ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2007
DURATA: 5 nopți
familie cu copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Ritz-Carlton Hotel- sau luxul...dupa Katrina

Ilustrație video-muzicală
Galeria fermecatoarelor sonoritati ...

TIPĂREȘTE

Hotelul in sine, Ritz-Carlton Hotel, clasificat de americani la patru stele plus, este definit de catre site-urile de turism ca un hotel de lux... termenul exact folosit de ei este "luxury"…

Ce sanse aveam sa constat ca in acel hotel una dinre cele mai eficiente si profesioniste angajate vorbea engleza cu accent romanesc si se numea... Georgiana... ? Probabil ca una la cateva sute de mii... gandindu-ma la numarul relativ mic al romanilor din USA... Ei bine... eu am avut acea sansa...

Dar sa nu anticipam, si sa urmam pe indelete firul povestirii, intorcandu-ne in timp si incercand sa lipim una langa alta, bucatelele disparate ale imensei oglinzi in care s-a reflectat imaginea unui oras cu totul si cu totul atipic pentru tot ce mai vazusem pana atunci… orasul New Orleans.

Iata-ne deci la capatul une calatorii istovitoare, ajunsi la punctul terminus al voiajului, nerabdatori sa ne luam in primire camerele, doar pentru a ne lasa bagajele si un dus rapid...

Afara ne astepta orasul... luminat feeric, frematand de viata si de culoare... cum era sa nu frematam si noi???

Numai ca ceea ce noua ni se parea doar o simpla formalitate, inregistrarea noastra la hotel si preluarea camerelor deja rezervate de mai bine de o luna, s-a dovedit a fi o incercare de rezistenta nervoasa... iarasi anticipez si o iau inaintea amintirilor...

Iata-ne ajunsi asadar franti de oboseala dupa aproape 20 de ore de zbor si escale, in holul hotelului, urcand direct cu liftul, din garaj.

Daca va inchipuiti ca dupa atata oboseala mai vedeti amanunte luxoase in jur, precum calitatea marmurei sau numarul de vaze cu flori naturale, va asigur ca va inselati profund. Nu mai vedeti decat receptionera, careia ii inmanati usurati pasaportul si voucer-ul de cazare... dupa un stins si sumar salut... Ca holul e impunator si frumos decorat, cu fotolii confortabile si masute cu aspect voit antichizat... o sa va dati seama ulterior... Ca in aer pluteste un delicat miros de vanilie emanat de lumanarile decorative si de un imens aranjament floral in mijlocul holului, o simfonie de forme si culori pastelate... o sa vedeti abia maine. Acum, nu va pasa absolut deloc de toate astea... vreti doar sa ajungeti in camera si sa va spalati... nu mai conteaza ca hotelul are doua sau cinci stele... ca e in desert sau in mijlocul unei metropole... important este sa aiba apa...

De aceea nu prea esti atent decat la momentul in care ti se va cere sa completezi formularul de cazare si nu privesti cu prea mare interes expresia mulatrei dragute de dincolo de desk, pana in clipa in care o auzi ca iti spune ca nu iti gasaste rezervarea... desi o vede, negru pe alb, pe hartia pe care i-ai inmanat-o acum cateva clipe... Rezervare vorbeste de la sine... in cea mai pura engleza pe care o poate “vorbi” booking.com-ul.

Te apuca brusc disperarea, si, dupa o clipa de stupoare... ii arati unde trebuie sa priveasca... priveste, tasteaza si apoi surade... is OK... O fi, pentru ea, dar nu pentru mine... simt ca explodez... deja se face o zi intreaga de cand nu am dormit si nici cu glicemia nu stau prea bine... ultima data am mancat acum vreo 12 ore, in cursa transatlantica...

Domnisoara, imperturbabila, ne mai cere ceva... o carte de credit... ca sa garantez... eventualele consumuri din minibar sau eventualele pagube…destul de logic de altfel... Problema cred ca a fost aceea ca nu aveam prea multi bani in card, preferasem sa imi iau bani cash... anticipand ca nu o sa am cine stie ce cumparaturi de facut dintr-un oras devastat de uragan…Cert este ca a fost nemultumita de cardul meu VISA, drept care mi-a spus calma ca “it does’nt work”…si mi-a cerut alt card... Ce Dumnezeu nu era in ordine, suma sau cardul nu o sa aflu niciodata. Asta pentru ca la insistentele mele, a aparut un domn mult mai orientat care a rezolvat problema cazarii si cu acel card de cateva sute de euro si mi-a inmanat cheia... raiului…adica... cartela electronica a unei camere de la etajul 6 al Ritz-ului.

