ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,9 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    La Muzeul si Casa Liviu Rebreanu, locul unde s-a nascut 'povestea pamantului'

    TIPĂREȘTE

    Dupa vizitarea Casei natale a marelui poet George Cosbuc, spre sfarsitul unei zile turistice mai mult decat pline, cu vizite inedite in locuri de exceptie, dar si extenuante, ne-am oprit la ultima noastra destinatie pe acea zi, si anume la Casa memoriala Liviu Rebreanu.

    Aceasta este situata tot pe DN 17C, la cativa km de orasul Nasaud. Autocarul a oprit intr-o mica parcare, chiar la “poalele” unei case, aflata in coasta unei coline, la marginea dinspre Nasaud a fostei comunei Prislop, astazi numindu-se de fapt comuna Liviu Rebreanu, in cinstea marelui scriitor.

    Ora era destul de avansata si, surpriza, muzeul era inchis, fiind trecut de ora admisa pt. vizitare. Programul este zilnic intre orele 9-17, mai putin luni si marti cand este inchis. Iar pretul biletului de intrare este de 2 lei, cu reducere la 1 leu pt. elevi, studenti si grupuri. Vazand ca este inchis, fiind mult trecut peste ora 17, toti turistii au inceput comentarii peste comentarii, ca iar ghidul nu a facut si nu a dres, fara sa recunoasca faptul ca multi dintre ei au intarziat mereu de la ora anuntata de ghid pentru adunare si asa s-au decalat orele pentru plecarea mai departe la urmatoarele obiective…

    Cat am stat noi acolo, iata ca se opreste chiar in fata autocarului un autoturism si din el se da jos un tanar care intrand in vorba cu noi, aflam ca este unul din fiii directorului muzeului. Noi venisem sa-l vizitam dar gasind inchis tot credeam ca poate, poate s-o face vreo minune si reusim sa si intram. In cele din urma aflam ca baiatul a vorbit la telefon cu tatal sau si se va duce sa-l aduca de acasa special pentru noi. Excelent! Deci vom reusi sa vedem astazi si Casa memoriala si Muzeul Liviu Rebreanu.

    Nu a durat mult si iata ca vine un domn intre doua varste care ne-a zambit din start si tot el ne-a multumit primul ca am asteptat si ca ii face o deosebita placere sa calcam pragul acestei case atat de dragi lui dar si satenilor, aceasta casa fiind mandria lor cea mai de pret.

    Dar inainte de a vizita casa, directorul ne-a invitat intr-o alta cladire, moderna, aflata pe partea dreapta urcand cateva scari, pe o alee pietruita, imprejmuita de copaci umbrosi si falnici. Aici este Muzeul Liviu Rebreanu si din hol am fost intampinati de un foarte reusit portret al scriitorului. Am fost invitati cu totii intr-o sala nu prea mare, in amfiteatru, situat la parter. Ulterior, la etaj, am vizitat o expozitie inchinata tot marelui scriitor, unde sunt expuse romanele sale aparute in diverse editii. Ce mi-a atras atentia aici, a fost editarea romanului “Ion” in Braille. Directorul ne-a explicat mandru si fericit ca acest muzeu este singurul din tara care detine un asemenea exemplar. Dar pentru inceput, directorul a inceput sa ne povesteasca atat de frumos toata viata scriitorului, in cuvinte simple, pe intelesul tuturor. Nu voi reda biografia “stufoasa” a lui Rebreanu, doritorii o gasesc pe net si nici nu voi repeta ceea ce a scris atat de frumos Biancuta. Mentionez doar ca scriitorul s-a nascut la 27 nov. 1885 in com. Tarlisua, din Bistrita Nasaud si ca a murit la 1 sept. 1944, in deplina maturitate, la doar varsta de 59 de ani, de cancer pulmonar, pentru ca-si gasea un mare si daunator refugiu in nicotina, fumand si 10 pachete de tigari pe zi, amestecate bininteles cu licoarea cea neagra, nelipsita cafea. A fost primul copil din cei 14 ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai.

