ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In drum spre Vistea Mare si Moldoveanu, aka 'Trapezul Mare'

TIPĂREȘTE

Pe la mijloc de August am luat bocancii pusi la uscat la intoarcerea de la Negoiu si i-am bagat in portbagaj, cu o noua destinatie. Ne-am pus pe cucerit primele doua varfuri din Carpatii Romanesti: Vistea Mare si Moldoveanu. Un plan destul de ambitios, urmand sa facem traseul Balea - Moldoveanu in prima zi, sa ne intoarcem sa dormim la Cabana Podragu si sa ne intoarcem a doua zi la Balea.

Am plecat vineri seara din Bucuresti, cu cazare asigurata la Cabana Capra, urmand sa o pornim la drum in zori. Zis si facut. Dormit bine la Capra (review am vazut ca exista deja) si plecat pe la 7 inspre Balea. La 8 ne-am reunit toata gasca, o parte de prin Bucuresti, o parte de prin Cluj (vreo 14 oameni in total), am lasat masinile in parcare si am inceput urcusul spre Saua Caprei. Cam 40-45min de urcare intr-un ritm mediu. De sus din sa se vede superb, pe o parte Balea (ai o satisfactie extrema cand vezi de cat de jos ai plecat) si pe o parte Lacul Capra, care luceste fantastic dimineata, soarele batand direct pe el. Urmatoarea atractie de pe traseu trebuia sa fie Poarta Zmeilor, despre care auzisem si la care tineam mortis sa ajung. Si... am ajuns, i-am facut o poza, dar mi s-a parut prea mica de jos din poteca si-am zis ca trebuie sa fie mai departe... si-am trecut pe langa :) Cativa ramasi in urma au fost totusi mai inspirati, drept dovada pozele... "La trei pasi de moarte" am intalnit un grup de polonezi foarte veseli, care au insistat destul de mult sa luam cate o dusca de polska vodka, moment dupa care ni s-au cam taiat picioarele :)) Locul insa nu este asa inspaimantator pe cat sugereaza denumirea. Mai complicat cand nu e soare doar (drumul de intoarcere l-am facut pe o burnita oribila si pietrele cam alunecau, iar mainile cu tot cu manusi nu se simteau foarte comod pe lanturile ude si aproape inghetate). A urmat un urcus spre monumentul Nerlinger (aici a trecut tot efectul polonez...) si apoi o portiune de curba de nivel, care ne-a pregatit, dar nu destul. Cand am vazut urcusul spre varfurile Arpasul Mare si Mircii am vrut sa ma intorc, cu mana pe inima :) Un scurt impuls ambitios si-am luat-o in sus. Nu e cel mai fericit urcus, dar nici nu stoarce toate puterile, asa ca am ajuns la capatul lui cu moralul ridicat. Traseul daca imi amintesc bine doar ocoleste cele doua varfuri si n-am fost prea incantata de ideea de a mai urca efectiv si pana la ele. Asa ca am continuat traseul si am coborat la Lacul Podul Giurgiului, fara sa incetez sa ma gandesc ca la intoarcere coborarea respectiva o sa se transforme intr-un urcus de toata frumusetea:(

La lac am facut o pauza de 5min de racorire si alimentare cu apa. De aici inca un urcus usurel si am ajuns in Saua Podragului. Grupul s-a despartit, o parte au coborat direct spre Cabana Podragu, unde urma sa innoptam cu totii, iar restul ne-am lasat rucsacii acoperiti in carare. Am luat cu noi portofelele, dar in rest am zis ca deh... cine sta sa fuga pe traseu cu un rucsac in plus doar ca sa se aleaga cu niste saci de dormit... Logica a functionat, pt ca la intoarcere lucrurile erau neatinse. Lumea care face efortul sa ajunga pana acolo e de obicei destul de civilizata :)

Cu spatele usurat, carand pe rand doar un rucsac mai mic cu pelerine de ploaie si doua sticle de apa, am luat-o pe traseul (marcat ca avand 4h). Era ora 2, deci am scos putin sub durata indicata de marcaje si mai aveam destul timp sa ajungem la varf pana sa se intunece.