La timp, as zice, inainte sa apuc sa fac apoplexie...

Un hamal amabil incerca sa imi ia bagajul... i-am aruncat o privire care i-a incremenit zambetul pe buze... bietul de el... nu avea nici o vina... a apucat doar sa imi indice directia lifturilor... in numar de sase, trei in stanga, si trei in dreapta receptiei...

Lifturi mari, cu o capacitate de opt persoane fiecare, niciodata aglomerate...

Merg sus, la etaj, abia tarand geamantan... mai bine zis troler-ul ul dupa mine si dau sa deschid usa… Culmea... usa nu se deschide, oricat as invarti cartela in toate pozitiile... Nu am ce face... ma intorc la receptie intr-o dispozitie ingrozitoare, fireste, cu trolerul dupa mine. Explic, furioasa ce mi se intampla, atat de expresiva incat domnul care ma cazase se arata dispus sa ma ajute si sa mearga personal sa imi deschida el usa... gandindu-se probabil cat sunt de idioata... Abia astept, asa ca il urmez, si surpriza... nu i se deschide usa nici lui... Oscilez inte satisfactie si disperare, si, pana sa ma hotarasc, tipul scoate din buzunar o alta cartela, ce se dovedeste functionala... Ma invita sa intru in camera, explicandu-mi a nu imi poate lasa cartela cea buna... pentru ca e a lui... dar o sa imi trimita o camerista cu alta, la fel de buna... nu am ce face, il cred pe cuvant... pana la urma important era ca puteam, in sfarsit, sa ma spal... In paranteza fie spus, s-a tinut de cuvant, si mi-a trimis cartela, nu printr-o camerista, ci printr-o domnisoara cemi-a explicat ca era studenta la o facultate de turism si facea un stagiu acolo... un fel de practica... cred. Ea avea chef de vorba, eu, nu, asa ca i-am promis ca o sa vorbim altadata... si am vorbit dupa vreo doua zile, cand a venit sa imi explice de ce la ora 16 nu trecuse prin camera camerista... dar iar ma grabesc...

Scap de ea... intru valvartej in baie... ignorand total camera... Dupa dus, abia apuc sa ma imbrac si trebuie sa plec... ma asteapta prietenii in hol... Mergem sa mancam si sa vedem ce mai apucam pana la culcare... asta insemnand pana la ora 22... n-am rezistat mai mult...

Camera? Am vazut-o cu adevarat abia a doua zi, dimineata... dupa o noapte de somn chinuit de discrepanta fusului orar. Desi frumos decorata si bine intretinuta, nu depasea sub nici o forma nivelul altor camere …de pe batranul continent... galonate cu acelasi numar de stele...

In ansamblu, camera evoca puternic, prin stilul decorativ al mobilierului si al tapetului, influenta franceza de secol XVIII, atu-ul multpromovat al New Orleans-ului... de fapt, singurul lui atu...

Daca va intrebati cum arata exact o camera de hotel de patru stele plus in New Orleans, o sa incerc sa o descriu cu maxima acuratete, cat pot de obiectiv... Spatiul destinat camerei in sine nu era foarte mare, dar suprafata totala, incluzand holul, baia si imensul dulap zidit din peretele holului... era destul de generoasa, cam 35 de metri patrati. In camera era suficient loc pentru un imens pat matrimonial cu noptierele adiacente, un dulap inalt ce adapostea barul si televizorul, un birou cu doua scaune...

Patul matrimonial era impresionant ca latime, si foarte inalt, comparativ cu cele de pe la noi. In afara de cele doua perne”functionale”, o sumedenie de perne decorative, atat de multe incat pentru a dormi conforabil a trebuit sa le mut pe unde s-a nimerit…Pilota usoara si moale, absolut inutila la 20 de grade Celsius, obtinute din setarea AC-ului...

