ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pestera Muierilor – un loc minunat...

Ilustrație video-muzicală
Cristian Vasile - Iubesc femeia

TIPĂREȘTE

Motto: « In Pestera Muierilor se merge ca la muieri! Adica aplecat si in genunchi »... (ghidul!)

Intrucat am vizitat-o pentru prima data cu mult timp in urma, pe vremea cand eram de varsta fetei mele celei mari, am decis sa merg acum sa o revad impreuna cu familia mea.

Pestera Muierilor, aflata in comuna Baia de Fier din Judetul Gorj, este una dintre cele peste 12.000 de pesteri cunoscute din Romania, din care numai cateva sunt incluse in circuitul turistic.

Chiar si asa, nu toate galeriile dintr-o pestera se viziteaza, ci numai o parte dintre ele, altele facand obiectul cercetarilor speologice si arheologice, cum este si cazul Pesterii Muierilor, « sculptata » in Muntii Parang, dupa cum ne-a dezvaluit si ghidul ce ne-a insotit prin traseul de vizitare de 940 de metri (desi pe panou scrie 640) din cei 6000 pe care ii are pestera, respectiv printr-una dintre cele patru galerii ale sale.

La pestera am ajuns relativ usor, deoarece suntem ghidati de indicatoare si imediat ce am lasat pe partea dreapta muntele pe care se putea vedea scris mare « Baia de Fier », am parcat masina pe partea stanga, dupa ce am trecut podul peste raul Galbenu.

Cu stupoare aflu chiar de pe panoul de informare aflat la intrarea in perimetrul pesterii, unde se afla si niste casute, inainte de a urca scara ce duce la intrare, ca aceasta « s-a format sub actiunea lenta, dar de lunga durata a apei asupra rocilor calcaroase, in urma cu 125-128 de milioane de ani », desi stiam ca are o vechime de 4 milioane de ani, in pestera descoperindu-se schelete (sau fragmente din acestea) de ursi (ursul de pestera) si alte animale, precum si obiecte de bronz sau de ceramica.

Scheletul de urs gasit in pestera intr-o galerie subterana celei pe care am vizitat-o a fost descoperit impreuna cu alte 183 de schelete de ursi, un schelet de hiena de pestera si un craniu de femeie preistorica, cu caracteristici negroide, iar dupa calculele facuta prin metoda radio-carbon s-a ajuns la concluzia ca dateaza de peste 30.000 de ani, dupa cum a precizat ghidul.

Pestera nu poarta denumirea de Pestera Muierilor pe motivul craniului descoperit, legenda spunand ca, in trecut, in « Sala Boltilor », pe timpul navalililor barbare, a luptelor cu turcii, femeile, batranii si copiii se ascundeau in aceasta pestera.

Pestera a fost cunoscuta din mosi-stramosi, dar a fost redata traseului turistic in 1934, dupa spusele ghidului.

In pestera intalnim diverse formatiuni carstice, cum ar fi stalactitele (ce cresc de sus in jos) si stalagmitele (cele care cresc de jos in sus), dar si coloane care se formeaza acolo unde apa se scurge in acelasi loc timp de 10 ani, luand astfel tot felul de forme ciudate, cum ar fi «Orga», care din partea opusa celei in care am mers catre ea semana cu o orga de biserica catolica, «Domul Mic» (ce se aseamana cu un templu mai mic) si «Domul Mare», «Cascada Impietrita» (ce seamana cu o cadere de apa), «Turcul», «Altarul» (se aseamana cu fatada unui altar de biserica), «Candelabrul Mare », «Candelabrele Mici» toate semanand insa cu zapada solidificata murdara in acea lumina semiobscura (datorita carbonatului de calciu).

Strabatand galeria pe care am vizitat-o, din loc in loc am intalnit niste “incaperi” mai mari, care purtau nume de Sali, respectiv: “Sala Turcului” (unde am intalnit “Turcul” ce se cheama asa datorita formatiunii ce pare sa aiba un turban pe cap, dar si pe «Mos Craciun», chiar daca nu suntem la Polul Sud, il avem si noi pe al nostru!), precum si «Cadana», “Sala Guano» (numita asa dupa gramajoarele de excremente de lilieci gasite aici, de unde s-au extras chiar trei vagoane pentru a face accesibil traseul, dealtfel fiind cel mai bun ingrasamant natural...), «Sala Boltilor» (unde se adaposteau femeile si copiii pe timp de razmerite).

Cum pestera este electrificata din 1958, am putut vedea toate aceste formatiuni foarte bine, insa de fiecare data ghidul aprindea lumina inaintea noastra si o inchidea dupa noi. Am putut vedea chiar si un liliac!

Mai exista si o zona a « bazinelor mici » si a « bazinelor mari », numite asa dupa cateva gauri de apa ce se umplu pana la refuz in anotimpurile ploioase si care s-au format prin depunerea de carbonat de calciu din scurgerea apei.

Am fost rugati sa nu rupem din stalactite si stalagmite, pentru ca scoase de la temperatura constanta din pestera, afara se descompun si nu mai ramanem cu nimic...

Am remarcat ca exista si o sarma care se interpune intre cele mai reusite formatiuni si noi, vizitatorii, pentru protejarea acestora.

Pe parcursul traseului nostru ne-au cam luat transpiratiile, deoarece ne imbracasem foarte bine si ni s-a facut cald inauntru, temperatura constanta fiind de cca 10 grade, insa efortul de a merge uneori ca piticul si prin spatii stramte te incalzeste, asa ca va recomand sa nu exagerati cu imbracamintea. Umiditatea in pestera este de 70-80-%, iar in anotimpurile secetoase de 30-40%.

