ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Theba celor o suta de porti

TIPĂREȘTE

Am ajuns in Egipt pentru istorie si pentru mister asa ca o sa incep acum sa dezvalui una dintre cele mai frumoase si mai misterioase locuri de pe Pamant, un loc pe care nu ar trebui sa-l ratati, Luxor si templele lui. Excursia spre Luxor incepe dimineata cind inca soarele se sterge la ochi si vorbeste cu Luna sa-i faca loc pe cer. Eu sunt dejain autocar nerabdator si ma gandesc ca voi pasi pe acelasi pamant pe care in vremuri stravechi umblau faraoni, aceiasi faraoni care le-au trebuit sute de ani sa ridice templul de la Luxor. Natura prin intermediul Nilului si-a pus amprenta asupra templului, apoi tradarile, razboaiele, mandria, si lacomia sunt alte cauze care au dus la ridicarea, prabusirea si disparitia unor artefacte din templu. Unul dintre acesta poate fi privit in Paris si este unul din cele doua obeliscuri din granit rosu de 25 metri inaltime care ar fi trebuit sa pazeasca portile templului si care acum marcheaza sensul giratoriu din Place de la Concorde. Vinovat pentru acest lucru este diplomatul Bernardino Drovetti care a luat acest obelisc in anul 1836 oferindu-l drept dar regelui Ludovic – Filip. Motivatia lui a fost uluitoare „Antichitatea este o gradina care, conform legilor naturii, apartine aceluia care-i culege roadele”, si a fost de ajuns pentru el. Acest monolit este ridicat de Ramses al II –lea in sec. XIII i. Hr. si cantareste 236 de tone.

Dar sa lasam lucrurile rele in trecut si sa va povestesc despre Luxor care se intinde de o parte si de cealalta a Nilului sa va povestesc de ruinele antice ce umpleau campia cit vedeai cu ochii. Templele de la Luxor si Karnak se afla fata in fata si sunt in apropiere de Valea Regilor unde mormintele pline de comori au fost deja jefuite de cei fara de minte care cautau imbogatirea. Chiar era un curent prin secolul 19 ca daca revii din Egipt practic nu esti om serios daca nu te intorci cu o mumie intr-o mana si un crocodil in cealalta.

Practic de cum intri in templu iti dai seama ca nici un alt oras al lumii antice nu a lasat in urma atat de multe si impresionante ruine ca Theba, regina intre orase si care apartinea Egiptul de sus fiind asezata pe malul drept al Nilului. Toti peretii si toate obeliscurile isi spun povestea pe masura ce inaintezi in interior. In timpul Regatului Nou, infloritor sub dinastiile a XVIII-a si XIX-a cu aproape 1500 de ani inaintea erai crestine, orasul era”buricul Pamantului”, centru al puterii, aadapost pentru artisti si negutatori. La mult timp dupa decaderea s-a orasul era inca celebrat in versuri de catre HOMER „ Theba celor o suta de porti”.

Veti descoperi cum conducatorii Egiptului antic au dorit sa imortalizeze in piatra faima tarii si a lor personala, ridicand magnifice complexe arhitecturale. Astfel a luat nastere pe malul Nilului templul de la Luxor, lung de 260 de metri, la care generatii dupa generatii de faraoni au continuat sa construiasca. S-au ridicat colonade maiestuoase, galerii cu pilastri inchipuind pasuni de papirus, altare din granit pentru barcile sacre, sculpturi in onoarea zeilor si a faraonilor, basoreliefuri infatisand scene de vanatoare si ospete. La intrare veti gasi o alee strajuita de sfincsi cu capete de animale conducand de la un templu la altul. Obeliscul ramas ne indica pentru cine erau construite toate acestea prin imaginile aflate pe el: „Stapanul Lumii, Soarele, Paznicul Adevarului a facut sa fie inaltate toate acestea in cinstea tatalui sau Amon”.

Multitudinea de zei intalniti se regaseste in faptul ca vechii egipteni nu erau stricti in privinta alegerii zeilor lor. Erau pe vremurile acelea peste 2000 de zeitatii venerate si cateva imprumutate de la alte popoare si acest lucru il veti descoperi in multitudinea de inscriptii de pe pereti templului.

In partea de sus a obeliscului din fata templului de la Luxor poate fi vazut Ramses al II-lea oferind daruri zeului Amon. Acest faraon a fost cel mai important conducator al Egiptului antic: razboinic victorios in tineretea sa si mai apoi un mare rege al pacii. La baza templului din Luxor exista o inscriptie care ni-l descrie asa cum arata templul in vechime: placat cu piatra alba, cu porti din lemn de salcam, acoperit cu aur si cu numele lui Amon batut in pietre pretioase. Cu toate ca mai aveam atatea de aflat a trebui sa plecam si sa ne indreptam spre autocar.

Dupa vizitarea templului autocarul ne-a dus la un restaurant in stil egiptean in care am luat masa apoi am plecat pe jos spre Nil ca sa ne urcam in barcile care ne duceau pe celalalt mal. In timp ce tranversam Nilul mi-am dat seama ca acest fluviu este locul preferat al crocodililor si am intrebat daca mai sunt crocodili in caz ca ne rasturnam. Raspunsul l-am primit imediat ca nu mai exista, toti vietuind in amonte dupa barajul de la Assuan. Stiind lucrul acesta m-am linistit si am inceput sa ma joc cu apa la fel cum razele soarelui se jucau si ele cu suprafata Nilului. Urmatoare oprire a fost in Valea Regilor in care mormantul lui Tutankamon te asteapta sa-l vizitezi. Pe drum am oprit si la Colosii lui Memnon iar apoi la Templul Reginei Hatshepsut, dar nu mai vreau sa povestesc de aici nimic, ci va las pe voi sa ajungeti acolosi sa degustati pe indelete aceste placeri si mistere interzise in vechime oamenilor.


[fb]
---
Trimis de artistul_18 in 03.11.10 18:45:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dimineata am plecat cu autocarul spre Luxor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

costin1968
[03.11.10 18:56:26]
»

Felicitari pentru review!

Mie unul mi-a placut.

La mai mare!

artistul_18AUTOR REVIEW
[03.11.10 19:01:19]
»

Mersi pentru aprecieri, doar am lasat o picatura din istoria Egiptului pe pagina si un ocean de istorie de descoperit de catre fiecare la fata locului.

costin1968
[03.11.10 19:09:13]
»

Frumos, foarte frumos!

santana*
[03.11.10 19:51:49]
»

Chiar esti un artist, bre! Felicitari!

sandu.53
[04.11.10 08:26:48]
»

extraordinar de frumos scris! captivant, cu multe informatii si incitant... sper sa ajung si eu candva pe acolo!

anadragusin
[12.11.10 02:47:19]
»

Cu intarziere citesc si eu ultimele tale doua postari. Sunt pe masura celorlalte, chit ca ma repet, sunt foarte bune. Felicitarile mele cu SB-uri pt. ambele cu destula intarziere. Poze superbe!

artistul_18AUTOR REVIEW
[12.11.10 08:20:00]
»

Multumesc pentru aprecieri si sper ca ce voi scrie in continuare sa fie la fel de frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, artistul_18, costin1968, sandu.53, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057610034942627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1