Biroul cu scaune, deloc mic si el, la fel de comod si de generos... iar dulapul cu usi din fata patului avea dublu rol: depozita atat televizorul, in partea superioara, cat si barul, in partea inferioara...

Daca voiai sa privesti la televizor, deschideai usile de sus ale dulapului, daca nu…le lasai inchise si televizorul ramanea ascuns in spatele usilor de lemn...

Daca voiai sa deschizi usile barului, insa, surpriza…barul era sigilat, asa ca puteai avea acces la bautura din bar, numai daca rupeai sigiliul...

In plus, langa bar, un vas de plastic cu capac, despre a carui functionalitate am aflat de la camerista portoricana care a venit sa imi faca curat in camera intr-una din zile, dupa pranz…”Ice”mi-a explicat ea…si am inteles ca era un vas pentru gheata…Dar cum frigiderul era sigilat, nu vedeam unde era sursa de gheata…M-a lamurit tot ea, mai mult in spaniola decat in engleza, ca “fabrica de gheata” era afara, intr-o camera special amenajata…Mi-a si aratat-o, pentru a inlatura orice eventuala bajbaiala din partea mea...

In baie, curat, cu uscator de par, aparat de ras, gel de dus, sampon... tot tacamul... Mare, extrem de curata si confortabila, cu finisaje de marmura italiana noua si instalatii sanitare la fel de noi...

Cat despre farmecul si calitatea dotarilor camerei, vbim despre o camera cu telefon, televizor, wireless, inundata de lumina soarelui datorita unor ferestre imense, care filtrau lumina prin draperii perfect asortate cu tapetul de culoarea florilor de levantica. Completand decorul minunate stampe cu subiecte istorice, veioze si aplice. cu parfum de secol XVIII...

Daca e sa vorbim despre disfunctionalitati…trebuie sa fiu onesta... erau neasteptat de multe pentru un hotel cu astfel de pretentii...

In primul rand, ... curatenia camerei... la ore tarzii... daca initial am avut parte de camerista la orele 12-13... intr-o dupa amiaza ajunsesem pe la ora 16 si nu venise inca nimeni…abia dupa ce am sunat la receptie a aparut o camerista cu zambetul pe buze…dezarmant de relaxata. care a incept sa faca curat in ritmul lent al tuturor celor care locuiesc in orasul New Orleans... acolo nimeni nu se grabeste... niciodata... cu ea... domnisoara stagiara, cu explicatii. poate. logice in fond ,,dar total... ilogice, daca vorbim de luxury!

A doua zi, aceeasi poveste... stiu ca pare incredibil, dar e adevarat... hotelul se confrunta, dupa spusele domnisoarei stagiare, cu o acuta lipsa de personal... calificat. Dupa Katrina... nu erau prea multi amatori de job-uri in New Orleans, desi orasul era in plina reconstructie...

O alta neplacere a fost generata de lipsa adaptoarelor la prize... stiut fiind ca faptul ca la ei tensiunea curentului e diferita de cea europeana…aici insa e si vina mea, ca nu am adus de acasa un astfel de adaptor... Oricum... nu am gasit asa ceva in hotel, iar solicitarea pe care am facut-o la receptie ramas, doar o solicitare, dupa ce primisem toate asigurarile ca se rezolva.

. Asa ca nu am avut cu ce sa imi incarc telefonul mobil... si a trebuit sa apelez la centrala hotelului ca sa vorbesc in tara... fapt deloc simplu, caci a trebuit sa incerc din camera de cateva ori in sir pana sa se formeze numarul de acasa... nu puteai vorbi decat cu robotul pentru instructiuni…si in final am coborat la receptie ca sa imi formeze cei de acolo imposibilul numar...

Sa trec la categoria minusuri si sutienul …fara stapana, ce zacea pe hol la ora 6,30 dimineata…cand noi treceam spre micul dejun, inainte de o ultra-matinala conferinta? Unii l-ar trece la plusuri…dar despre aceste plusuri de care e plin New Orleans-ul, cu alt prilej, in alt review...

Cu siguranta ca e un mare minus faptul ca cei care au dat spre garantie carduri cu toti banii lor pe ele, s-au trezit cu cardul blocat in totalitate si nu au mai putut sa il foloseasca deloc, pana la sfarsitul sejurului…

Facand bilantul facilitatilor si disfunctionalitatilor, trebuie sa recunosc... balanta aprecierilor se inclina mai degraba spre lucrurile pozitive.