    Dar ce m-a fascinat atat de mult, a fost felul linistit, curgator si sincer al spuselor acelui om simplu si modest prin natura sa taraneasca. Directorul complexului m-a fermecat pur si simplu prin explicatiile sale din care am simtit sufletul sau dedicat si atat de imbogatit prin iubirea de oamenii locului din care face si el parte, atat de mult mi-a placut modul cum ne-a vorbit din inima, cu multa dragoste si mandrie fata de cel ce a fost, este si va fi intotdeauna Liviu Rebreanu. Plecand de acolo am avut o nerabdare de a patrunde si de a vedea cu ochii mei casa ce ma astepta in imediata apropiere.

    Cele doua cladiri ce formeaza de fapt complexul dedicat scriitorului, este despartit de o gradina cu multa iarba ingrijita. Casa pe care am vizitat-o atunci este casa in care au locuit parintii marelui scriitor al neamului romanesc, Liviu Rebreanu. El a locuit aici putin timp dar a reusit prin felul sau extrem de sensibil, sa se integreze printre taranii locului, sa le simta sufletul si sa le poata darui chiar o fila imensa din viata lor, prin scrierea mai tarziu a romanului sau de capatai, “Ion”.

    Am vazut o casa tipic taraneasca, vopsita in alb, curata, cu un pridvor pe toata lungimea ei, cu un acoperis simplu din tigla de lemn. La intrare, pe perete este o placa de marmura pe care am putut citi: “In aceasta casa, recladitia in 1957, prin munca locuitorilor din Prislop-Nasaud, a trait in mijlocul eroilor sai din romanul “Ion” marele scriitor Liviu Rebreanu, fiu neuitat al poporului nostru. ”

    Alaturi de casa, pe acea peluza frumos ingrijita, am vazut cum marele Rebreanu priveste in eternitate, sub forma unui bust reusit din bronz…

    Apoi am patruns in aceasta casa, alcatuita din 3 incaperi. Si aici, tipic caselor taranesti, la intrare, in prima incapere este bucataria, mare, care practic nu mai este inzestrata decat cu un cuptor specific taranesc, decorat cu cateva vase din lut. Si atat… Dar aici sunt vitrine ce adapostesc cu sfintenie documente originale cu scrisul romancierului, sunt fotografii cu familia sau poze cu diverse personaje cu scene de razboi. Totodata, aici am vazut si cateva fragmente din “Marturisirile” scriitorului, privind romanele sale de capatai: “Ion”, “Padurea spanzuratilor” si “Rascoala”. Si am aflat ca romanul “Padurea spanzuratilor” s-a nascut dintr-o fotografie pe care i-a aratat-o un prieten la sfarsitul anului 1918. Fotografia cuprindea o padure plina cu cehi spanzurati in timpul razboiului.

    Urmatoarea camera m-a surprins intr-un mod foarte placut; aici ni s-a povestit ca era camera de zi; am patruns intr-o incapere primitoare, foarte frumos aranjata, cu mobilier din lemn, o masa oarecum ovala, ce “stapanea” locul, imprejmuita de cateva scaune tapisate, curate, de ziceai ca sunt noi. Pe alt perete mi-a placut tare mult o combinatie de bufet clasic cu o oglinda impresionanta. Si pe altul am vazut marele birou al scriitorului. La una dintre ferestre era o micuta canapea in acelasi stil de model sculptat in lemn ca restul pieselor. Numai stergarele albe cu model taranesc de la ferestre si covorul de pe dusumea mi-au dat senzatia unei case taranesti. Pe pereti am observat cateva tablouri cu portete apartinand familiei scriitorului.

    Intrand in ultima camera, pot spune ca am ramas profund impresionata; acolo pot spune cu adevarat ca am intrat in universul celui le-a daruit satenilor sai, precum spunea chiar el insusi: “un roman al nostru, un roman pentru NOI”…o carte care insa, trebuie citita invers, “ION”.

