ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un inedit ”tur saxon”

Ilustrație video-muzicală
Trubadurii din Transilvania......

TIPĂREȘTE

Adesea mi-e necaz pe unii manageri de locatii turistice care in loc sa umble prin imprejurimi si sa selectioneze cateva oferte ale locului, stau mai toata ziulica, bine-nfipti in fotoliile lor comode de directori, citind revista “Can-Can” sau “Sport Magazin” si asteptand ca turistii sa le curga “rauri-rauri”. Mi-e necaz si pe receptionerele care se rezuma la a-ti “da” si “lua” cheia camerei, nestiind sa-ti spuna mai nimic despre hotelul, orasul sau regiunea lor.

Mi-e drag insa de aceia oameni din turism care-si fac munca cu mult profesionalism si cauta sa ofere turistilor ce le trec pragul, “ceva in plus” fata de vecinul lor. In Grecia, inca nici n-ai trecut bine pragul camerei tale si observi pe pat, o fituica cu excursiile optionale ale sejurului, si fiti siguri, ele sunt tentante, deci vei mai lasa ceva bani in aceasta tara. Am vazut in Germania, langa un lac anost, doi bolovani, cateva ruine si un piedestal de piatra…totul era inconjurat de un gazon impecabil, cateva alei si un cu gard frumos vopsit. Pentru 2 euro puteai sa asculti legenda acelui loc…”Da! Ne explica ghidul, exact in acest loc, inchipuiti-va, chiar, pe acest piedestal, intre aceste ruine, s-a batut legendarul Siegfrid cu dusmanii sai pentru a-i cuceri inima frumoasei Krimhilda, si tocmai aici, in acest lac cu puteri magice, s-a imbaiat eroul nostru, dar o frunza din copac i-a cazut, nevazuta, pe spate, loc ce-avea sa devina un “calcai a lui Ahile” si in final sa-i devina fatal…". Am admirat ingeniozitatea acestui popor de a face “din tantar armasar”, de a scoate bani si din piatra seaca, popor ce reusea sa inveleasca plaiurile lor reci si sobre in frumoase legende cu rasunet mondial, intr-un cuvant, sa faca turism adevarat. M-am gandit la tarisoara mea, in care cheile, muntii, iazurile cu peste, cascadele, lacurile sarate, pesterile, manastirile, muzeele populare sau traseele montane, stau sa gata cada peste managerii unor locatii turistice, doar ca nu-i trag de maneca…si ei…nimic! , stau in continuare si-si citesc ziarul preferat. Pai cum sa-ti mai vina si a doua oara acel turist ratacit, daca tu nu-i oferi si o optiune in plus fata de “deja banalele oferte numite pat, dus, mancare si bautura”? Pai ce sa faca turistul nostru pana a doua zi? Sa stea tot cu “ochii-n televizor” ca si acasa?

Exista insa si exceptii de la regula… La Felix am intalnit afisate la vedere cateva optiuni, excursii la “Pestera Ursilor”, in muntii Apuseni sau in Ungaria. Am vazut la Durau, lipite cu scotch pe geamul unor microbuze, oferte de-a vizita Cheile Bicazului, manastirile din Bucovina sau Lacul Rosu. Am vazut la hotel Europa de la iesirea dinspre Sighisoara spre Brasov, afisat un “tur al localitatilor sasesti”.

In urma cu cativa ani, dl. Schuster, patronul hotelului Europa, se plangea ca, desi totul e OK in hotelul dansului, acesta nu are acoperire decat sub 30%. Acum, dupa o singura oferta promotionala, dupa acest “Saxon Tour”, care are vreo 2-3 variante, in functie de optiunile clientilor, “acoperirea” hotelului sau s-a dublat, mai ales datorita grupurilor de turisti germani, care se pare ca au si ei Internet prin casa, nu numai noi, romanii.

Ce cuprinde “Saxon Tour”-ul clasic? Nimic altceva decat o variatie pe aceeasi tema…un tur al catorva localitati din Transilvania, in care germanii au avut un cuvant de spus de-a lungul secoleler. Caci sasii au lasat urme adanci in constiinta si civilizatia transilvaneana, ba chiar pe-aici circula o vorba ”satul care n-are sasi sau tara care n-are germani, ar fi bine sa si-i cumpere! ”

“Turul sasilor” incepe in Sighisora, si trece prin Medias, Biertan, Sibiu si uneori si prin Isla, localitate de langa Sovata, unde un investiror german si-a deschis un “Gestahaus” in care ofera clientilor sai, printre altele si mancaruri cu specific sasesc.