Am mers intr-un ritm mult mai rapid decat pe prima bucata de traseu si parca a parut si mult mai usor. Pana sa ni se arate in fata Marele Trapez, n-am mai avut niciun urcus care sa ne chinuie picioarele. Ajunsi la baza trapezului, am facut o scurta pauza in care ne-am facut curaj. Parca vreo 20 de min ne-a luat urcusul spre Vistea Mare, destul de abrupt si pe un amestec de grohotis/pietre destul de anevoios. Insa, dupa cum va asteptati, este infim spus ca efortul a meritat. Ne-am oprit cateva minute pe varf, sa ne regrupam. Inca un drum scurt, de 10 minute, trecand prin Spintecatura Moldoveanului (inca o coborare si o urcare, dar usurele) si am ajuns SUS. Cat se poate de sus la noi in tara, avand o panorama fantastica. Insa ca si pe Negoiu, ne-am bucurat prea putin de ea, pt ca imediat s-a strans ceata:(

Din nou, sentimentul indescriptibil in cuvinte.

Opreste doamne clipa, cu care masori eternitatea... (L. Blaga) sta scris pe una din placute. Iar mai jos, Oameni modesti copii adulti si studenti pregatesc sa urce pe munti pun mancare corturi izoprene ca sa spuna mandri si fericiti "Bine te-am gasit Moldovene

Pot doar sa va invit cu mare drag sa-l incercati si sa spuneti, ca si noi, "am ajuns! "

Dupa cateva poze si un moment de relas, am facut cale intoarsa pt ca ne amenintau si ceata si intunericul si desi aveam frontale si imbracaminte adecvata, am zis ca mult mai bine mergem pe varianta sigura, pe lumina.

Am uitat sa mentionez, traseul Podragu-Moldoveanu ne-a luat 3h, dar cum ziceam, fara rucsaci. La intoarcere am incercat mai rapid, dar cu tot cu coborarea la cabana si cu ceata am facut 3h30', astfel incat la 20:30-21 eram deja in sala de mese, cu o supa calda in fata :)

A doua zi ne-am intors pe acelasi traseu, dar pe o burnita cumplita, asa ca la Balea am ajuns murati si aproape inghetati, cu tot cu gecile de munte pe noi...

Concluziile:

- traseul este numai bun pentru un week-end, insa este absolut imperativ echipamentul adecvat, incluzand impermeabile, pelerine de ploaie, bocanci buni, frontale, etc, chiar si in zilele de vara (sfat ce vine si dupa experienta cu grindina de pe Negoiu)

- chiar daca asigurati cazare la cabana, luati si cort cu voi, pentru situatii de urgenta si neaparat sac de dormit

- de la cazare nu trebuie sa aveti cine stie ce asteptari, conditii de cabana, mancare decenta, toalete nu tocmai curate, dar una peste alta, mai bine decat la cort.

- parcarea la Balea ar fi costat 5RON/zi, dar noi n-am vazut pe nimeni si nici nu ne-a intrebat nimeni de sanatate... nu o luati ca pe o incurajare, ar fi frumos sa fie ceva mai organizat.

Ultima si cea mai importanta, o calatorie de acest gen este foarte solicitanta atat fizic, cat si psihic. Plecati doar daca sunteti siguri ca va tin picioarele si aveti destula determinare!

Later edit:

aici si aici gasiti traseul cat se poate de detaliat.


[fb]
---
Trimis de crissu in 06.12.10 13:23:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2971 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crissu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Capra, in lumina diminetii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dorgo
[06.12.10 15:28:17]
»

@crissu... si cand te gandesti ca austriacul Reinhard Meissner a escladat cele 5 mari creste inzapezite motane din lume ce trec de 8000 de m, fara masca de oxigen! E un fenomen! In Austria am trecut pe langa castelul sau...

Felicitari pentru performanta sportiva! Ti-am urmarit ambele reportaje... Negoiul+Moldoveanul! E un record cu care nu se pot mandri multi membrii AFA, buni teoriticieni si care urca uneori adesea doar cate 1-2 etaje din muzee sau se ridica pe varfuri ca sa fotografieze gainile si iepurii de la ZOO, peste gardul de sarma! E si-asta un fel de turism... Zoo-turism sau Muzeo-turism... noroc ca acestia sunt doar o infima minoritate... ceea ce ai facut tu este adevaratul turism...

Eu am "escaladat "cele mai adanci 5 locuri din tara, salinele descrise la review-ul meu cu "Cacica" iar la anul am in plan un tur al Romaniei, ce va dura cam o luna... acum il alcatuiesc iar cele 2 varfuri sunt pe lista... mersi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
trandafir 1970
[06.12.10 16:15:55]
»

Jos palaria! Un review excelent, pozele superbe, merita cu varf si indesat orice efort fizic pentru a te mandri cu escaladarea celor mai inalte varfuri ale Carpatilor romanesti!