    Aici am vazut costumele taranesti, ingalbenite de timp, dar totusi foarte bine pastrate, ale taranilor ce au intrupat mai apoi personajele principale din romanul “Ion”, acestea fiind o dovada graitoare a autenticitatii si inspiratiei scriitorului din viata reala a taranului roman.

    In aceasta ultima camera, pe care eu am socotit-o de fapt prima, atat ca importanta cat si ca incarcatura emotionala, in acest interior modest, dar incarcat de spiritualitatea familiei Rebreanu, in casuta din pripas, calatorul ce poposeste aici poate citi o fraza pe sub arcada careia de cateva decenii, vizitatorii se opresc sa priveasca: “De cand romanul “Ion” a devenit prea cunoscut, satul Prislop a dobandit o faima pe care nu a nadajduit-o niciodata”. In aceasta camera am simtit cum marele romancier ma invita in “laboratorul” sau de creatie. Sobru, asa cum il vedeam in poze si cum il stiam inca de pe bancile scolii, fara sa zambeasca, pentru ca nu-i statea in fire. Dar cu siguranta ca am auzit usor, poate abia soptit cum imi repeta “povestea pamantului”, a iubirii si a satului bistritean.

    Aici, in aceasta casa a parintilor, scriitorul Liviu Rebreanu si-a gasit creatia, insuflata de harul sau divin, unic si atat de diferit, dar nu si fericirea absoluta. In universul tacut din acea casa am simtit la un moment dat, prezenta calda si extrem de sensibila a romancierului si parca m-a trecut un fior…nu de teama, ci de placere amestecata cu recunostinta ca atunci, in acea clipa, ceva, ceva se intamplase acolo…Maestre, ai fost o clipa din eternitate alaturi de mine in acea casa din acel sat, printre acei tarani ce si-au pus pentru totdeauna amprenta timpului asupra scrierilor tale unice!...

    Aici, in partea sa de lume, marele Liviu Rebreanu a daruit literaturii romane comori nepretuite din viata adevarata a taranului. Atunci am simtit si eu mai mult ca niciodata ca ma identific cu pamantul stramosesc din care fac si eu parte, chiar daca sunt “oraseanca” get-beget. Pamantul romanesc din care ne tragem cu totii este acelasi, din el suntem plamaditi si tot el ne va chema tacut intr-o buna zi…

    Am plecat de la Muzeul Liviu Rebreanu incarcata cu un sentiment de implinire, de cunoastere si de recunoastere inca o data a bogatiei lasate pentru cultura si literatura romana de marele scriitor. M-am bucurat ca si fiica mea a fost “partasa” la aceasta vizita si m-am uitat special la ea cum tacuta a sorbit fiecare cuvant si fraza rostita de acel director simplu de tara, dar atat de bogat si “scolit” sufleteste…

    Si v-am povestit cate ceva despre Muzeul si casa memoriala Liviu Rebreanu, doar pentru ca, precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!

    Va multumesc pentru ca m-ati citit.

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 15.12.10 18:37:22
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5154 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Casa memoriala Liviu Rebreanu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6401 PMA (din 12 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    dorgo
    [15.12.10 19:08:07]
    »

    Ma bucur ca nu numai eu incerc sa ridic acest judet, prin rw. despre Teaca, Pintic si Figa, judet care are inca multe de oferit... Valea Ilvei, Rodna, Sangeorz Bai, Saratel, Dumbravita, Valea Bargaului, Tihuta, etc

    sandu.53
    [15.12.10 19:56:11]
    »

    @ileanaxperta felicitari pentru prezentarea caselor memoriale! merita sa ne aducem aminte de marii oameni de cultura ai neamului nostru!

    @dorgo ca si tine ma bucur ca sunt useri care promoveaza zone din jud. Bistrita-Nasaud! Eu mi-am petrecut cred ca vreo 20 de concedii vara in Lunca Ilvei pe Valea Ilvelor prin muntii si dealurile de acolo, un loc de poveste aflat nu departe de "granita" cu frumoasa Bucovina!

    bessondm
    [16.12.10 09:07:39]
    »

    Alaturi de Marin Preda, Liviu Rebreanu este unul dintre autorii mei preferati. I-am descoperit in anii liceului si i-am citit cu placere inca de-atunci.

