In premiera in Poiana Brasov s-a deschis un restaurant mai putin obisnuit pe meleagurile noastre respectiv cu servire tip bufet suedez.
Restaurantul este situat la parterul hotelului Poiana Ursului pe strada cu fostul cazinou. Ca si locatie, la intrarea in statiune faceti stanga in dreptul parcarii de la Alpin si la circa 300 m dupa ce treceti de magazine, pe partea dreapta, gasiti hotelul si restaurantul in cauza.
Initial am avut o oarecare retinere chiar si sa aruncam o privire in ideea ca “e pacaleala, ca asa e la noi”. Dar am trimis doamnele in recunoastere si dupa cateva minute a aparut ala mic strigand: “e ca la all inclusive! ”. Si asa am aflat ca la intrare au fost intrebate politicos daca vor sa serveasca masa sau doar sa se uite. Au fost conduse de un ospatar care le-a aratat sala si linia calda si, la plecare, le-a multumit pentru vizita.
Pentru ca s-a dat aprobarea, la ora 12:30 eram toti gramada la usa. Am fost placut surprins cand am fost intampinati cu urari de bun venit de catre garderobiera care era si pe post de casiera. Ne-a poftit sa lasam hainele la garderoba, ne-a intrebat daca vrem sa servim toti masa, ne-a explicat care este sistemul respectiv ca fiecare mananca cat vrea si din ce vrea fara ca bauturile nu fie incluse in pret, dupa care ne-a scos chitanta si a chemat un chelner care ne-a intrebat ce masa dorim. Si asa am ajuns si in restaurant.
Acesta are o singura sala dispusa pe doua nivele. Sunt circa 23 mese care au cam 110 locuri. In partea de jos sunt numai mese cu 4 locuri, iar in cea de sus cu 6 locuri. Chiar langa intrare se afla masa cu farfurii, tacamuri si cu ciorbele din care un alt ospatar de invita sa servesti. Exista numai 2 feluri de ciorba care se schimba zilnic la fel ca toate felurile de mancare, dupa cum spuneau ospatarii. Si am avut ocazia sa constatam acest lucru cu ocazia celei de-a doua vizite.
Fiecare se serveste cu farfuria si tacamurile de care are nevoie, dar ciorba este pusa in castron de catre chelner. In rest, toate produsele sunt cu autoservire.
Dupa terminarea primului fel, un ospatar a aparut imediat si a debarasat. Trecand la urmatoarea operatiune m-am apropiat de linia calda si am numarat 7 tipuri de salata, cam tot atatea garnituri sau moduri de preparare a lor, vreo 4 feluri de desert si carne de toate felurile: porc, vita, pui, peste. Prajita, la gratar, cu sosuri diverse. Fara fructe de mare. Mancarea este mentinuta la temperatura potrivita. Cei care stau in partea de sus pot vedea fiecare termometru si temperatura furnizata pentru fiecare mancare in parte.
Mancarea este excelenta. Indiferent de gusturi, cu siguranta ai de unde alege. As acorda o mica bila neagra pentru faptul ca nu inlocuiesc tavile goale mai repede. O fac, dar din motive necunoscute se cam intarzie mai ales la dulciuri. In prima zi, la plecare, am auzit o doamna spunandu-i sotului sa se duca sa-si ia crema de zahar ars pentru ca data trecuta nu mai prinsese. Probabil mai sunt inca mici goluri.
Ospatarii sunt din cale afara de amabili. Se invart tot timpul pe langa mese si in momentul in care vad farfurii goale intreaba politicos daca pot sa debaraseze.
Bauturi se pot servi direct de la bar cu plata pe loc sau prin comanda la ospatari. Nu va recomand tuica fiarta: 50ml/15 lei. Cam scump, nu? Berea la 330ml=8-10 lei, votca 50ml=9 lei, restul in functie de marca si renume.
La plecare am fost condusi cu aceeasi amabilitate la usa, intrebati daca ne-a placut si, desigur, invitati sa mai trecem pe acolo.
Preturile practicate sunt urmatoarele:
- Mic-dejun=25 lei
- Pranz=30 lei intre orele 12:00-16:00. La pranz se servesc 40 feluri de mancare, dar la socoteala intra si cele cateva tipuri de paine.
- Cina=35 lei intre orele 19:00-23:00. Aici se servesc 60 feluri de mancare, dar nu am fost niciodata seara sa vad daca chiar sunt 60.
Copiii pana in 5 ani nu platesc, iar cei intre 5 si 12 ani platesc numai 15 lei.
Eu sper sa-si pastreze atat calitatea servirii cat si a mancarurilor pentru ca cel putin la capitolul preturi ii lasa in urma pe toti “faimosii” zonei.
Pofta buna!
click aici