ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Minunata fantezie a naturii in Pamukkale

TIPĂREȘTE

Traseul parcurs la plecarea din Antalya a inclus Pamukkale, obiectiv superb, care merita vizitat.

Am plecat din Lara la pranz, aproximativ pe la ora 13, dupa ce toata ziua ne-am dat pe tobogane. Drumul pana la Denizli este prin munti, plin de serpentine, dar si peisaje foarte frumoase. Soseaua are doua benzi pe sens pe mai mult de jumatate din distanta, in rest, se lucreaza din greu pentru largirea benzii de circulatie. Oare cat costa km. de sosea turceasca in muntii Taurus?

Am ajuns in statiune inainte de ora 17 si am parcat masina langa sosea, intr-un loc amenajat pentru parcare. Fiind vara, ora respectiva nu era tarzie, a fost chiar bine.

In fata noastra, se intindea o minunatie a naturii, alba, ridicandu-se pe munte ca un vis. Nu ne mai saturam uitandu-ne la travertinele albe, umplute cu apa, care pareau decupate dintr-un basm si lipite acolo, intr-un peisaj desertic in rest. Bazinele umplute cu apa termala, de un albastru ca cerul, alcatuiau un tablou ireal, pur, totul fiind inconjurat de pamant arid.

Am intrat in spatiul acesta cu bucuria frumosului, cu sufletul plin de minunatia creata de natura, mult mai deosebita decat tot ceea ce poate crea omul.

Dupa 50m un gardian ne-a facut semn ca trebuie sa ne descaltam pentru a nu strica travertinele. Drumul urca pe langa aceste bazine, direct pe calcarul alb care creeaza imaginea fantastica de poveste. Apoi, dupa cativa metri se ajunge la primul bazin prin care se trece fie prin apa, fie pe marginea alunecoasa. Pe marginea traseului se ridica peretele alb al muntelui, cu izvoarele termale curgand pe marginea acestora in cascade de vis. Caldura apei termale prin care se urca spre varf da o senzatie de confort, de bine iar peisajul imaculat bucura sufletul. Ne-am bucurat la fiecare travertina intalnita in drum, ne-am oprit umplandu-ne ochii de frumusete de cate ori vedeam o perdea de apa, un albastru senin, un calcar alb, stralucitor.

Ajungand in varf, in fata ochilor se deschide site-ul arheologic al anticului oras Hierapolis. Pe mijloc se afla strada principala a fostului oras, strajuita de coloane si de arce in stilul roman. Orasul a fost inconjurat de ziduri de aparare prin care se patrunde in interior pe portile monumentale din capetele strazii principale. Ruine mai bine conservate sunt cele ale: Templului lui Apollo, amfiteatrul, baia publica, sarcofage, Plutonium. Acesta din urma este un loc de unde gaze incarcate de dioxid de carbon ies din pamant. Binenteles ca un astfel de fenomen pe vremea romanilor capata semnificatii mistice.

Istoria acestui oras este presarata de cutremure devastatoare. De fiecare data, locuitorii orasului reconstruiau asezarea de la inceput. Evident ca si stilurile arhitecturale se intrepatrund datorita acestor calamitati prin care a trecut orasul.

Cea mai impresionanta parte din oras este fantana Cleopatrei. In jurul sursei de apa termala a fost construit un imens restaurant, evident pentru a exploata la maxim potentialul turistic. Pentru a face o baie in fantana Cleopatrei este necesara procurarea unui alt bilet de 25 lire/adult si 10 lire/copil.

Odata ajunsi in apa termala din bazin, am inceput sa exploram locul. Coloane din strada principala sunt culcate in apa din fantana, rezultat al uriasului cutremur din vremea lui Nero. Ne-am plimbat prin apa, urcand si coborand pe coloane, pana cand am observant o intrare pe sub un pod. In acel loc, un gardian a interzis copiiilor accesul, motivand ca presiunea apei este prea mare. Eu m-am dus sa descopar si aceasta parte.

Inca de la intrare am simtit o presiune uriasa apasandu-ma, adancimea apei crescand brusc, ajungand pana la aprox. 5m. Culoarea apei este verde inchis, foarte clara, ca o cerneala. Dincolo de un grilaj se afla sursa principala de apa termala. Se spune ca Cleopatra venea aici pentru ca stand in aceasta apa, isi pastra pielea tanara. Povestile mai mentioneaza faptul ca fiecare minut petrecut aici intinereste organismul cu 5 minute. Sa fac socoteala: am stat cam 30 minute in total *5=…. Da, trebuie sa mai merg acolo.

Totusi, am avut o senzatie unica in bazinul cu apa ca cerneala, cu presiune mare, de culoarea aceea verde-negru.

Am plecat de acolo foarte bucurosi de frumusetea unica a locului, de baia din fantana Cleopatrei, de intreg locul acela deosebit. Cand ma gandesc ca locuitorii acestui oras se uitau toata ziua din varful muntelui, la minunatia ce se intindea la picioarele lor, inteleg motivul pentru care au reconstruit orasul din temelii. Coborarea din oras se putea face printre travertine, inconjurati de imensitatea alba si de bazinele de apa termala. Superb.