In fond, in urma cu doi ani, parterul hotelului, unde rea receptia si gardina interioara, fusesera inundate... si partial distruse... ceea ce vedea acum erau rezultatele renovarii recente...

Nu prea am avut timp si nici bani sa ma rasfat in centrul de spa (despre care se zice ca ar face parte din Top-Ten din USA), dar preturile erau prohibitive, cateva sute de dolari o crema...

Am profitat, in schimb, din plin, de gradina interiora, foarte inspirat amenajata, unde adevarate insule de verdeata si fantani arteziene insoteau masute cu scaune din fier forjat, intr-o deplina armonie cromatica. Un papagal, intr-un pomisor, se muta de pe un piciorus pe altul, legandu-si trupul minuscul... privindu-ne cu interes...

Cat despre micul dejun... o abundenta de mancaruri, dintre care, pentru prima data, am mancat bacon-ul "la mama lui", adica crocant, si subtire, si, la fel de in premiera... clatite cu sirop de artar. Sa nu credeti ca doar in asta a constat micul dejun, caci erau mezeluri, omleta simpla si omleta cu ciuperci, oua fierte, carnaciori, salate, iaurturi de diverse tipuri, fructe exotice i nu numai...

Chelnerul iti aducea cafeaua (binenteles ca se recomanda "cafe au lait"-ul parizian, dar pronuntia era departe de cea frantuzeasca.)... sau ceaiul, sau orice alta bautura doreai...

Apropo de pronuntie, nu mica mi-a fost surpriza, cand chelnerita (de fapt am aflat mai tarziu de n era chelnerita, ci managerul adjunct al restaurantului) mi s-a adresat in romaneste "V-ar deranja sa vorbim romana? ", dupa ce ne-a auzit vorbind intre noi... limba stramoseasca. Intarziasem la masa, asa ca ceea ce auzise ea era salutul prietenilor ce terminasera deja si ma asteptau la o tigara in gradinita interioara despre care v-am povestit.

Am imbratisat-o spontan, caci tonul ei trada, paradoxal pentru mine... nesiguranta, ... ca si cum nu ar fi vrut sa ma supere... Mi-a explicat ca intalnise romani care nu voiau sa vorbeasca cu altii... daca acesti altii lucrau in restaurant... Era de un an si ceva in USA si nu mai vorbise romaneste “pe viu”de luni bune, de cand sotul ei plecase inapoi in tara pentru ca ii expirase viza turistica. Ea ramasese, pentru inca ceva timp, doar ca sa mai castige bani... pentru un apartament la Suceava.

S-a bucurat mult ca putea vorbi cu mine in limba "de acasa", de care ii era in mod evident, atat de dor.

Dovada deserturile absolut incredibile pe care mi le-a adus, (la micul dejun, caci alta masa nu am mai luat acolo), cerand voie sefului ei sa le deturneze de la destinatia initiala, de la dineul din acea seara... O alta dovada, cina pe care mi-a trimis-o in camera... cina surpriza, care a gresit insa etajul, si s-a intors la bucatarie, spre dezamagirea ei si supararea colegilor romani, ce fusesera treziti din somnul "de recuperare" de dupa zbor...

Oricum, a facut in asa fel incat sa ma simt... privilegiata, in fiecare dimineata a sederii mele la Ritz, fara ca asta sa deranjeze pe cineva, dimpotriva... toti colegii ei se bucurau cand aflau ca suntem de aceeasi nationalitate... si Georgiana avea grija ca fiecare dintre ei sa afle asta...

Astfel, Ritz-Carltonul, cea mai luxoasa locatie in care am stat vreodata... a insemnat pentru mine nu neaparat un hotel de lux, ci locul in care, o romanca ajunsese sa fie respectata si pretuita in asemenea masura incat prietenia ei, mi-a facut, cu adevarat cinste…

De aceea nu pot scrie… bravo, Ritz- Carlton, ci numai…bravo, Georgiana!!!

