ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O vizita de neuitat la Sf. Nicolae

TIPĂREȘTE

Cum ieri a fost ziua Sfantului Nicolae, m-am gandit sa scriu despre biserica Sfantului Nicolae din Demre, Turcia.

In primul rand trebuie sa spun ca m-a impresionat in mod deosebit aceasta biserica, atat ca istorie, cat si ca reconstructie.

Sa incepem cu o farama din istoria extraordinara a acestei biserici. Sfantul Nicolae a slujit in aceasta biserica, monumentul fiind construit special pentru el, de catre locuitorii orasului Myra (Demre). In acele timpuri, pe marginea orasului curgea un rau, astazi secat. Aparitia tantarului care aduce malaria a dus la parasirea orasului de catre locuitorii lui. Raul, a continuat sa curga, aducand cu el aluviuni pe care le depunea la varsarea in Marea Mediterana. In timpul sutelor de ani cand pe aceste locuri nu a mai trait nici un om, raul a acoperit intregul oras Myra, lucrand incet dar sigur la umplerea tuturor constructiilor cu nisip.

Atunci cand au venit turcii, ei au gasit un loc intins, cu pamant roditor, numai bun de colonizat. S-au asezat exact peste vechiul oras, fara sa stie ca ei calcau peste casele romanilor ingropate in nisip.

Pe la 1800, rusii au inceput sa caute biserica Sfantului Nicolae. Am venit in zona, si, prin metodele lo, r au gasit localizarea bisericii in nisip si au inceput dezgroparea ei. Au scos constructia la lumina si au inceput refacerea ei, a picturilor, a acoperisului stricat. Au facut o treaba minunata, chiar daca si-au lasat binenteles amprenta. Apoi relatiile dintre turci si rusi s-au stricat, iar rusii au fost nevoiti sa fuga salvandu-si pielea (vezi Razboiul turco-rus).

Din fericire, nava centraal a bisericii era terminata, asa ca tot ce era inauntru a ramas fara a fi degradat in timp. Exista unele parti ale bisericii care nu au fost acoperite de catre rusi, si la fel au ramas. Peste aceste parti, turcii au intins o prelata pentru a minimiza distrugerile datorate intemperiilor.

In biserica se afla mormantul Sfantului Nicolae. Moastele Sfantului nu se gasesc insa in mormant, deoarece italienii au venit si le-au furat, ducandu-le in Italia. Toti rusii care ajung in apropierea mormantului au un comportament deosebit de pios. Unele rusoaice chiar lesina in acest loc.

Pentru a ajunge de la strada principala la biserica, se coboara pe o serie de scari. Diferenta intre nivelul actual al strazii si amplasamentul bisericii (care era la strada la vremea ei), consta in “munca” raului.

Ca in majoritatea bisericilor construite in antichitate, se intra intai intr-un hol, apoi in sala mare, centrala. Pasind pe dalele mari de marmura, originale, gandul ca pe acolo a trecut Sfantul Nicolae ma coplesea. Sa vezi locul unde a slujit Sfantul, sa iti imaginezi cum traia el in aceasta biserica si cum veneau oamenii la el, cu multa piosenie si credinta, este un moment deosebit.

Rusii au reusit sa redea atmosfera vremurilor din timpul Sfantului Nicolae. Picturile sunt realizate cat mai aproape de tonul bisericii. Exista si foarte multe picturi care nu au fost refacute. Ne-am plimbat prin acest monument cautand fiecare semn al trecerii pe acolo a Sfantului. Ne-am umplut sufletele de vremurile trecute, de spiritul Sfantului, de credinta.

Toata biserica impresioneaza prin ceea ce reprezinta ea, prin ce transmite peste veacuri, prin sufletul celui ce a fost inmormantat aici.

Daca ajungeti in zona Demre-Antalya sau Oludeniz, nu ratati o excursie la Biserica Sfantului Nicolae. Lasati-va dusi in vremurile trecute, plimbati-va prin biserica si imaginati-va ca sunteti in vremea Sfantului. Veti trai un sentiment inaltator, de bucurie.