    Casa Memoriala nu am vizitat-o inca, sper ca voi ajunge si eu candva prin zona Nasaudului. Am observat ca, in general, oamenii care "strajuiesc" aceste case, sunt oameni deosebiti, carora le face placere sa vorbeasca despre cei care le-au locuit, indiferent de ora sau numar de turisti. Si, peste toate, sunt tare mandri de faptul ca traiesc in acelasi loc/sat in care au trait personalitati de rang ale culturii noastre. La Casa Memoriala a lui Nicolae Labis din Malini (jud. Suceava) doamna curator a venit de-acasa sa-mi deschida usa si mi-a prezentat interiorul tot asa cum ar fi facut-o si pentru un grup organizat. E drept, am ajuns acolo in timpul orelor de vizitare, nu peste program, dar avand in vedere ca eram singur si ca fusese chemata la Primarie, putea foarte bine sa n-o faca.

    Felicitari pentru prezentarea facuta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    webmaster20*
    [16.12.10 09:26:55]
    »

    Retras punctele standard conform regulamentului.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [16.12.10 11:02:31]
    »

    @dorgo, @sandu. 53, @bessondn si celorlalti "invisible", va multumesc frumos pentru apreciere. Am mai vizitat si alte case memoriale si va spun sincer ca nu m-au plictisit deloc, precum am tot auzit soapte in jurul meu in acest circuit de vis din Romania. Nu comentez mai mult caci intelegeti, nu? ! Mi-as dori sa reusesc sa vizitez cat mai multe asemenea locasuri de cultura, sper sa mai reusesc. Numai bine va doresc tuturor!!!

    georgiana
    [16.12.10 12:20:09]
    »

    Foarte frumoase randuri si fotografii. M-au ''trimis'' si pe mine cu gandul la anii de liceu, cand citeam cu placere Liviu Rebreanu.

    Nu am avut ocazia niciodata ca calc prin judetul Bistrita-Nasaud, cred ca este singurul judet din tara in care nu am fost niciodata.

    Regret ca programul nu-mi perminet sa iti acord un vot, dar poate ecoul meu iti va face o mica bucurie!

    Felicitari, Ileana!

    ninaa
    [16.12.10 14:23:06]
    »

    @ileanaxperta, felicitari ca ai reusit sa ajungi acolo si nu ai capitulat in fata usilor inchise! Am descoperit Ion intr-o sala de cinematograf si m-a fascinat atat de mult povestea incat am tinut mortis sa citesc romanul chiar daca varsta nu-mi recomanda. A urmat Rascoala, Padurea spanzuratilor, Amandoi, Jar, Ciuleandra... Opera este mult mai mare, pacat ca a fost scrisa in saracie.

    mirelutza
    [16.12.10 15:46:32]
    »

    Pe Rebreanu doar in liceu l-am citit... si atunctu cu noduri, de gura profesoarei... ; nu prea e pe stilul agreat de mine. Frumoasa prezentare draga ileana si scrisa intr-un stil inconfundabil... ; evident vot.

    creivean
    [16.12.10 19:49:15]
    »

    Eu sincer nu mai am nimic de spus. Pot doar să te admir, Ileana şi să-ţi citesc cu nesaţ review-urile.

    lavylus
    [20.12.10 18:58:48]
    »

    Ador sa citesc despre bogatiile din Romania, nu ca nu mi-ar placea si celelalte insa ma gandesc ca totusi undeva mai exista placerea de a vizita locurile inca nu pustii ale Romaniei! Foarte frumos, am patruns fiecare randulet scris! Felicitari

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bessondm, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, lavylus, mirelutza, ninaa, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Liviu Rebreanu:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047393083572388 sec
    ecranul dvs: 1 x 1