ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 27.12.07
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Aer curat de la salina Tortus

TIPĂREȘTE

Fiind pe Valea Uzului dar nu departe de Valea Trotusului am decis să vizităm Salina Târgu Ocna în speță mina Trotuș.

Față de acum 4-5 ani de la ultima vizită la salină se vad oarecum ceva schimbări în bine de data aceasta.

La suprafață schimbări pozitive:

- Parcarea îngrijită, delimitată prin gard și semnalizată. pe indicator era specificat și păzită. Dar bineînțeles că erau mașini parcate anapoda pe trotuare, pe mijlocul drumului cît mai aprope de intrarea în mina nu cumva să meargă mai mult de 10 pași pînă la intrarea în mină.

- Sistemul de acces în curtea minei, unul modern cu ajutorul codului de bare de pe bilet se debloca sistemul de securitate stil cele de la metrou.

- Transportul în mină cu autobuze confortabile, care circulă regulat 30-40 de minute distanță între ele. Au fost eliminate acele microbuze gen maxi-taxi, cu soferi kamikaze care coborau în mină cu o viteză de îți tăiau tot cheful de vizită.

Ca element negativ rămas este drumul de acces pînă la mină care este același plin cu gropi și piatră cubică. Aceasta este aranjată (sau deranjată) parcă în ciuda roților și spre bucuria mecanicilor.

Din Târgu Ocna se ajunge relativ ușor la mină drumul fiind semnalizat corespunzător cu indicatoare de orientare.

După ce ne-am îmbarcat am coborît în spirală circa 4 km spre mijlocul pămîntului stînd cuminte pe scaunele autobuzului.

Ajunși la 240 de metri sub nivelul mări la poarta orizontului IX cum spun mineri, ne izbeste un miros hidrocarburi (gen motorină) dar nu așa de persistent ca cel întilnit la mina de sare de la Cacica.

Prima dată am poposit în Biserica subterană Sf. Varvara - ocrotitoarea minerilor.

Acesta este săpată în muntele de sare fiind și prima biserică ortodoxă subeterană din Europa.

Interiorul minei este schimbat în bine aproape peste tot întîlnim băncuțe, mese, balansoare și topogane.

Am întîlnit un colt unde poți îmbină utilul cu plăcutul dar și un pic de sport nu strică. În acest colțișor se găsesc mese de tenis, mese de biliard, vreo 4 calculatoare cu acces la internet, aici fiind chiar și un hotspot Wifi gratis.

Tot aici pentru micuți mai erau în funcțiune doua topogane gonflabile care erau pline de prichindei tariful este 3 ron pentru 15 minute. De la casă de bilete se mai puteau închiria și jocuri precum monopoly.

O masa de tenis se putea închiria cu 5 ron ora în care primeai și echipamentul sportiv cam uzat dar se putea juca cu el. Masa de biliard se poate închiria pentru 10 lei.

În salină mai întîlnim terenuri de handbal, baschet și volei, nu stiu daca se inchiriau aceste terenuri nu am vazut afise în acest sens.

Pe altă alee se gasesc și două magazine unul cu suveniruri și unul de alimentație publică care are în prelungire o „terasă” la care se poate servi orice în afara de alcool.

Lîngă aceste magazine găsim și un mini muzeu al sări care ne prezintă istoria exploatări de la Târgu Ocna.

Cel mai fascinant colt al salinei este acela unde este construită o cascadă foarte frumos realizată a cărei apă se varsă într-un lac frumos amenajat și el pe luciul căruia se scaldă cîteva rățuște (de plastic).

La tot pasul am întîlnit foarte mulți copii care coborau în mină alături de părinți sau bunici pentru că aveau nevoie de acel aer pe care îl respirau, aveau nevoie ca să repare unele carențe apărute în starea lor de sănătațe.

Micuți și nu numai, beneficiază de asistență medicală, în cadrul sanatoriului pe timpul programului de vizită.

După circa 2 ore petrecute pe culoarele minei am plecat spre suprafată cu o picatură de sănătate în plus.

Programul de acces în salină este zilnic de luni pînă luni între orele 700-1500, ultima cursă de coborîre a autobuzului fiind la ora 1400, iar ultima cursă de iesire este 1500 (nu știu ce se întîmplă daca cineva pierde ultima cursă)

Tarifele de acces în salină sunt 18 ron pentru adulți, 9 ron pentru copii, o inițiativa demnă de lăudat este instituirea de abonamente pentru cei care coboara în salină pentru tratament. În acest sens se face o reducere de 2 ron pentru adulti și 1 ron pentru copii. Inițiativa este lăudabilă dar reducerea este extrem de mică (părerea mea).