[fb]
---
Trimis de amota in 30.11.10 11:03:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amota); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Prima parte a drumului spre varful muntelui. Intinderea alba de calcar.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

biancuta
[30.11.10 11:15:49]
»

Foarte mult mi-am dorit sa ajung si la pamukkale in sejurul nostru facut in Kusadasi, dar timpul nu ne-a permis! E un loc special. Am citit candva despre Castelul de Bumbac, denumindu-l a opta minune a lumii! Interesant si orasul antic Hierapolis! Primul vot cu felicitari!

georgiana
[30.11.10 11:59:45]
»

Este unul dintre lucrurile pe care mi le-am dorit sa le vad in Turcia, dar din pacate, era prea departe de Belek, statiunea in care am stat anul acesta in Antalia.

Frumos review, te recompensez cu un vot binemeritat.

ileanaxperta*
[30.11.10 12:29:56]
»

Amfostacolo la Pamukkale in 2009, la intoarcerea din Marmaris. Am scris si eu aici: vezi impresii

Este intr-adevar un tinut rupt de realitate, parca este pe o alta lume, alba, ca de zapada, dar nu rece, ci fierbinte, nu pufoasa, ci densa, tare, de roca (calcar). Si contrastul acesta de la albul cu care omul este invatat sa fie inconjurat iarna cand este frig, la albul de la Pamukkale, fierbinte si dur, face ca acest loc sa fie unic si pe cat de frumos pe atat de fascinant. Doar privind poze de aici, si deja curiozitatea si dorinta de a vedea "live" acei munti de calcar si acele oaze limpezi si curate de ape calde, te imping spre o evadare in Turcia, la Castelul de Bumbac.

Felicitari, mi-a placut descrierea ta ca si pozele. Si un vot si de la mine cu urarea de vacante frumoase oriunde si oricand. Numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
popescu.borsa*
[30.11.10 15:08:25]
»

Apa din Baile Cleopatrei mai este minerala si usor carbogazoasa. Pe piele se formeza bule, ca pe paharele cu sifon.

La Pamukkale se afla si un Amfiteatru Roman foarte bine conservat. Nu prea Îl viziteaza lumea pentru ca cere un efort suplimentar, trebuie urcat aproape un Km pe o panta destul de abrupta si de cele mai multe ori sub un soare torid.

dannek
[30.11.10 16:02:47]
»

Pamukale este ceva de vis, ceva care nu trebuie sa il ratezi.

Zona este mirifica!

dorgo
[30.11.10 16:12:10]
»

@ amota...

fenomenele carstice, rezultate din eroziunea calcarului sub actiunea apei si bioxidului de carbon, au produs in lumea aceasta cele mai frumoase forme de relief... avene, izbucuri, geode, pesteri cu interioare fantastice (vezi pestera Ursilor), ponoare, cenote sau amfiteatre precum cel de la Pamukkale.

Felicitari!

amotaAUTOR REVIEW
[30.11.10 16:38:28]
»

Superbe ecouri si deosebiti oameni cei ce le-au scris. Extraordinar de frumos punctate minunile naturii de la Pamukkale.

Asa este, apa este ca o sampanie, cu bule de aer ca apa minerala.

amotaAUTOR REVIEW
[30.11.10 17:44:27]
»

@ileanaxperta

Da, am citit review-ul tau despre aceasta locatie. Si tu esti impresionata de frumusetea ireala a peisajului.

Mi-a placut mult si ecoul tau, asa ca l-am votat si pe acesta. Modul in care este scris denota multa sensibilitate la frumos. Bravo!

amotaAUTOR REVIEW
[30.11.10 17:47:43]
»

@ georgiana si @biancuta

Va multumesc pentru aprecieri si va urez sa aveti norocul de a ajunge in aceasta locatie minunata. Poate alta data, la alta vacanta in Turcia, se va putea insera si acest obiectiv in traseu. Mult succes!

sandu.53
[30.11.10 19:47:29]
»

am vazut cateva filme documentare cu acest loc minunat dar si descrierea ta alaturi de imaginea din fotografii e foarte frumoasa! felicitari pentru un review incantator!

dananecula
[01.12.10 00:17:06]
»

@amota

Felicitari pentru review-ul tau descris cu atata lux de amanunte. Citindu-ti impresiile, am inchis o chii si mi-am imaginat ca si eu am urcat pana acolo sus, si m-am balacit in piscina Cleopatrei.

Admirandu-ti pozele si vazand feeria de culori de la fantana si piscina Cleopatrei regret enorm ca nu am avut curajul si taria de a urca pana acolo, sa vad ce minuni ascundea de fapt natura acolo.

Si cand ma gandesc ca si eu am fost in Pamukkale http://amfostacolo.ro/turcia-pareri,1/pamukkale,3,3188/castelul-de-bumbac-pamukkale,3039/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__7523.htm si eram la un pas sa ma balacesc in acele ape termale si sa intineresc cu ,,n'' ani ... chiar ca-mi vine sa plang de ciuda...

Asta este... cu urmatoarea ocazie (daca va mai fi oare) negresit ma inarmez cu mult curaj si rabdare, cu o palarie mare s-un bidon de apa pentru orice-mprejurare, ca merita cu-adevarat s-ajung pana sus la coloane

Pana atunci raman doar la a admira pozele mele, ale tale, ale @ileaneixperta si pliantele cu Pamukkale ce le-am adus ca suvenir de-acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, biancuta, dananecula, dannek, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, popescu.borsa*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057242870330811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1