trei aripi care astazi gazduiesc trei muzee: colectia care contine piese aduse din Orientul mijlociu, muzeul Asiei Centrale si cel Islamic.

Cea mai interesanta aripa este prima cuprinzand:

-altarul Pergamon provenit din anticul oras Bergam din Asia Mica, care a fost considerat in lumea antica una din minunile lumii. A fost excavat in perioada 1878-1886. Altarul dateaza din anii 180-160 i. Hr. si a fost dedicat zeitei Atena a carui templu in marime naturala se afla in muzeu.

-palatul asirian dateaza din sec. XII i. Hr. a fost complet restaurant; el contine statui impresionante de lei.

-poarta pietei din Milet din 120 i. hR, are 16 m. inaltime si culoarea predominanta rosu sangeriu

-poarta lui Ishtar, una din portile de intrare in Babilon dateaza din sec. 6 i. Hr. Strada procesiunii avea in Babilon o lungime de180 m si a fost reconstruita impreuna cu altarul din placi de faianta originale in culoarea predominanta albastru. Peretii portii si strazii sunt decorate cu lei si dragoni care erau reprezentantii principalilor zei ai Babilonului.

-sali cu sculpturi grecesti si romane, mozaicuri si temple in marime naturala.

Aceste monumente au fost transportate in bucati din site-urile arheologice de provenienta si reconstruite din bucati iar dimensiunile muzeului au fost stabilite dupa cele ale altarului din Pergamon.

Este cel mai vizitat muzeu german, numarul de personae ajungand la 850000 annual. Consider ca review-ul Marianei Olaru despre muzeul Pergamon este complet si foarte documentat si poate constitui in ghid al Pergamonului asa ca postez numai poze despre acesta.

5. Bode Museum, cuprinde o colectie de arta bizantina si numismatica. Muzeul se afla pe Insula Muzeelor si este o cladire conservata istoric. Cladirea a fost construita in 1904 in stil baroc. Initial, muzeul a fost denumit dupa imparatul Kaiser-Friedrich, iar din 1956, dupa primul director al muzeului, Wilhelm von Bode. Muzeul a fost deschis in 2006 dupa ce a fost supus unor reparatii in 1997. Muzeul contine trei colectii principale ale Muzeului National: colectia de sculptura, muzeul de arta bizantina, si colectia de numismatica. Colectia sa de sculptura prezinta arta crestina din Orient, din Bizant si Ravenna, sculpturi din Evul Mediu, perioada gotica italiana si din perioada Renascentista

Am vizitat doua din cele mai reprezentative lacasuri de cult din Berlin:

1. Catedrala berlineaza sau domul Berlinului cu denumirea corecta “ Suprema biserica parohiala si de colegiu” se afla la capatul insulei muzeelor lateral de Alte Museum. Este o constructie baroca impresionanta realizata in perioada 1895-1905. Dealungul timpului a fost afiliata la diverse religii, din 1917 devenind protestanta. Are o inaltime de 115 m, fiind cea mai inalta biserica din Berlin. Prima constructie dateaza din anii 1500, urmand apoi o serie de refaceri si extinderi. In biserica sunt inmormantati 90 de membri ai familiei Hohenzollern din periada 1530-1916, aici se afla monumntala scara a Kaiserului si sarcofagele marelui principe elector Friedrich Wilhelm si al sotiei sale Charlotte. In perioada 1940-1944 biserica a suferit o serie de distrugeri succesive, culminand cu un mare incendiu in interio provocat de o bomba cu lichid inflamabil. Cupola si tavanul s-au prabusit. Cu aprobarea guvernului RDG si fonduri vest-germane in 1967 a inceput reconstructia domului care s-a finalizat in 1984 si a fost redeschisa publicului in 1993. Biserica este foarte sobra si impunatoare cu scari de marmora neagra, cu o orga imensa si un baptiseriu splendid ornat in care erau botezati membrii familiei regale.