Cat despre New Orleans…in review-ul urmator…cine o mai avea rabdare sa mai citeasca…


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 07.11.10 21:59:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2134 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Camera de hotel..o fotografie de detaliu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11100 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

17 ecouri scrise, până acum

valeamariei [07.11.10 22:25:19] »

multe detalii folositoare si pe care o parte la randu-mi le-am intalnit cand am fost acolo;

felicitari pentru rabdarea de a-le descrie cu lux de amanunte!

geosler [07.11.10 22:36:37] »

E placut sa citesti si lucruri bune despre romanii plecati afara, deoarece de obicei multi din ei se fac ca uita de unde sunt si stalcesc si limba romana dupa o foarte scurta perioada de timp.

Dupa asa o calatorie sunt sigur ca mai sunt multe de scris asa ca astept si urmatorul review.

liviadavidescu [07.11.10 22:57:19] »

@valeamariei, multumesc frumos pentru aprecieri... as fi vrut ca luxury sa insemne cel putin camerista pesonala si un adaptor... nu a fost sa fie...

@geosler, iti multumesc pentru atentie... Intr-adevar, putini romani ce tin atat la identitate... eu am fost norocoasa sa o gasesc pe ea, acolo...

Era absolventa de ASE... dar spunea ca nu ii fusese rusine sa munceasca orice, era foarte modesta. Mi-a placut mult bunul ei simt... daca ai fi auzit-o cum vorbea despre copilasul ramas in tara... ti se rupea inima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13 [08.11.10 06:59:01] »

In timp ce sunteti alaturi de Livia si peripetiile ei din Luisiana va invit sa ascultati aceste melodi cantate la banjo, vioara si tambal!

raoulp55 [08.11.10 07:58:27] »

Imi imaginez, cat de mult te-ai bucurat cand ai intalnit-o pe Georgiana, acolo in New Orleans, cat de mult s-a bucurat ea, cand ai avut acel gest spontan, cand ai imbratisat-o...

Cat despre carduri si bani... ce sa spun... am avut si eu surpriza sa-i vad dezorientati in fata banilor, pe americanii casieri de prin, magazine... se uitau cam suspicios la hartia de 100 $, o intorceau pe toate fetele, parca dorind sa descopere daca-i falsa ori nu...

Imi place genul acesta de review, pe care eu il consider, perfect. Bravo, @ liviadavidescu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster77 [08.11.10 09:05:39] »

mutat la rubrica nou creata pt "The Ritz-Carlton New Orleans"

sandu.53 [08.11.10 09:05:42] »

am asteptat cu nerabdare continuarea... la fel de captivanta si interesanta! mi-a placut foarte mult! sper ca urmeaza si episodul 3...

liviadavidescu [08.11.10 10:38:06] »

@raoulp55, Multumesc mult pentru superlative... esti mult prea amabil si galant ca orice francofil, nu?

Georgiana a insemnat mult pentru mine, acolo... Mai mult decat colegii si prietenii mei... Ii era greu sa treaca peste departare, peste absenta familiei, dar avea un scop si il urmarea pana la capat, cu demnitate si profesionalism... Sa nu uit... o sa am ceva si cu prajiturile frantuzesti de la New Orleans... stai, nu te bucura... o sa vezi tu...

@sandu53, ce pot sa spun decat ca sunt magulita de interesul tau... sper ca ce o sa scriu de acum incolo o sa fie la fel de captivant... ai dreptate... am uitat sa scriu... va urma...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
raoulp55 [08.11.10 11:01:35] »

Nu cred ca stii... sunt un gurmand incurabil. Pastorel era un mic copil...

Abia astept sa le gust...

irma_ro* [08.11.10 11:58:22] »

super review... astept cu nerabdare si continuarea foarte frumoase pozele

balasa violeta [08.11.10 12:59:16] »

Acum, la inceput de saptamana, pot spune ca am savurat acest rw.

Interesant si placut. Multumesc!

liviadavidescu [08.11.10 14:14:48] »

@raulp55... pana si "gurmand" e un cuvant frantuzesc... apropo de pasiunea noastra comuna... Franta.

Dar in Louisiana, e chiar periculos sa fii gurmand. nu pot scrie aici mai mult dar iti dedic review-ul urmator, in care este vorba, aproape exclusiv, despre mancare...