Dar s-o luam metodic si sa parcurgem si noi un astfel de tur alternativ si sa vedem ce ne ofera el…

Pornirea se face din Sighisoara unde se viziteaza “Turnul cu ceas”, in care tacutul orologiu medieval din turn, misterios si taciturn, singurul martor al trecerii secolelor, te incanta cu muzica lui la fiecare jumatate de ora. Sunetul clopotelor sale, acelasi ca si in urma cu 5 secole, te trasporta parca in Evul mediu, cand pe strazi misunau menestreli, mestesugari si comercianti ai urbei, suprevegheati indeaproape de garzile cetatii. Apoi se viziteaza “Casa lui Vlad Dracul” si "Biserica din deal", unde ajungi pe-o scara acoperita, fabricata din stejar, fapt ce ne demonstreaza ca in umele cazuri lemnul are viata mai lunga decat metalele. Un mic dejun fugitiv la “Terasa Dracula”, unde se poate servi un cocteil format dintr-un “fresh de greap fruit” de culoarea sangelui, “diluat” cu doua degete de vin cabernet si “intarit” cu doar “un degetar” de tuica de prune. Fara-ndoiala ca dl. Schuster va prezenta aceasta bautura ca fiind “sangele lui Dracula” iar “teutonii” sai din indepartata Germanie vor incepe sa fie mai bine dispusi, caci intreaga escapada, iata! incepe deja bine, ca-n referatele de istorie din tara lor “c-un print vampir” si “printr-o baie de sange”!

Urmatoarea halta este comuna Biertan, vestita prin biserica ei fortificata, singura din Transilvania, care adaposteste pe un perete, celebrul “Donarium” de la 1776, un sigiliu roman insotit de cuvintele”, ”Ego Zenovius Votum Posum”, dovada a crestinismului timpuriu si a continuitatii daco-romane pe acest teritoriu. Vara, la Biertan, aproape in fiecare week-end are loc cate o manifestare culturala, “Festivalul bucatelor”, Festivalul Naturii”, al traditiilor populare, etc. Noi am picat tocmai peste o editie a “Festivalul fiilor satului”. In centrul Biertanului, lume putina, este inca devreme si intregul sat e inca la biserica. Am intrat si noi in biserica inconjurata de doua randuri de forturi, dovada ca in vremurile tulburi, credinta era mai importanta decat viata oamenilor. O scara acoperita si inca o scarita mai mica te duce intr-un bastion al cetatii, de unde ai o imagine larga asupra intregii comune. In piata, tineri imbracati in costume traditionale sasesti, asteapta incepera “gavotei” iar bucate alese, prajituri si gemuri “de casa” isi asteapta cumparatorii.

Cum puteti ajunge la cetatea fortificata de la Biertan? , Simplu, folositi DN 14, soseaua Sighisoara-Medias, si dupa 20 de Km, in satul Saros pe Tarnave, faceti stanga. Dupa 9 Km sunteti la Biertan.

Dar sa ne continuam periplul sasesc, Mediasul (aflat la 32 Km de Biertan) cu a sa “parte medievala a orasului” se admira din mers caci la Sibiu, unde ajungem de la Medias dupa 58 de Km, folsind tot DN14, sunt multe de vazut!

Oferta cultural-artistica sau culinara a Sibiului, oras condus de un primar german, este mare. Admiram intai Piata Centrala cu jucausele sale fantani arteziene, deliciul copiilor! Porumbeii care se-avanta pana langa ele risca mereu sa-si ude penele. Muzeul Bruckenthal insa nu mai e ce-a fost, o serie de tablouri celebre orneaza astazi poate, peretii vilelor unor oameni importanti ai tarii sau ai lumii, iar in muzeu nu mai gasesti decat reproduceri. “Strada mare”, sau “Champs-Elysee-ul” Sibiului, e o artera comerciala, boema si bogata in oferte de tot felul, o strada esclusiv pietonala in care parca fiecare comerciant s-a straduit sa aduca mereu ceva nou, luandu-se la intrecere cu cel de langa el. Un grup de tineri recent iesiti dintr-un “hostel” de alaturi, se aseaza langa podul ce leaga “orasul nou” de “orasul vechi” si incepe o sonata de Mozart, apoi un menuet de Bocherinni, cu care incearca sa mai salte moralul trecatorilor si sa-si umple cu maruntis cutia unei viori roasa de vreme. Terasele si cofetariile te atrag, e week-end, copiii, dezinvolti, trec de la o masa la alta si privesc insistent spre inghetata din fata ta, nu pentru ca n-ar avea-o si ei pe a lor, dar tot ce e a altuia, parca e mai bun.