Daca ai urcat pe Jepi, portiunea cu lanturi de la "La trei pasi de moarte" este asemanatoare cu cea de sub Caraiman? Cred ca aici totusi sunt lanturile prinse de stanca pe toata portiunea, pentru ca pe Jepi, la diferenta de 3 ani (intre urcat si coborat) erau la fel, trece repede sentimentul de siguranta cand le zaresti, dar realizezi ca nu te ajuta mare lucru!

Te asteptam sa ne mai incanti cu trasee la care multi nici macar nu incearca sa viseze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crissuAUTOR REVIEW
[06.12.10 19:06:45]
»

@dorgo, acum am deschis sa citesc si eu cate ceva despre Meissner prima chestie sarita in ochi: "Reinhard Meissner refused to include it in the Seven Summits as it didn’t count as a climb, just a hike"... foarte tare omul!

Acum, mai e si romanca de 15 ani, nu stiu daca ati auzit de ea (dar SPER ca da): http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/151870/O-fata-de-15-ani-ne-da-lectii-de-viata. html

Nici cu tine nu ma plang, eu am rude in Tg Ocna si nici macar in salina din Slanic Moldova n-am ajunsLa anul mi-am propus macar pe aceea, Slanic Prahova si Turda. Poate reusesc mai multe: D

@trandafir, multumesc pentru apreciere. Pe Jepi n-am ajuns (inca), cum am scris in review-ul de la Negoiu, anul asta a fost prima incercare de urcat pe munte si am luat primele 3 varfuri La anul incerc mai multe, promit! Dar legat de intrebarea ta o sa ma interesez si revin cat de curand posibil cu un raspuns

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970
[06.12.10 19:24:42]
»

@crissu, deci prima data pe munti, tocmai pe cei mai inalti... asa, de acomodare? Foarte tare! Dupa cum descrii traseul, pari o montanarda cu experienta! Sa inteleg ca te-ai antrenat serios pentru tura asta, doar spui ca trebuie conditie fizica!

Uitandu-ma mai atent la pozele traseului, am vazut de ce i se spune "la trei pasi de moarte"! Dar nu se putea urca prin spate, in dreapta pare mai usor de urcat?

luciaoradea
[06.12.10 19:55:09]
»

@crissu

Felicitari, am citit cu incantare review-ul tau desi eu nu sunt o pasionata intr-ale muntelui. Dar imi place sa citesc despre "ispravile"altora si sa vad poze. Iar ale tale sunt intr-adevar grozave!

piti
[07.12.10 08:47:44]
»

Poze foarte frumoase, bravo. Nu pot sa nu remarc starea deplorabila a indicatoarelor (am spus indicatoarelor si nu a marcajelor) la fel ca si in alte masive. Un fan munte te felicita din toata inima.

biancuta
[07.12.10 10:26:32]
»

Minunat traseu si o descriere pe masura! Am citit cu placere si nu pot decat sa te apreciez cu 400 pma! Superbe poze!

crissuAUTOR REVIEW
[07.12.10 11:24:50]
»

@trandafir, da, chiar au fost primele dati pe munte (in ordinea Negoiu, Moldoveanu). Nu ma consider montanarda cu experienta, dar tind spre statut, asa ca am incercat sa fiu cat mai receptiva la tot ce mi-au spus cei mai trecuti pe-acolo, in special la ce tinea de siguranta si la ce vedeam pe traseu. Cu entuziasmul unui scolar de clasa I, iti dai seama Conditie fizica aveam de la multi ani de sport, dar n-am ce sa zic, usor ruginita: p

Acum astept sa vina primavara, pe zapada nu ma incumet inca la trasee. Asa ca abia la anu' vin cu noi povesti de munte. Pana atunci... surpriza

@piti, de asta am si postat poze cu ele... indicatoarele sunt intr-adevar triste, si n-am mai pus, dar nici marcajele de iarna nu-s tocmai intr-o stare buna... poate le-au mai aranjat intre timp. Dar in rest, n-am avut absolut nicio problema, traseul e vizibil vorba aia, si din avion

@lucia, @biancuta, multumesc pentru aprecieri

Later edit:

@piti, nu ai mai scris nimic de tare mult timp pe cand urmatoarea poveste?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
piti
[07.12.10 22:17:12]
»

Impresiile @marianei sunt si impresiile mele. Gasesti acolo povesti despre munte destule. Nu putem scrie amandoi. Sau cine stie poate ma arunc la o... filozofeala, vad ca se poarta ))

crissuAUTOR REVIEW
[09.12.10 11:34:45]
»

@piti se poarta, se poarta hai ca am vazut ca am lectura de vacanta cat incape! Multam de info

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, crissu, dorgo, luciaoradea, piti, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052690982818604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1