@irma ro, multumesc pentru toate cuvintele frumoase... pozele au iesit insa aproape in totalitate incetosate, caci erau mereu facute in graba, practic instantanee... facute de cele mai multe ori pe furis... Am vrut sa fotografiez, de pilda cu tot dinadinsul, o doamna care plimba in carucior... catelul, iar pe copil il debarcase din carucior... pe trotuar... Era cam greu sa ma fac ca pozez altceva, asa ca poza a iesit chinuita... dar o sa o vezi, la urmatoarele review-uri.

@ balasa violeta... ma bucur ca ti-am facut o bucurie... sper ca ritmul New Orleans-ului sa te captiveze si in scrierile urmatoare... multumesc pentru aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru [08.11.10 20:13:38] »

Povestești foarte frumos, încât nu e de mirare că abia aștept episoadele viitoare ale ”serialului” tău. Și ce rău o să-mi pară când vei ajunge la final!

Darklocks CONS. ONORIFIC AFA / AMERICA DE NORD [08.11.10 21:48:20] »

New Orleans... Bourbon Street... French Quarter... beignets la Cafe du Monde... exuberanta petrecerilor de Mardi Grass... ce amintiri minunate!

hlli [08.11.10 22:55:15] »

Si eu am intilnit romani care cu drag si bucurie vorbeau despre "acasa".

Anul trecut zburam cu Lufthansa in Canada. Nu vorbesc fluent germana, dar ma descur binisor... Bineinteles ca in scurtele discutii cu stewardesa am spus ca sunt romanca. Am vazut insa o amabilitate excesiva din partea stewardeselor fara de mine si nu-mi explicam de ce. Dupa ce ne-au servit mincarea, bauturile, cafeluta, a venit linga mine o stewardesa aproximativ de 30 de ani si m-a intrebat, intr-o romaneasca stilcita, de unde sunt din Romania. Ea nu ma servise defel (eu avind bilet la economic), lucra pe partea de bussnis clase, dar a auzit ca este cineva din Romania in avion si asa a venit "sa mai vorbeasca si ea romaneste". Mi-a povestit ca mama ei a venit in Germania cu mult inainte de 1989, cind s-a casatorit cu tatal ei, acesta fiind de origine germana. "Si cum de stii romaneste? ", am intrebat eu. Ea mi-a raspuns ca "a fost dorinta mamei". Si imi povestea ca desi s-a nascut in Germania, ca a fost doar de trei ori in Romania, ea se simte romanca... "ca si viseaza pe romaneste". Impresionant!!!

Iar alta poveste... In martie 2008, la Viena, plimbindu-ma prin centru orasului, s-a apropiat de veselul nostru grup, un tinerel. La inceput ni s-a adresat in germana... impartea pliante pentru un spectacol de opera... apoi ne-a zis pe romaneste (cam incorect gramatical) "ce-i mai prin Romania". Era prea tinar ca sa fi uitat limba, parca nu era de pe la noi... Ne-a zis ca este din Albania, ca a facut facultatea in Romania si ca de fiecare data cind aude pe cineva ca vorbeste romaneste i-l apuca un dor de anii studentiei petrecuti la noi si se bucura cind mai aude limba noastra...

Si as mai avea exemple... dar parca ar fi prea multe pentru un ecou...

anadragusin [09.11.10 00:45:22] »

Un stil deosebit de frumos de a povesti. AStept cu multa rabdare si episoadele urmatoare. Felicitarile mele sincere!!!

liviadavidescu [09.11.10 15:45:12] »

@mariana. olaru, mutumesc mult pentru aprecieri... sper sa mai pot scrie cate ceva... azi

@darklocks, din pacate pentru mine, New Orleans-ul a fost un oras exuberant, dar... minunat... as minti daca l-as caracteriza asa... Te invidiez, sincer, pentru unghiul in care l-ai vazut... dar ma tem ca eu l-am vazut cu totul altfel, in 'extrasezon', fara petrecerile de Mardi Gras...

Dar tocmai aceasta diversitate de pareri face farmecul... AFA, nu crezi?

@anadragusin, iti multumesc pentru asteptare. pot sa te asigur ca episodul New Orleans va continua... cu plusuri si minusuri absolut autentice... ca New Orleans-ul insusi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, balasa violeta, Darklocks, geosler, hlli, irma_ro*, liviadavidescu, mariana.olaru, sandu.53, valeamariei

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061406135559082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1