Puteti nimeri la Sibiu in perioada “Festivallui national al teatrului”, cand salile orasului sunt pline pana la refuz cu amatori ai operelor lui Shakespeare sau Eugen Ionescu…

Ultimul popas din “Saxon Tour” e la Isla, nu departe de Sovata, loc in care un concetatean de-al lui Herr Schuster, si-a deschis un mic local cu specific sasesc. Isla se afla inconjurata de niste dealuri blande si inverzite, iar patronul “Gasthaus”-ului a reusit se se inconjoare si el de multe flori si un mic lac cu nuferi. Mancarea si mai ales “berea” din acest mic local, sunt “eco” si preparate dupa retete proprii…

“Saxon tour”-ul, si alte initiative de acest gen, e drept, inca sporadice in tara noastra, ne demonstreaza ca daca vrei sa ai clienti in locatia ta, nu trebuie sa ramai inchis in ea ci sa mai iesi prin lumea larga si sa “furi idei”, sa vezi ce-au mai facut si altii.

Caci, in ciuda unor pareri pesimiste, “se poate face turism” si la noi…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 30.11.10 08:37:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2012 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La "Turnul cu ceas" din Sighisoara, facem primul popas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[30.11.10 11:28:40]
»

Mutat la rubrica "Descopera Sibiul" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

georgiana
[30.11.10 11:39:17]
»

Trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Sunt putini facuti pentru meseria pe care o practica.

biancuta
[30.11.10 14:36:56]
»

Interesant acest tur saxon, nu stiam ca se practica! Despre cetatea Biertan am scris si eu aici: http://amfostacolo.ro/romania-pareri, 15/alte-locuri, 92,1241/biserici-si-cetati-fortificate-din-transilvania, 4703/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__8520. htm

iar despre Medias aici: http://amfostacolo.ro/romania-pareri, 15/medias-bazna, 92,1211/medias-si-imprejurimi, 3668/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__8630. htm

Stiai ca Mediasul este construit de francmasoni, sau cel putin asa spun autoritatile locale care incearca sa promoveze orasul sub brandul "Misterele din Cetatea Luminii"? Turistii sunt invitati sa descopere anumite semne inconjurate de mister, fiecare cu legenda lui. Mi s-a parut foarte interesant!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TEOANCA
[30.11.10 15:20:12]
»

@dorgo uite acum am picat si eu.

Problema nu era -daca-, era doar -cand-

Adica pe un SB.

Atat. Restul, de prisos.

motaneata
[30.11.10 17:07:43]
»

@dorgo,

nu cred ca este corect sa absolutizam si sa punem etichete definitive de forma "ce prosti suntem noi si ce destepti sunt nemtii', sau "ce lenesi suntem noi si ce harnici sunt grecii (!!) ", "ce primar destoinic are Sibiul (pentru ca e neamt) si ce primar slab are orasul Caracal (pentru ca e roman) ", stim bine ca lucrurile nu sunt nicaieri numai in alb si negru. Daca am putea, de exemplu, sa-i schimbam intre ei pe primarii din Sibiu si Caracal, rezultatul ar fi ca la "schimb de mame"!! Nici "mama" de la tara nu poate sa schimbe ceva in casa de la oras, si nici vice-versa nu e posibil. (Nota bene: nu ma uit la asemenea porcarii, dar am un salariat care a acceptat un astfel de rol, pentru bani!)

S-a creat o adevarata isterie nationala in jurul primarului din Sibiu, "cel mai bun primar din Romania! ", dar ne trece cand traversam Sibiul in 50 de minute, sau cand vedem zonele nou construite ale orasului!

Dar sa revin la turism: noi inca suntem la inceput, atat turistii, cat si investitorii. Nu-i suficient sa fii bun gospodar, sau o natie primitoare, ca sa faci un turism ca la carte, este o meserie aparte si se invata greu. Este o meserie care se transmite de la o generatie la alta, si, mai ales, este o meserie care se invata! De ce se invata greu? Pentru ca nu toti turistii sunt la fel, ori trebuie sa-i multumesti pe toti! Apropo: in Austria am vazut ca toti cei care au un hotel sau o pensiune au absolvit o scoala de turism! Si cand spun scoala de turism nu vorbesc de un curs de doua saptamani, dupa care se da o patalama la mana!

Chiar tu observi ca lucrurile incep usor-usor sa se miste. Este clar ca incepem sa invatam, mai din greseli, mai vazand cate ceva de pe la altii, mai lovindu-ne cu capul de pragul de sus.

Concluzia mea: sa fim optimisti, sigur va fi mai bine, nu putem sa ne facem singuri rau!