Ce am mai observant nou la salină cînd am plecat spre oraș pe partea stîngă undeva sus cocoțat pe un perete un indicator pe care scria ștrand cu apă sărată, neavînd costumul de baie la mine nu am oprit. Ce am putut observa din fuga mașini a fost tariful de astă vară, adulți 15 ron, copii 8 ron.

Ca o paralelă între cele trei saline vizitate de curînd cea de la Cacica, Slănic Prahova și cea de la Târgu Ocna cred că cea de la Prahova este cea mai atragătoare, dar fiecare din ele dă o nouă speranță celor suferinzi.


[fb]
---
Trimis de dannek in 11.11.10 00:01:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 parcarea salinei la cica 100 de metri de intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6700 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

anadragusin
[11.11.10 01:26:00]
»

Foarte interesant si foarte util. Facand o comaparatie intre pretul expus de tine si cel de la o clinica medicala, pretul nu este foarte mare pt. ceea ce gasesti acolo. Curand, m-am interesat pt. a face cateva sedinte la salina artificiala pt. copii, pt. a le intari sistemul imunitar si prtul cerut este de 10 lei copil si 16 lei adult, pentru doar o ora. Mi se pare mult, tinand cont ca am doi copii si un tratament sa de-a rezultate trebuiesc 10 sedinta, basca daca mai pui ca nu vor sa stea singuri si mai intra si parintele. Un review de tinut minte. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[11.11.10 08:08:40]
»

Din descriere, ma gandeam ca e mai bine ca la Slanic... si tu spui ca la Slanic e mai atragator? ...

Ramane sa ma conving si eu!

In orice caz, cei mai castigati trebuie sa fie suferinzii.

ascent
[11.11.10 09:54:11]
»

Am fost si noi acolo acum cativa ani, ma bucur ca lucrurile s-au schimbat in bine. Am observat si noi faptul ca acolo sunt multi copii care au nevoie de tratament, un lucru trist, intr-adevar.

Un vot cu sb din partea mea pentru noutatile prezentate de tine!

dorgo
[13.12.10 18:13:01]
»

@ dannek, dupa cum stii, impreuna cu doi amici din TgMures, am creat primele saline artificiale de suprafata din tara in 2005, avem si brevet OSIM, exista variantele "Costa si Roman" si adesea, dormeam peste noapte in salina si a doua zi ne trezeam mai sanatosi... Am descris acest fenomen in cartea mea din 2005 "Salinoterapia la domiciliu", carte e-am trimis-o on line la vreo 500 de solicitataori pana mi s-a blocat site-ul, dar gasesti pe "gogle" info la "salina artificiala" sau la "salinoterapia la domiciliu", asadar daca "te uita" autobuzul in salina si te recupereaza numai maine, iti face un bine, te va scoate la suprafata ceva mai sanatos, caci peste noapte expectorezi toate noxele "civilizatiei noastre prin stranut si tuse... smog, funingine, oua de acarinei si praf care produc temuele crize de astm bronsic... acum in tara exista peste 100 de saline de acest gen concepute si demarate la Tg. Mures si actiunea s-a extins si in Ungaria...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dannekAUTOR REVIEW
[13.12.10 18:29:12]
»

Cunosc in mare despre salinoterapie, am avut pe acasa un aparat salin dar parca s-a stricat.

Chair daca nu ne uita ei putem sa ramînem noi intentionat, dar daca toata lumea ar iesi mai sanatosi din salina preum spui ma intreb ce o sa mai faca sistemul sanitar.

Nu o sa mai aiba clienti o sa someze si asa o sa se stringa bani la bugetul de stat si o sa iesim din criza.

De la salina nu am plecat cu mina goala am cumparat niste sare neiodata ca se spune ca este mai buna decit cea iodata.

Dar varianta cu strandul cu apa sarata sau Lacul Sarat de l anoi nu este tot o metoda avanjajoasa pentru sanatate!

Sa inteleg ca i-ai prelungit viata lui Ghita???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
minus
[11.07.11 21:47:17]
»

Ocna de la Tg. Ocna este, pe departe (dupa parerea mea) mult mai bine amenajata decat cea de la Slanic Prahova (unde recent sa stricat liftul... sinistru!!!)

La Slanic Moldova ati fost? Este un colt de rai! S-au mai renovat cladirile din zona, pacat ca izvoarele au ramas cam in paragina, dar tot e un loc de vis! Este un aer atat de inmiresmat aici, nicaieri pe unde am umblat in tara si in lume nu am intalnit acel miros din Slanic Moldova!

Pacat ca nu se promoveaza suficient aceste minuni romanesti! Sunt romani care nu au auzit de aceste locuri sau nu le-au vizitat niciodata, ce sa mai zic de straini? !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, ascent, dannek, dorgo, magdalena, minus
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Tîrgu Ocna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068042039871216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1