ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Xativa - de la Hanibal la familia Borgia

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Orasul Xativa se afla la aproximativ 40 de km de Valencia, pe drumul spre Benidorm. Desi la prima vedere pare un oras micut, putina lume stie ca aici s-au nascut doi papi din familia Borja (Borgia): Calist al III-lea si celebrul Alexandru Borgia al VI-lea.

Castelul Xativa isi are „certificatul de nastere” semnat de maini iberice si cartagineze (aici a existat o fortareata in timpul cuceririi Spaniei de catre Hanibal, in secolul III BC). Ulterior, fortareata a fost extinsa si intarita de romani, fiind aflata exact de-a lungul Viei Augusta, care lega Cartagina de Roma, traversand Hispania. In anul 1092, castelul a intrat in posesia dinastiei maure a Almoravizilor, unde a ramas pana in 1145, cand o revolta locala i-a izgonit pe acestia. Castelul cade apoi in mainile dinastiei rivale, a Almohazilor, iar in 1244, este cucerit definitiv de crestini, prin persoana regelui Jaime de Aragon, care aici si-a inceput cruciada de cucerire a orasului Xativa. De asemenea, castelul a fost aproape distrus de un cutremur in secolul al XVIII-lea, fiind insa restaurat.

Intr-o frumoasa si calda zi de 5 ianuarie, cand toata Comunitat Valenciana sarbatorea o „fiesta” in timpul careia nu numai ca nu era nimic deschis, dar nu au mers nici trenurile, noi hoinaream pe strazile inguste ale Xativei, in cautarea drumului de acces spre castelul pe care il vazusem sus pe deal, luminat feeric in fiecare seara.

La poalele dealului, o parcare; de altfel, soseaua duce pana sus la castel, insa noi venisem la drumetie, asa ca lasam masina sa se odihneasca si hai la drum. Soseaua trece pe langa un hotel de 4 stele, aflat chiar la poalele castelului, hotel Mont Sant. Mai sus, intalnim primul turn, impecabil restaurat, Torre del Sol (turnul soarelui), care face parte din zidul de aparare al domeniului castelului Xativa. Inconjurati de pomi si multa verdeata, cam dupa vreo 10 minute de mers, ajungem la poarta groasa si imbracata in fier a castelului. Aici, surpriza: de fapt sunt doua castele, unite printr-o „placa des armas”: Castillo Menor in stanga (cel mai vechi si mai putin pastrat) si Castillo Major, restaurat in mare parte cu fonduri europene (oare de ce la ei se poate si la noi nu??) In Placa des Armas, un mic restaurant, El Mirador del Castel, cu binocluri de unde poti vedea intreaga zona, pana la Mediterana. Costul biletului: 2.50 euro de persoana si incepem explorarea Castelului Nou. Nu are rost sa fac o harta a acestuia (cine vrea sa vada tot, merge acolo: ), destul sa spun ca aceasta constructie imbina elemente de constructie romane, maure si crestine.

Rezervoarele de apa impresionante, puturile, cuptoarele de paine si gradinile in care susura apa printre flori si palmieri, te duc cu gandul la vechile asezari arabe. Romanii au adus pavajul in forma de varf de sulita si crenelurile de aparare, iar regii crestini au adus tunurile de bronz, portile imense din lemn legat in fier (trei in total, delimitand tot atatea zone de aparare in castel), inchisorile si capelele de rugaciune, precum si modernizarea camerelor de locuit.

In acest castel s-au nascut, dupa cum am mai spus, doi papi, s-a pornit o cruciada, au fost tinuti in detentie in carcerele subterane infanti ai Spaniei si mai multi nobili. O ramasita foarte bine pastrata din secolul al XVI-lea este fereastra in stil renascentist a Ducelui de Calabria, care a guvernat castelul intre 1512 si 1522. Exista doua capele, cea gotica, a reginei Maria, sotia regelui Alfons al V-lea, (in care sunt ingropati o serie de nobili spanioli care si-au gasit sfarsitul in temnitele castelului), si cea moderna, inchinata Sf. Gheorghe. Tot in Castello Major se afla o sala in care se poate vedea evolutia constructiilor de aparare in Spania (sunt prezentate miniaturi ale intariturilor romane, constructii arabe si castelele clasice ale regilor crestini), unele din primele tunuri din bronz, un astrolab arab, Cartea Vietii regelui Jaime Cuceritorul, diverse arme de atac si aparare.

Intrucat ceasul se apropia binisor de ora 5 dupa masa, soarele ne-a oferit un spectacol suplimentar, apunand in spatele grandioaselor varfuri ale Sierra del Castillo... De sus, poti imbratisa cu privirea intregul oras Xativa, precum si livezile de portocali si lamai pana dincolo de unde poate ajunge privirea...