P. S. Imi poti recomanda un hotel mic sau pensiune buna in Sibiu (curat, liniste, central si cu pret bun) ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[30.11.10 18:00:22]
»

Am atasat aceasta melodie.

dorgoAUTOR REVIEW
[30.11.10 20:47:07]
»

@ motaneata

multumesc pentru interventie, ai dreptate, "intre alb si negru exista o multitudine de nuante", zicea Henri Coanda, nu lucrez in turism, sunt doar turist, asa ca parerile mele trebuie luate doar asa... ca un titlu orientativ si puse alaturi de multe alte pareri si apoi de-abia trasa o concluzie...

Ma intreb insa retoric, cat timp vom mai fi mereu la inceput de drum in turism noi romanii? Suntem o tara atat de bogata in atractii turistice incat ar putea fi creat in cadrul Ministerului turismului, un departament al litoralului, unul al muntilor si statiunilor de ski, altul al statiunilor balneare, altul al deltei, altul al agroturismului, etc...

Cei care lucreaza in turism intr-adevar ar trebui scoliti si soselele ar trebui repede reparate... Exemplu... statiunea Felix are cei mai multi turisti straini din tara, (6-7000 pe an)... de ce? pentru ca strainul, de indata ce-a coborat de pe autostrada ungureasca a si ajuns la Felix, nu-si mai rupe masina sau pierde timp pe soselele din interiorul tarii...

Ai putea scrie "o filozofeala turistica" pe aceasta tema interesanta... "Sunt romanii buni la capitolul turism? "

La Sibiu ne-am cazat in Mai 2009, la hotel Ibis (3 stele) cu 220 RON camera dubla, mic "mare" dejun inclus, vis-a-vis, la Ramada, (4 stele) mi s-a parut prea scump, 280 RON, alte hoteluri sau pensiuni nu cunosc.

In rest, numa' bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[30.11.10 20:50:01]
»

Multumesc @web pentru melodie!

trandafir 1970
[01.12.10 16:10:10]
»

Foarte interesant review-ul, acest "tur saxon" este o destinatie turistica pe care, partial, am parcurs-o si eu.

Sunt perfect de acord cu dezinteresul multor patroni care stau cu mana-n buzunar si ofteaza ca nu le calca nimeni pragul.

Chiar vorbeam cu o buna prietena mai devreme, uitandu-ma la Pro Tv, ca tare imi doresc sa merg la o pensiune de sarbatori, sa particip la o masa traditionala, sa beau vin cald la un foc de tabara, sa ascult muzica populara autentica, sau colindele romanesti, rostite de copiii din sat, cu obrajii inrositi de frig, insa, la un pret de 1600 lei/persoana cat costa un astfel de oferta la o pensiune din Bucovina, inghit in sec, multumesc, nu!

In privinta scolitului in turism, nu stiu daca bunul simt, sau pasiunea, ori dorinta de a face un lucru echitabil din punctul de vedere al patronului dar si al turistului se invata undeva. Atat timp cat vrem sa facem investitie minima cu profit maxim, cand deschidem azi pensiunea visand ca maine devenim miloinari, cerand luna de pe cer bietului om care vrea sa faca turism in Romania, este cam greu sa zicem... "Romania, da! " sa fiu in ton cu sarbatoarea de azi!

Eu insa mai cred in Mos Craciun, sunt unele locuri unde ma intorc cu drag, deja incep sa se miste lucrurile in bine, e adevarat, in putine locuri, iar locurile mai sus prezentate chiar merita vizitate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costin1968
[27.02.11 21:46:41]
»

Foarte bun Review, si felicitari dorgo; este evident ca cele mai importante review-uri sunt cele din care afli lucruri noi, "efecte" turistice pe care asteptai sa le afli.

In rest dreptatea este de partea motaneata, ce s-a construit in Romania, e vorba dupa 1989, s-a facut prin efortul romanilor, e adevarat din manta in manta ca la biliard. Complexele care ii framanta pe cei din jurul Romaniei... doar complexe, folositoare doar... Ursului.

Este adevarat ca si pe noi Romanii ne framanta problema turismului, dar turismul ridicat la rang de industrie exclusiva si nationala, nu face decat sa prosteasca in timp natiunea respectiva (nu este o scuza pt romanii). Abilitatea traditionala turistica a unor popoare le va inocula in timp mentalitatea de "sluga", ramanand la mana si mila oaspetilor, iar cand oaspetii sunt in criza economica?

Cand era rau era bine sa fie doar pentru romanii,rau, cand este bine sa fie numai pentru noi, creatorii turismului cu bilete numai dus, haida de...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, costin1968, dorgo, georgiana, motaneata, TEOANCA, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071481943130493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1