2. Kaiser Wilhelm Memorial Gedachniskirche a fost construita la sfarsitul sec. XIX in onoarea imparatului Wilhelm I de Hohenzollern. Turla sa avea 113 m dar in urma bombardamentelor din noiembrie 1943 a fost avariata ramanandu-i doar o inaltime de 63 m. din care cauza este denumita”dintele rupt”. Desi Bundestagul propusese demolarea ei, populatia Berlinului a hotarat prin referendum ca aceasta biserica sa nu fie nici daramata nici refacuta ramanand astfel ca memorial al distrugerilor razboiului. In memorial s-a pastrat si poate fi vizitat un mozaic infatisandu-l pe Iisus Hristos, un altul viu colorat cu imparatul Wilhelm si sotia sa Luise, un altul cu alt rege prusac tinand sceptrul si globul pamantesc; deasemeni se mai pot vedea fresce si reliefuri care-i reprezinta pe printi si regi din 1450 si pana in 1918. Pe un perete e reprezentat Wilhelm I alaturi de Bismarck si doi maresali. Intreaga biserica sau cat a mai ramas din ea este o apologie a dinastiei Hohenzollern. Alaturi de ruinele vechii biserici au fost ridicate in anii ‘60 trei constructii moderne: un turn hexagonal care are o inaltime de 53 de m. deasupra caruia, desi biserica e protestanta, se afla o cruce ortodoxa primita in dar de la biserica rusa. Biserica noua propriuzisa in care se oficiaza slujbe are o forma octogonala, o inaltime de 35 de m. si capacitate de 1000 oameni. Are pereti din beton, otel si sticla cu peste 20000 de insertii avand culoarea predominanta albastru. Biserica este socanta datorita luminii albastre filtrate si simplitatii ei. Deasupra altarului este suspendata o statuie a lui Hristos realizata din tombac; crucea de pe altar e de argint aurit si cristale de roca, baptiseriul din marmora de Carara. Vis a vis de altar este o orga enorma cu 5000 de tuburi. Singurele podoabe ale bisericii sunt: un crucifix spaniol din sec. XIII, un desen in carbune reprezentand Madona de la Stalingrad si o placa comemorativa a victimelor protestante din timpul razboiului. Cum germanii sunt renumiti in atribuirea de porecle, cele doua constructii noi au fost denumite rujul (turnul) si cutia cu pudra (catedrala)

---
Impresii încărcate de Michi in 21.01.2011 11:45:51

Validat / Publicat: 21.01.11 14:23:40


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în GERMANIA
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 7178


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  21350 PMA (din 22 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Michi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- magdalena
[21.01.11 14:58:11]
» mesaj pers

   Nici ca se putea sa am mai bine povestite impresii despre Berlin, decat asa cum o faceti dvs. si @mariana. olaru!

   Tocmai ce vorbeam cu prietenii mei din Germania acum cateva minute si le spuneam ca la anul vizitez din nou Germania si ca am in plan Berlinul!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- liviadavidescu
[21.01.11 15:37:53]
» mesaj pers

   Berlinul e ca un cufar cu comori... Nefertiti, de pilda, e cea mai frumoasa statuie pe care am vazut-o vreodata. E intruchiparea perfectiunii, in opinia mea, motiv pentru care de fiecare data cand merg la Berlin tin neaparat sa o admir... si de fiecare data ma fascineaza. Felicitari pt un review plin de informatii utile!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[21.01.11 20:02:46]
» mesaj pers

   Propun pentru aceste impresii, aceasta muzica , sper sa fie in asentimentul doamnei Michi!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[22.01.11 00:53:56]
» mesaj pers

   Multumesc, am reusit.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[21.04.12 14:53:09]
» mesaj pers

   @webmaster

   Cred că acest review ar fi mai bine plasat la secţiunea "Muzeele Berlinului".

