ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Oltetului – cel mai ingust canion din Romania si din Europa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dupa ce am vizitat Manastirea Polovragi, despre care am povestit aici, unde se poate ajunge de pe DN 67, soseaua ce desparte Ramnicu-Valcea de Targu-Jiu, dinspre Horezu mergand spre Polovragi, ne-am indreptat catre Pestera Polovragi, una dintre cele mai lungi pesteri din Romania, descoperita chiar de pe vremea dacilor, aflata la circa 500 de metri de manastire, chiar acolo unde incep Cheile Oltetului.

De altfel, chiar din curtea Manastirii Polovragi se vede imaginea splendida a Cheilor, ce se afla chiar in spatele acesteia, acolo unde Oltetul desparte Muntii Parang (la vest) de Muntii Capatanii (la est). Mergand pe drumul forestier ce se afla in dreapta manastirii, am lasat masina intr-o parcare aflata la cca 250 de metri de intrarea in chei si de pestera. Mergand spre Pestera Polovragi, pe care nu ai fi putut-o rata nicicum, chiar daca ar fi lipsit indicatoarele, pentru ca este o gaura uriasa ce se casca in Muntele Capatanii, am intalnt pe alocuri si alte scobituri de dimensiuni mai mici, sapate in stanca.

Pe versantul sub care se afla pestera, se gaseste Crucea lui Ursache, ridicata cu peste doua sute de ani in urma de catre un capitan de husari din Ardeal, pe care sper sa o vedem intr-o zi cand vom ajunge aici pentru un urcus pe traseul marcat ce duce spre ruinele unei cetati geto-dacice.

Din pacate, nu am putut intra in pestera, deoarece tocmai se arsese un bec si nu se putea vizita. Ne-a parut tare rau, insa acest fapt ne-a dat posibilitatea sa ne bucuram mai mult de peisajul superb si sa facem o mica excursie prin chei.

Ca sa poti vedea Oltetul dinspre pestera, trebuie sa te apleci foarte mult pe marginea « prapastiei », deoarece cheile sunt adanci aici si din cauza vegetatiei abundente de fagi si carpeni nu se poate vedea raul, dar se poate auzi... Apa Oltetului si-a croit drum lin printre versanti, uneori nedepasind un metru intre ei, sau poate chiar mai putin.

Peisajul este mirific si in acelasi timp inspaimantator. Muntii sunt atat de apropiati, parca ar fi fost taiati in doua parti, incat ai senzatia ca te pot strivi.

O plimbare pe drumul de macadam de cca 2 kilometri ce serpuieste printre chei si care pe alocuri este sapat in stanca iti confera senzatia ca muntele se pravaleste peste tine si trebuie sa te dai spre margine atunci cand se iveste o masina, ca sa poata trece.

Peste 400 de plante au fost identificate ca existand aici, dintre care unele sunt chiar rare, iar in Oltet si-au gasit habitatul sute de pastravi.

Plimbarea este una revigoranta, temperatura nedepasind 10 grade indiferent de anotimp. Desi afara erau cca 17 grade, imediat ce am intrat in chei s-a racorit brusc, avand in vedere ca razele soarelui patrund cu greu printre versanti, dar senzatia a fost una tare placuta.

La un moment dat ne-am asezat fiecare pe cate o margine de munte, acolo unde numai natura este suverana si am privit in nestire masivul calcaros al Pietrei Polovragilor. Te intorci in timp, departe de civilizatie, departe de « lumea dezlantuita ». Te identifici cu lumina, cu apa, cu norii, cu vantul... Acolo toate lucrurile sunt egale si noi devenim parte din natura.

Strapungand stancile, mereu acolo, lovit de crepuscul sau mangaiat de razele soarelui dimineata, Oltetul impleteste visuri, ganduri si ascunde legende. Se spune ca in albia lui au fost ascunse obiectele de valoare ale Manastirii Polovragi atunci cand aceasta a fost pradata de talhari.

Raul este « vinovat » si de formarea Pesterii Polovragi, schimbandu-si traseul atunci cand cheile erau in formare, prin patrunderea acestuia intr-o fisura a peretelui de calcar a masivului Capatanii, pe care a reusit sa o largeasca de-alungul timpului. Timpul, care trece nestingherit, cu bune si rele, care ne bucura sau ne doare uneori, dar care nu se opreste niciodata!