Intrucat la ora 6 castelul se inchidea, ne grabim spre Castillo Menor, intram pe Poarta lui Hanibal si incepem explorarea. Si Castillo Menor are doua porti interioare, o cisterna de apa sapata in piatra si patru turnuri, dintre care cel mai bine pastrate sunt Turnul Sperantei si Turnul Albarraens. Toti vizitatorii nu rateaza o fotografie cu fereastra reginei Himilce, sotia lui Hanibal (din nou, apusul de soare in acest punct este absolut demential). Ca o particularitate, fata de Castillo Major, in castelul vechi s-au pastrat latrinele romane, cu intregul sistem de scurgere, o dovada in plus ca stramosii nostri nu erau chiar atat de „barbari” cum ne imaginam cateodata.

Desi poate parea o vizita rapida, va asigur ca noua ne-a luat aproape 5 ore sa vedem tot (in care intra si pauzele relaxante la bere si suc la Mirador del Castell).

La ora 6, megafoanele anunta inchiderea castelului, totodata fiind aprinsa intreaga instalatie de iluminat, ascunsa undeva in stanca, la baza constructiei.

Am parasit ruinele antice, nu inainte de a ne fotografia cu un palmier stingher, crescut doar el stie cum intr-unul din turnurile Castillo Menor cu o lectie de istorie adanc inscrisa in suflet si cu bucuria de a fi vazut unul dintre cele mai frumoase castele din regiunea Valenciei... Spre rusinea mea, recunosc ca am ajuns acolo absolut intamplator, dar nu am regretat nici o secunda. Daca aveti drum prin zona, va recomand aceasta vizita din toata inima,


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 13.01.11 18:47:39
Validat / Publicat: 13.01.11 19:59:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7112 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Torre del Sol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster77 [13.01.11 20:42:12] »

Mutat la rubrica "Imprejurimile Valenciei" (creata prin reorganziarea rubricii "O zi in Rafelguaraf"); sters rubrica dublura introdusa de autor

webmaster13 [13.01.11 20:51:04] »

Interesant! Sper sa placa fondul sonor atasat, insa nu-i bai daca se doreste schimbarea acestuia!

Kyandra [13.01.11 21:48:30] »

Multumesc!

biancuta [14.01.11 14:11:28] »

Foarte interesant acest castel! Daca voi fi in zona, cu siguranta il voi vizita! Frumoasa panorama in poza 9!

magdalena [14.01.11 18:26:56] »

Frumoasa zona ai vizitat si frumoase fotografii... Eu sunt fan castele si palate!

dorgo [14.01.11 20:53:07] »

@Kyandra

Maurii au lasat urme adanci in arhitectura sudului Spaniei, chiar daca au fost alungati apoi de pe continent, cat despre Hannibal, uauu! , viata lui e un intreg subiect de roman si film.

Nutrind o ura nestavilita si ereditara impotriva romanilor care i-au invadat tara, din Cartagina (nordul Africii), a debarcat in Spania cu o armata de aproape 60.000 de soldati si 37 de elefanti cu care a pornit, impreuna cu tatal sau, Hamilcar Barcas, spre Gallia romana (Franta de azi), trecand Pirineii si Rhonul iar apoi a traversat Alpii (aici a pierdut peste 30.000 de soldati) si a pornit prin nordul Italiei spre Roma. A distrus toate armatele romane ce le-a intalnit in cale. Dar el si fratele sau au facut o greseala, cantonandu-si armatele la Capua, la 30 km de Roma, un "oras al placerilor", precum Pompei.

N-a atacat insa "cetatea eterna", care era in acel moment vulnerabila ci a ramas doar la portile ei, "ante portas". A ramas acolo la Capua, o luna, timp in care armatele sale s-au dedat la placerile vietii iesindu-si "din forma" si pierzandu-si conditia fizica, iar romanii s-au regrupat. Apoi, dupa 16 ani de sedere pe continentul european, timp in care n-a pierdut nici o batalie, a fost alungat de romani in nordul Africii si fost infrant definitiv la intoarcere, la el acasa.

Chiar si romanii au recunoscut mereu in Senat, ca cel mai mare adversar al Romei, a fost Hannibal.

Daca nu te superi, atasez o fotografie cu traseul franco-italian a lui Hannibal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Kyandra [15.01.11 14:15:23] »

@dorgo, chiar te rog! Stiam si eu ceva din povestea lui Hanibal, intrucat una din cartile preferate ale copilariei mele a fost "Hannibal ante portas" a lui Slavomir Nastasijevic: ) Dar sa vad la fata locului, a fost ceva cu totul diferit de ce am citit in carti...

corina1978 [26.04.17 13:07:48] »

Felicitari! Un review f documentat. Data viitoare, pun castelul pe lista. Acum nu am iesit din Valencia. Multumim!!

mugur_c [30.01.18 20:29:16] »

@Kyandra: Impresiile tale+viitoarea mea excursie la Valencia=1 zi la Xativa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, corina1978, dorgo, Kyandra, magdalena, mugur_c
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în zona Valencia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066113948822021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1