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[15.04.15 11:57:56]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Berlinului" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[50] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JAN-2011] Altes Museum, in dreapta Catedrala berlineza -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179400">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179400"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179400">Şterge vot</a></div><span id="v9179400" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179400)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179400Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179400MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JAN-2011] Altes Museum, in dreapta Catedrala berlineza
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JAN-2011] Catedrala berlineza cu DOMUL -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179402">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179402"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179402">Şterge vot</a></div><span id="v9179402" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179402)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179402Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179402MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JAN-2011] Catedrala berlineza cu DOMUL
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JAN-2011] DOMUL BERLINEZ, necropola a Hohenzollernilor -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179404">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179404"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179404">Şterge vot</a></div><span id="v9179404" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179404)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179404Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179404MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JAN-2011] DOMUL BERLINEZ, necropola a Hohenzollernilor
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JAN-2011] Printre muzee in MUSEUMINSEL -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179405">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179405"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179405">Şterge vot</a></div><span id="v9179405" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179405)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179405Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179405MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JAN-2011] Printre muzee in MUSEUMINSEL
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JAN-2011] ALTE NATIONAL GALERIE -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179409">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179409"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179409">Şterge vot</a></div><span id="v9179409" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179409)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179409Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179409MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JAN-2011] ALTE NATIONAL GALERIE
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JAN-2011] ALTARUL DIN PERGAMON -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179412">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179412"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179412">Şterge vot</a></div><span id="v9179412" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179412)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179412Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179412MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JAN-2011] ALTARUL DIN PERGAMON
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JAN-2011] Altarul din Pergamon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179414">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179414"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179414">Şterge vot</a></div><span id="v9179414" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179414)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179414Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179414MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JAN-2011] Altarul din Pergamon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JAN-2011] Macheta Pergamonului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179416">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179416"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179416">Şterge vot</a></div><span id="v9179416" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179416)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179416Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179416MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JAN-2011] Macheta Pergamonului
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JAN-2011] Frize cu lupta dintre zei si titani -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179417">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179417"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179417">Şterge vot</a></div><span id="v9179417" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179417)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179417Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179417MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JAN-2011] Frize cu lupta dintre zei si titani
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JAN-2011] Detaliu altarul din Pergamon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179420">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179420"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179420">Şterge vot</a></div><span id="v9179420" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179420)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179420Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179420MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JAN-2011] Detaliu altarul din Pergamon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JAN-2011] Altar grec in muzeul Pergamon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179422">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179422"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179422">Şterge vot</a></div><span id="v9179422" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179422)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179422Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179422MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JAN-2011] Altar grec in muzeul Pergamon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JAN-2011] Statuie geceasca in Pergamon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179426">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179426"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179426">Şterge vot</a></div><span id="v9179426" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179426)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179426Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179426MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JAN-2011] Statuie geceasca in Pergamon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JAN-2011] Poarta din Milet in Pergamon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179430">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179430"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179430">Şterge vot</a></div><span id="v9179430" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179430)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179430Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179430MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JAN-2011] Poarta din Milet in Pergamon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JAN-2011] Templu grec in marime naturala -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179438">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179438"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179438">Şterge vot</a></div><span id="v9179438" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179438)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179438Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179438MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JAN-2011] Templu grec in marime naturala
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JAN-2011] Poarta Ishtar din Babilon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179441">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179441"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179441">Şterge vot</a></div><span id="v9179441" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179441)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179441Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179441MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JAN-2011] Poarta Ishtar din Babilon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JAN-2011] Poarta Ishtar din Babilon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179444">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179444"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179444">Şterge vot</a></div><span id="v9179444" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179444)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179444Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179444MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JAN-2011] Poarta Ishtar din Babilon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JAN-2011] Strada procesiunii in Babilon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179447">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179447"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179447">Şterge vot</a></div><span id="v9179447" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179447)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179447Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179447MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JAN-2011] Strada procesiunii in Babilon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JAN-2011] Razboinic din Babilon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179450">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179450"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179450">Şterge vot</a></div><span id="v9179450" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179450)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179450Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179450MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JAN-2011] Razboinic din Babilon
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [JAN-2011] Zeitate preistorica -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179453">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179453"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179453">Şterge vot</a></div><span id="v9179453" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179453)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179453Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179453MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JAN-2011] Zeitate preistorica
foto Michi [21.01.11]
# [50 PMA, fara bonus]

P24 [JAN-2011] Animal sacru cu chip de femee. -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179454">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179454"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179454">Şterge vot</a></div><span id="v9179454" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179454)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179454Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179454MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JAN-2011] Animal sacru cu chip de femee.
foto Michi [21.01.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JAN-2011] Macheta portii lui Ishtar -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 21.01.11] - <span class="allrVotedi" id="av179455">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv179455"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=179455">Şterge vot</a></div><span id="v9179455" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(179455)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f179455Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e179455MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JAN-2011] Macheta portii lui Ishtar
foto Michi [21.01.11]
# [0 PMA, fara bonus]

[50] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.101907014847 sec