Privind maretia naturii in superba zi de toamna care ne-a adus aici, am ascultat frunzele cazand usor, temandu-se parca de apropierea iernii, contopindu-se cu alte frunze asezate pe pamantul ce le-a zamislit. Insa, peste alte clipe urmau sa fie supte de arbori, ca seva, perpetuandu-se la nesfarsit. Pentru ca dupa un apogeu nu poate exista decat un nou inceput. Iar frumusetea acestor locuri indeamna la noi inceputuri...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 05.12.10 16:39:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12735 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Polovragi - platoul din fata Manastirii Polovragi. In fundal sunt cateva pensiuni, iar pe drumul din stanga poti ajunge la Cheile Oltetului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8001 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

magdalena [05.12.10 16:42:59] »

Webm, te rog, as dori acest videoclip: http://www.youtube.com/watch? v=HfPHVCPRRFw

Multumesc!

raduu1972 [05.12.10 17:33:08] »

Foarte interesanta aceasta zona, cred ca pozele sunt mai elocvente.

sandu.53 [05.12.10 17:46:35] »

un loc extraordinar de frumos pe care l-ai descris impecabil! felicitari si astept ca si fotografiile sa fie pe masura review-ului!

webmaster15 [05.12.10 17:49:09] »

Am adaugat clipul solicitat. Vizionare placuta.

webmaster77 [05.12.10 18:34:31] »

Mutat la rubrica "Horezu si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

corinne [05.12.10 18:39:13] »

Aceste chei le-am admirat de fiecare data cand am fost la Manastirea Polovragi si cand am vizitat pestera. Felicitari pentru descriere si sper ca fetita ta este sanatoasa! (am citit pe forum ca ai fost internata cu ea)

magdalena [05.12.10 18:47:45] »

@webmaster77, Polovragi este situat in Judetul Gorj, iar Horezu in Judetul Valcea.

Eu am cautat pe site o incadrare corecta si am vazut alte Chei prezente la Alte Locuri in Muntenia/Oltenia.

Nu mi se pare firesc ca un obiectiv situat in judetul Gorj sa fie trecut ca imprejurimi pentru un oras situat in Judetul Valcea.

Nu stiu daca cel care este interesat de Cheile Oltetului va cauta la Horezu! Mi se pare putin probabil. Mie cel putin nu mi-a trecut prin cap sa le incadrez la Horezu...

Se poate reconsidera incadrarea obiectivului? Multumesc!

@corinne, multumesc de intrebare! Pentru a nu fi off topic iti voi raspunde pe privat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgo [05.12.10 18:50:13] »

@magdalena... felicitari pentru review!... am mai adugat doua lucruri-pestera si cheile, pe agenda mea de calatorii a anului viitor... oricum aveam de gand s-ajung la Tg. Jiu la teleferic...

biancuta [05.12.10 18:59:47] »

Un loc pe care l-ai descris superb, asa cum merita Cheile Oltetului! Inca nu am fost aici, insa sunt foarte curioasa sa vizitez aceste chei! Felicitari cu SB!

webmaster77 [05.12.10 20:06:50] »

ok, am relocat review-ul la "DESCOPERA OLTENIA", cel putin temporar. foarte probabil ca in viitor vom face o rubrica pt a grupa review-urile despre destinatiile din zona Novaci-Polovragi, asa vor fi mai usor de gasit pe site. poate o rubrica "Novaci si imprejurimi", ramane de vazut.

webmaster0 [05.12.10 20:25:16] »

Şi "cireaşa de pe tort": se retrag PMA standard, conform regulamentului.

Alina Morar [05.12.10 21:02:39] »

Imi plac mult aceste chei. Am fost prin aceasta zona, in vara lui 2007, dar acestea nu le-am vizitat.

georgiana [05.12.10 21:46:07] »

Arata foarte frumos toamna Cheile Oltetului!

Noi le-am vazut primavara, in luna aprilie, sper sa am timp sa scriu si eu un review despre acest subiect, in special pentru pozele frumoase pe care le-am facut, care ar fi pacat sa le tin ascunse, sa nu le vedeti si voi!

celeste [05.12.10 22:36:21] »

@magdalena, foarte frumoase locuri si imi pare rau ca nu le-am vazut pana acum.

catalinalupu [06.12.10 09:34:10] »

Frumoasa tara...

dannek [06.12.10 09:47:21] »

Cind am vizitat Manastirea polovragi nuam mai avut timp de vizitat cheile, dar acum sigur ca nu le voi mai rata

webmaster26 [06.05.17 18:56:31] »

Mutat în rubrica "La pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului, BAIA DE FIER / POLOVRAGI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, catalinalupu, celeste, corinne, dannek, dorgo, georgiana, magdalena, raduu1972, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060441017150879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1