Se spune ca o plimbare prin pestera poate face minuni pentru sanatate, putand ameliora anumite afectiuni.

Costul biletului este de 6 lei/adult si 3 lei/copil, iar taxa foto de 5 lei si se plateste tot ghidului, care este si casier, afland ca lucreaza in pestera de 21 de ani, spunandu-ne ca stie traseul si cu ochii inchisi...

Cand am fost noi era o echipa de televiziune care a filmat intregul traseu parcurs, asa ca am avut noroc ca am fost mai multi, deoarece in pestera nu se intra decat daca exista un grup de minimum patru persoane adulte si se intra numai la ora fixa, fiind grabiti pe parcurs ca sa putem sa ne incadram in timp.

Iesirea din pestera se face prin alta parte a muntelui, nu ne mai intoarcem inapoi, iar drumul parcurs pe jos pana la masina a fost de cca 1-2 km printr-un peisaj de vis.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 14.11.10 22:58:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2455 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Baia de Fier - Pestera Muierilor, venind dinspre Novaci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.11.10 00:08:09]
»

@magdalena

Imi revine onoarea de a-ti puncta prima acest review dedicat ,,plecaciunilor in fata muierilor''

Mi-am reamintit cu placere traseul descris de tine, dar sincer, zambetul si glumele nesarate ale ghidului, nu-mi fac nici cea mai mica placere sa-mi aminteasca de ele.

Pestera este impresionanta, iar peisajul de la iesirea din pestera este absolut superb. Cred ca si acum, toamna, frumusetea peisajului este la fel de impresionant.

Ma bucur ca si voi ati fost acolo s-ai putut sa-i arati si fetitei tale Pestera Muierii. Felicitari si vacante frumoase in continuare !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
sandu.53
[15.11.10 08:27:38]
»

intr-adevar un loc minunat prezentat foarte bine de tine cu multe sfaturi utile viitorilor calatori! astept si fotografiile!

alinutzza140*
[15.11.10 09:06:02]
»

Felicitari pentru rew. Pestera am vizitat-o si eu dar cu multi ani in urma. Mai scriam intr-un ecou despre faptul ca mai am si acum pliantele. Atunci nu aveam aparat foto.

dorgo
[15.11.10 09:10:34]
»

@margareta...

in pesteri temperatura aerului nu variaza prea mult, doar in limita a 7 grade Celsius, e asa numitul "efect de pestera", iat efectele benefice ale pesterilor carstice asupra respiratiei umane au fost observate de mult timp in mod empiric dar astazi ele se imbraca tot mai mult in vesmantul clarificarilor stiintifice. In primul si al doilea razboi mondial, multi oameni s-au adapostit in pestera carstica Klutert de langa orasul german Ennepertal. Printre cei care erau nevoiti sa ramana acolo un timp mai indelungat, erau si suferinzi de bronsita cronica sau astm. Ei au observat o ameliorare evidenta a afectiunii lor iar dupa incetarea razboaielor, reveneau in acel loc "la tratament" din proprie initiativa. Si-n pestera Bekebarlang din Ungaria s-a constatat acelasi lucru, ameliorarea suferintelor fiind chiar de 87%. Azi e cunoscut faptul ca ionul de Calciu (insotit uneori de Natriu) din calcarul pesterii are un rol antialergic si fluidifiant al secretiilor bronsice...

Felicitari pt review...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
magdalenaAUTOR REVIEW
[15.11.10 09:14:20]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

@dorgo, nu sunt margareta, prin urmare astept un miel de la tine... , insa ma bucur ca ai vorbit de un subiect pe care eu nu l-am dezvoltat din lipsa de informatii clare, insa ma gandeam ca poate vei interveni pentru clarificari si asteptam acest lucru!

magdalenaAUTOR REVIEW
[15.11.10 09:48:45]
»

Web, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/septimosaur/9012f0c0d1d260

Multumesc!

dannek
[15.11.10 09:49:00]
»

Ce bine daca stiam acum vreo 5 ani de aceste efecte miraculoase, dar... niciodata nu este prea tirziu!

multumim!

P. S Daca nu un miel macar un pork acum de craciun

webmaster20*
[15.11.10 10:06:50]
»

Retras punctele standard conform Regulamentului actual. Voturile primite deja vor suplini, insa, acest lucru.

webmaster10
[15.11.10 11:40:48]
»

Adaugat fondul muzical solicitat. Auditie placuta!

dorgo
[15.11.10 22:19:07]
»

@ magdalena,

@dannek are dreptate, mai bine vin de Craciun c-un purcel, caci pe la noi asa se zice, "ca cel mai bun miel sau pui, ramane tot porcul... "

ascent
[17.11.10 17:50:23]
»

Noi am fost acolo in iulie si ni s-a parut racoare inauntru. Cred ca ati avut noroc cu acea echipa care a filmat traseul in pestera, altfel trebuia sa asteptati pana se forma un grup mai mare. Pe noi dimpotriva, ne-a deranjat faptul ca am fost prea multi...

georgiana
[17.11.10 19:54:50]
»

Imi amintesc si eu citatul de la inceputul review-ului, spus cu un zambet sagalnic, de catre ghidul de la Pestera Muierii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, ascent, dananecula, dannek, dorgo, georgiana, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Muierilor [Baia de Fier]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066190004348755 sec
    ecranul dvs: 1 x 1