[fb]
---
Trimis de amota in 07.12.10 09:22:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5560 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amota); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cupola bisericii este reconstruita. Se observa diferenta intre pereti si cupola. In poza este surprins un loc unde se discuta. Erau cateva scari pe care se asezau credinciosii in jurul Sfantului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5001 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[07.12.10 14:31:02]
»

Mi-ai transmis si mie emotia ta! Multumesc!

georgiana
[07.12.10 14:41:52]
»

Si eu AmFostAcolo!

Si am ramas profund impresionata ce acel loc deosebit. Moastele sfantului Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, iar unul dintre degetele lui se afla intr-un muzeu din Ankara. Noua ghidul ne-a spus ca rusii vin aici in nr foarte mare pentru a se ruga la mormantul unui general rus mort aici, in aceeasi perioada.

E un loc care m-a impresionat profund. Am vizitat si magazinele de icoane din argint, din apropierea bisericii.

sandu.53
[07.12.10 15:48:34]
»

un loc deosebit demn de vizitat si un review frumos scris cu mult suflet! felicitari!

creivean
[07.12.10 21:55:47]
»

Iata un loc, unde musai trebuie sa ajung, sa vad mormantul sfântului căruia-i port numele. Mulţumesc pentru toate aceste informaţii preţioase.

amotaAUTOR REVIEW
[08.12.10 10:20:31]
»

@georgiana

Da, erau foarte multi rusi acolo. Eu am inteles ca le ei Safntul Nicolae sta la dreapta lui Dumnezeu si ca este un sfant foarte important. Rusii cumparau icoane de argint de la magazinele din apropiere, si apoi, le duceau sa la atinga de mormantul Sfantului Nicolae. Ghidul spunea ca la rusi este foarte important sa existe in casa o icoana adusa de la biserca sfantului.

@sandu53, catalinalupu, creivean

Va multumesc pentru aprecieri.

popescu.borsa*
[08.12.10 10:23:48]
»

Votul cel mare este de la mine. Si eu am fost acolo dar fara ghid. Acum aflu de la tine multe lucruri pe care nu le stiam atunci când am vizitat biserica.

georgiana
[08.12.10 10:33:36]
»

@amota,

Poate am sa-mi fac si eu timp sa scriu un review despre aceasta vizita aici si am sa atasez si niste poze in care vei vedea o coada imensa a rusilor, care stau ore in sir asteptand sa le vina randul sa se roage la mormantul generalului rus, despre care ne spunea ghidul (care era de origine turca, platit de Ministerul Culturii) si ne vorbea in lb engleza, iar ghida noastra romanca ne traducea rapid tot. El era o persoana foarte competenta, parerea mea si facea cu multa pasiune aceasta meserie, o spun pentru ca era chiar evident.

Din poza, cine a fost acolo, stie ca mormantul Sfantului Nicolae este undeva, la intrare, in dreapta, iar coada rusilor este undeva in partea din spate.

Dar... sa-i lasam pe rusi in treaba lor, important e ca tu ai fost acolo si ca ai amintiri placute, nu-i asa? !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
amotaAUTOR REVIEW
[08.12.10 10:58:28]
»

Noi am avut un ghid de la agentie si el ne-a povestit despre rusi.

Nu contest faptul ca exista un mormant al unui general rus.

Este remarcabil insa, faptul ca tu ai fost acolo si ai receptionat o poveste a acestei biserici si a obiceiurilor rusesti, iar eu am primit o poveste usor diferita.

Eu cred ca este chiar mai interesant asa: mai multa varietate. Fiecare dintre noi isi va spune povestea proprie si va privi locul dupa cum intra in rezonanta cu istoria si spiritul celui ce a sfintit locul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
georgiana
[08.12.10 11:01:34]
»

@amota,

Sunt perfect de acord cu tine! Fapt pentru care ti-am si dat vot la ecou.

amotaAUTOR REVIEW
[08.12.10 18:26:51]
»

Iti multumesc si pentru vot si pentru ca am avut placerea de a schimba cateva opinii. Sunt cativa oameni deosebiti pe acest site.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, catalinalupu, georgiana, popescu.borsa*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067915916442871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1